Sinoć kada sam posle 10-tak dana došao iz svoje (male) "Švicarske" u Bor, obavio gradjansku dužnost na svom biračkom mestu i došao do našeg omiljenog Foruma (sve čekajuči rezultate glasanja), čitao diskusije i bio sam blago rečeno šokiran. Neznam šta je to moglo (bilo kog Vlaha) da snadje u životu pa da odnos srpske države i albanske zajednice uporedi sa takvim odnosom te (naše) države prema nama.
РалеГ господине, друже, пријатељу...
Пошто не мислим да си имао зле намере пишући овај коментар, склон сам да верујем да си ово написао без да си се претхотно потрудио да разумеш на шта сам желео да укажем у свом претходном коментару.
Шта сам под "Рамбујеом" подразумевао, мислим да сам довољно добро објаснио у свом претходном коментару.
Осврнућу се, као што сам обећао, на остатак твог коментара
Albanski nacionalni program koji svoju ideoložku snagu crpi iz programa "Prizrenske lige", nastalom pre skoro 2 veka, koji za cilj ima da zaokruži albanski nacionalni i državni prostor. Sredstva, metode i saveznici ka ostvarivanju takvog cilja su dopuštali da se tu nadju i fašisti i pacifisti i kominterna i religija, terorizam, etnička čiščenja, nevidjeni natalitet usred Evrope(stran njenoj savremenoj civilizaciji). Sve se menjalo samo je cilj ostao isti. Najveći neprijatelj na putu ka tom cilju je bila i ostala srpska država i srpski narod. Najveći saveznik ka ostvarenju takvog cila im nije bio niko od nabrojanih,ni Amerika, nego srpsko političko i državno rukovodstvo jer su dopustili stvaranje druge države na prostoru nastanka svoje.
РалеГ господине, друже, пријатељу...
Албански национализам, иредентизам, сепаратизам, зелена трансверзала, Јудеји, Масони, светска завера и све оно чега смо се наслушали на ТВ дневнику током деведесетих, нема ама баш никакве везе са оним што сам написао.
Потпуно разумем да су оваквим глупостима још увек оптерећени поклоници Милошевићевог режима и следбеници Војислава Шешења.
Али, побогу, РалеГ господине, друже, пријатељу... шта би теби да напишеш све ово?
Јеси ли уопште свестан колико је штете самој Србији нанела синтагма "поштени Албанци"? Јеси ли се икада запитао да ли би Србија икада изгубила Косово да су Србију водили други људи, који би са Албанцима покренули истински дијалог - онакав на каквом српска страна сада инсистира?
Не! Ти о томе уопште не размишљаш! Теби се и даље у глави мота Призренска лига, наталитет Албанаца и велика међународна завера против напаћеног српског народа!
И није то најстрашније. Ти све то доводиш у везу са мојим коментаром, покушавајући да ме дискредитујеш и, вероватно, прикажеш као жешћег сепаратисту који у источној Србији прижељкује косовски сценарио.
Тужно, јадно и бедно, мој господине, друже, пријатељу.
Да ли је могуће да жеља за осветом, мржња и презир према једном човеку (директору СВС) натерају високог функционера ФКВ да овако размишља?
Hajde da sada napravimo jedno pošteno poredjenje.
Nekako u vreme nastanka albanskog nacinalnog programa, Vlasi iako već uveliko nastanjeni na današnjim teritorijama (ovo treba reči), većinom sa prostora današnje Rumunije, imali su sasvim druge ciljeve. Najveći medju njima svakako je fizičko preživljavanje. U novoj državi(još uvek u potpunosti neoslobodjenoj od Turaka) postali su ravnopravni gradjani većinskom narodu. Imali su potpuno ista prava i iste obaveze. Ko to ne zna neka se malo obavesti. U kneževinama(matici) nisu bili knezovi nego robovi.
На страну што је помињање албанског националног програма дегутантно и што за искључиви циљ има дискредитовање мене, као саговорника, хајде да се позабавимо оним што си написао у овом пасусу.
Досељавању Влаха на ове просторе претходила је сеоба Срба са ових простора у Аустоугарску. Срби који су одавде бежали у Аустроугарску, нису одлазили зато што им је под Турцима било нарочито фино.
Ако већ помињеш робове и тежак положај, запитај се какав су положај имали Срби под влашћу Турака. Ма колико да је нашим прецима било тешко под Угрима и Немцима у Банату и Ердељу, Србима је овде још теже било под Турцима. Сетимо се права прве брачне ноћи и свадбарине, опеване и у народним песмама.
Сложићеш се самном да Срби у Аустроугарској нису били робови, већ равноправни грађани.
Јеси ли се икада запитао због чега Србима у Аустроугарској монархији нико није забранио школе и богослужење на српском? Због чега им нико није мађаризовао имена и презимена, ако оправдање за асимилацију и србизацију налазиш у равноправном положају са Србима?
Требао би о томе да се мало обааветиш!
Ono čega sam se posebno stideo, sinoć na TV Bor izadje portparol stranke za koju sam glasao i( u okviru emisije očekivanja rezultata glasanja)valjda ponesen rezultatima malog uzorka koji je ( učinilo mu se ) nagoveštavao briljijantnu pobedu, napade Vladu Republike Srbije (u kojoj živimo) iz svih "oružja", nazvavši ih i putujućim cirkusom.
Како си реаговао када си чуо да су у Петровцу из кревета дизани људи и позивани на саслушање? Како си реаговао када их је полиција питала да ли знају у којој држави живе, алудирајући притом на упису ПБС?