Вук Јеремић и Теодор Баконски у Петровцу на Млави и Вршцу

Započeo Vlad, 17.06.2010. 20:39

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

jovana

E, a ako neko uvazava cinjenicu da je samo u ad Akvasu sa okolinom zivelo oko 20 000 stanovnika koji su govorili ,,prljavoromanski,, kao i u okolini Sarkamena, Viminacijuma, Gamzigrada Naisusa, Singidunuma, Sirmiuma, Neo Plante...Dakle ako uvazavate istorijsku cinjenicu da je u vremena starih Dacana ovde postojao jezik, kultura, tradicija i naravno Vlasi (sve grupacije) svi oni koji danas zele da gumicom izbrisu Vlahe, svejedno s koje strane, nece uspeti. Istoriju tropasti Troje znamo, makar kroz poruku ,, Ne veruj Grcima cak i ako ti poklone donose,,. Ovde, u novijim stremljenjima nisu Grci u pitanju. Ti drugi imaju svoje ,,trojanske konje,, i u Savetu i to kao ,,debelu,, manjinu. Posao je preuzela ,,tanka,, vecina. Ta ,,debela manjina,, je u proslom elektorskom sazivu odlucivala o svemu (pre svega o novcu koji je bez ikakvih zavrsno racunskih formi nestao) a da nije ni pozivala desetinu svojih neistomisljenika na sastanke.  Sada od demokratski izabrane ,,tanke vecine,,  zavisi sve. Ja sam postovalac ideja te tanke vecine i imala sam prilike da svojim ocima gledam kako se M. kocoperi necim sto je lazima skupljeno s konca i konopca.E, lazi ne traju dugo kao sto i sami mozete da vidite.Samo za vreme jednog obroka i to je to...Dakle ,, tanka,, manjina se nehotice izlanula pred glasanje (ma da sam to i ja preko I. i A. znala kad i svi vrapci ovde. Vas stav g.V. zbog toga ne zarezujem, kao ni stavove vasih uglednijih manjinaca, i on je trajao u periodu jutrosnjeg dorucka.

PS Da ste rekli da su svi Rumuni Vlasi, odgovorila bih da ih mozda ima i tamo ali da to mene ne zanima sem ukoliko bi pokrenuli akciju da traze formiranje Vlaskog nacionalnog saveta u staroj Vlaskoj.Saradnja medju nacionalnim savetima je COOL! A Vama evo ideje- ubedjujte malo Rumune da su Vlasi.Ako uspete- povlacim sve ono sto sam Vam ovom prilikom rekla i uspostavljamo dalju konverzaciju.

Zbogom!

Volcae

Citat: jovana poslato 14.07.2010. 12:51
E, a ako neko uvazava cinjenicu da je samo u ad Akvasu sa okolinom zivelo oko 20 000 stanovnika koji su govorili ,,prljavoromanski,, kao i u okolini Sarkamena, Viminacijuma, Gamzigrada Naisusa, Singidunuma, Sirmiuma, Neo Plante...Dakle ako uvazavate istorijsku cinjenicu da je u vremena starih Dacana ovde postojao jezik, kultura, tradicija i naravno Vlasi (sve grupacije) svi oni koji danas zele da gumicom izbrisu Vlahe, svejedno s koje strane, nece uspeti. Istoriju tropasti Troje znamo, makar kroz poruku ,, Ne veruj Grcima cak i ako ti poklone donose,,. Ovde, u novijim stremljenjima nisu Grci u pitanju. Ti drugi imaju svoje ,,trojanske konje,, i u Savetu i to kao ,,debelu,, manjinu. Posao je preuzela ,,tanka,, vecina. Ta ,,debela manjina,, je u proslom elektorskom sazivu odlucivala o svemu (pre svega o novcu koji je bez ikakvih zavrsno racunskih formi nestao) a da nije ni pozivala desetinu svojih neistomisljenika na sastanke.  Sada od demokratski izabrane ,,tanke vecine,,  zavisi sve. Ja sam postovalac ideja te tanke vecine i imala sam prilike da svojim ocima gledam kako se M. kocoperi necim sto je lazima skupljeno s konca i konopca.E, lazi ne traju dugo kao sto i sami mozete da vidite.Samo za vreme jednog obroka i to je to...Dakle ,, tanka,, manjina se nehotice izlanula pred glasanje (ma da sam to i ja preko I. i A. znala kad i svi vrapci ovde. Vas stav g.V. zbog toga ne zarezujem, kao ni stavove vasih uglednijih manjinaca, i on je trajao u periodu jutrosnjeg dorucka.

PS Da ste rekli da su svi Rumuni Vlasi, odgovorila bih da ih mozda ima i tamo ali da to mene ne zanima sem ukoliko bi pokrenuli akciju da traze formiranje Vlaskog nacionalnog saveta u staroj Vlaskoj.Saradnja medju nacionalnim savetima je COOL! A Vama evo ideje- ubedjujte malo Rumune da su Vlasi.Ako uspete- povlacim sve ono sto sam Vam ovom prilikom rekla i uspostavljamo dalju konverzaciju.

Zbogom!

