Аутор Тема: Srodstvo i srodnički odnosi i njihov uticaj na etnogenezu Vlaha  (Прочитано 2434 пута)

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
  • Углед: +0/-0
Цитат
Što se porekla tiče može se pokazati vrlo jednostavnom matematikom da je procenat nas koji imamo bar jednog zajedničkog pretka koji je živeo preko Dunava, mnogo veći skoro 99%! Ovo stoji čak i slučaju da je broj doseljenih porodica bio mnogo manji, uz pretpostavku da nije bilo velikog broja brakova u bliskom srodstvu i da u kasnijem periodu od 300 godina nije došlo do značajnijih migracionih kretanja

To je međutim, pitanje za drugu temu koju možemo da otvorimo pod nazivom: "Srodstvo i srodnički odnosi i njihov uticaj na etnogenezu Vlaha "

dPasujoni

Kako su običaji i tradicija vezani za srodstvo i srodničke odnose jako ukorenjeni kod Vlaha i naduže opstaju, mišljenja  sam da bi bilo jako zanimljivo videti uticaj srodstva i srodničkih odnosa na našu etnogenezu.

Osnovno je pitanje:

Da li činjenica da velika većina nas ima bar jednog "pretka" koji je živeo preko Dunava znači da smo mi Rumuni?

Drugo važno pitanje je:
Kako i u kojoj meri srodstvo i srodnički odnosi utiču na etnogenezu (stvaranje etnosa) i na same običaje?

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
  • Углед: +0/-0
Одг: Srodstvo i srodnički odnosi i njihov uticaj na etnogenezu Vlaha
« Одговор #1 послато: 25.11.2008. 19:42 »
Paune,
negde sam na forumu naišao na tekst gde deda svom unuku pokazuje otarîľi, a baba se brine o srodničkim granicama. Na to sam mislio kada sam otvorio ovu temu, ali nikako da ponovo nađem te tekstove koji su odlična ilustracija kako srodstvo ima veliki uticaj na etnogenezu. Čak, mislim da taj uticaj nije linearan, već je višeslojan i višedimenzionalan.

Ako si skapirao na koje tekstove mislim daj mi odrednicu na koju da ih nađem.

poz

dPasujoni