Аутор Тема: Sveti jezik vlaškog saveta - Šta je članovima Saveta bilo milo, to im se i snilo  (Прочитано 4078 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
http://www.youtube.com/watch?v=tfS5UGjCugg&feature=share

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tfS5UGjCugg&feature=share[/youtube]

Tekst koji je čitala glumica Vesna Stanković:

У источној Србији, баш између четири реке, Велике Мораве на западу, Тимока на истоку, Дунава на северу и Црног Тимока на југу, на завршецима огранка Карпатских планина у које спадају планинске лепотице као што су: Мироч, Дели Јован, Хомоље, Бељаница и Кучај; испресецане плодоносним и златоносним рекама као што су: Пречка Река, Ресава, Млава и Пек, од давнина обитава један народ који себе назива Власима.

Често се ломе копља око тога ко су заправо Власи?

Оно што се зазигурно зна, то је да су на овим просторима била настањена племена која припадају Келтима, Дачанима, Трачанима и Илирима.
Претпоставља су да су још Келти са собом на Балкан донели име „Влах“, мада постоје и подаци да је реч „Влах“ германског порекла и представља модификован израз „Велх“  којим се означавали сви припадници романских народа.
Током времена, ова племена су се претапала, спајала, мењајући своје особености, попримајући обичаје и веровања, делове традиција осталих племена, да би већ од првог века, почела романизација која је готово у потпуности извршена.

Доласком Словена, који баш преко источне Србије пристижу на Балкан, почиње и својеврсна – „словенизација“, затим: не може се порећи изразити утицај Византије, као што се не може пренебећи херодотова тврдња да на подручију романизованих Трачана живи народ који је, после инда, највећи народ на свету.
Доласком Турака, задаје се последњи ударац језику и култури овог древног народа.

И, мада би се очекивало да, током свих тих векова, различитих утицаја, много моћнијих и агресивнијих народа, влашки народ потпуно изгуби идентитет, то се не дешава!
Напротив!
Пркосећи недостатку писма и образовних центара, и даље можемо говорити о посебном народу са свим својим специфичностима и особеностима.

Како је у овим крајевима настањеним влашким живљем формирана држава Србија са доминантним српским народом, Власи попримају хришћанство, у потпуности прихватајући Српску Православну Цркву.

Слично се дешава и са писмом. Јер, у недостатку образованих људи који ће се бавити изучавањем и стандардизацијом влашког језика, влашки народ се у потпуности ослања на званични – државни – српски језик, који у прошчлим временима користи искључиво као службени језик.
А, у кругу породице и осталим животним активностима, користи матерњи – влашки језик, који се преноси усменим путем, с колена на колено, прихватајући нове речи као сопствене.

Тако да у садашњем, влашком језику, уз древне речи предачких племена, основних романских израза, Власи користе бројне турцизме, германизме и понајвише – србизме.
Власи се могу сврстати у хришћане. Али је велики број и значај обреда задржаних баш из предхришћанског, паганског периода.
Узрок тога је сама структура влашке породице, у којој је, по сведочењу чувеног античког историчара Херодота, жена сачувала слободу Трачанке, и из руке није испустила главну улогу у обредном животу, коју држи још од матријархата.

Дешава се да и данас, после два миленијума од  Христовог рођења, међу старијим Влајнама, које воде обреде на поманама које се дају мртвима, нађе се и нека која за Исуса Христа није ни чула., али уредно намењује мртвима, сунцу, и месецу.