Vase nepoznavanje istorije me uopste ne zanima, nemate potrebe vase neznanje da iznosite kao neki argument.
Sto se politicara tice, kakve veze imam ja sa time i sa novcem koji je nestao?
E a sto se mog stava tice, moj stav je od kada znam za sebe, sto bi u prevodu bilo vise decenija a ne period jednog dorucka.
Naravno da su na srpskom jeziku svi Rumuni ustvari Vlasi, Vlasi je stari naziv za Rumune, pa ako barem malo poznajes srpski jezik znala bi to, ili bi ti mozda istorija bila od pomoci.
Sto se saradnje izmedju nacionalnih saveta tice, nadam se samo da savet rumunske nacionalne manjine nece uvazavati istorijske, lingvisticke i dr. nebuloze sa kojima se neki predstavnici vlaskog nacionalnog saveta sluze kada govore o Vlasima.
Mozete slobodno da povucete sve sto ste ovom prilikom rekli jer mogu da vam nadjem koliko zelite priznatih Rumuna iz Srbije koji ce vam reci na srpskom jeziku da nema pravijih Vlaha od Rumuna.

nena

Da li je Demić građanin Srbije ili Rumunije?
??? :-\

U sledećem članku u kome se može naći još detalja vezanih za posetu Bakonskog, može se pročitati i sledeća Demićeva izjava koja ukazuje na više mogućnosti: ili g-din Demić ima dvojno državljanstvo  (Srpsko i Rumunsko), ili je konfuzan, ili  preko lapsusa dolaze na površinu najintimnije želje i ubeđenja, ili je novinar pogrešno razumeo, ili je štamparska greška......ili pak postoji još jedan Dragan Demić u Rumuniji koji takođe vrlo dobro poznaje situaciju vezanu za Vlahe i njihov NS! :D

Dakle, prevedena na srpski, njegova izjava glasi ovako (molim one koji dobro poznaju rumunski da me isprave ako sam loše prevela):
CitatPrezenta sa la Petrovat a impresionat si asa cum declara pentru Romanian Global News, Dragan Demici, ,,prezenta ministrului nostru de externe Bacoschi la Petrovat, arata ca Romania are grija de neamul ei din Timoc".
"Njegova (Bakonskova) poseta Petrovcu je impresionirala i kao što izjavljuje za Romanian Global News Dragan Demić " poseta NAŠEG ministra spoljnih poslova Bakonskog Petrovcu pokazuje da se Rumunija brine O NJENOM NARODU iz Timoka."

Da bi ironija bila veća....Ako se sećate OBAVEŠTENJA O DISKRIMINACIJI VLAŠKE NACIONALNE MANJINE U ISTOČNOJ SRBIJI koje su izdali bivši čelnici vlaškog NS, Balašević i Demić, u njoj se navode i pitanja koja su bivala postavljena Vlasima pozvanim na razgovor. Jedno od tih pitanja je i sledeće:  

Citathttp://forum.paundurlic.com/index.php?topic=639.0
,, da li znate u kojoj državi živite?"

Citathttp://www.rgnpress.ro/content/view/43894/1/
Demici: ,,prezenta ministrului nostru de externe Baconschi la Petrovat, arata ca Romania are grija de neamul ei"
Petrovat, Timoc, Serbia/Romanian Global News    
vineri, 18 iunie 2010

Teodor Baconschi: "Îi rugăm pe prietenii sârbi să-şi faciliteze parcursul european, prin uşurarea dialogului între statul sârb şi minorităţile naţionale".

Este cea mai importanta fraza rostita de ministrul de externe roman in vizita sa in Serbia. A rostit-o si la Varset la romanii din Voivodina si a rostit-o si in intalnirea cu romanii/vlahii din Timoc la Petrovat.

Fraza, tradusa mai direct pe romaneste, inseamna ca ori dati drepturile care se cuvin romanilor din Timoc si Voivodina, ori Romania va blocheaza intrarea in UE.

Este cel mai ferm mesaj verbal transmis de diplomatia romana Serbiei. Trebuie insa urmat si de fapte.

Vizita ministrului afacerilor externe Teodor Baconschi în Serbia a debutat , la Vârşeţ, unde demnitarul român a fost întâmpinat de omologul sârb, Vuk Jeremic.

În cadrul întâlnirii cu primarul localităţii Vârşeţ - care cuprinde o importantă populaţie românească - ministrul Baconschi a salutat relaţiile de cooperare cu autorităţile locale din judeţele Timiş, Arad, Mehedinţi şi Caraş Severin, se arata intr-un comunicat al MAE.

La întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Voivodina ministrul afacerilor externe a transmis un mesaj de unitate în rândul comunităţii şi a încurajat identificarea de oportunităţi de cooperare în beneficiul tuturor românilor din Serbia.

Reprezentanţii comunităţii româneşti din Voivodina au prezentat dificultăţile cu care se confruntă şi au solicitat continuarea sprijinului acordat de Guvernul României pentru păstrarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase. Ministrul Baconschi a arătat că dialogul, transparenţa şi încrederea sunt factori care ajută la depăşirea aspectelor nesoluţionate în dialogul bilateral între cele două state. În context, ministrul a accentuat aşteptările României ca, alături de alte aspecte deosebit de importante, asigurarea/respectarea dreptului la serviciul religios în limba română pe întreg teritoriul Serbiei şi retrocedarea proprietăţilor care au aparţinut comunităţii româneşti din Serbia să reprezinte rezultate vizibile în soluţionarea problemelor semnalate de reprezentanţii comunităţii."Îi rugăm pe prietenii sârbi să-şi faciliteze parcursul european, prin uşurarea dialogului între statul sârb şi minorităţile naţionale", a declarat ministrul Teodor Baconschi.

Ministrul român a subliniat că semnarea memorandumului de cooperare transfrontalieră România-Serbia va fi un stimulent al intensificării colaborării între cele două state.

Vizita ministrului a continuat la Belgrad, unde a fost primit de Boris Tadic, preşedintele Serbiei şi a avut discuţii cu Ivica Dacic, viceprim-ministru şi ministru de interne si cu Svetozar Ciplic, ministrul pentru drepturile omului şi minorităţi, adica cu cei care au pus la punct si au coordonat campania antiromaneasca din Timoc si preluarea consiliilor nationale ale minoritatilor.

