Koliko je FKV sakupio potpisanih obrazaca za upis u posebni birački spisak?
Nisam mogao da verujem da sam samim postavljanjem ovog pitanja sipao so na živu ranu mog prijatelja raleg i FKV.
Od strane ljudi iz vrha NSVNM dobijao sam podatke koje nisam baš smatrao verodostojnim računajući da je FKV ostao uticajna NVO koja se bavi pitanjima Vlaha.
Želeo sam da mi, kao još uvek članu FKV, moj prijatelj raleg da neke preciznije podatke o tome.
Njegova reakcija dovoljno govori da se o aktivnostima i organizacionim sposobnostima FKV u ovom momentu radije ćuti.
Da se sada osvrnem na njegov komentar.
Bilo je primerenije postaviti pitanje "Koliko su pojedine članice SVS(SAVEZA VLAHA SRBIJE) ili sam SVS kao krovna organizacija prerušenih prorumunskih(vlaških organizacija) uzelo učešća u ovako važnoj kampanji.
Najpre ne vidim zbog čega bi bilo primerenije baviti se Dušanom Prvulovićem i Savezom Vlaha Srbije. Dušan Prvulović nije na ovom forumu kritikovao rad NSVNM, nije govorio da se radi o šačici zanesenjaka koja uživa 3% podrške Vlaha i nije isticao da iza njega i njegove organizacije stoji ogromna većina vlaške populacije.
Drugi to jesu!
Valjalo bi, valjda, da oni koji kritikuju i busaju u grudi kažu šta su uradili i koliko su potpisa sakupili.
Da se razumemo, sakupljanje potpisa ne znači dobijanje izbora, ali govori o tome koliko je jedna organizacija sposobna da deluje.
Što se tiče SVS, čak i vrapci na grani znaju da ta organizacija postoji samo na papiru. Ne znam šta je bata raleg uopšte želeo da postigne isticanjem činjenice da ni SVS, kao organizacija koja postoji de facto samo na papiru, nije aktivno uzela učešća u ovoj, u potpunosti delim raleg-ovo mišljenje, važnoj kampanji.
Da li je nesvesno želeo da nam ukaže da i FKV u stvarnosti postoji samo na papiru, pa ako već FKV nije uspeo da sakupi više od nekoliko desetina potpisa - SVS na čelu sa Prvulovićem nije uspeo da sakupi ni toliko.
Ako to služi za utehu, onda dobro. Zaista ste dokazali da je FKV bolji od njegovog ljutog rivala Duleta Prvulovića.
Sledeća jako bitna stvar je isticanje postojanja "
prerušenih prorumunskih(vlaških organizacija)", baš u stilu Slobodana Đurđevića sa početka 2000-ih i Dragoslava Zajkeskovića, sa sve Šešeljevim bedžom na reveru od pre nekoliko godina.
Pitao bih mog bata raleg-a, postoje li
anti-rumunske organizacije kao pandan pro-rumunskim organizacijama i vidi li on FKV među takvim (anti-rumunskim organizacijama)?
FKV je takakvu "skupinu" napustio onda kada je prepoznao da je učestvovao u stvaranju jednog "stvorenja" (SVS), koje prema nečijim potrebama menja oblik.
FKV je takakvu "skupinu" napustio onda kada je Dušan Prvulović pokušao da marginalizuje Dragomira Dragića i momenta kada su se pojedinci iz NSVNM, pre svega Balašević, Žurž i Zoran Janković, stavili na Prvulovićevu stranu.
Nema ovo što pišeš veze sa realnošću, moj bata raleg, što vrlo dobro znaju oni koji su malo upućeniji u cela dešavanja. U to se, uostalom, mogu uveriti svi oni koji pročitaju saopštenja FKV koja datiraju pre Dragićevog sukoba sa Prvulovićem.
Za domaću publiku izricali bi povremeno po neko saopštenje(po pravilu) protiv sopstvene države, I Istovremeno su se trudili da se udvaraju prekodunavskim institucijama, verovatno ne toliko iz ubedjenja koliko zbog očekivanog interesa. Ima li nekih podataka o njihovom učinku, a Vlad.
Jad I beda.
Ne znam, bata rale-g, koje su to organizacije koje okrivljuješ za ovo što pišeš. Možeš li da ih imenuješ da bismo napokon znali o kome se radi.
Što se tiče "udvaranja" prekodunavskoj braći, to apsolutno stoji. Ne bih isključio ni mogućnost "udvaranja" iz interesa, mada ne želim da grešim dušu i bilo kome pripisujem nešto za šta nemam dokaza.
Ono što si izostavio jeste reakcija FKV na sve to. FKV je, da bi kontrirao Prvuloviću, u javnost izlazio sa saopštenjima koja se, po formi, nimalo nisu razlikovala od saopštenja SVS. Jedina razlika je bila u podilaženju zvaničnicima države Srbije, uz obilato kritikovanje prekodunavske nam braće.
