Аутор Тема: Vlaški kult mrtvih u jubilarnom broju "Nacionalne geografije"  (Прочитано 6812 пута)

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
  • Углед: +0/-0
    • Паун Ес Дурлић
Vlaški kult mrtvih u jubilarnom broju "Nacionalne geografije"
« послато: 14.11.2008. 22:30 »

U svom 25 broju (novembar 2008), "Nacionalna geografija" donosi prilog o kultu mrtvi kod Vlaha istočne Srbije.

Tekst: Aleksandar Arsenijević
Fotografije:Dragoljub Zamurović

Sagovornici:
dr Danijel Sinani, prof. na odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu
Paun Es Durlić, dipl. etnolog, kustos Muzeja u Majdanpeku

Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже gornjane

• Активни члан
  • **
  • Поруке: 13
Vlasi ne umiru... Mors ultima ratio!
« Одговор #1 послато: 27.11.2008. 13:06 »
Paune, Veliki Vlahu!

Necu za sada da komentarisem clanak o Vlasima u NGS:

http://www.nationalgeographic-srbija.com/200811/zivot_mrtvih.php

Ali, tebe smatram najodgovornijim (pozivaju se na tebe!) za takav mracan pristup sagledavanju Vlaskog Bica i Vlaskog Identiteta...

...ističe etnolog Paun Es Durlić, kustos Muzeja u Majdanpeku...

Drugi po odgovornosti su oni koji uredjuju NGS. Oni izgleda nisu shvatili da je NG kultura i tradicija, a ne zuta novina koja se bavi senzacionalistickim i morbidnim pricama! Ali, o tome cemo nas nekolicina Vlaha raspraviti sa Glavnim urednikom u Centrali NG nakon detaljne analize ovog clanka i svega onog sta mu je prethodilo.

Verbum sat sapienti!

Cave canem!
S.M.

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
Одг: Vlasi ne umiru... Mors ultima ratio!
« Одговор #2 послато: 27.11.2008. 16:16 »

Paune, Veliki Vlahu!

Нисам био Велики Влах ни када сам био Висок и Плав, а трудио сам се! Видео сам како женске падају на то! Сада бих волео, мислим, бар мало да порастем, али не растем више ни у природи, ни у својим очима! Како год да се гледа, види се да сам Мали Дебели!

А што се тиче текста у НГС и твоје реакције овде, препоручујем ти да свој проблем решиш помоћу Хага: тужи Влахе међународном суду затошто имају обичаје којих се ти, као њихов припадник, стидиш! И тражи да се они укину. Мислим, Власи, јер ће ти то лакше поћи за руком него да их натераш да они укину своје обичаје!

Fraţîĭe!
Veđeţ voĭ, ba, kă a ĭeşît Kapu Vakuluĭ, điŕept pi gaura pećeĭśi?

Ван мреже gornjane

• Активни члан
  • **
  • Поруке: 13
« Одговор #3 послато: 27.11.2008. 17:07 »
Paune Veliki Vlahu!

Mi, Vasi smo poprimili od brace Srba mnogo losih osobina i navika. Jedna od njih je netolerancija! Ni manjeg naroda, ni vise partija, a lidera bezbroj... I svako tera svoje... Nisam ja za jednoumlje! Ja sam za polemiku - higijenu duha!

Paune, nisam kritikovao tebe, niti tvoje znanje, niti tvoja dela...  Ja postujem i tebe i tvoj intelekt i tvoja znanja/iskustva, postujem i tvoja dela i zahvalan sam ti zbog njih. Ja sam kritikovao tvoj jednostran stav i odnos prema naucnoj metologiji i posebno prema - etici!

I sve sto sam imao da ti kazem u vezi toga, rekao sam ti u porukama koje smo razmenili. Ako me naljutis/isprovociras, javno cu staviti Vlaskom auditorijumu na uvid nasu prepisku u vezi ove teme! Budi uom bun! o)

Ja sam ortodoksni Vlah i jako sam zadovoljan zbog toga. Necu da menjam svoj narod ni za sta na ovome Svetu. Ja se ne stidim svog naroda, jer ja sam veoma ponosan na sebe - Vlaha! Izuzetno postujem Vlaske obicaje i rituale. Ipak, neke "obicaje" i "rituale" smatram morbidnim i egzibicionistickim (pomodarsko laznim). Ne, nisam ja tak koji ce te stvari razdvajati. Prave stvari ce opstati, a lazne ce nestati! To potvrdjuju nemilosrdna univerzalna logicka et al. pravila/zakoni!

Ali, sta necu dozvoliti? Da se taj tekst pojavi u takvoom obliku na engleskom jeziku u anglo-saksonskom izdanju NG! Jer, Vlasi ne postuju i velicaju samo KULT SMRTI (u tom clanku je prikazan na jedan veoma morbidan i vulgaran nacin!). Vlasi slave pre svega KULT ZIVOTA! Paune, obilazi Vlaske SVADBE, RODJENDANE, SVETKOVINE, IGRANKE, VASARE... KAFANE sa crvenim fenjerima!

Zavrsicu ovu moju poruku recenicom koju sam ti pre izvesnog vremena poslao:

Istina je ipak samo jedna i na nju niko nema prvenstvo niti posebno pravo... Istina egzistira u argumentima i cinjenicama koji je potkrepljuju/osporavaju, a ne u autoritetima koji je promovisu!

Paune, drag si mi, ali istina mi je draza! (Nisam odoleo da ne parafraziram nase bivse susjede Starogrcke Mislioce, ma koliko to bilo - neukusno i tendenciozno!) o)

Tvoj prijatelj i postovalac tvojih dela!

Cave canem!
S.M.

P.S. Uskoro cu za M.pek. Cim stignem vodim te na dobar rostilj. Nervozan si jer nemas dovoljno masnoca u krvi! o)

---
http://www.earth-blade.com/
http://my.fotolia.com/stanisa/

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #4 послато: 27.11.2008. 18:45 »

Ja sam kritikovao tvoj jednostran stav i odnos prema naucnoj metologiji i posebno prema - etici!

За име бога, човече, ако већ ниси прочитао текст у НГЦ како ваља, читаш ли ти барем своје реченице пре него што их пошаљеш у свет, да их и други људи читају? Па свако ко буде погледао текст у НГ видеће: 1) да то НИЈЕ МОЈ ТЕКСТ, 2) да је тај текст УСКО ТЕМАТСКИ, 3)  да сам ја консултован од страте АУТОРА текста САМО ПО питању те уске тематске проблематике из културе Влаха којом се текст бави ... Дакле, тамо говорим као ЈЕДАН кустос о ЈЕДНОЈ ствари о којој ме новинар пита? Колико охол мора бити "критичар" када у том сасвим нормалном чину види "једностран став" и приде, дабоме, лошу "научну методологију"! Аман-заман. Да не помињем твоје издвајање "етике" као моје посебне личне слабости у овој ствари, што у преводу значи да сам КВАРАН, НЕМОРАЛАН, једном речју ПОДЛАЦ? Аĭde, bre fîrtaće, да си пио рујно вино па да те разумем, али ако ниси тешко ми је да схватим која друга хемијска подлога може бити инспирација за оваква "интелектуална" испарења?   

Ali, sta necu dozvoliti? Da se taj tekst pojavi u takvoom obliku na engleskom jeziku u anglo-saksonskom   izdanju NG! Jer, Vlasi ne postuju i velicaju samo KULT SMRTI (u tom clanku je prikazan na jedan veoma morbidan i vulgaran nacin!).

Искрено се надам да површни читачи текстова попут тебе немају такву моћ! До ЗАДЊЕ ЕТНОГРАФСКЕ МРВИЦЕ (рачунајући, наравно, ту и сјајне Замуровићеве фотографије!) текст је истинит! То што једној умишљеној и отуђеној категорији Влаха те чињенице не одговарају, њихов је лични проблем! Уместо забране, боље ти је да пошаљеш неку врсту влашке "фатве" на НГЦ, или позовеш своју интелектуалну сабраћу на влашки "џихад" против њих? Успут, у тексту није реч о КУЛТУ СМРТИ, поготову не о некаквом ВЕЛИЧАЊУ таквог култа, и не доликује ти да подмећеш такве ствари! Ниси ти аматер из школске секције која окупља љубитеље народних обичаја и веровања, па може да схвата ствари овако или онако! Реч је о нечему што је НАЈУЗВИШЕНИЈЕ у васколиком људском роду: О БЕСМРТНОСТИ! Али, нећу ја да ти отварам очи код тако очигледних ствари, ако ти сам не умеш, не можеш или нећеш да их отвориш! 

Vlasi slave pre svega KULT ZIVOTA! Paune, obilazi Vlaske SVADBE, RODJENDANE, SVETKOVINE, IGRANKE, VASARE... KAFANE sa crvenim fenjerima!

Не можеш да се уздржиш кад треба, па то ти је!
Да те, зато, као лошег ђака, још једном вратим на почетак: текст у НГЦ имао је сасвим конкретну и уску тематику из живота наших Влаха, и ништа више? Ја сам цитиран САМО на пар места, и то као познавалац ЕМПИРИЈСКИХ чињеница из те конкретне и уске тематике, нема тамо ни ТРУНКЕ ЕПИСТЕМОЛОГИЈЕ, ни ТРУНКЕ МЕТОДОЛОГИЈЕ, ни ТРУНКЕ моралистике ... Све је то САМО У ТВОЈОЈ ГЛАВИ, као последица НАОПАКОГ читања! А зашто један зрео човек, са највишом могућом научном титулом НАОПАКО чита један обичан, непретенциозан новински чланак - то нека одговори он сам себи.

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
Одг: Vlaški kult mrtvih u jubilarnom broju "Nacionalne geografije"
« Одговор #5 послато: 27.11.2008. 21:04 »

Цитат
takav mracan pristup sagledavanju Vlaskog Bica i Vlaskog Identiteta...

Fraće Gornjane!

Nije da Paunu treba moja odbrana, nije ni da sam ja neki Veliki Vlah, više sam Rastući Vlah, svakim danom sve više (u širinu!). :), ali moram da dam svoj komentar.

Vlaško biće i Vlaški identitet je svakav samo ne mračan, to objašnjavam godinama unazad. Razumljivo mi je da je to morbidno i mračno nekim mojim poznanicima Srbima, ali tebi koji si očigledno odrastao uz naše običaje (takav zaključak izvlačim iz tvojih napisa na Florumu) izgleda da je promakla suština!

Vlaški običaji su srž Vlaške samobitnosti i to je ono što nas čini drugačijim i posebnim!

Baš to Vlaško poimanje života i smrti je ono što mi je fascinantno i zbog čega sam ponosan što sam Vlah i zbog čega se protivim utapanju Vlaha u bilo Srpski, bilo Rumunski etnički korpus.

Pokušaj da skineš "srpske", "rumunske" ili "zapadnjačke" naočare kada posmatraš naše običaje i videćeš svu njihovu lepotu, uzvišenost, a pogotovu vanvremenu životnost!

dPasujoni

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #6 послато: 27.11.2008. 21:27 »
Цитат
Ja sam ortodoksni Vlah i jako sam zadovoljan zbog toga. Necu da menjam svoj narod ni za sta na ovome Svetu. Ja se ne stidim svog naroda, jer ja sam veoma ponosan na sebe - Vlaha! Izuzetno postujem Vlaske obicaje i rituale.

I JA!

To ne znači da te običaje razumemo, a pogotovo nam ne daje za pravo da ih dekretom ukidamo. Neki su i to pokušavali, pa su se "usrali".

Što se tiče KULTA MRTVIH nemoj da te zavara taj prizzvuk smrti na koji asocira taj, da naglasim,  SRPSKI naziv.

Nigde  takvog naziva nema kod nas Vlaha, a osnovna reč koja bi mogla da opiše ove običaje je POMANA. Să fije dî pomană, skoal-će pomeńeašće!!!

Ako je smrt večni počinak, uloga Vlaških običaja  je baš u "buđenju" usnulih duša!

dPasujoni

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #7 послато: 27.11.2008. 21:30 »
Pauńe,

dar amăj fuost vro Pomană Albă dîn aja în Dîbeľi Lug, śe fušârem amîndoj!

dPasujoni

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
Одг: Vlaški kult mrtvih u NGC i komentari na B92 ...
« Одговор #8 послато: 08.12.2008. 19:45 »
http://www.b92.net/zivot/komentari.php?nav_id=332362

•  BAM!!!
Da covek ostane bez reci. Zivopisno i do detalja opisano, izuzetno neobicno, interesantno, samo da se radi o nekom plemenu izumrlom pre vise stotina godina. Ovako, strasno, morbidno, primitivno. Ako je uopste moguce da je sve to istina, narocito sa ovom mucenom mladom, kojoj nije malo sto je izgubila verenika, nego treba i godinu dana da bude "u braku" sa mrtvacem. Daleko vam lepa kuca.
(bane sine, 4. decembar 2008 19:47)

•  Bio sam tada u Debelom Lugu i video sam kada su igrali sa svetjama oko improvizovanog(?)kovcega. Nisam mogao da verujem, imao sam tek neshto preko deset godina ali se secam dobro, iako sam relativno kratko posmatrao, poshto mi je bilo jezivo pa sam zapalio. Vlasko ludilo-kolo pichi sa nekog tranzistora i ljudi satima igraju u krug, izmedju ostalog i neke vrlo stare babe, fascinantno, zaista su izgledali kao u transu. Meshtani su mi rekli da to nije njihov obicaj (otkopavanje), ali su ocigledno svi bili upoznati sa onim shta se deshava.
Ono shto nije mozda dovoljno naznaceno u samom clanku je da se ovakvi i slicni obicaji poprilicno razlikuju od mesta do mesta u tom regionu.
Inace super.
@Bane sine - nemoj toliko da se plasis i bash tako da osudjujesh neke civilizacijske obicaje koji traju ko zna koliko vekova. Neki su spaljivali, neki su balsamovali, a neki eto malo i otkopavali. A prica sa mladom mi je vise romanticna nego primitivna, pa nije da su je vezali kanapom za njega, mislim da se vishe radi o poshtovanju prema preminulom. pozdrav.
(nda, 8. decembar 2008 02:38)

•  Ja samo jedno mogu da kazem,blago Srbiji sa ovakvim bogatim i raznovrsnim kultuirnim nasledjem!
Gde si Kusto,gde ste turisticke organizacije i vodici,pa narod bi iz belog sveta platio celo bogatstvo da ovako nesto vidi(naravno,da bi se dobila saglasnost familije da ih recimo gleda oko 1000 turista i slika treba da im se plati ali bi se ipak itekako isplatilo!!!
(D.Savic,Paris, 8. decembar 2008 02:49)

•  Digla mi se kosa na glavi!!!
(MarkoS, 8. decembar 2008 07:39)

•  Vlahe koje sam poznavala bili su opsednuti crnom magijom,cudna vrsta ljudi..
Pitam se da li Africka plemena idu toliko daleko u svojim ritualima?
Ove ljude treba PODHITNO obrazovati.
(Sanja NL, 8. decembar 2008 09:20)

•  Nije ni morbidno, ni primitivno...Ti ljudi jednostavno tako zive. Tim delom Srbije smo moj suprug i ja fascinirani godinama i redovno tamo odlazimo na odmor. Priroda je takva da jednostavno nemam reci, a ljudi su predivni. Toplina kojom prihvataju putnika namernika, goste ga, paze, upucuju...postoji nesto neizrecivo vezano za te ljude i mesto. Oni tako jednostavno zive i ni na koji nacin ne namecu to drugima, a njihova je stvar na koji ce nacin pamtiti i postovati svoje preminule.
(Ana, 8. decembar 2008 09:34)

•  Nikada nisam shvatala takve obicaje i to je zaista primitivno, sektacki i nikakve sličnosti nema sa pravoslavljem. Otkopavanje grobova je i onda bilo prekrsajno, pa se pitam, gde je bila crkva i drzava, da zabrani sektacko ponasanje i da obrazuje te ljude.? Bilo je puno emisija i na televiziji, vezano za ovu pricu, ali nisam cula da je crkva pokusala da objasni tim ljudima sta je pravoslavlje, ukoliko se oni smatraju pravoslavcima! Da li im se u tom inkvizitorskom ruglu pridruzuju i sveštenici u tom kraju,bas me zanima?
(ljiljana, 8. decembar 2008 11:22)

•  Teks objavljen u NG je pre svega populistički napisan, sa jakom željom da izazove zgražavanje kod čitalaca. Kao vlah, iz sela Neresinica kod Majdanpeka, mogu reći da izvesni detalji opisani u tekstu važe, kao i da spomenuti kult mrtvih zaista postoji, ali običaji opisani u tekstu prestali da se poštuju početkom XX veka, a sam kult mrtvih ipak je daleko slabiji kod 99% vlaške populacije, tako da bih ja pre bio sklon da poverujem da je ovaj tekst pisan za TREĆE OKO nego za NG. Takodje, napomenuo bih da je svest ljudi, kao i civilizacijski razvoj u istočnoj srbiji na istom nivou kao i ostatku Srbije. Osim toga, vlasi su pravoslavan narod koji ipak više odlazi u crkvu nego što primenjuje opisane običaje i da zaista nikome ne preti bilo kakva opasnost od "crne magije", "fakatura" i ostalih stvari opisanih u tekstu. Molio bih ljude da opisane običaje smatraju samo raritetom koji jeste deo običaja vlaha ali ni u kom slučaju ne predstavlja običaje koje primenjuje jedna "obična" tj. normalna vlaška familija.
(Damir, 8. decembar 2008 12:02)

•  Vradzbine, crna magija i spiritualne seanse pojedinih krajeva istocne Srbije su dobro poznate akademskim krugovima i kao takve se predaju i proucavaju na mnogim svetskim univerzitetima u okviru filozofije i antropologije.
Licno mislim da je u pitanju psihopatologija smisljena u glavama pre svega starijih zena.
Tekst je izuzetno kvalitetan.
(MS, 8. decembar 2008 12:27)

•  Zasecanje tetiva mrtvima, venčavanje živih i mrtvih, otkopavanje pokojnika, mladenačko kolo koje igra majka oko kovčega svoga sina pre spuštanja u raku, noćne vatra na grobljima...
Zovite to kako hoćete ali definitivno je morbidno! A bojim se i da je vrh ledenog brega!!!
(da se naježiš, 8. decembar 2008 12:31)

•  pa ovako ta vlaska sela se dosta razlikuju jedno od drugog i nije svugde tako ali svako vlasko selo ima neke cudne obicaje recimo postoje vlasi koji grade crkve i sebe stavljaju na freskama i to svestenici podrzavaju!!
Postoje groblja koja lice vise na neko selo nego na groblje ali zato u tim krajevima imamo coveka koji ubije 9 ljudi secate se lika iz jabukovca i te njihove magije su zaista morbidne i nisu oni toliko neobrazovani vec treba hapsiti te ljude!!
bacanje zemlje od grobova u neciji temelj kada gradi kucu ako zelis da mu napakostis i jos mali milion takvih stvari bez obzira dali nesto zaista postojalo ili ne te ljude treba pohapsiti!!!
ali cinjenica je da fbi ima citavo jedno odeljenje koje se bavi vudu magijom a svi znaju da je vlaska magija najslicnija vudu magiji ja mislim da bi trebalo i u nasem mupu da se pojavi neko ko ce malo ozbiljnije da se pozabavi ovom problematikom!!!
(srki, 8. decembar 2008 12:32)

•  Pa zato je tamo onaj majstor pre godinu i po uzeo pusku i krenuo da ubija sve koji "su na njega bacali crnu magiju".
(Baki, 8. decembar 2008 12:42)

•  Ne znam zasto se poziva na crkvu i njen sud o obicajima koji je se apsolutno ne ticu. Tuzno je sto vajni pravoslavci sve sto odstupa od njihovog shvatanja "normalnog" smatraju sektasenjem. Ove ljude niko ne treba da obrazuje, pokrsti ili u necemu sprecava. To su njihovi vekovni obicaji koji nikoga ne ugrozavaju i ne znam zasto se uopste poteze pravoslavlje i crkva. Oni "pravoslavci" koji se osecaju ugrozeno svakako treba vise da povedu racuna o svom pravoslavlju i svojoj crkvi, i da puste druge da uzivaju ista prava kao i vecinski narod u ovoj "nasoj" Srbiji.

da ne bude sve lose, SJAJAN prikaz. mogu samo da zamislim kako bi bilo prisustvovati tome.
(Srdjan, 8. decembar 2008 12:47)

•  Zaista je tesko objasniti sve ovo modernom coveku. Ovi ljudi sa nekoliko izuzetaka postuju kult mrtvih ,koji se postovao u skoro ako ne i svim civilizacijama proslosti. Takodje pod ruku sa tim ide i obozavanje Sunca , demona i mnogih drugih entiteta samo njima znanih. Satanizam u raznim oblicima i pojavama i dalje cveta u svetu. Istini za volju i pravoslavlje je puno slicnih obicaja starih slovena te praznoverja i sujeverja. Takodje obozavanje demona pod plastom "hriscanske nauke" je sve pristuno u pravoslavlju. Cini se da ljudi nikada i nisu citali sta je Isus u stvari govorio i koliko je bio protiv svih ovakvih pojava u svetu. Bog je entitet koji je veci mnogo od svih nasih shvatanja njega i ako mu se zelimo pribliziti ,stvari kao sto je paganizam,satanizam,sujeverje,praznoverje,obozavanje demona, razni kultovi, "kvazi " hriscanstvo ... jednostavno ne dolaze u obzir. Takve pojave samo sputavaju coveka i drze ga u slepoj poslusnosti totalno nebitnim stvarima, obicajima i pojavama. Mozda ti ljudi nisu losi ali su zaostali preko svake mere. Podrzavati takve stvari je u krajnju ruku smesno i nadasve zalosno. Ljude treba prosvetliti i pokazati im sta je prava istina , tj. osloboditi ih nevidljivih okova robovanja budalastinama.
(Milorad, 8. decembar 2008 12:57)

•  "To su strahovite stvari. To ja ljudima kad pricam, oni su smatrali da ja lazem."
(zivorad, 8. decembar 2008 13:34)

•  Mnoge civilizacije i narodi su stradali ili nestali, zato sto je neko mislio da nije primitivnan i da je civilizovaniji od njih.
(Ma Vlasi su nam sada krivi za sve, 8. decembar 2008 13:59)

•  Ne dirajte mi Vlahe!

To je sjajan narod, (btw, ja sam Srbin, ali vrlo cesto provodim vreme u tom prelepom delu Srbije), zar ne vidite u tim obicajima brigu za pokojnika?
Napunjena vam je glava horor filmovima, ne znate kako da se suocite sa strahom od smrti, a ovi ljudi decenijama kroz svoje obicaje pronalaze nacin da to urade. Vi i ne morate da razumete tudje obicaje, ali nemojte da govorite o necivilizovanosti.
(grrr, 8. decembar 2008 14:16)

•  Ljudi razum u glavu!Postovanje i ljubav prema preminulim osobama nosimo u srcu i dusi.Ne ometajte ih da nadju svoj mir.
Ne razumem kome ovi rituali donose dobro?Mrtvaku?Porodici?
Mada iz licnog(loseg) iskustva drzim pojedine Vlahe na odstojanju iz razloga sto su satanski,vudu,zli nastrojeni a to sto idu u crkvu ne znaci nista;kako pojedini Vlasi kazu :U crkvi djavo zivi".
(Sanja NL, 8. decembar 2008 14:19)

•  Srdjane, ja smatram da ne moze da se pali vatra nocu, na srpskom groblju, jer to plaši decu i odrasle podjednako, zatim smatram da ne mogu da se otkopavaju grobovi, jer to ugrozava civilizacijski zivot. Sve što se dešava u dvorišti jedne porodice, je uglavnom njihova stvar, ali kada to utice na okolinu ili zastrašuje druge, onda, ne moze biti deo običaja. Naravno da ne mislim da su svi vlasi takvi, zato se i čudim da se oni sami nisu pobrinuli da iskorene te nakaradne seanse. Ne radi se ovde o različitosti u pravoslavlju, ovde je reč o veštičarenju, a to je bilo samo kod katolika. Kod nas je prenosno bilo u vrlo malom broju slučajeva, pod uticajem katoličke crkve, izuzev upravo sredine o kojoj pricamo.
(ljiljana, 8. decembar 2008 15:06)

•  aki zhelimo da poshtuju kako nas,tako i nashe obichaje,trba da i mi poshtujemo druge i njihove obichaje
(etela andrasic, 8. decembar 2008 15:12)

•  Meni je najjace sto pokojnicima pored češlja, šnale, kreveta.... kupe i baterijsku lampu, jer je „onaj svet“ taman i mračan! Ipak je ovo 21. vek, opremite pokojnike sa GPS-om ili makar iPhone-om da se lakse snadju!
(Voja, 8. decembar 2008 15:34)

•  I sta sad? Treba li Vlahe da proglasimo za monstrume ili u najmanju ruku za neandertalce? Njihovi obicaji pokazuju trag koji vodi do pradavnih vremena, davno pre dolaska hriscanstva koje mi u svojoj duhovnoj uobrazenosti smatramo za plafon ljudskog duhovnog razvoja (slicno misle o svojoj veri i ostali vernici). Pagansko nudjenje ponuda mrtvima i mi upraznjavamo - pogledajte sahrane i pomene, postavljanje hrane na grob, zabijanje cigarete u zemlju, prosipanje pica... Zgrazavaju nas vlaske vatre za umrle? Zgrazava nas iskopavanje mrtvih i njihovo okretanje prema izlazecem Suncu, simbolu novog zivota koji se stalno vraca? Zasto se onda i kod nas pale svece za pokojne? Zasto se pokopavaju tako da lezeci u grobu "gledaju" prema istoku?

Sto se tice iskopavanja mrtvih, citao sam da se u nekom kraju u severnoj Grckoj upraznjava nesto "jos gore". Tamo smatraju da niko za zivota nije bio toliko gresan da bi morao da celu vecnost nosi crnu zemlju na grudima. Zato se posle nekoliko godina kosti iskopavaju i gleda da li su bele. Ako jesu - gresi su oprosteni, ako nisu - vracaju se u zemlju na jos nekoliko godina. Onda se konacno vade iz groba, peru vodom i vinom i postavljaju u kamenu kriptu. I sta cemo sad, da severne Grke proglasimo za sataniste ili demone? Stvar je u tome da se nijedna ljudska kultura ne moze kritikovati sa stanovista druge, i smatrati za inferiornu. Sve cine zajednicko ljudsko duhovno nasledje.

Poseban odnos prema mrtvima i sahranjivanju seze daleko u proslost i pokazatelj je ljudskog izdignuca iznad zivotinjskog. Pri cemu svako upraznjava pogrebni obicaj u skladu sa svojim verovanjima. Oni koji veruju da "prah si bio i prahu se vracas" svoje mrtve sahranjuju. Oni koji veruju da je vatra sustinski i najcistiji element, svoje mrtve predaju plamenu. Na Tibetu, recimo, leseve seku na sitne delove i nude pticama - zato sto ne veruju u uskrsnuce tela, zato sto smatraju da je telo iluzorna konstrukcija i da ne zasluzuje posebnu paznju. Ali ono sto zasluzuje najvecu paznju je odnos prema "dusi" umrlog, koja se posmrtnim ritualom pazljivo vodi kroz onaj svet do ponovnog radjanja. I najveca stvar koja se moze uciniti za nekoga, je da se posle smrti njegova "dusa" spasi lutanja kroz mracni,strasni, pusti i bezvodni prelazni svet, do novog rodjenja u ljudskom oblicju, ako ne i do oslobodjenja.

Zamislite sada roditelje kojima je umro sin i koji su doziveli tu nastrasniju tragediju - da nadzive svoje dete. A vole ga i dalje bezumno, kao i svaki roditelj. Momku je bilo vreme za zenidbu i taj cin koji je kod nas izgubio svaku dusevnu snagu i magiju, za njih je nesto sto mora da se izvede ako misle da ce to spasiti dusu njihovog sina i pomoci mu da pregura teskocu prelaza na onaj svet. Shvatljivo je (i dirljivo do suza) da ce majka igrati svadbeno kolo oko groba i da ce mu traziti simbolicnu nevestu, jer to je najvise sto moze da ucini za njega. I ja bih za svoje dete ucinio sve (ne dao mi Bog takvu sudbinu...) sto sam tokom zvota naucio i prihvatio kao duhovno vredno.

Zakljucak: pratimo svoj Put i postujmo druge Puteve, budimo zadivljeni snagom ljudske duhovnosti i ponosni na svoje ljudsko poreklo.
(milan-bgd, 8. decembar 2008 15:40)

•  Neka se "civilizovani" prvo upoznaju sa obicajima srpskog naroda, obicajima nasih deda i baba pa ce videti cega sve tu ima. Sudite o vlaskim obicajima na osnovu "znanja" stecenog iz holivudskih horor filmova i moralisete sa pozicija novokomponovanog pravoslavnog fundamentalizma.
Komentari su iznenadjujuce netolerantni prema ljudima sa kojima zivimo zajedno u dobrim odnosima od kad smo se doselili na Balkan iz prapostojbine Slovena.
Malo vise razumevanja za
"druge" ne bi skodilo...
(Petar Petrovic, 8. decembar 2008 16:27)

•  Odlicno poznajem vlahe koji zive u opstinama Petrovac, Svilajnac i Zabari. I sam imam nesto vlaske krvi u sebi. Nikada nisam cuo da je tamo neko organizovao crnu svadbu ili slicno. Ljudi slave slave, vencavaju se u crkvi, pale svece na groblje. Imaju prvu subotu, cetrdeset dana, pola godine, godinu i tako do sedme godine. To se kod njih zove pomana. Naminje se uz svece, kadeonicu i bog da prosti (ali na vlaskom). Svestenik je obavezno prisutan. Ocita sve sto treba da se ocita isto kao i kod nevlaske porodice. Inace i medju vlasima je poslednjih decenija drasticno opalo interesovanje za religiju (vise ih interesuju pare i politika) tako da se mnoge stvari rade samo da bi se ispostovale babe kojima je to valjda smisao zivota (Danasnja zenska omladina je isuvise promiskuitetna da bi bila zainteresovana za jednogodisnje pauziranje i sl.)
Kada se uzme u obzir da i medju vlasima vlada bela kuga, da veliki broj njih radi i zivi u inostranstvu i da postoji veliki broj mesovitih brakova mislim da je neopravdana briga oko njihove edukacije i civiliziranosti.
Naravno sve ovo sto sam napisao vazi za moj kraj. Ne znam kako je u pogranicnim oblastima istocne Srbije.
(Alu apmal, 8. decembar 2008 16:35)