Vizita in Timoc

Dupa intalnirile de la Belgrad, cei doi ministri de externe Baconschi si Jeremic, insotiti de ambasadorul Romaniei la Belgrad, Ion Macovei, au ajuns la ora 18, ora Serbiei, la Petrovat, unde urmau sa se intalneasca cu reprezentantii listei rumanesti din Timoc, reprezentati de Dragan Demici, unul din liderii romanilor timoceni si de inca sapte delegati, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Autoritatile sarbe au incercat insa sa deturneze aceasta intalnire, prin aducerea in sala de intalnire a reprezentantilor listelor sarbesti. Din delelegatia rumaneasca au reusit sa intre doar trei oameni, Dragan Demici si inca doi, restul delegatiei rumanesti fiind oprita la intrare. Au intrat in schimb delegatii listelor sarbesti.

In interventia sa ministrul Baconschi a declarat ca Romania vrea sa se aplice reciprocitatea in ceea ce priveste drepturile minoritatilor, adica ce drepturi au sarbii in Romania sa aiba si romanii/vlahii din Serbia. Si a repetat si fraza aceea importanta legata de integrarea europeana a Serbiei punand in legatura respectarea drepturilor romanilor/vlahilor cu usurarea parcursului european al Serbiei.

Ministrul sarb de externe in cuvantul sau a spus doar generalitati, fara sa se angajeze la nimic concret.

Dupa discursurile oficialilor, a luat cuvantul Dragan Demici, care a vorbit raspicat despre toate necazurile pe care autoritatile sarbe le fac romanilor/vlahilor din Timoc. Acesta a invocat modul in care autoritatile sarbe au stopat introducerea limbii romane in scoli, desi parintii au strans semnaturi pentru aceasta, ce au patit rumanii din zona in campania pentru consiliul national, campania murdara de pe televiziunile locale, cum au fost anchetati de politia si procuratura sarba aproape 300 de oameni, numai pentru ca erau pe lista rumaneasca, cum autoritatile de la Belgrad nu au vrut sa primeasca delegatia lor, cum mas-media sarba a pastrat tacerea asupra incidentelor grave intamplate in Timoc, despre cum au fraudat autoritatile, alegerile pentru consiliul national rumanesc si cum asemenea lucruri grave nu s-au mai intamplat in Timoc de 100 de ani.

I se cam lungise fata lui Vuk Jeremic tot ascultand.

Si la fel au vorbit si ceilalti doi delegati ai listei rumanesti, pe unul din ei, sarbii incercand sa-l opreasca din discurs, dar la interventia lui Baconschi acesta a fost lasat sa termine.

Au luat cuvantul si cateva din slugile aduse de sarbi, care practic nu aveau ce cauta la intalnire, si care au sustinut ca ei sunt vlahi si nu rumani.

Una dintre aceste slugi, aflat pe lista democratilor lui Tadici, doctorul Sinisa Celoevic, din Negotin, a declarat ca vlahii sunt altceva decat romanii, aberatia debitata de tot felul de trompete ale propagandei sarbesti.

Baconschi, ajutat si de informarea pertinenta facuta de ambasadorul Macovei, se pare ca a receptat corect mesajul rumanilor din Timoc, iar asteptarile acestora fata de el sunt foarte mari. Prezenta sa la Petrovat a impresionat si asa cum declara pentru Romanian Global News, Dragan Demici, ,,prezenta ministrului nostru de externe Bacoschi la Petrovat, arata ca Romania are grija de neamul ei din Timoc". Asa sa fie, iar faptele sa demonstreze acest lucru, ca de vorbe...

Lucru extrem de important, subliniat de un membru al ambasadei americane de la Belgrad este si prezenta la Petrovat, in aceeasi zi cu prezenta lui Baconschi, a ambasadoarei americane la Belgrad. Coincidenta? Cine are urechi sa auda si cine are ochi sa vada!

Volcae

Izgleda da imate najmanje 300 osoba sa dvojnim ili samo rumunskim drzavljanstvom, da li je to opravdanje za postupak srpske policije?

Naravno da nije jer sve sto je pisalo u rumunskim medijima bilo je tacno i pre izbora, za vreme izbora za NS i posle izbora.

jovana

Izvinjavam se, ali ovo je akt nasilja koji vi cinite prema nama koji jednostavno nismo takve neznalice kakvima vi nas smatrate.Dakle nema razloga da nas preobracujete. Imate sve svoje Rumune sa državljanstvom i to je to.Kako Vi to umišljate da nas 20-ak hiljada preobratite, pokrstite ili kako li se to vec kaze preko ilegalne crkve i ilegalnog prevaspitanog i rukopolozenog kadra? Ja nista od toga ne vidim kao dobru ljudsku nameru. Ja odlicno znam svoje rodovsko stablo i poreklo. Sta vi umisljate da smo mi necije prodane duse ili jos gore sufleri? Nemam hrabrosti da se upustim u izucavanje cirilicnih tekstova kod nas ili da malo duze posvetim tome vremena.Mislim da ima ljudi koji to dobro znaju i zanimalo bi me upravo to.Upoznala sam pesnika kome su Rumuni dohvatili pesme i ne samo da su na rumunski sve preveli nego su se coveku mesali i u stihove kvareci delo njegovo.I to je nasilje nad nasiljem.Dokle ti zlocini prema najosetnijem tkivu narodnom, vlaskom? Cula sam da se svake godine sakupljaju deca i vode na more ili u neke kampove da navodno uce jezik. Saljite vi svoju, rumunsku decu a vlaskoj deci je maternji jezik vlaski a rumunski i ne moraju da govore, bolje uz kakav-takav vlaski nek nauce neki od svetskih jezika. Slusam i naseg popa koji je verovatno kampujuci izucio rumunski jezik ili recimo profesor V.K. koji se cak bio pripremao za ucitelja rumunskog. Da puknes od smeha, toga nigde nema. Zato vi nas ostavite i decu nasu a vi kako znate. U zemlji Srbiji imate cak i to pravo da ne morate da pazite cime se hranite. Ko ste to vi koji cete gumicom da brisete onoliko narasli broj Vlaha? Na popisu vas pola od toga, koliko vas je do sada bilo, nece biti. Pa ja sam se prisunjala zimus uz jednog novinara da vidim kako izgleda jedna od tih vasih ,,legendi,,
Imao je samo teatralnost u pokretima, davno ispricane i svima poznate viceve i sasvim oronulu karakternu i moralnu sustinu. Oko njega sve sami njegovi sad vec bivsi Rumuni. Za godinu dana, zivi bili pa videli, bice takvih bivsih lidera jos a jos vise bivsih Rumuna.Zasto? *********** Toliko za istoriju s moje strane.

Vlad

Citat: nena poslato 12.07.2010. 14:42
G-dinu Vladu je promakao jedan vrlo bitan aspekt kada je hteo da pokaže kako naš NS nema realnu nezavisnost kao telo, a to je da nisu samo citirane političke partije Srbije zainteresovane da ga kontrolišu, nego i susedna nam Rumunija, koja je takođe imala svoju listu na nedavnim izborima za isti.... Ili je možda to mešanje manje nekorektno samo zato što se poklapa sa nečijim  političkim ubeđenjem?

Koliko Nacionalni saveti u Srbiji  (ne)deluju autonomno i nezavisno najbolje pokazuje ujdurma oko konstituisanja Nacionalnog saveta Bošnjaka.
Gospođa nena zaboravlja da naš Savet kontrolišu funkcioneri političkih partija većinskog naroda koji su od partija kojima pripadaju dobijali svaku moguću podršku dok je trajala predizborna kampanja. Lista koju ona maliciozno povezuje sa susednom Rumunijom nije od susedne Rumunije imala podršku takve vrste, inače bi rezultat izbora bio svakako drugačiji.

Ali nije to sve. G-đa neni je "promaklo" da se "rumunska" lista dr Balaševića vlaškim pitanjem bavi odavno, dok je liste iza kojih stoje stranke većinskog naroda to pitanje počelo da interesuje par meseci pre nego što je Savet formiran.

Zašto?

Gde su bili pre toga i šta ih je sprečavalo da budu Vlasi par godina unazad?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Vlad

Citat: jovana poslato 15.07.2010. 01:32
Izvinjavam se, ali ovo je akt nasilja koji vi cinite prema nama koji jednostavno nismo takve neznalice kakvima vi nas smatrate.Dakle nema razloga da nas preobracujete. Imate sve svoje Rumune sa državljanstvom i to je to.Kako Vi to umišljate da nas 20-ak hiljada preobratite, pokrstite ili kako li se to vec kaze preko ilegalne crkve i ilegalnog prevaspitanog i rukopolozenog kadra?

Može li da se zna o kojih "20-ak hiljada" je ovde reč?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

nena

Citat: Vlad poslato 15.07.2010. 10:58

Koliko Nacionalni saveti u Srbiji  (ne)deluju autonomno i nezavisno najbolje pokazuje ujdurma oko konstituisanja Nacionalnog saveta Bošnjaka.
Gospođa nena zaboravlja da naš Savet kontrolišu funkcioneri političkih partija većinskog naroda koji su od partija kojima pripadaju dobijali svaku moguću podršku dok je trajala predizborna kampanja. Lista koju ona maliciozno povezuje sa susednom Rumunijom nije od susedne Rumunije imala podršku takve vrste, inače bi rezultat izbora bio svakako drugačiji.

G-dine Vlad, ja sam savršeno svesna uticaja većinskih partija na formiranje lista koje su učestvovale na izborima za NS. Ali, vi zaboravljate da su, ma koliko se vama to ne dopada, velika većina Vlaha simpatizeri ili članovi tih partija, tako da prisustvo nekoga u NS-u ko je aktivan u nekoj većinskoj stranci ne predstavlja ništa nezakonito. Štaviše, zahvaljujući njima oni Vlasi koji se nisu osećali reprezentovani od strane Balaševića i njegove politike, ostvaruju svoja pravo i učešće u pitanjima za koje je NS nadležan. Na isti način oni koji dele vaš stav, imaju svoje predstavnike u Balaševićevoj listi.

Zatim, moje povezivanje Balaševićeve liste sa Rumunijom, odnosno sa podrškom koju joj ova zemlja pruža nije maliciozno, nego je puka istina. Kako bi ste osvežili svoje pamćenje pročitajte ponovo članak o hodočašću predstavnika ove liste po rumunskim javnim institucijama, mesec dana pred same izbore. Možete jasno da vidite kako rumunska vlada ne samo podržava ovu listu, nego je i kadrovski i finanskijski spremna da pomaže njene programe (a verovatno je to već i radila tokom njihovog mandata). (http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=614.30).
Rezultat izbora je naravno ovakav, pošto Rumunija nema kontrolu nad našm unutrašnjim organima, ali ona svoj pritisak vrši na drugom nivou, preko svog ministarstva spoljnih poslova i uslovljavajući srpsku politiku priznavanjem Kosova i podrškom za pristup u EU.

Ono što sam ja htela da kažem je da je jadno i nekorektno prema Vlasima to što se preko njihovih leđe ostvaruju interesi drugih ( nacionalističke Srbije i nacionalističke Rumunije), dok većina Vlaha jendostavno žele da budu nešto treće, odnosno to što jesu, ma koliko to ove dve države osporavale. A takođe sam htela da kažem, da ste vi, pošto se vaš politički stav poklapa sa rumunskom politikom i interesom po ovom pitanju, jednostavno parcijalni. Ali, i to je legitimno.

CitatAli nije to sve. G-đa neni je "promaklo" da se "rumunska" lista dr Balaševića vlaškim pitanjem bavi odavno, dok je liste iza kojih stoje stranke većinskog naroda to pitanje počelo da interesuje par meseci pre nego što je Savet formiran.

Zašto?

Gde su bili pre toga i šta ih je sprečavalo da budu Vlasi par godina unazad?

Ja bih vas ispravila: Lista dr. Balaševića se odavno bavi rumunskim a ne vlaškim pitanjem, i to i te kako menja stvari. Oni koji su se bavili vlaškim pitanjem u bivšem savetu, i zahvaljujući kojima  je vlaški NS i osnovan, su na vreme bili gurnuti pod tepih od Balaševićeve većine!

Zašto su ostali, koje vi smatrate uljezima u Savetu, počeli da se interesuju za rad ovog tela tako kasno tek treba da se vidi: Savet je tek osnovan, i još je rano da ih osuđujemo. A ako budu radili kao što je radio prošli savet, ni oni neće biti pošteđeni.

nena

Citat: Volcae poslato 14.07.2010. 15:23
Izgleda da imate najmanje 300 osoba sa dvojnim ili samo rumunskim drzavljanstvom, da li je to opravdanje za postupak srpske policije?

Naravno da nije jer sve sto je pisalo u rumunskim medijima bilo je tacno i pre izbora, za vreme izbora za NS i posle izbora.

Ne bih da ste me loše razumeli: ništa ne opravdava bahato i nasilno ponašanje policije, ako je njihovo ponašanje bilo takvo.

Što se tiče osoba sa samo rumunskim državljanstvom, njih ne dotiče čitava ova priča; oni su strani državljani i njihova prava su regulisana drugim zakonima. Naš NS ne predstavlja rumunske državljane koji su u Srbiji iz različitih razloga, kao brak, posao itd.
A što se tiče onih ljudi sa dvojnim državljanstvom, pretpostavljam da se oni pri popisu izjašnjavaju kao Rumuni, i samim tim njih predstavlja rumunski NS.
Ni na jedan način, ne mogu da vidim povezanost ove dve kategorije ljudi sa vlaškim NS-om.

Vlad

Citat: nena poslato 15.07.2010. 12:18
G-dine Vlad, ja sam savršeno svesna uticaja većinskih partija na formiranje lista koje su učestvovale na izborima za NS.
Ne radi se ovde samo o uticaju partija vecinskog naroda na formiranje izbornih lista, vec o strategiji da drzava Nacionalne savete stavi pod svoju punu kontrolu.
Niko ne spori pravo bilo kom Vlahu ma kojoj partiji pripadao i ma kog ubedjenja bio da se kandiduje za nacionalni savet. Ali ovde se radi o necem drugom. Isto ovo je radio i Slobodan Milosevic.

Ali, vi zaboravljate da su, ma koliko se vama to ne dopada, velika većina Vlaha simpatizeri ili članovi tih partija, tako da prisustvo nekoga u NS-u ko je aktivan u nekoj većinskoj stranci ne predstavlja ništa nezakonito.
Ovde se vrsi zamena teza. Ponovicu jos jednom:
Ne sporim nicije pravo da se kandiduje za NSVNM. Pitanje je, medjutim, gde su ti ljudi bili do sada? Zasto su se za ovo pitanje zainteresovali svega par meseci pre konstituisanja ovog saziva NSVNM?
Pojedinci sa pomenutih lista su visoki funkcioneri stranaka vecinskog naroda. Zasto pitanje polozaja Vlaha nisu pokrenuli pre odrzavanja ovih izbora.
Da ne pominjem cinjenicu da se dobar deo njih javno deklarisao Srbima a ne Vlasima.
Sve ovo sto sam naveo opovrgava tezu koju vrlo vesto zelite da proturite a to je da je, Boze moj, legitimno da se Vlasi, ma kojoj partiji pripadali kandiduju za Nacionalni savet.

Ono što sam ja htela da kažem je da je jadno i nekorektno prema Vlasima to što se preko njihovih leđe ostvaruju interesi drugih ( nacionalističke Srbije i nacionalističke Rumunije), dok većina Vlaha jendostavno žele da budu nešto treće, odnosno to što jesu, ma koliko to ove dve države osporavale. A takođe sam htela da kažem, da ste vi, pošto se vaš politički stav poklapa sa rumunskom politikom i interesom po ovom pitanju, jednostavno parcijalni. Ali, i to je legitimno.
Svaka akcija izaziva reakciju. Rumunska politika je odgovor na srpsku politiku koja se vodi prema nama. Ja bih najvise voleo da cela prica nije toliko politizovana.
Sto se mog licnog stava tice, on se poklapa sa politikom Rumunije zato sto se politika Rumunije nimalo ne razlikuje od politike Srbije kada je u pitanju briga za Srbe koji zive van granica Srbije.

Ja bih vas ispravila: Lista dr. Balaševića se odavno bavi rumunskim a ne vlaškim pitanjem, i to i te kako menja stvari. Oni koji su se bavili vlaškim pitanjem u bivšem savetu, i zahvaljujući kojima  je vlaški NS i osnovan, su na vreme bili gurnuti pod tepih od Balaševićeve većine!
Balasevic i njegova lista se bave vlaskim pitanjem. Uzmemo li u obzir jezik kojim govorimo i etnicko poreklo, vlasko pitanje jeste i rumunsko pitanje. U tome nema nikakve razlike.
Sto se tice Dragicevog "guranja pod tepih", da li biste bili ljubazni da nam objasnite u cemu se polittika kojom se bavi lista Dr Balasevica od onoga za sta se zalagao Dragomir Dragic prilikom osnivanja nacionalnog saveta?

Zašto su ostali, koje vi smatrate uljezima u Savetu, počeli da se interesuju za rad ovog tela tako kasno tek treba da se vidi: Savet je tek osnovan, i još je rano da ih osuđujemo. A ako budu radili kao što je radio prošli savet, ni oni neće biti pošteđeni.
Na primeru ujdurme vezane za Nacionalni savet Bosnjaka se najbolje vidi zbog cega se oni koji se u zivotu nisu osecali Vlasima odjedanput interesuju za Savet.

Pozdrav
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Volcae

Citat: nena poslato 15.07.2010. 12:47
Citat: Volcae poslato 14.07.2010. 15:23

Ne bih da ste me loše razumeli: ništa ne opravdava bahato i nasilno ponašanje policije, ako je njihovo ponašanje bilo takvo.

Što se tiče osoba sa samo rumunskim državljanstvom, njih ne dotiče čitava ova priča; oni su strani državljani i njihova prava su regulisana drugim zakonima. Naš NS ne predstavlja rumunske državljane koji su u Srbiji iz različitih razloga, kao brak, posao itd.
A što se tiče onih ljudi sa dvojnim državljanstvom, pretpostavljam da se oni pri popisu izjašnjavaju kao Rumuni, i samim tim njih predstavlja rumunski NS.
Ni na jedan način, ne mogu da vidim povezanost ove dve kategorije ljudi sa vlaškim NS-om.

Sto isto vazi i za one rumune odnosno vlahe koji se osecaju kao srbi, bez obzira sto su drzavljani R.Srbije.
Prema tome sta zele i sta traze srbi, bilo da se radi o etnickim srbima ili srbima koji su rumunskog odnosno vlaskog porekla u NSVNM?
Kada se jednom neko obruka, obrukao se za sva vremena a ova drzava je upravo to i uradila i svakim danom to cini svim nacionalnim manjinama, po ko zna koji put u svojoj istoriji.

nena

Citat: Vlad poslato 15.07.2010. 13:01

Ali, vi zaboravljate da su, ma koliko se vama to ne dopada, velika većina Vlaha simpatizeri ili članovi tih partija, tako da prisustvo nekoga u NS-u ko je aktivan u nekoj većinskoj stranci ne predstavlja ništa nezakonito.
Ovde se vrsi zamena teza. Ponovicu jos jednom:
Ne sporim nicije pravo da se kandiduje za NSVNM. Pitanje je, medjutim, gde su ti ljudi bili do sada? Zasto su se za ovo pitanje zainteresovali svega par meseci pre konstituisanja ovog saziva NSVNM?
Pojedinci sa pomenutih lista su visoki funkcioneri stranaka vecinskog naroda. Zasto pitanje polozaja Vlaha nisu pokrenuli pre odrzavanja ovih izbora.
Da ne pominjem cinjenicu da se dobar deo njih javno deklarisao Srbima a ne Vlasima.
Sve ovo sto sam naveo opovrgava tezu koju vrlo vesto zelite da proturite a to je da je, Boze moj, legitimno da se Vlasi, ma kojoj partiji pripadali kandiduju za Nacionalni savet.

G-dine Vlad, jasno je da su osnivanje nekih lista podržavale partije koje u svom nazivu nemaju ime vlaške nacionalne manjine. Ali vaš termin 'većinske partije' je malo neprikladan, s obziroma da velika većina Vlaha glasa i ima članstvo upravo tih partija a ne VDSS-a. Zatim, pojedinci sa nekih lista jesu visoki funkcioneri ovih stranaka, ali su isto tako i Vlasi koji su ispunili neophodne uslove da se kandiduju za NSVNM.

I vrlo je verovatno da su neki tu po partijskom zadatku, i da su oportunistički svih ovih godina delovali po principima i po liniji partije koji pripadaju ne opterećujući se 'vlaškim pitanjem'. Ali, to ne mora da znači da će odraditi loš posao u Savetu. Naravno, to će verovatno biti izbor koji vi ne podržavate, ali možda podržava većina Vlaha! Isto tako, moguće je i da će zaista pokušavati da opstruišu rad Saveta, ali s obzirom da u NS ima i 7-oro sa Blaševićeve liste koji će, radi svojih interesa, i te kako da kontrolišu rad većine, ja čisto sumnjam da će novi NS teka tako moći da se pravi mutav pred onim što su njegove nadležnosti. Ne zaboravimo ni to da je poboljšanje položaja nacionalnih manjina i jedan od uslova kako bi Srbija ušla u EU.

Takođe, sigurno među njima ima i onih koji su se deklarisali kao Srbi... ali, ja bih vas pitala da li ste vi sigurni da na Balaševićevoj listi za ove izbore, kao i u sastavu prošlog Saveta nije bilo onih koji su se deklarisali kao Rumuni? Vidite, ja sam našla jedan mali podatak koji govori sasvim suprotno...

CitatConferinţa de presă a Fundaţiei "Scrisul Românesc" din Craiova, cu ocazia Simpozionului International "Românitate şi Latinitate în Uniunea Europeană" Craiova, 12 Mai 2007, prilejuită de lansarea Centrului de Studii şi Cercetări Socio-Istorice pentru Comunităţile Româneşti din Balcani
http://www.romaniuitati.eu/content/view/15/29/

- DRAGHIŞA RADULOVICI, etnic român din Timocul sârbesc, preşedinte al Consiliului Politic al Partidului Democrat al Rumânilor din Serbia (P.D.R.S.):

"Mă numesc Draghişa Radulovici, sunt din Kladovo, Serbia şi pe mine m-a făcut mama oltean, mama care nu ştie altă limbă decât pe cea română şi care nu m-a crezut că la Craiova se vorbeşte româneşte. Ea credea că româneşte se vorbeşte numai la sat, acesta este românismul nostru, populaţia noastră atât ştie, noi însă nu putem trece peste adevăruri şi trebuie să le măcinăm în timp.

Voi ştiţi că noi, în Serbia de Răsărit, avem două consilii naţionale şi acest lucru stârneşte multe întrebări, să nu zic controverse şi critici. Dacă-mi permiteţi, foarte pe scurt, aş vrea să vă explic despre ce este vorba. Cele două consilii ale românilor sunt rezultatul unei politici de asimilare bine gândite a statului sârb. Acesta, niciodată nu a renunţat la ideea de asimilare a noastră, a schimbat doar modalităţile, sistemele, a mascat mai bine sau mai rău. La recensământul din anul 2002, sârbii au făcut două rubrici: cea a românilor/rumânilor şi cea a vlahilor/valahilor. Adevărul este că cei mai mulţi s-au declarat vlahi, eu personal m-am declarat român.

Statul sârb s-a aşteptat că românii, care se simt români, se duc în Consiliul Naţional al Românilor din Serbia (C.N.R.S.), iar vlahii care nu consideră că sunt români rămân afară şi pe ei vor putea să îi manipuleze uşor. Dar ei reprezintă populaţia noastră, eu m-am declarat român dar m-am dus în Consiliul Naţional al Vlahilor pentru că am simţit că lupta, bătălia pentru chestiunea românilor din sudul Dunării, în Serbia, are să se poarte în Consiliul Naţional al Vlahilor şi aşa s-a întâmplat.

Ne-am constituit şi am trimis procesul verbal la Belgrad, la Adminstraţia Republicii. Când au văzut ei cum ne-am pus noi numele – Consiliul Naţional al Rumânilor – ne-au întors din drum şi ne-au spus că n-ar trebui să folosim formula asta "rumânii" şi că ar trebui să folosim "vlahi" iar noi am refuzat.

Am spus că e treaba noastră cum ne numim şi aşa o să rămână. Apoi ei ne-au transmis prin preşedintele nostru, Zivoslav Lazici, care este prezent aici, că în statutul nostru să spunem că limba maternă este limba vlahă/valahă. Pe de altă parte, există un document de păstrare a limbilor minorităţilor naţionale prin care Serbia s-a obligat să susţină 10 limbi clar specificate: română, bulgară, maghiară ş.a., dar limba vlahă nu este.

Ce greşeală am fi făcut noi dacă am fi scris în statut limba vlahă şi când ne-am fi dus tot la ei, aceştia ar fi spus: păi vedeţi, că la noi nu scrie vlah, deci nu protejăm limba vlahă. Dar am văzut despre ce este vorba şi am refuzat.

Înseamnă că ei au vrut să facă prin asta un joc, conform principiului "divide et impera", dar n-au reuşit, de asta spun că lupta pentru chestiunea românilor din Sudul Dunării, a timocenilor, cum ne exprimăm toţi aici, se poartă în Consiliul Naţional al Rumânilor şi vă rog să aveţi înţelegere pentru noi şi să veniţi să vă explicăm, cu mai multe amănunte despre această treabă, că am fost supuşi unor critici, atacuri, şi din partea dumneavoastră de aici, din România, şi din Voivodina şi de la noi din Timoc.

Timpul nu-mi permite să vă reţin mai mult, cred că ideea mea de bază aţi înţeles-o, lupta pentru soarta românilor din Serbia se poartă prin instituţia Consiliului Naţional al Rumânilor din Serbia".

prevodim samo ono što je markorano crvenim slovima: Ja sam se deklarisao kao Rumun ali sam otišao u Vlaški Nacionalni Savet, jer sam osetio da se borba, bitka za rumunsko pitanje sa južne strane Dunava, u Srbiji, treba voditi u Nacionalnom Savetu Vlaha, i tako je i bilo.

Ovaj članak ujedno i pokazuje čijim se interesima bavio bivši NS!

Ivita Glisici

Gospodjice ili gospodja Neno, iz vaseg izlaganja vidim da ste naucili mnogo o Vlasima severoistocne Srbije,cak i knjizevnu normu vlaskog govora,pa pozdravljam vase napore,vasu aktivnost na tom polju.
Osporavanje rada proslog NSVNM da nije dobro radio nema nikakvog osnova.
Radio je odlicno. Rezultat toga su neposredni izbori za NSVNM,kao i zainteresovanost velikih politickih sistema za pitanje Vlaha.
U ovom trenutku Vlaska zajednica je bogatija. Dobila je nove lidere u ljudima koji su poslanici,predsednici opstina,intelektualci. Prosli NSVNM zeleo je G_ Dragojevica,G_Miletica,G_Damijanovica i jos neke koji na zalost nisu usli u sastav novog NSVNM da se aktiviraju u Nasionalni savet vlaske nacionalne manjine. Verujte da je to veliki uspeh nase zajednice( Milo Djukanovic je bio nekad na liniji SPS-a) ;)

Emancipacija Vlaha je neizbezna,informacije o poreklu,govoru Vlaha postaju sve dostupnije siroj javnosti.
I pored zelja nekih nazadnih politickih elemenata u Srbiji da se sakrije postojanje,govora,istorije,mitologije dela jednog naroda i prekrsti u nesto drugo,sa sigurnoscu mogu da kazem da njihove zelje se nece ispuniti. Sto se tice izlaganja sada pokojnog Dragise Radulovica, ja nevidim nista sporno u tome.
Neki politicki elementi u Srbiji su dozvolili formiranje dva nacionalna saveta jednog naroda. To nije slucaj samo sa nasim narodom, Romi su podeljeni u tri saveta: Askalijski,Romski i Egipatski, Hrvati pak u Hrvatski i Bunjevacki....
Politika "Zavadi pa vladaj"  poznata je  kroz istoriju. Nazalost rezultati te politike nisu dugorocni,jer se ne zasnivaju na realnim cinjenicama i realnim odnosima.

Srbija nikad,ama nikad nece dozvoliti da Srbe u BIH,bosanska drzava prekrsti u Bosnjake,ili pak da se u Hrvatskoj prizna Zajednica hrvatskih pravoslavaca.

Vidite,jer ste jako pametni, nece ni Rumunska drzava dozvoliti da se neko ******* sa delom njene nacionalne zajednice,ma kako ih neko nazvao.

Pozdrav

nena

Citat: Ivita Glisici poslato 26.07.2010. 09:38
Gospodjice ili gospodja Neno, iz vaseg izlaganja vidim da ste naucili mnogo o Vlasima severoistocne Srbije,cak i knjizevnu normu vlaskog govora,pa pozdravljam vase napore,vasu aktivnost na tom polju.

G-dine Glišiću,
Hvala na na vašem obraćanju i na komplimentima. Samo ja bih malo precizirala ovo vaše oko književene norme: to što sam u stanju da čitam književni Rumunski (a ne književnu normu vlaškog jezika, kako vi mudro proturate) je samo zahvlaljujući tome što ja vrlo dobro vladam jednim drugim romanskim jezikom. Dakle, nakon svih napora Rumuna da svoj jezik učine što romanskijim, sada je nekome ko već zna vlaški a govori francuski ili italijanski prilično lako da ga čita. Ali onima koji znaju samo vlaški - rumunski književni je sasvim nerazumljiv.

CitatEmancipacija Vlaha je neizbezna,informacije o poreklu,govoru Vlaha postaju sve dostupnije siroj javnosti.
I pored zelja nekih nazadnih politickih elemenata u Srbiji da se sakrije postojanje,govora,istorije,mitologije dela jednog naroda i prekrsti u nesto drugo,sa sigurnoscu mogu da kazem da njihove zelje se nece ispuniti. Sto se tice izlaganja sada pokojnog Dragise Radulovica, ja nevidim nista sporno u tome.

I ja smatram da je emancipacija Vlaha neizbežna, i upravo zato smatram Vladov strah da novi NS neće raditi po tom pitanju neosnovanim. Ali, isto tako smatram da emancipacija Vlaha ne mora da se odvija preko kopiranja savremenog rumunskog kulturnog modela.

CitatNeki politicki elementi u Srbiji su dozvolili formiranje dva nacionalna saveta jednog naroda. To nije slucaj samo sa nasim narodom, Romi su podeljeni u tri saveta: Askalijski,Romski i Egipatski, Hrvati pak u Hrvatski i Bunjevacki....
Politika "Zavadi pa vladaj"  poznata je  kroz istoriju. Nazalost rezultati te politike nisu dugorocni,jer se ne zasnivaju na realnim cinjenicama i realnim odnosima.

G-dine Glišić, verovali vi to ili ne, svi ovi identiteti (Asaklijski, Romskim Egipatski, Hrvatski, Bunjevački, pa i Vlaški - Rumini) su istorijske i aktuelne realnosti. Jer, pre nego što su stvorene moderne nacije i njihovi veštečki identiteti, grupe srodnih naroda su se sasvim drugačije identificirale. Vaš je problem, što ste vi mentalno još uvek pri nacionalističkom i devetnaestovekovnom shvatanju nacije. Što znači, netolerantni prema pluralizmu identiteta.

CitatSrbija nikad,ama nikad nece dozvoliti da Srbe u BIH,bosanska drzava prekrsti u Bosnjake,ili pak da se u Hrvatskoj prizna Zajednica hrvatskih pravoslavaca.

Vidite,jer ste jako pametni, nece ni Rumunska drzava dozvoliti da se neko zajebava sa delom njene nacionalne zajednice,ma kako ih neko nazvao.

Šta će Srbija i Srbi u Bosni da čine, to je njihova stvar.
A nije mi jasno kad smo mi to pa bili deo Rumunske nacije? Možda samo u velikorumunskim planovima koje neko još uvek nastoji da sprovede.

Paun

Citat: Ivita Glisici poslato 26.07.2010. 09:38

nece ni Rumunska drzava dozvoliti da se neko ******* sa delom njene nacionalne zajednice,ma kako ih neko nazvao.

Тачно, са делом "њене" националне заједнице, али не и са оним деловима "заједнице" који се не осећају "њеним", без обзира на лепе жеље које Румунија гаји по том питању!
Успут молим уваженог г. Glisici-a да у дискусији задржа висок академски ниво, и да не користи вулгарне изразе, јер Флорум има списак непристојних речи које аутоматски маскира звездицама! Између осталих, таква је и она реч која означава активности на пољу повећања броја припадника једне људске заједнице, али не спада у пристојан речник када чланови те заједнице јавно говаре, посебно не када је саговорник једна дама!  
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!