Аутор Тема: IZBORI ZA VLAŠKI NACIONALNI SAVET - UPIS U POSEBAN BIRAČKI SPISAK  (Прочитано 15004 пута)

Ван мреже nena

• Уредник Форума
  • Поруке: 162
  • Углед: +0/-0
Одг: IZBORI ZA VLAŠKI NACIONALNI SAVET - UPIS U POSEBAN BIRAČKI SPISAK
« Одговор #15 послато: 08.03.2010. 19:50 »

Evo kakva je situacija na isteku roka za upis u posebne biračke spiskove; preuzeto sa: http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/cetrnaest_manjinskih_zajednica_birace_savete_direktno_.55.html?news_id=185329

Četrnaest manjinskih zajednica biraće savete direktno
Autor: I. Tošović

Beograd - Aškalije, Bošnjaci, Grci, Egipćani, Mađari, Nemci, Rumuni, Rusini, Slovaci, Ukrajinci i Česi su prešli cenzus za održavanje neposrednih izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina, kaže za Danas Nenad Petković, pravni savetnik Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

On dodaje da su, prema trenutnim podacima ovog ministarstva Albanci, Romi i Bugari blizu prelaska cenzusa, pa će se i nacionalni saveti ovih zajednica birati neposrednim izborima.

Prema Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, prvi poseban birački spisak Ministarstvo privremeno zaključuje 120 dana nakon dana javnog objavljivanja da je obrazovanje posebnog biračkog spiska započelo i utvrđuje ukupan broj birača na posebnom biračkom spisku nacionalne manjine. Taj rok ističe danas. Poseban birački spisak zaključuje se rešenjem Ministarstva najkasnije 15 dana pre dana održavanja izbora.

Kako dodaje Petković, uslove za direktne izbore nije ostvarilo pet manjinskih zajednica, a reč je o Bunjevcima, Vlasima, Makedoncima, Hrvatima i Slovencima, koji će savete birati indirektnim izborima, odnosno putem elektorske skupštine.

Esad Džudžević, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća, kaže za Danas da je u posebni birački spisak upisano 70.533 Bošnjaka, kao i da se očekuje da će ih biti još 5.000. To je za oko 20.000 više potpisa, nego što je bilo neophodno da bi Bošnjaci išli na neposredne izbore za nacionalni savet.
- Važno je da budu organizovani direktni izbori, ne samo zato što se i zbog novog Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina Savetu dodeljuju nove nadležnosti, nego i zato što će bolje oslikavati raznolikost i pluralitet bošnjačke nacionalne zajednice - navodi Džudžević.

U Srbiji već postoji 15 nacionalnih saveta, a još četiri će biti formirana posle izbora. Pravo da se upiše u posebne biračke spiskove ima oko 800.000 građana Srbije. Izbori za 19 nacionalnih saveta biće održani u maju ili junu.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #16 послато: 08.03.2010. 22:00 »

Evo kakva je situacija na isteku roka za upis u posebne biračke spiskove; preuzeto sa: http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/cetrnaest_manjinskih_zajednica_birace_savete_direktno_.55.html?news_id=185329

Није баш да је тако. Према информацијама које сам добио из врха Савета, досадашња већина у НСВНМ има сакупљених око 15 000 потписа. Уколико они који тобоже уживају "огромну већину у народу" имају сакупљених бар хиљаду потписа, Власи ће се придружити онима који ће одржати изборе у јуну.

Пошто рок истиче сутра, уколико је веровати људима из Савета, лако се може десити да "они који немају подршку међу народом" (досадашња владајућа гарнитура) до сутра преда и свих 16 000 потписа пошто се потписи још увек скупљају.

Поздрав
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже nena

• Уредник Форума
« Одговор #17 послато: 08.03.2010. 22:45 »

Većina koja 'nema podršku u narodu' je nažalost odradila posao na najgori mogući način - idući od kuće do kuće u minut do 12 (po Ranovcu su skupljali potpise i juče). Tako da sam se na primer i ja, koja ne delim stav vaše 'većine' upisala u spisak preko njih. A ovime hoću da kažem da upis u posebni birački spisak nije isto što i onih 100 potpisa koji trebaju svakome ko hoće da glasa na elktorskim izborima. Sasvim je sve jedno ko ih skuplja - to ne znači da su svi ti potisi u stvari podrška 'većini'.

A isto tako, lako je skupljati potpise od ljudi koji velikim delom nemaju pojma za šta potpisuju - jer im niko nije ništa objasnio- nego to budu tri natucana objašnjenja od strane onih koji u ime Saveta vrše skupljanje potpisa.
U istom selu se skupljaju potpisi na isti način za sve izbore, tako da smo imali i slučajeve gde su ljudi potpisilvali svim kandidatima stranaka koji su došli da traže potpis.

Čak i da uspeju da skupe dovoljan broj potpisa to sigurno nije rezultat njihovog rvenosnog rada i dijaloga sa ljudima, nego najgore moguće politike gde se ljudi pecaju u njihovim privatnim kućama umesto da su prethodo bili obaveštavani i okupljivani ma javnim mestima.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #18 послато: 08.03.2010. 23:10 »
О начину на који су успели да сакупе потписе свакако да се може дискутовати. Ја се у потпуности слажем да је цео посао требао да се одради на време а не да се потписи интензивно скупљају један дан до истека рока за њихову предају.

Међутим, за разлику од оних за које нас неки непрестано убеђују да "имају огромну подршку у народу", ови "зли момци којима народ не верује" су били у стању да скупе најмање 15 хиљада потписа.
Шта је са онима којима "Власи верују"? Где су њихови потписи? Зашто они нису ишли "од врата до врата"? Зашто они нису шли међу Влахе да организују трибине и упознају народ са значењем предстојећих избора. Није ли то због угледа којег, по свему судећи, (не)уживају међу својим Власима.

Могу да се сложим да момци који тренутно воде Савет прилочно греше и да то тело воде далеко испод сваког очекивања.
Оно чега се гадим јесу критике које долазе од оних који их вазда критикују а да сами нису у стању да од народа, за кога тврде да у безмало 99,999% случајева стоји иза њих, сакупе више од 1000 потписа.

Тужно
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #19 послато: 09.03.2010. 16:30 »
20.02.2010.

Цитат
Власи морају да упишу још 15000 људи.

09.03.2010.

Цитат
Према информацијама које сам добио из врха Савета, досадашња већина у  НСВНМ има сакупљених око 15 000 потписа.

20.02.2010.

Upisano:     1.000
nedostaje: 15.000

17 dana kasnije...

09.03.2010.

Upisano:     15.000
nedostaje:    1.000

Ispada da je za poslednjih 17 dana upisano u proseku 824 Vlaha dnevno.

E, da su krenuli samo dva dana ranije....

dPasujoni

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #20 послато: 09.03.2010. 16:49 »

Upisano:     15.000
nedostaje:    1.000

Ispada da je za poslednjih 17 dana upisano u proseku 824 Vlaha dnevno.

E, da su krenuli samo dva dana ranije....

dPasujoni

Не недостаје ништа више. Прешли смо цензус дефинитивно! Закључно са овим даном, у списак је уписано нешто преко 20 000 бирача.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #21 послато: 09.03.2010. 17:31 »
Цитат

3. март 2010.

ZA SPROVOĐENJE NEPOSREDNIH IZBORA

Potreban broj upisanih    Upisanih do 2. marta   Nedostaje

Vlasi                 16.023                 3.282                   12.741           79,5%

Jedna ozbiljna organizacija koja radi planski i sistematski, ne bi sebi dozvolila da posao od pet meseci svede na pet dana.

Stvar je u tome da kampanjski i o-ruk sistem rešavanja problema više predstavlja "lutriju" nego profesionalno urađen posao koji garantuje određene rezultate.

Takav način rada više predstavlja stihiju, pa su i rezultati odgovarajući.

Naravno, ako prođe to je rezultat naših velikih zasluga, a ako ne prođe, već će se naći neki "krivac".

PS: Drago mi je ako smo uspeli da skupimo tih 16.023 upisana, makar da se ne brukamo pred svetom!

dPasujoni

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #22 послато: 09.03.2010. 18:01 »

Jedna ozbiljna organizacija koja radi planski i sistematski, ne bi sebi dozvolila da posao od pet meseci svede na pet dana.

Tačno!

Stvar je u tome da kampanjski i o-ruk sistem rešavanja problema više predstavlja "lutriju" nego profesionalno urađen posao koji garantuje određene rezultate.

I ovo je 100%  tačno.

Takav način rada više predstavlja stihiju, pa su i rezultati odgovarajući.

I ovo potpisujem.

Naravno, ako prođe to je rezultat naših velikih zasluga, a ako ne prođe, već će se naći neki "krivac".

E, sa ovim se već ne slažem.
Vidite, g-dine dPasujoni, sve mi se čini da njima prebacujete ono što je više svojstveno vama "kritičarima" sa ovog foruma.
Moram da Vam priznam da sam, uzimajući u obzir svu vašu samouverenost na ovom forumu, očekivao da ćete vi, bez obzira na ono što uradi aktuelna garnitura koja vodi savet, sa velikom lakoćom sakupiti bar 20 hiljada potpisa.
Zaprepastio sam se kada sam čuo da niko, uključujući i vas,  pre samo 2 meseca nije skupljao potpise za Savet.
Kritikovati rad Nacionalnog saveta je po meni sasvim O.K.
Ali, kritikovati njih, a ne raditi ništa, to je već licemerno.
Na tome bi mogao Koštunica da vam pozavidi

PS: Drago mi je ako smo uspeli da skupimo tih 16.023 upisana, makar da se ne brukamo pred svetom!

Tačno. Baš kao što smo se sada obrukali u Negotinu, gde nas ima 60% a Bošnjaka 0,001%, a i pored toga Ljajić dobija više glasova od najbolje rangirane vlaške stranke.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже nena

• Уредник Форума
« Одговор #23 послато: 09.03.2010. 19:41 »

Meni je drago što su potpisi skupljeni - mada treba videti koliko će ljudi zaista glasati kada budu bili izbori, s obzirom da verovatno velika većina i ne zna za šta je potpisilvala. A treba i videti kako će Savet obaveštavati o predstojećim izborima, možda se i u maju nađemo da 2 dana pred izbore niko i ne zna da izbori postoje.

Treba takođe sačekati sledeće mere Saveta da bi moglo da se govori o podršci koju njegovi članovi imaju među tih 20 000 što su potpisali (setimo se kako je proteklo uvođenje Rumunskog u škole...). A da i ne govorimo da bukvalno 'skupljenih 20 000 potpisa' po kućama i nije nikakav uspeh nakon 4 godine rada Saveta. Minimalno je trebalo da su se upisali svih 40 000 i kusur izjašnjenih. A da je Savet zaista odradio svoj posao, broj upisanih je trebalo da bude i mnogo mnogo veći ako se već broj Vlaha u Srbiji procenjuje na više od 200 000! Zar ne?

Ono što se desilo u Negotinu je samo dokaz koliko je ovih 4 godine rada Savet propustio da se bilo šta uradi na informaciji Vlaha i njihovom senzibilisanju po pitanju sopstvene kulture.

Zbog svega ovoga, po meni ovih 20 000 upisanih ne predstavljaju nikakav uspeh.

Ван мреже raleg

• Ветеран форума
  • Поруке: 69
« Одговор #24 послато: 09.03.2010. 21:17 »

Već u podne je bilo jasno, na osnovu grube računice kordinatora i aktivista NS, da će brojku od 16023 preći samo njihovi sakupljači. To je veoma pohvalno i zavredjuje svaku pažnju.
Uspehu, za relativno kratko vreme, sa maksimalnim naprezanjem i u metereološki dosta suruvim uslovima, možemo pripisati i činjenici da se vodilo računa da se ničim i nigde ne isprovocira ništa što bi asociralo na savremeni rumunizam. Napuštanjem iluzija je već učinjen veliki napredak.
Nadam se da je to novi i iskreni  pravac, koji je sadažnji NSVNM zauzeo na jednoj od svojih poslednjih sednica.
 Evo konačne prilike, da liste idu sa programima.  Hajde da vidimo koliko će listi u vlaškom rularnom i kulturnom miljeu, propagirati savremenu RUMUNSKU kulturu kao svoju?

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #25 послато: 09.03.2010. 21:24 »
Бата РалеГ, колико је ФКВ успео да сакупи потписа ако није тајна?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #26 послато: 09.03.2010. 22:01 »
Цитат
Citat: dPasujoni  danas u 17:31

Цитат
E, sa ovim se već ne slažem.
Vidite, g-dine dPasujoni, sve mi se čini da njima prebacujete ono što je više svojstveno vama "kritičarima" sa ovog foruma.
Moram da Vam priznam da sam, uzimajući u obzir svu vašu samouverenost na ovom forumu, očekivao da ćete vi, bez obzira na ono što uradi aktuelna garnitura koja vodi savet, sa velikom lakoćom sakupiti bar 20 hiljada potpisa.
Zaprepastio sam se kada sam čuo da niko, uključujući i vas,  pre samo 2 meseca nije skupljao potpise za Savet.
Kritikovati rad Nacionalnog saveta je po meni sasvim O.K.
Ali, kritikovati njih, a ne raditi ništa, to je već licemerno.
Na tome bi mogao Koštunica da vam pozavidi

Domnul Vlad,

moraću po ko zna koji put da Vam ponovim, da ja ovde iznosim svoje skromno mišljenje i činjenice do kojih sam dosad došao.

Nemam nikakvu nameru da bilo koga ubeđujem u bilo šta, pogotovu ne da nekoga upisujem u bilo kakav spisak.
(Posle toliko godina aktivnosti NS VNM ne bi trebalo nikoga vući za rukav i upisivati u birački spisak, već bi postojala baza od 10% (17-20.000) Vlaha koji bi sami tražili i koristili svoja manjinska prava.)

Biti na bilo kojoj javnoj funkciji, naprotiv, podrazumeva odgovornost kako prema instituciji, tako i prema onima koje ta institucija predstavlja. Ta odgovornost podrazumeva i izloženost kritici onih koje predstavljaš, štaviše ta je kritika, koliko god neprijatna bila, neophodna i poželjna kako bi se u svakoj situaciji mogla iznaći optimalna rešenja.

Uostalom, da su pojedinci bili manje sujetni i prihvatili određene opravdane kritike, rezultati bi bili mnogo bolji.

Takođe mi je drago da se slažete oko principa uspešnog rada, koji je sadašnji sastav NS uveliko zanemario.

dPasujoni

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #27 послато: 09.03.2010. 23:12 »

Domnul Vlad,

moraću po ko zna koji put da Vam ponovim, da ja ovde iznosim svoje skromno mišljenje i činjenice do kojih sam dosad došao.

Nemam nikakvu nameru da bilo koga ubeđujem u bilo šta, pogotovu ne da nekoga upisujem u bilo kakav spisak.
(Posle toliko godina aktivnosti NS VNM ne bi trebalo nikoga vući za rukav i upisivati u birački spisak, već bi postojala baza od 10% (17-20.000) Vlaha koji bi sami tražili i koristili svoja manjinska prava.)

Biti na bilo kojoj javnoj funkciji, naprotiv, podrazumeva odgovornost kako prema instituciji, tako i prema onima koje ta institucija predstavlja. Ta odgovornost podrazumeva i izloženost kritici onih koje predstavljaš, štaviše ta je kritika, koliko god neprijatna bila, neophodna i poželjna kako bi se u svakoj situaciji mogla iznaći optimalna rešenja.

Uostalom, da su pojedinci bili manje sujetni i prihvatili određene opravdane kritike, rezultati bi bili mnogo bolji.

Takođe mi je drago da se slažete oko principa uspešnog rada, koji je sadašnji sastav NS uveliko zanemario.

dPasujoni

Ako je istina ovo što pišete, onda se sve što radite može svesti na ou našu čuvenu izreku "Vorbâ multă sârăśie gualâ".
Bez upisa ljudi u birački spisak, teško je da ćete moći da smenite vladajuću garnituru u aktuelnom Nacionalnom savetu.
Da pre 10 godina nije bilo onih koji su lepili plakate i hrabrili ljude da se na Popisu izjasne kao Vlasi, danas ne bi bilo Saveta jer on zastupa interese 40'054 izjašnjenih Vlaha.

Što se tiče kritika, sasvim je u redu da ih bude. One, međutim, imaju smisla jedino ako se ponudi alternativa a alternativa su u ovom slučaju potpisi.

Pozdrav
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже raleg

• Ветеран форума
  • Поруке: 69
« Одговор #28 послато: 14.03.2010. 22:55 »
Koliko je FKV sakupio potpisanih obrazaca za upis u posebni birački spisak? Bilo je primerenije postaviti pitanje "Koliko su pojedine članice SVS(SAVEZA VLAHA SRBIJE) ili sam SVS kao krovna organizacija prerušenih prorumunskih(vlaških organizacija) uzelo učešća u ovako važnoj kampanji.  FKV je takakvu "skupinu" napustio onda kada je prepoznao da je učestvovao u stvaranju jednog "stvorenja" (SVS), koje prema nečijim potrebama menja oblik. Na svu sreću, pokazalo se da učinjena šteta usled lažnog predstavljanja i nije tolika, jer su prepoznate namere vodja takvih gromadnih genijalaca.  Za domaću publiku izricali bi povremeno po neko saopštenje(po pravilu) protiv sopstvene države, I  Istovremeno su se trudili da se udvaraju prekodunavskim institucijama, verovatno ne toliko iz ubedjenja koliko zbog očekivanog interesa.  Ima li nekih podataka o njihovom učinku, a Vlad.
Jad I beda.
Ali pošto je takvo pitanje (g Vlada) njima izostalo, kao i pitanje, smisla postojanja takve organizacije, koja se nije angažovala u takvom velikom poslu kakav je, stvaranje posebnog biračkog spiska?   Hajde da razmislimo onako realno, je  li  postojao veći zadatak pred vlaškom “organizovanom” zajednicm u prethodnih  pet -šest  meseci.  Ili možda ova krovna "vlaška" organizacija više i ne postoji, ali je to zaboravljeno da se saopšti  Vlasima .  Ako pak grešim u tome, mislim da je pitanje sa početka greškom, umesto SVS upućeno FKV-u. Ukoliko pak nije greška,onda to govori da se shvrha postavljanja pitanja FKV jeste  da se SVS rehabilituje, odnosno da se  na neki način skrene pažnja, sa njegovog  (ne) postojjanja  I stvori jak utisak da to i nije savez organizacija koji zastupa vlaške interese.  Ne znam, zašto gospodin nikada  za traljave vlaške ishode zadnjih  godina, nikoga nije prozivao, osim naravno FKV. A jasno je da godinama, on jedini ni u čemu  institucionalno ne učestvuje.
Što se tiče FKV, on je dosledno, kao i uvek do sada,  uzimao učešća u svakoj aktivnosti  koja se ticala Vlaha. Najveći  rezultat njegovog rada je prvo konstituisanje NS. Njegovi članovi ovaj put niisu posebno sakupljali, i nisu odvojeno brojali tako potpisane obrasce. Pozivali su svoje poznanike prijatelje familiju da se upišu. Radili su zajedno sa ostalim aktivistima (VNS) ili su skupljali  za njih. Sve u svemu, u Boru gde  FKV ima najači uticaj i gde je njegovim minulim radom, rezultat  izjašnjenih  na popisu 2001. god, bio oko 25% ukupno izjašnjenih Vlaha u Srbiji ,  ovaj broj upisanih to samo potvrdjuje.
Ukoliko ovakav odgovor neke nije zadovoljio, zato jer  nije iskazan cifarski, nastojaću  da u neko dogledno vreme( možda angažovanjem neke specijalizovane agencije) ipak  takvo brojanje učini , nekom  posebnom metodom. Znam da to neće biti ni lako ni potpuno pouzdano, kao I da takvo pitanje Vlad I nije postavio zbog sebe I radi sebe.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #29 послато: 15.03.2010. 20:15 »
Koliko je FKV sakupio potpisanih obrazaca za upis u posebni birački spisak?

Nisam mogao da verujem da sam samim postavljanjem ovog pitanja sipao so na živu ranu mog prijatelja raleg i FKV.
Od strane ljudi iz vrha NSVNM dobijao sam podatke koje nisam baš smatrao verodostojnim računajući da je FKV ostao uticajna NVO koja se bavi pitanjima Vlaha.
Želeo sam da mi, kao još uvek članu FKV, moj prijatelj raleg da neke preciznije podatke o tome.
Njegova reakcija dovoljno govori da se o aktivnostima i organizacionim sposobnostima FKV u ovom momentu radije ćuti.
Da se sada osvrnem na njegov komentar.

Bilo je primerenije postaviti pitanje "Koliko su pojedine članice SVS(SAVEZA VLAHA SRBIJE) ili sam SVS kao krovna organizacija prerušenih prorumunskih(vlaških organizacija) uzelo učešća u ovako važnoj kampanji. 

Najpre ne vidim zbog čega bi bilo primerenije baviti se Dušanom Prvulovićem i Savezom Vlaha Srbije. Dušan Prvulović nije na ovom forumu kritikovao rad NSVNM, nije govorio da se radi o šačici zanesenjaka koja uživa 3% podrške Vlaha i nije isticao da iza njega i njegove organizacije stoji ogromna većina vlaške populacije.
Drugi to jesu!
Valjalo bi, valjda, da oni koji kritikuju i busaju u grudi kažu šta su uradili i koliko su potpisa sakupili.
Da se razumemo, sakupljanje potpisa ne znači dobijanje izbora, ali govori o tome koliko je jedna organizacija sposobna da deluje.

Što se tiče SVS, čak i vrapci na grani znaju da ta organizacija postoji samo na papiru. Ne znam šta je bata raleg uopšte želeo da postigne isticanjem činjenice da ni SVS, kao organizacija koja postoji de facto samo na papiru, nije aktivno uzela učešća u ovoj, u potpunosti delim raleg-ovo mišljenje, važnoj kampanji.
Da li je nesvesno želeo da nam ukaže da i FKV u stvarnosti postoji samo na papiru, pa ako već FKV nije uspeo da sakupi više od nekoliko desetina potpisa - SVS na čelu sa Prvulovićem nije uspeo da sakupi ni toliko.
Ako to služi za utehu, onda dobro. Zaista ste dokazali da je FKV bolji od njegovog ljutog rivala Duleta Prvulovića.

Sledeća jako bitna stvar je isticanje postojanja "prerušenih prorumunskih(vlaških organizacija)", baš u stilu Slobodana Đurđevića sa početka 2000-ih i Dragoslava Zajkeskovića, sa sve Šešeljevim bedžom na reveru od pre nekoliko godina.

Pitao bih mog bata raleg-a, postoje li anti-rumunske organizacije kao pandan pro-rumunskim organizacijama i vidi li on FKV među takvim (anti-rumunskim organizacijama)?

FKV je takakvu "skupinu" napustio onda kada je prepoznao da je učestvovao u stvaranju jednog "stvorenja" (SVS), koje prema nečijim potrebama menja oblik.
FKV je takakvu "skupinu" napustio onda kada je Dušan Prvulović pokušao da marginalizuje Dragomira Dragića i momenta kada su se pojedinci iz NSVNM, pre svega Balašević, Žurž i Zoran Janković, stavili na Prvulovićevu stranu.

Nema ovo što pišeš veze sa realnošću, moj bata raleg, što vrlo dobro znaju oni koji su malo upućeniji u cela dešavanja. U to se, uostalom, mogu uveriti svi oni koji pročitaju saopštenja FKV koja datiraju pre Dragićevog sukoba sa Prvulovićem.

Za domaću publiku izricali bi povremeno po neko saopštenje(po pravilu) protiv sopstvene države, I  Istovremeno su se trudili da se udvaraju prekodunavskim institucijama, verovatno ne toliko iz ubedjenja koliko zbog očekivanog interesa.  Ima li nekih podataka o njihovom učinku, a Vlad.
Jad I beda.

Ne znam, bata rale-g, koje su to organizacije koje okrivljuješ za ovo što pišeš. Možeš li da ih imenuješ da bismo napokon znali o kome se radi.
Što se tiče "udvaranja" prekodunavskoj braći, to apsolutno stoji. Ne bih isključio ni mogućnost "udvaranja" iz interesa, mada ne želim da grešim dušu i bilo kome pripisujem nešto za šta nemam dokaza.
Ono što si izostavio jeste reakcija FKV na sve to. FKV je, da bi kontrirao Prvuloviću, u javnost izlazio sa saopštenjima koja se, po formi, nimalo nisu razlikovala od saopštenja SVS. Jedina razlika je bila u podilaženju zvaničnicima države Srbije, uz obilato kritikovanje prekodunavske nam braće.
Bitna razlika je u tome što FKV to nije radio ni iz kakvog interesa, već u inat Prvuloviću i onima koji su ga podržali.

Složiću se sa tobom, bata rale-g, da se obe ove, da ih uslovno nazovem "krajnosti" i iskliznuća, i SVS i FKV mogu okarakterisati kao "jad i beda"

Ali pošto je takvo pitanje (g Vlada) njima izostalo, kao i pitanje, smisla postojanja takve organizacije, koja se nije angažovala u takvom velikom poslu kakav je, stvaranje posebnog biračkog spiska? 
Vidim ja, bata raleg, da si opsednut SVS-om i Dušanom Prvulovićem koga, do duše, ne pominješ, ali uopšte nije teško zaključiti na koga ciljaš.
Za tvoju informaciju, potpuno delim tvoje stavove po ovom pitanju. Zaista mislim da SVS postoji jedino na papiru i da je SVS praktično nestao pokušajem marginalizovanja FKV i njenog neprikosnovenog ideologa i lidera Dragomira Dragića, čoveka koji je u većini nas probudio nacionalni ponos i podstakao da se zainteresujemo za ovu priču.
Zašto misliš da bih ja trebao ovde - na Paunovom forumu - da se bavim SVS i njenim direktorom kada čovek ne dolazi na ovaj forum?

Ako pak grešim u tome, mislim da je pitanje sa početka greškom, umesto SVS upućeno FKV-u. Ukoliko pak nije greška,onda to govori da se shvrha postavljanja pitanja FKV jeste  da se SVS rehabilituje, odnosno da se  na neki način skrene pažnja, sa njegovog  (ne) postojjanja  I stvori jak utisak da to i nije savez organizacija koji zastupa vlaške interese.  Ne znam, zašto gospodin nikada  za traljave vlaške ishode zadnjih  godina, nikoga nije prozivao, osim naravno FKV. A jasno je da godinama, on jedini ni u čemu  institucionalno ne učestvuje.
Mislim da se moj odgovor može naći u onome što sam do sada napisao, tako da se ne bih ponavljao.

Što se tiče FKV, on je dosledno, kao i uvek do sada,  uzimao učešća u svakoj aktivnosti  koja se ticala Vlaha. Najveći  rezultat njegovog rada je prvo konstituisanje NS. Njegovi članovi ovaj put niisu posebno sakupljali, i nisu odvojeno brojali tako potpisane obrasce.
U to ne sumnjam. Samo što su rezultati nekako mršavi. Slažem se da se prvi Savet nikada ne bi konstituisao bez FKV. Uvek to ističem i veoma sam ponosan što sam u to vreme bio član FKV. Čast mi je bila u to vreme biti uz Dragomira Dragića i poznavati ga.
Ali, bata rale-g, sama činjenica da je FKV tada bio okosnica buđenja svesti kod naših saplemenika (nadam se da sam upotrebio pravi izraz), a da je sada kilometrima udaljen od snage koju je nekad imao, govore da nešto nije u redu.
Jesi li se ikada zapitao da li je vreme da FKV prestane da se bavi obračunom sa SVS i njenim direktorom.
U redu je, pobedili ste ga, čak su i momci koji vode ovaj naš Savet ukapirali da je Dragić bio u pravu, ali hajde sada da nam svrha postojanja FKV ne bude obračun sa "ljutim rivalom" već kulturna i duhovna obnova vlaškog stanovništva.
Ukoliko se to ne shvati, postoji opasnost da se i FKV po svojoj snazi i svom uticaju približi SVS.
Ako je cilj uništavanje 'neprijatelja' po cenu samouništenja, onda ništa. Neka je sa srećom  :(

Pozivali su svoje poznanike prijatelje familiju da se upišu. Radili su zajedno sa ostalim aktivistima (VNS) ili su skupljali  za njih.

Bez ljutnje, bata raleg, ovo mi deluje jako neozbiljno. Prvo ih, pre samo nekoliko dana, prozivaš za diletantizam, površnost i komformizam, da bi nam sada saopštio kako su aktivisti FKV potpise sakupljali zajedno sa momcima koji podržavaju aktuelnu većinu.
Da se odmah razumemo:
Mislim da je super da sarađujete na lokalu jer ste u krajnjoj liniji upućeni jedni na druge.

Sve u svemu, u Boru gde  FKV ima najači uticaj i gde je njegovim minulim radom, rezultat  izjašnjenih  na popisu 2001. god, bio oko 25% ukupno izjašnjenih Vlaha u Srbiji ,  ovaj broj upisanih to samo potvrdjuje.
Baš tako. Sa ovim se u potpunosti slažem.

Znam da to neće biti ni lako ni potpuno pouzdano, kao I da takvo pitanje Vlad I nije postavio zbog sebe I radi sebe.

Ma koliko ti to čudno zvučalo, to pitanje je postavljeno zbog mene i radi mene. Ne mogu da te sprečim da veruješ u zavere i sl. ali se nadam da sam ovom replikom donekle pojasnio namere prilikom postavljanja pitanja.

Pozdrav i svako dobro
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom: