Аутор Тема: Teodor Bakonski: Tražimo napredak  (Прочитано 570 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Teodor Bakonski: Tražimo napredak
« послато: 01.12.2011. 00:43 »
Teodor Bakonski: Tražimo napredak

Šef diplomatije Rumunije lobira kod svojih kolega da se ovo pitanje uskoro, u decembru, stavi na dnevni red Evropskog saveta

ZVANIČNI Bukurešt smatra da bi Srbiji trebalo dodeliti status kandidata za članstvo u EU. Šef diplomatije ove susedne zemlje Teodor Bakonski lobira kod svojih kolega da se ovo pitanje uskoro, u decembru, stavi na dnevni red Evropskog saveta.

Prethodnih dana, o ovoj temi se govorilo iza kulisa briselskih ministarskih sastanaka, ali ona još nije stigla na dnevni red, niti je sigurno da će se to dogoditi za dve nedelje.

* Hoće li kandidatura Srbije biti na dnevnom redu Evropskog saveta?

- To je ono što očekujemo. Rumunija želi da Srbija dobije status kandidata. Ali, takve stvari ne mogu da se predvide na matematički način.

* Može li pitanje položaja Rumuna u Timočkoj Krajini jednoga dana da bude smetnja evropskim integracijama Srbije?

- Evropske integracije su najbolji način da se poboljša standard rezervisan za manjine.

* Pitanja Kosova i evropskih integracija sve više se vezuju jedno za drugo. Kako će se vaša zemlja odnositi prema tome?

- Naš stav je jasan i mi ga ne menjamo. Ne priznajemo nezavisnost Kosova. Istovremeno, ohrabrujemo dijalog između Beograda i Prištine, kao najbolji način da se reše pitanja od značaja za svakodnevni život građana.

Izvor:
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.289.html:354049-Teodor-Bakonski-Trazimo-napredak
18. novembar 2011

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân