Po meni je sa Vlasima sve u savršenom redu.
Ako je sasvim u redu da se od 250 000 ljudi na popisu jedva 40 hiljada odvaži da kažu ko su i šta su, ako je sasvim u redu da se većina stidi svog porekla i jezika, onda, bez namere da Vas uvredim, meni izgleda da sa Vama nešto nije u redu kada tako razmišljate.
Problem je u tim "našim" strankama koji niti mogu, a izgleda niti hoće da slušaju ono što im Vlasi govore i godinama poručuju.
A to je?
Niti smo mi "kučići", niti nam je išta bačeno.
"Bačena koska" je samo metafora kojom se objašnjava spoljni pokušaj stvaranja razdora unutar jedne zajednice.
Priču o Rumunima su započele baš one stranke koje sada na izborima dobijaju 0,xx% glasova.
Priča o Rumunima i "Rumunizaciji" nam se nameće sa strane kako bi se energija i vreme trošili na takve banalnosti. Umesto da se to pitanje našeg etničkog identiteta, jezika i porekla prepusti nauci, to pitanje se namerno politizuje.
Što se tiče izbora, ne znam ni za koju stranku koja je na ovim izborima doila < 1% glasova. Ako aludirate na ev. neuspeh vlaških stranaka, ukoliko se uzme u obzir da te stranke nemaju svoje ministre u Beogradu koju su uoči izbora prosto opsedali Negotin i obećavali palate i gradove, njihov rezultat je sasvim u redu.
Stranke sa vlaškim predznakom nemaju bogate finansijere i ne dobijaju iz budžeta desetine i stotine miliona evra da bi biračima, uoči samih izbora, mogli da asfaltiraju puteve, postavljaju bandere ili najugroženijima poklanjaju paketiće sa zejtinom, deterdžentom, četkicama za zube, ženskim ulošcima, šećerom i brašnom.
Možda je nekima to banalno pitanje, ali je red da napokon pustimo da mi Vlasi budemo to što jesmo: VLASI.
Niko Vlahe ne drži vezane da bi morali da ih puštaju. Tačno je da se ti ljudi na srpskom zovu Vlasi, ali se na svom maternjem jeziku zovu drugačije. Naravno da je banalno da se uopšte raspravlja da li su Vlasi isto što i Rumâńi i da li govore rumâńeaşće.
Što se R. Ljajića tiče, čovek je potpuno OK, bar prema onome što dela na političkoj sceni Srbije. Što se izbora u Negotinu tiče bitno je utvrditi ko je sve bio na njegovoj listi. Možda je tu bilo ljudi od ugleda u lokalnoj zajednici koji su zapravo dobili te glasove.
Niko ne kaže da Ljajić nije O.K. Jeste on O.K., ali čovek na izborima nastupa kao "manjinska stranka". Ako pođemo od toga da se u Negotinu broj Bošnjaka može prebrojati na prste jedne ruke, a da čovek u opštini u kojoj su Vlasi većina, kao predstavnik Bošnjaka, osvoji više mandata od VDS, onda svako normalan u roku od par sekundi shvati da nešto ne štima.
Ne znam ko je bio na njegovoj listi, ali ako je na njoj bilo Vlaha kojima je bošnjačka bliža od neke vlaške partije, onda to postaje pitanje kojim treba da se pozabave psiholozi i sociolozi.
Uostalom nije li na čelu pobedničke koalicije dr Šujeranović, a na listi VDS-a dva lekara i jedan profesor.
Da, napolju je vrlo hladno a duva i jak vetar