Сами Власи нису етнички компактни.
Деле се према традиционалној економији на различите групе.
Равничари, земљорадници, који се називају Царани. Сточари, брђани, под називом Унгурјани и трговци и занатлије који су најудаљенији од прве две групе по културној и језичкој структури – Цинцари!
Управо Цинцари су дали неке од најзачајнијих људи културне и историјске сцене Србије и Балкана.
Међу најзначајнијим припадницима влашке националне заједнице су:
-   Рига од Фере, значајна историјска личност пореклом из Грчке
-   Никола Пашић, један од најзнаменитијих српских државника
-   Ташко Начић, глумац
-   Стеван Мокрањац, композитор
-   Бранислав Нушић, велико име српске комедиографије
-   Јован Стерија Поповић
-   Јован Јовановић Змај
-   Михајло Пупин, чувени научник
-   Хајдук Вељко
-   Васко Попа, славни песник
Као и покојни, млади певач анђеоског гласа и лика Тоше Проески.
Власи су народ који је посвећен породици, очувању основних породичних вредности и, мада је на овим просторима до скоро био случај да највише малолетничких бракова има склопљених баш међу припадницима влашке заједнице, процентуално је било и најмање развода бракова у односу на друге делове земље.
Власи негују култ рођења и љубави оличене кроз грандиозне светковине поводом крштења и венчања, али такође негују и култ мртвих, те своје мртве поштују дуги низ година после смрти, кроз обављање древних обреда такозваних помана, специфичних и јединствених у свету.
Многи у Србији, али и шире, препознају Влахе по чувеној – „влашкој магији“, а веровања у загробни живот и разноразна онострана бића из народних предања, интензивно живе у причама и обредним ритуалима поводом готово сваког значајнијег тренутка у животу сваког човека.
То је један отворен и мирољубив и гостољубив народ, весео и срдачан, вредан и пун духа.
А, оно што је посебност, по чему га препознај у целом свету је управо унутрашња лепота која се изражава кроз рукотворине, наивну уметност, музику, песму и фолклорне игре.
Нема тог фолклорног друштва у Србији који посебан акценат не придаје баш извођењу влашких сплетова и кореографија.

И, тако, на почетку 21. века у Србији, у чак 18 општина, у 154 села и више градова, живе људи који са поносом могу за себе да кажу да су – Власи!

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Паун Ес Дурлић, Минијатура о Власима источне Србије
Увод у: Свети језик влашког хлеба.
БалканКулт фондација, Београд 2010, стр. 5-10

http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=657.0

[pdf]http://www.paundurlic.com/pdf/durlic-vlaski-hleb-uvod.pdf[/pdf]
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Iz teksta koji je čitala Vesna Stanković:

Цитат
источној Србији, баш између четири реке, Велике Мораве на западу, Тимока на истоку, Дунава на северу и Црног Тимока на југу, на завршецима огранка Карпатских планина у које спадају планинске лепотице као што су: Мироч, Дели Јован, Хомоље, Бељаница и Кучај; испресецане плодоносним и златоносним рекама као што су: Пречка Река, Ресава, Млава и Пек, од давнина обитава један народ који себе назива Власима."

A evo šta piše Paun u svom uvodu:

Цитат
"Део источне Србије који насељавају Власи обухвата подручје између четири реке: Велике Мораве на западу, Тимока на истоку, Дунава на северу и Црног Тимока на југу. У геоморфолошком смислу, ово подручје припада завршецима јужног огранка Карпатских планина, које се у великом луку пружају од Братиславе у Словачкој, преко Чешке, Пољске, Украјине и Румуније, до Србије, где се на превоју Честобродице везују са Балканским планинама. У Србији Карпате најпре сече река Дунав, формирајући живописну Ђердапску клисуру, а затим се овај горостасни планински ланац претапа у питоме низије, остављајући за собом планинске блокове Мироча, Дели Јована, Хомоља, Бељанице и Кучаја. У котлинама и клисурама између њих теку Поречка река, Ресава, Млава и Пек;"

Цитат
"Оно што се зазигурно зна, то је да су на овим просторима била настањена племена која припадају Келтима, Дачанима, Трачанима и Илирима"

Цитат
"Историјски извори на овоме простору бележе као најстарија племена Трибале, Мезе, Пикензе, Трикорнензе, Тимахе и Дарданце, али наука није сасвим сигурна која су од њих припадала Келтима, која Дачанима, односно Трачанима, а која евентуало Илирима."

Цитат
Претпоставља су да су још Келти са собом на Балкан донели име „Влах“, мада постоје и подаци да је реч „Влах“ германског порекла и представља модификован израз „Велх“  којим се означавали сви припадници романских народа.

Цитат
Келти су са собом на Балкан донели име Влах, које је касније наставило самостално да живи, мењајући одредиште не само у етничком него и у социјалном смислу

Цитат
Доласком Словена, који баш преко источне Србије пристижу на Балкан, почиње и својеврсна – „словенизација“, затим: не може се порећи изразити утицај Византије, као што се не може пренебећи херодотова тврдња да на подручију романизованих Трачана живи народ који је, после Инда, највећи народ на свету.

Цитат
Са тог простора у VI веку, управо преко источне Србије, на Балкан продиру словенска племена, која ће се ту временом трајно настанити. На подручју романизованих Трачана, за које је Херодот рекао да су „после Инда, највећи народ на свету“, формирала се словенска држава Бугарска, а западно од ње словенска држава Србија.

Цитат
Власи се могу сврстати у хришћане. Али је велики број и значај обреда задржаних баш из предхришћанског, паганског периода.
Узрок тога је сама структура влашке породице, у којој је, по сведочењу чувеног античког историчара Херодота, жена сачувала слободу Трачанке, и из руке није испустила главну улогу у обредном животу, коју држи још од матријархата.

Дешава се да и данас, после два миленијума од  Христовог рођења, међу старијим Влајнама, које воде обреде на поманама које се дају мртвима, нађе се и нека која за Исуса Христа није ни чула.,
али уредно намењује мртвима, сунцу, и месецу.

Цитат
Али, важнији узрок лежи у самој структури влашке породице, у којој је жена сачувала слободу Трачанке (о којој сведочи Херодот), а из руку није испустила главну улогу у обредном животу коју држи још од матријархата! (Није ништа необично када истраживач и данас, два миленијума по Христовом рођењу, међу старијим Влајнама које воде помански обред, још увек налази оне које за Христа никада нису чуле!).

Цитат
Сами Власи нису етнички компактни.
Деле се према традиционалној економији на различите групе.
Равничари, земљорадници, који се називају Царани. Сточари, брђани, под називом Унгурјани и трговци и занатлије који су најудаљенији од прве две групе по културној и језичкој структури – Цинцари!

Цитат
С друге стране, сами Власи нису етнички компактни. Деле се према традиционалној економији на две групе: равничаре земљораднике, који живе на истоку, у равницама око Дунава и Тимока, и брђане сточаре, који насељавају замашни остатак брдско-планинске територије западно од Мироча и Дели Јована.
Равничари се зову Царани, јер су пореклом из Ţara rumânească, како се на румунском језику звала равничарска кнежевина Влашка (и они су заправо Власи proprie dicti!), а сточари се зову Унгурјани, јер су им се преци највећим делом доселили из крајева под влашћу Ungura (Мађара).

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Обратите сад пажњу шта је у пропагандном видео клипу Националног савета намерно изостављено из Пауновог Увода

Први пример:

Iz Uvoda Pauna Durlića:

Цитат
Романизација је по некој необичној историјској инерцији настављена и после распада Римског царства, што је на крају довело до стварања румунске државе северно од Дунава. Са тог простора у VI веку, управо преко источне Србије, на Балкан продиру словенска племена, која ће се ту временом трајно настанити.

Весна Станковић чита:
Цитат
Доласком Словена, који баш преко источне Србије пристижу на Балкан, почиње и својеврсна – „словенизација“

Из текста Пауна Дурлића је пренето да су Словени (словенска племена) баш преко (данашње) источне Србије продрли на Балкан, али је упадљиво изостављена претходна реченица о романизацији која је "неминовно довела до стварања румунске државе северно од Дунава"

Други пример:

Iz Uvoda Pauna Durlića:

Цитат
После Римског царства, овај део Балкана био је једно време под утицајем Византије, а у XV веку пао је под турску власт, која је успела да се одржи све до XIX века.

Весна Станковић чита:
Цитат
[...]не може се порећи изразити утицај Византије [...]
Доласком Турака, задаје се последњи ударац језику и култури овог древног народа.

Да је доласком Турака задат "последњи ударац језику и култури", ми данас засигурно не бисмо имали говорнике влашког језика.
Ова заиста конфузна тврдња се ни на који начин не може тумачити осим да се Турци, под којима су средњевековни Власи чак имали привилегован положај у односу на земљорадничку "рају", прикажу као архинепријатељи који нису само криви за пропаст средњевековне српске државе, већ и за пропаст "влашког језика и културе".

Још нелогичније звучи теорија о "задавању последњег ударца влашкој култури", поготову због тога што се преузима део Пауновог текста у коме се говори о обичајима Влаха који порекло вуку још из доба матријархата о чему је, наводно, писао и сам Херодот!

Трећи пример:

Iz Uvoda Pauna Durlića:

Цитат
Слично је било и са Црквом која без верника, практично, не може да опстане. У нашем случају, православна Црква је пратила своје вернике, и Србе и Влахе, и то са службом на њиховим језицима (на влашком понегде до средине XIX века), али њен богословни ниво био је на најнижем ступњу од кад је ова црква настала. Такво стање је потрајало и након одласка Турака, и ова дуготрајна слабост Цркве свакако је један од узрока што се у источној Србији очувала етнографска свежина какву је тешко наћи на другим странама хришћанског света. Али, важнији узрок лежи у самој структури влашке породице, у којој је жена сачувала слободу Трачанке (о којој сведочи Херодот), а из руку није испустила главну улогу у обредном животу коју држи још од матријархата! (Није ништа необично када истраживач и данас, два миленијума по Христовом рођењу, међу старијим Влајнама које воде помански обред, још увек налази оне које за Христа никада нису чуле!).

Весна Станковић чита:

Цитат
Како је у овим крајевима настањеним влашким живљем формирана држава Србија са доминантним српским народом, Власи попримају хришћанство, у потпуности прихватајући Српску Православну Цркву.

Најпре, држава Србија није формирана у данашњој северо-источној, већ у југо-западној Србији. Браничево је српској средњевековној држави припојено почетком 13. века, за време владавине краља Драгутина, док данашња Тимочка крајина, изузев једног веома кратког периода из доба ратова које је краљ Милутин водио са Бугарима, никада није била у саставу Србије све до Првог српског устанка и Хајдук Вељковог устанка.

Следеће: Преци данашњих Влаха су хришћанство примили још у доба Римљана. Лако је проверљива чињеница да су и у доба најжешћег прогона Хришћана, на простору данашње источне Србије забележене бројне хришћанске заједнице. Да не помињемо да је хришћанство постало државна религија још у доба императора Константина.

Колико је апсурдна и смешна теорија о "у потпуности прихватању Српске Православне Цркве" од стране Влаха, најбоље се може уочити из следеће речинице из пропагандног видео материјала Националног савета:

"Дешава се да и данас, после два миленијума од  Христовог рођења, међу старијим Влајнама, које воде обреде на поманама које се дају мртвима, нађе се и нека која за Исуса Христа није ни чула., али уредно намењује мртвима, сунцу, и месецу."

Па, како, за име Бога, Власи могу бити толико одани Српској Православној Цркви и једино њу прихватити ако "и данас, после два миленијума од  Христовог рођења" међу њима има оних који никада нису чули за Христа!

Чему ли их учи СПЦ, којој су Власи толико "одани" и коју једино "прихватају" ако верници те исте СПЦ никада нису чули за Христа????????????????????

Овде се јасно примећује неспретан покушај да се заобиђе чињеница да су Власи имали свештенике који су служили на њиховом језику, па самим тим пада у воду потпуно суманута теза о наводном недостатку писма, која нам се покушава пласирати кроз следећу реченицу :

Цитат
Слично се дешава и са писмом. Јер, у недостатку образованих људи који ће се бавити изучавањем и стандардизацијом влашког језика, влашки народ се у потпуности ослања на званични – државни – српски језик, који у прошчлим временима користи искључиво као службени језик.

Ти попови, о чијем постојању глумица Весна Станковић, очигледно, не жели да информише оне којима је овај пропагандни клип био намењен, ако су већ држали службу на влашком, свакако да су однекуд морали да читају.
Ако су читали на влашком, онда је сасвим логично да су морале постојати књиге на том језику.
А, ако је било књига, онда је сумануто тврдиди да у "у недостатку образованих људи који ће се бавити изучавањем и стандардизацијом влашког језика" власи тобоже нису имали писмо и стандардизован језик :D

Како ли су само могли да штампају те "влашке библије" у недостатку "образованих људи који ће се бавити изучавањем и стандардизацијом влашког језика"

8)

Наставак следи...

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
Одг: Sveti jezik vlaškog saveta - PREPISKA SA VESNOM STANKOVIĆ
« Одговор #4 послато: 23.12.2012. 11:00 »
U želji da dobijem objašnjenje o ovome slučaju, obratio sam se privatno gđi Vesni Stanković, čiji sam profil našao na Fejzbuku, sa molbom da se uključi u Forum i odgovori na ove primedbe koje je Vlad izneo.
http://www.facebook.com/balkannovipokret

Pošto je ona to odbila, ja sam prinuđen da tu prepisku obelodanim, u nadi da će koliko-toliko pomoći ljudima da shvate šta se se događa(lo) oko ovoga video-klipa.

• 7. децембар 2012
11:48

Paun Es Durlic

Draga Vesna,
Ovo ti pišem jer sam slučajem naleteo na tvoj profil i radosnu vest da ovih dana imaš malo slobodnog vremena, pa te zato molim da delić toga vremena upotrebiš za skok na donji link!
Nisam imao pojma da postoji ovakav snimak koji si ti potpisala, i koji je izazvao normalnu reakciju kakvu ćeš videti na linku; ja ludim od posla na monografiji "Vlasi karpatske Srbije", pa ne stižem niti da pažljivo sve to pogledam, niti da o svemu ozbiljno i trezveno porazmislim i rešim šta mi valja činti, ne toliko kao autor čiji je tekst NEDOPUSTIVO izneveren i tendenciozno zloupotrebljen, nego kao odgovorni stručnjak koji je u obavezi da odbrani naučnu istinu o vlaškoj zajednici koja je smrtno ugrožena neverovatnom epidemijom šarlatanstva i budalaština!
To što je urađeno sa mojim tekstom, dostojno je Gebelsa!
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=1447.msg7407#msg7407
Ako si celu tu stvar ZAISTA TI SMISLILA, i ako si to uradila kao DEO OVE BOLESNE SUMANUTOSTI o kojoj - vidno ushićen - govori čovek na ovom sledećem linku - onda vaistinu imam osnovu da konsultujem pravnike o stepenu štete koja mi je naneta! I da donesem odluku kako da reagujem na nedopustivu zloupotrebu moga teksta. Koji ste, što je najružnije, koristili bez moje saglasnosti.
A da ne pominjem da bih, kao etnolog i afirmirsan etno-filmadžija, morao da budem uključen u takve ozbiljne projekte kakav je ovaj koji si ti potpisala!
Iz kog ste razloga to izbegli, a iz kog ste razloga uzeli moj tekst, a naročito iz kog ste razloga taj tekst TENDENCIOZNO iskasapili, to ćemo videti.
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=1262.msg6831#msg6831
Očekujem tvoje objašnjenje, posle čega ću videti šta ću dalje preduzeti!
Jer se ova šarlatanska pošast mora zaustaviti!
Prešla je dara svaku meru! Vlasi su postali predmet sprdnje u stručnim i naučnim krugovima! Umesto da se suzbiju predrasude koje je svet - ne poznajući nas dovoljno - imao o nama, mi sami dajemo razloge za nove i teške predrasude!
Ku narok đ-al mare!
Mošu Paun, uom bun şă prĭa bun!
Ma mi sampare kă nare la kare!

•   
13:05
Vesna Stankovic

Postovani Paune,
ni najmanje nisam imala nameru da Vas na bilo koji nacin uvredim ili Vas naucni rad unizim. Kao prvo, ja nisam istoricar, niti naucni radnik, vec umetnik koji svoja umetnicke kreacije stvara po malo drugacijim principima od Vaseg. Kad sam pisala taj tekst koji pominjete, ja sam danima iscitavala gomilu knjiga, tekstova, istrazivanja i sami znate koliko je sve to cesto oprecno, a ja sam morala da odaberem sta je ono sto je meni i mojoj umetnickoj ideji najvise odgovaralo. Ako su se poklopile neke reci sa Vasim tekstovima, to je zato sto se te stvari najvise pominju u razlicitim tekstovima koje sam iscitavala. Da sam zelela da tendenciozno koristim Vase tekstove, prvo bih trazila Vase dopustenje, a drugo bih Vas veoma rado citirala kao velikog poznavaoca i istrazivaca vlaske istorije i kulture.
Ne znam koji su ovo ljudi koji imaju toliko vremena da se bave ovakvim stvarima, ocigledno zlonamerno stvarajuci konflikte.
Iskreno, nemam mnnogo vremena da se bavim rumunsko-vlaskim prepucavanjem i ne ucestvujem u raznoraznim forumaskim polemikama, vlaska kultura, obicaji i verovanja me veoma zanimaju, najvise sa umetnicke strane.
S velikim postovanjem, srdacno. Vesna

•   
14:30
Paun Es Durlic

Vrsta video klipa koji ste stvorili NI PO JEDNOJ osnovi ne spada u umetnicke kreacije, kuku meneeee! To je najcrnje agit-propovsko nasilje nad istinom, sacinjeno u interesu one male grupe jadnika koji kao partijski arlekini stoluju u našem Savetu, i koji čekaju mrvice sa srpske podaničke trpeze za podrepaško vikanje kako Vlasi i Rumuni nikada nisu imali ničega zajedničkog, itd itd. Ostao sam bez reci, jer onda vi niste ni svesni kakvu ste stetu nacinili ... Da ste hteli da sluzite umetnickoj ideji, vi biste pre svega odbili ponudu da napravite takvu gadost! Kao osoba od integriteta, pre svega. Ovo vam nije trebalo, zašto ste to uradili - sam đavo zna! Pošto ne poričete da je to vaše delo, videću dalje šta mi je činiti. Dođe mi da odem u pizdu lepu materinu! Jer su ljudi jako ljuti, a to su oni za koje ste vi ovo i snimili: vlaška JAVNOST! Ali to više nisu ni slepi, ni gluvi, ni glupi, ni tupi ni zatucani vlaški čobaani, već kritički nastrojeni i obrazovani vlaški intelektualci, koji čitaju, analiziraju, zapažaju i ... reaguju! Ovoga puta sam im dao za pravo u svakoj reči i rečenici koju su napisali! Koliko ste zabrljali (a što je njima prvo upalo u oči) jeste fakat da ste izopačili tekst koji je vlaški Savet stavio na svoju zvaničnu prezentaciju u odeljku za istoriju. A izopačili ste ga tako što ste ga prešminkali u svakom detalju koji je bio makar i samo naznaka da postoji bilo kakva veza Vlaha i Rumuna! Možete maskirati u pozorištu do mile volje, u nauci je to nedopustivo, tu je jedina uloga namenjena goloj istini ... Vi ste je izneverili! Još jednom: to vam nije trebalo! Videću šta ću dalje! Poz. Paun
•   
14:48
Vesna Stankovic

U zdravlje.

• 8. децембар 2012
15:51

Paun Es Durlic

Не могу да прихватим ову Вашу "одјавну шпицу", јер је она део "одјеби" говора у речнику Шарлатана! Не познајем Вас довољно да бих могао да судим којој Ви уметничкој филозофији припадате, али ако онај видео клип сматрате УМЕТНИЧИМ ПРОДУКТОМ ... куку, куку и по сто пута куку: онда смо на најнижој тачки разилазнице ... толико ниској да се Ви из ње не бисте могли извући ни са најбољим стубама које би Вам добацили текући политичари са обале ... Нисте Ви, љубимаја, служили ни уметности, ни филозофији, ни слободи, чак ни политици, Ви сте служили неким обичним, недојебаним чиновницима, људима нишчи духом ... и то на начин који се не може звати другачије него понижавајућим! О том Вашем понижењу не говори оно ШТО СТЕ ИЗГОВОРИЛИ, него оно што сте прећутали! А сад неколико речи на "ти". Бавио сам се глумом, учили су ме тој вештини када сам био студент у Београду у време када ти ниси били ни рођена: студентско позороште Шпанац на Новом Београду! Оно што су ми професори са Академије тада говорили као глумцу јесте: гледај људе у сали тако да свако мисли да баш њега гледаш, а ти не гледаш никога посебно јер те заслепљује рефлектор! Ово што си Ти урадила са видео-клипом јесте негација тог основног глумачког заната: ТИ НЕ ВИДИШ НИКОГА ДРУГОГ СЕМ ЉУДИ У ПРВОМЕ РЕДУ! А ко ту "седи" знамо сви прја бун! Обоје имамо неку врсту публике, али у мојој "представи" публика се гледа "преко главе" и та "врста глуме" приморава публику да и сама диже поглед далеко изнад своје главе ... да се узвиси ... (Завеса) Следи други чин.

• 14. децембар

14:13

Paun Es Durlic

У следећем чину замишљам те одговорну и фину, како се уљудно укључујеш у Флорум, и разложно објашњаваш шта је "писац хтео да каже" у оном видео-прилогу, и чекаш трећи чин, или завесу са аплаузом! http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=1447.0

• понедељак
 16:38

Paun Es Durlic
Драга моја, љубезна! Пролазе дани и цурка време које сматрам нормалним за твој јавни одговор на моју молбу! Поз.

•   
17:16
Vesna Stankovic

Postovani Paune,
zao mi je sto sam na bilo koji nacin izazvala Vase nezadovoljstvo. Naime, nemam nikakav odgovor, posebno ne javni, iskreno ne znam ni sta bi to znacilo. Licno ne zelim da ulazim ni u kakve polemike, postujem Vas rad i sve sto ste dosad u svojoj profesionalnoj karijeri postigli, ali su trenutno moje misli okrenute potpuno drugim stvarima. Pozdrav.

•   
19:36
Paun Es Durlic

Твоје мисли могу да иду куда им је воља, али твоја одговорност према јавности мора бити окренута само према њој. Ниси ти повредила мене, него истину, и то маниром који се промовише и здушно подржава од стране актуелног ВНС-а, али који се не сме више толерисати, јер је - штетан до бога - успео у својој глупости да згрози и саму Европу! А Влахе да прикаже као некакве малоумнике који скривају иситину о своме пореклу, јер је се стиде, па зато - клинички речено - пате до "кризе идентитета". Оног момента када су људи који прате и твој и мој рад приметили очито и тенденциозно изневеравање мога стручног текста, више није ни моја ни твоја лична или приватна ствар, него јавна одговорност, другим речима: људи траже објашњење, а ми треба да им га дамо. Мој текст је у стручним круговима оцењен као најкраћа, најтачнија и најобјективнија историја Влаха источне Србије; због таквога квалитета, књига је преведена на енглески и румунски, а - што ме је не мало изненадило - исти је текст Влашки нац. савет поставио на свој сајт у неку руку као званичну историју Влаха. Пре него што су то учинили, затражили су моју сагласност. Ти ниси. Па ево последица! С друге стране, иако ниси ни етнолог (у чијој је компетенцији етногнеза), ни историчар - нити афирмисани публициста са објављеним радовима из области историје Влаха источне Србије, ти си - како сам схватио - себи дала за право да озбиљној и деликатној научној проблематици приђеш са "правом" тзв. "уметничке слободе". Е, фут фарба! У науци нема уметничке слободе, тамо њој није место! Постоји само акрибија: тачна, јасна, прецизна ко швајцарски сат ... Мени је страшно жао што уместо истине, за којом сви жудимо, Савет промовише једну болесну будалаштину које сваки нормалан Влах треба да се стиди, а то је одрицање СВАКЕ везе Влаха и Румуна! То је постао политички хит, увлакачки до понижења! Довео је чак до патолошког фалсификовања самога назива етничке заједнице на матерњем језику, протерана и је проскрибована реч "румîн", замењена је са инфантилном и умоболном "досетком" да нам се језик зове "љимба влаха"!?!?! Уместо да оштро одбаци и осуди такве бедастоће, Влашки савет то подржава па још и даје новац за манифестације где се таква болесна будалаштина промовише! Куку-леле мајко мила, тата мили, деда мили и све тамо до милих нам далеких предака! Куку, по сто пута куку! Јер сваки, чак и најтупљи и најглупљи Влах зна да се на своме језику зове "румîн" и да му се језик зове "љимба румîњаскă". По овоме што си урадила у оном несрећном видео-клипу, испада да си и сама у служби таквога гледишта, који се поспрдно зове "власијонско"? Или можда ниси?! Да ли си ти са намером и при чистој свести у тој твој лепој гави, узела на себе улогу влашкога Гебелса, или су се само у једноме тренутку несрећно сплеле околности?! Јавност има право на разјашњење. Она га тражи од мене. Ја га тражим од тебе, јер је твоје име на шпици снимка. После тога ћу се обратити и осталим именима са "шпице", јер су они итекако одговорни за - то могу слободно да кажем - прави агитпроповски обрачун са историјском истином! Нисам имао задовољство да гледам ни једну твоју представу, увек ми је за дан или два измицала информација где наступаш у мојој околини. Ја сам већ трећу годину у дебелој самоизолацији, сконцентрисан до изгинућа на монографију "Власи карпатске Србије, порекло и бројно стање". Дело таквога обима раде деценијама тимови стручњака, са дебелим буџетима, а ја сам сам ка кукол његру, буџет да не помињем! Не излазим нигде из радне собе даље од контејнера, а у овај јебени Јаданпек одлазим само када ме заболи зуб. Па нисам у току, и не жалим пуно што нисам. Не знам да ли ти имаш икоју функцију у ВНС-у, и да ли си због тога, можда, у обавези да "промовишеш" њихову "истину". Знам само да тамо, у том шареном политичком "бриколажу", сочињеног од свакаквог политичког отпада са доњег веша српских политичких странака, нема НИ ЈЕДНОГ јединог стручњака ни за једно од основних стручних ствари из области етногенезе: језик, вера, обичаји, порекло, идентитет; етно-историја ... Само гомила дунстера и шарлатана, која нас непрестано понижава! И која уместо да подржава оно мало стручњих људи који су се потврдили у владању материјом, пљује по њима, називајући их "плаћеницима", "агентима" и слично! Испада на крају, да сам као "румунски агент" неподобан у свакоме погледу, па је зато - поред етикетирања, допуштено (можда и пожељно, јебем ли га!) да ми се касапи и стручни текст! Не тако давно то су радили особити људи, у кожним мантилима, мастиљавом оловком, коју су лизали да би могла да остави трајан доказ о њиховој псећој поданости ... Сада то ради прелепа жена, крупних тамних очију, и тако сочних усана да сам ја у стању само због њих све да јој опростим! ПС. Ако ти је испод - као се то каже: части да се качиш на форум и лично својом руком, под својим именом објасниш које ти је било намереније, онда можеш барем да саставиш пет-шест реченица са пристојним објашњавајућим капацитетом, и даш ми допуштење да их могу обелоданити као твој одговор на запитаност дела влашке јавности. Тамо на Флоруму. Па да спустимо завесу на овај део комедије. Твој нецензурисани Паун

23. децембар
•   
10:30
Paun Es Durlic

Драга моја Весна! Цинцарима се приписује оваква мудрост. "Постоје људи", веле они, "који кад наиђу на проблем - зажмуре, па им се проблем учини мањим, а постоје и оно који пред проблемом забију главу у песак, па им се учини да је проблем нестао сасвим!" Ти си изабрала песак. Твој избор, али то не значи - како и показује ова поука - да си решила проблем који си направила, а који је веома озбиљан. Он се најмање тиче скрнављења мога текста као таквог, тиче се друштвене функције тога скрнављења, која се огледа у срамном кривљењу историјске истине о пореклу Влаха, који не врше некакви "антивлашки" фактори, каквих је доста било за неколико последњих векова, већ њихов национални Савет! Поред кривљења те истине, твој текст има и низ других недопустивих етнолошких импровизација, али су оне засад у другом плану мога реаговања, у првом је овај вишедневни покушај да ти укажем на обавезу да мораш да се огласиш и објасниш ЗАШТО си из мога стручнога текста испустила БАШ ОНЕ ДЕЛОВЕ који указују на етничку припадност Влаха румунскоме народу? Та проста чињеница нема никакве везе са политичком вољом данашњих Влаха и њиховим правом да се изјасне како хоће, да воле или да мрзе кога хоће, и да се око те и такве "етничке свести" групишу у политичке партије, у невладине организације, секције и слично. То је потпуна и методолошки дубоко утемељена научна истина за којом Власи дуго трагају, и коју имају право да је знају! И коју треба да знају. То је резултат мог систематског стручног рада који траје страшно дуго, а траје страшно дуго зато што желим да резултат буде чврсто утемељен у свакој чињеници на којој се заснива. Да си се са деловима те истине поиграла као глумица, у некој бурлески, не бих се ни освртао, али реч је о ПРОИЗВОДУ који је разаслат у свет као ЗВАНИЧНА ПРОДУКЦИЈА једног државног органа, и то онога чија је уставна улога битно другачија од ове коју је одиграо! Нисам сасвим сигуран, али ми је неко скренуо пажњу да си ти један од званичника тог органа, и то, ако се не варам, на функцији председника одбора за културу? Тим горе, јер се онда цела ствар показјује као СВЕСНА ПОЛИТИЧКА ТЕНДЕНЦИЈА да се гуши, омаловажи и одбаци научна истина!? У каквом ми онда времену живимо?! Треба ли да се тргнем кад год неко зазвони на мојим вратима, и да се изљубим са децом када кроз шпијунку угледам људе у кожним мантилима, са црним шеширима дубоко навучених на чело?! Да ли си од таквих добила налог да се "креативно" поиграш текстом једног признатог етнолога, за који су ти "они" рекли да је "издајнички", а теби окачили орден хероја који се "бори" за одбрану угрожене ... итд. мука ми је од дубљег размишљања у овоме правцу! Па ћу коначну "спустити завесу" на ову приватну преписку, и целу је пренети на Флорум, нека јавност сама просуди о твојој улози у свему овоме! То ћу морати да учиним, јер не видим други начин да се одбраним. А морам! Учинићу то већ у току дана. Послаћу ти линк да не мораш сама да претражујеш! Поз. Паун Ес Д.

Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!