Аутор Тема: Još jedna izuzetno zanimljiva teorija o poreklu Vlaha  (Прочитано 5237 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Još jedna izuzetno zanimljiva teorija o poreklu Vlaha
« послато: 29.03.2008. 22:10 »
Preuzeto sa:

http://www.opstinabor.com/blog/?p=195&cp=3#comments

--------------------------
26
Armagedon je rekao/la:
January 11th, 2008 at 6:31 pm

Vlasi u ovim krajevima prema istorijskim podacima vuku poreklo od nomadskog plemena Ungurjenj koje je inače obitavalo na teritoriji nekadašnje Ugarske. Postoje dokazi o doseljavanju Ungurjana na ove prostore i na jug preko Makedonije čak do severa Grčke još u 11-om veku. Pominju se cifre od preko milion Vlaha na tim prostorima. Vlah na starougarkom znači nomad pa se zato na primer u Bosni ljudi koji čak ne znaju ni reč na rumunskom jeziku niti imaju veze sa Rumunima takođe nazivaju Vlasima zato što su njihova plemena nekada kao nomadska naseljena iz Ugarske. A kao još jedan dokaz da Vlasi nemaju nikakve veze sa Rumunima je i činjenica da su prema istorijskim podacima Vlasi poromanjeni Iliri, Tračani i Kelti a da Rumuni vuku svoje poreklo od Dačana. U svakom slučaju to su ljudi koji su se kroz svoju istoriju maksimalno pošteno borili za svoju egzistenciju i opstanak u društvu. To je miran narod zbog koga nikada nije započet ni jedan rat i sada u našem društvu važe za dobre komšije i sugrađane bilo da su visokoobrazovani ili ne. Zive u našoj i njihovoj Srbiji zajedno sa nama i još mnogim nacionalnostima, privređuju zajedno sa svima nama i rade na unapređenju kvaliteta života u našoj Srbiji. Zato Ja poštujem svakoga ko je zajedno sa Nama prošao kroz onaj teški period komunističke vladavine, ostao tu u Srbiji i delio sa svima nama i dobro i zlo i lepo a i ružno. Živela Naša Srbija.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân