Аутор Тема: Slavu imaju samo Srbi i beduini  (Прочитано 3070 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Slavu imaju samo Srbi i beduini
« послато: 16.11.2008. 21:32 »
Izvor;

Slavu imaju samo Srbi i beduini

DEO beduina, nomada koji žive podno Mojsijeve gore u Egiptu, u prečniku od oko sto kilometara oko manastira Svete Katarine, pored muslimanskih praznika Bajrama i Ramazana i nekih koje su primili od Jevreja, slave i svog porodičnog sveca na sličan način kao Srbi.
„Novosti“ su se u to uverile nedavno, na licu mesta. Mladi beduin Ahmet Ramzi, koji turistima i vernicima koji pohode ove krajeve iznajmljuje kamilu, kao „taksi“, za deset dolara, da se na nju popnu pod sam vrh Mojsijeve gore, u jednom trenutku nam je rekao:
- Poslednja tura je besplatna, ali samo za nekog od vernika.

Na pitanje zašto, odgovara:
- Sutra mi je porodična slava.
Svi ga iznenađeno gledaju, znajući da muslimani slave samo Bajram i Kurban Bajram. Videvši znatiželju, mladi Ahmet objašnjava:
- Mi beduini, sto kilometara odavde u svim pravcima, redovno slavimo tri sveca: Mojsija, svetu Katarinu i svetog Georgija. Od porodice do porodice imamo i druge slave, uglavnom vezane za hrišćanske svece. Molitvu redovno uznosimo ovde u delu porte Svete Katarine. Prorok Muhamed je ovaj najstariji hrišćanski manastir stavio
pod svoju zaštitu, pa ga zato i mi smatramo za našu veliku svetinju.
Da je Sveta Katarina manastir koji svi poštuju uveravamo se čim smo u njega ušli. Na istom mestu mnogo hrišćana - rimokatolika i pravoslavaca, ali i protestanata i evangelista. U delu porte i Arapi, beduini, koji se kao i ostali vernici mole, ali na svoj način.

- Iznenađen sam saznanjem da beduini, kao i mi Srbi, imaju porodičnog sveca i svoju slavu. Biće da je to baš zbog uticaja manastira Svete Katarine, kojem su veoma posvećeni. To je najstariji hrišćanski manastir, dosta stariji i od muslimanske religije, pa su beduini, najverovatnije, zadržali običaje svojih davnih predaka - zaključuje Aleksandar Jevtić, profesor bogoslovije u Beogradu.

Kulturolog Milorad Jovanović slaže se sa ovim mišljenjem, ali smatra da je porodična slava kod beduina verovatno i ostatak paganskih običaja prinošenja žrtve svojim bogovima i svecima.
Uvreženo verovanje da su Srbi jedini narod na svetu koji slavi svog porodičnog sveca i da su po tome posebni i među hrišćanskim, pa čak i među vrlo srodnim pravoslavnim narodima, moraće, dakle, da se menja...

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=10&status=jedna&vest=132255&search=beduini&datum=2008-11-16
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
  • Углед: +0/-0
Одг: Slavu imaju samo Srbi i beduini
« Одговор #1 послато: 20.11.2008. 19:16 »
Koga zanima nešto više o slavama neka pronađe
"ETNO-KULTUROLOŠKI ZBORNIK"
knjiga IV
Etno-kulturološka radionica
Svrljig
1998

Kako je Paun učestvovao u ovoj radionici možda ima nešto u elektronskoj formi?

dPasujoni