Posto sam nasao ovu temu i lepo procitao hteo bih da pitam samo ove clanove koju smatraju da su Rumunu.
Kako ti sebe nazivas Rumunom kad je Rumunija storena 1859 na koji nacim meni stvrano nije jasno da je stvarno Rumunija i Rumun nebi se do tada ta oblast zvala Vlaska i Transilvanija vec bi bila rumunija odavno.
Drugo pitanje je kako ste vi romanskog porekla ako ste bili odvojeni od romanskih naroda 1500 godina ?
Jednostavno neke svari se ne poklapaju i koliko god vi tvrdili da ste Rumuni i sve ostalo jednostavno niste jer Rumunija je vestacki stvorena drzava posredovanjem Austro Ugarske da se Rusiji spreci izlazak na topla mora.
I zapamti rumun je Rimski vojnik,A Rumunija zemlja rimskih vojnika koja je stvorena 1859 godine ne za vreme ili odmah posle rimskog carstva VEC 1859 godine evo objasnu meni ti to lepo i ja ci da prihvatim da ste rumuni
Kako su Nijemci postojali prije 19. vijeka (kada je stvorena Njemačka)?
Kako je Dante Alighieri napisao Divina Commedia na talijanskom jeziku (14. vijek), budući da je Italija stvorena tek u 19. vijeku?
Kako to da kurdi postoje, jer ne postoji država koja se zove Kurdia?
Etnogeneza Rumuna dogodila se između 3. i 9. vijeka (uključujući značajan utjecaj slovenstva, 6-8 vijeka).
Činjenica da su u srednjem vijeku živjeli u 3 glavne kneževine slična je kao i Nijemci koji su živjeli u mnogim manjim državama; Talijani koji žive u mnogim državama itd.
Ime Vlah daju stranci. Samooznaka je uvijek bila rumunska.
Kancelarstvo je bilo starocrkveno slavensko zbog pravoslavnog utjecaja. U Mađarskoj je katolički jezik bio latinski zbog katoličkog utjecaja. Verujte mi, Rumuni nisu govorili slovenski, a Mađari latinski.
U tekstu napisanom na slovenskim jezicima ime države i naroda bilo je slovensko (Vlah ili slično). U rumunskim tekstovima, ime države i naroda bilo je „Români“ (ili slično - Rumani itd.).
Potražite pismo Neacșu 1521. godine - u kojem se spominju Turci koji planiraju doći u „Ceara Rumuneaskă“ (10. red, ćirilicom, rumunski jezik):
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0 % BF% D0% B8% D1% 81% D0% BC% D0% BE