Episcopia Ortodoxă Sârbă din Timoc a hotărât:
“E total nevalabil actul pe care l-au emis. Eu acum am relaţii bune cu preoţii sârbi din satele timocene, dar după acest act, cred că o să se strice relaţiile. Eu l-am înştiinţat pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel”, a declarat preotul Boian.“Pe baza sfintelor canoane propun ca, pentru greutatea încălcărilor, Tribunalul Bisericesc al Eparhiei Ortodoxe Sârbe de Timoc, ca tribunalul competent în acest proces, prin aplicarea sfintelor canoane precum şi Regulelor penale ale Bisericii Ortodoxe Sârbe (BOS), acuzatului presbiter (Boian Alexandrovici) să se pronunţe pedeapsa – caterisirea din treapta preoţiei. Circumstanţe de uşurare pentru acuzat nu am găsit pentru că numitul a rămas stăruitor în lucrarea sa necanonică, în contra scrisorii părinteşti a Episcopului de Timoc şi a multor avertismente ca împotriva lui se va începe cu procesul la tribunalul bisericesc”, aceasta este decizia Tribunalului Bisericesc al Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timoc –Zăicieri, în privinţa preotului român Boian Alexandrovici, dată acum câteve zile.
“Nu cred că Dumnezeu va accepta asta!”
Fără îndoială că, de mulţi ani, autorităţile religioase timocene au visat la această hotărâre, pentru a-l duce pe celebrul preot român la tăcere. Din păcate, decizia tribunalului nu are nicio valoare, fiindcă Boian aparţine de Patriarhia Română şi numai Patriarhia Română îl poate caterisi, lucru recunoscut de toţi. Numai că autorităţile bisericeşti timocene au hotărât caterisirea pentru a-l speria pe preotul român care a construit singura biserică românească din Serbia de Răsărit –Timoc, în satul Malainiţa, Negotin. Din cele 154 de sate pur româneşti, numai, aici, în parohia din Malainiţa, se organizează slujbe bisericeşti în limba română, fapt neacceptat de preoţii sârbi din Timoc. Preotul Boian nu s-a arătat surprins de această decizie bizară şi nici nu s-a îngrijorat, fiindcă el ştie clar că nu aparţine de episcopia timoceană sârbă, pentru ca aceasta să-l poată caterisi. Boian a mai spus că episcopul sârb Iustin l-a îndemnat pe preotul român să accepte jurisdicţia lui că numai atunci va avea dreptul să ţină slujbe în limba română, dar a făcut acest lucru numai să poată avea putere asupra preotului Boian pentru a-l caterisi. “A vrut să mă ia sub jurisdicţia lui ca să mă poată caterisi. Am spus de la început, când am primit scrisoare de la el, dar mulţi nu m-au crezut, atunci ar fi avut tot dreptul. Dar Dumnezeu a intervenit şi a lucrat cum trebuie şi nu a vut să fiu sub jurisdicţia lui Iustin, ci sub Patriarhia Română, dar noi nici nu am fi fost de acord să trecem sub jurisdicţia Patriarhiei Sârbe. Acum nu are ce să-mi facă. E total nevalabil actul pe care l-au emis. Eu acum am relaţii bune cu preoţii sârbi din satele timocene, dar după acest act, cred că o să se strice relaţiile şi o să se taie drumurile de colaborare. Eu l-am înştiinţat pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, am trimis fax cu documentul şi om vedea ce se va face. E clar că episcopia sârbă doreşte să strice singura biserică din Timoc unde se slujeşte în limba română. Decizia aceasta a fost dată şi pentru a vedea cum reacţionează Patriarhia Română. Problema este că, aşa cum Iustin a declarat într-un ziar de aici, Patriarhia Sârbă îl susţine în acţiunile sale pe episcopul Iustin, pentru a-mi închide gura şi să nu se mai audă slujba în limba română în Malainiţa. Noi credem că Dumnezeu nu va accepta asta”, a declarat preotul Boian.
“Asta nu se poate accepta!”
Duşan Pârvulovici, directorul Federaţiei Românilor din Serbia şi preşedintele Comitetului pentru Drepturile Omului din Negotin, a declarat, de asemenea, că decizia tribunalului bisericesc sârbesc nu are nicio valoare, fiindcă preotul boian aparţine de Patriarhia Română. “Nu poate Tribunalul Bisericii Sârbe să aibă legătură cu preoţii de la biserica română. Nu biserica sârbă l-a făcut preot, ci biserica română. Prin urmare, numai biserica română poate decide în numele preotului Boian”, a declarat Duşan. Sandu Cristea Timoc, preşedintele de onoare al românilor din Timoc şi secretarul general al Asociaţiei Astra Română pentru Banat, Porţile de Fier şi Românii de Pretutindeni Timişoara, a declarat că acest act este o joacă şi preotul Boian nu trebuie să se îngrijoreze în niciun fel, fiindcă BOS nu are putere asupra lui şi nici dreptul de a-l caterisi. “E un gest pueril al unor persoane dezorientate că vin preoţii români în Timoc şi le iau salariile, nu puterea. Biserica timoceană trăieşte încă în epoca medievală şi nu s-a trezit, nu ştie că se află în epoca modernă, în Europa, unde există toleranţă şi respect pentru drepturile fundamentale ale omului şi ale minorităţilor. BOS nu a făcut nimic pentru a-i ajuta pe românii timoceni. De ce numai românilor-vlahi să le facă obstrucţionări? În Serbia, sunt zeci de minorităţi şi toate au biserici în limba lor, numai pe românii-vlahi nu-i lasă. Asta nu se poate accepta. Boian nu aparţine de BOS şi nu are dreptul să-l caterisească”, a declarat Sandu Cristea. “În legatură cu recenta decizie de caterisire a preotului Boian Alexandrovici, ne exprimăm tristeţea pentru rezultatul, de altfel aşteptat, la care a ajuns Episcopia Ortodoxa Sârbă a Timocului. Cazul e de competenţa dialogului bilateral între cele două Patriarhii, mai cu seamă că preotul în cauză depinde direct de Patriarhia Română. În orice caz, este regretabil că s-a ajuns aici, cu atât mai mult cu cât două Biserici surori nu pot rezolva în spiritul dragostei frăţeşti o situaţie care ţine în fond de promovarea valorilor aceleiaşi Sfinte Ortodoxii şi care nu ar trebui să aducă atingere bunei înţelegeri care dăinuieşte de veacuri între acestea”, a declarat preotul Marius Florescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Timişoara – Mitropolia Banatului Timişoara.
Peste 250.000 de români-vlahi
În Serbia de Răsărit, locuiesc peste 250.000 de români-vlahi. De fapt sunt atât de mulţi în regiune, încât ei reprezintă populaţia majoritară, dar nu au niciun drept, deşi de aproape 19 ani ei fac eforturi disperate pentru recunoaşterea lor ca minoritate etnică. Este dovada unui naţionalism extrem al sârbilor. Nemulţumirea românilor timoceni este foarte mare, dar nu au niciun sprjin nici de la statul sârb, nici de la statul român, deşi Uniunea Europeană monitorizează cu mare atenţie situaţia vlahilor şi a cerut guvernanţilor sârbi să acorde vlahilor toate drepturile prevăzute de Convenţia cadru a Consiliului Europei, pentru protecţia minorităţilor naţionale, intrată în vigoare în 2001, la care Serbia este parte, precum şi a drepturilor prevăzute de Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, intrată în vigoare în iunie 2006. Situaţia este bizară, fiindcă există legi care protejează minorităţile etnice, dar nu sunt respectate. Chiar există consilii ale minorităţilor naţionale şi chiar românii-vlahi au consiliul lor, iar la nivel naţional, există Consiliul Minorităţilor Naţionale. Chestiunea s-a agravat şi mai mult, după ce preotul Boian Alexandrovici a fost ameninţat cu caterisirea de către BOS. Preotul trimisese un memoriu la BOS şi a explicat că el aparţin de Patriarhia Română şi numai aceasta poate să-i dea binecuvântare sau să-l caterisească. Fără patriarhia mea, nu fac nimic”, a declarat Boian.
Decizia Tribunalului Bisericesc Sârb
„În conformnitate cu art. 39 și 40 Regulei și Procedurei pentru Tribunalele Bisericești ale BOS, în legatură cu dosarul presbiterului Boian Alexandrovici din satul Mălainița lângă Nigocin, în legătură cu art. 214 a) punctul 1 Statutului, (în original stă Constituției), BOS aduce hotărâre: acuzăm pe presbiterul Boian Alexandrovici, de la tatǎl Miroslav și muma Iovanca, născut în 5 ianuarie 1977 la Nigocin, cu domiciliu la Mălainița și Nigocin. În legatură cu vina lui este de competenţa Tribunalului Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timoc. Prin acuzaţia aceasta, Boian Alexandrovici se acuză pentru următoarele infracțiuni”, se arată în documentul de caterisire. Astfel Tribunalul Bisericesc Sârb l-a acuzat de următoarele: 1. În calitate de cleric al BOS, a fost hirotonit de câtre Episcop Bisericii Ortodoxe Române (BOR), dr. Daniil, fără acord. 2. A oficiat slujbe religioase ca preotul BOR, fără binecuvăntarea episcopilor competenți pe teritoriul episcopiilor de Timoc şi Branicevo. 3. A oficiat slujbe religioase şi dacă a fost oprit. 4. A înmormântat pe cel nebotezat. 5. A organizat parasinagoga pe baza etnofilatismului. Mai departe, documentul acuză: Cu aceste abateri cel acuzat a încălcat urmatoarele sfinte canoane: 1. al 12 canon al Sfinților Apostoli, al 20 canon al Celui de-al Patrulea Sinod Ecumenic, al 17 canon al Sinodului Trulan, al 6 și 7 canon al Sinodului local din Antiohia, al 54 canon al Sinodului din Cartaghina. 2. al 15 canon al Sfinților Apostoli, al 15 și 16 canon al Primului Sinod Ecumenic, al 5 lea și al 10 lea canon al Celui de-al Patrulea Sinod Ecumenic. 3. al 12, al 13 și al 32 canon al Sfinților Apostoli, al 5 canon al Primului Sinod Ecumenic, al 6 canon al Sinodului din Antiohia, al 13 canon al Sinodului din Sardica, al 11 canon al Sinodului din Cartaghina precum și art. 17 din Regulele penale ale BOS. 4. al 31 canon al Sfinților Apostoli, al 5 canon al Sinodului din Antiohia precum și art. 15 din Regulele penale ale BOS. “Cu aceste el a creat vina pentru care Sfintele Canoane precum și art. 17 din Regulele penale ale BOS prevăd pedeapsa: caterisirea din treapta preoţiei”, arată documentul.
Acuzaţii, acuzaţii
Actul prezintă şi dovezile acuzaţiilor ? ??!!!! Astfel, Tribunalul Bisericesc Sârb susţiune că Boian Alexandrovici a fost primit la teologie în Belgrad, cu binecuvântarea episcopului de Timoc. S-a înscris la Facultatea de Teologie din Belgrad în anul şcolar 1997 şi a ajuns pe teritoriul eparhiei timocene ca preot în jumatatea anului 2005. “2. Pe baza înștințării Prea Sfinției Sale Episcopul de Branicevo ne încunoaștem ca cel acuzat a oficiat slujbe și pe teritoriul lui fără știrea și binecuvântarea lui. 3. Fiindcă cel acuzat nu s-a abținut de oficierea slujbelor în contra numeroaselor avertismente precum și prin actul Ebr. 496 din 14 noembrie 2006, este oprit de oficierea slujbelor prin actul Ebr. 503, din 24 noembrie 2006. Cu aceasta decizie, oficial a fost înștințat și Sfântul Sinod al BOR. După ce a fost oprit de oficierea slujbelor, acuzatul a oficiat slujbe fără număr. 4. La mai multe locuri unde preotul competent din cauza regulelor canonice nu a putut să oficieze slujba a oficiat-o acuzatul. Așa l-a înmormântat pe unul nebotezat. 5. Din înștiințarea în legatură cu acțiunile acuzatului la adunările politice și lucrarea neautorizată prin eparhie, este evident că numitul bagă discordie și confuzie la populație vlahă și oameni de bunăcredință. Pe baza numitelor dovezi, este clar că Boian Alexandrovici a fost cleric Eparhiei de Timoc, că a disprețuit pe competentul Episcop și fără aprobare și fără acord Bisericii noastre a fost hirotonit de către episcop al BOR. Ca presbiter a trăit și a oficiat slujbe pe teritoriul Eparhiei de Timoc în contra avertismentului competentului Episcop”, susţine documentul de caterisire. Deocamdată, este tăcere. Patriarhia Română urmează să analizeze cazul şi să dea un verdict. Care va fi? Vom vedea. E păcat că nu există un dialog real între cele două biserici – BOS şi BOR – pentru a rezolva problemele şi nu există toleranţă din partea BOS, faţă de drepturile românilor-vlahi timoceni.
Gheorghe MIRON
http://www.ziuadevest.ro/index.php?news=1862