Bitna razlika je u tome što FKV to nije radio ni iz kakvog interesa, već u inat Prvuloviću i onima koji su ga podržali.
Složiću se sa tobom, bata rale-g, da se obe ove, da ih uslovno nazovem "krajnosti" i iskliznuća, i SVS i FKV mogu okarakterisati kao "jad i beda"
Ali pošto je takvo pitanje (g Vlada) njima izostalo, kao i pitanje, smisla postojanja takve organizacije, koja se nije angažovala u takvom velikom poslu kakav je, stvaranje posebnog biračkog spiska?
Vidim ja, bata raleg, da si opsednut SVS-om i Dušanom Prvulovićem koga, do duše, ne pominješ, ali uopšte nije teško zaključiti na koga ciljaš.
Za tvoju informaciju, potpuno delim tvoje stavove po ovom pitanju. Zaista mislim da SVS postoji jedino na papiru i da je SVS praktično nestao pokušajem marginalizovanja FKV i njenog neprikosnovenog ideologa i lidera Dragomira Dragića, čoveka koji je u većini nas probudio nacionalni ponos i podstakao da se zainteresujemo za ovu priču.
Zašto misliš da bih ja trebao ovde - na Paunovom forumu - da se bavim SVS i njenim direktorom kada čovek ne dolazi na ovaj forum?
Ako pak grešim u tome, mislim da je pitanje sa početka greškom, umesto SVS upućeno FKV-u. Ukoliko pak nije greška,onda to govori da se shvrha postavljanja pitanja FKV jeste da se SVS rehabilituje, odnosno da se na neki način skrene pažnja, sa njegovog (ne) postojjanja I stvori jak utisak da to i nije savez organizacija koji zastupa vlaške interese. Ne znam, zašto gospodin nikada za traljave vlaške ishode zadnjih godina, nikoga nije prozivao, osim naravno FKV. A jasno je da godinama, on jedini ni u čemu institucionalno ne učestvuje.
Mislim da se moj odgovor može naći u onome što sam do sada napisao, tako da se ne bih ponavljao.
Što se tiče FKV, on je dosledno, kao i uvek do sada, uzimao učešća u svakoj aktivnosti koja se ticala Vlaha. Najveći rezultat njegovog rada je prvo konstituisanje NS. Njegovi članovi ovaj put niisu posebno sakupljali, i nisu odvojeno brojali tako potpisane obrasce.
U to ne sumnjam. Samo što su rezultati nekako mršavi. Slažem se da se prvi Savet nikada ne bi konstituisao bez FKV. Uvek to ističem i veoma sam ponosan što sam u to vreme bio član FKV. Čast mi je bila u to vreme biti uz Dragomira Dragića i poznavati ga.
Ali, bata rale-g, sama činjenica da je FKV tada bio okosnica buđenja svesti kod naših saplemenika (nadam se da sam upotrebio pravi izraz), a da je sada kilometrima udaljen od snage koju je nekad imao, govore da nešto nije u redu.
Jesi li se ikada zapitao da li je vreme da FKV prestane da se bavi obračunom sa SVS i njenim direktorom.
U redu je, pobedili ste ga, čak su i momci koji vode ovaj naš Savet ukapirali da je Dragić bio u pravu, ali hajde sada da nam svrha postojanja FKV ne bude obračun sa "ljutim rivalom" već kulturna i duhovna obnova vlaškog stanovništva.
Ukoliko se to ne shvati, postoji opasnost da se i FKV po svojoj snazi i svom uticaju približi SVS.
Ako je cilj uništavanje 'neprijatelja' po cenu samouništenja, onda ništa. Neka je sa srećom
Pozivali su svoje poznanike prijatelje familiju da se upišu. Radili su zajedno sa ostalim aktivistima (VNS) ili su skupljali za njih.
Bez ljutnje, bata raleg, ovo mi deluje jako neozbiljno. Prvo ih, pre samo nekoliko dana, prozivaš za diletantizam, površnost i komformizam, da bi nam sada saopštio kako su aktivisti FKV potpise sakupljali zajedno sa momcima koji podržavaju aktuelnu većinu.
Da se odmah razumemo:
Mislim da je super da sarađujete na lokalu jer ste u krajnjoj liniji upućeni jedni na druge.
Sve u svemu, u Boru gde FKV ima najači uticaj i gde je njegovim minulim radom, rezultat izjašnjenih na popisu 2001. god, bio oko 25% ukupno izjašnjenih Vlaha u Srbiji , ovaj broj upisanih to samo potvrdjuje.
Baš tako. Sa ovim se u potpunosti slažem.
Znam da to neće biti ni lako ni potpuno pouzdano, kao I da takvo pitanje Vlad I nije postavio zbog sebe I radi sebe.
Ma koliko ti to čudno zvučalo, to pitanje je postavljeno zbog mene i radi mene. Ne mogu da te sprečim da veruješ u zavere i sl. ali se nadam da sam ovom replikom donekle pojasnio namere prilikom postavljanja pitanja.
Pozdrav i svako dobro