Virgile, ako možeš, prevedi ovo na srpski

Započeo Vlad, 10.03.2008. 19:29

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Vlad

Dancu: maghiarii de la noi, in comparatie cu romanii de pe Valea Timocului, sunt in alt secol

Bucuresti, Romania / Romanian Global News
luni, 25 februarie 2008
Vlad Cubreacov: "Romanii din Timoc – o minoritate europeana amenintata"

  Intr-o discutie HotNews.ro - BBC, preluata de Romanian Global News, vicepresedintele PSD Vasile Dancu si presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu, fac cateva referiri la romanii timoceni si recenta vizita a lui Boris Tadici in Romania

Rep: Domnule Dancu, am citit pe blogul dvs, ca i-ati fi spus astazi bun venit presedintelui Serbiei, dar ca le reprosati sarbilor modul in care se comporta cu romanii de pe Valea Timocului. Adica ce-ati vrut sa spuneti cu asta, ca Serbia nu merita de fapt un sprijin atat de euforic din partea Romaniei?

VD: Am fost de acord si sunt de acord cu actiunile parlamentului Romaniei si toate celelalte, dar din punctul de vedere al relatiei noastre, raportat la minoritatea noastra de pe Valea Timocului si din Voivodina, Serbia nu merita acest lucru. Am negociat personal de multe ori cu ministri din Serbia, in 2007 au fost recunoscuti 250 000 de romani , 150 00 de sate omogene, au fost recunoscuti ca etnie. Este un lucru care nu se intampla nicaieri in lumea asta. Maghiarii de la noi, in comparatie cu asta sunt in alt secol. Prima slujba in limba romana a avut loc in 2004 dupa ce preotul a fost bagat prin puscarii, este ceva de nedescris ce se intampla cu romanii din Serbia.

Rep: Vineri domnul Bogdan Olteanu s-a intalnit cu presedintele Serbiei, Boris Tadic. Ce-ati discutat?

BO: Am discutat, o sa vi se para interesant, despre Uniunea Europeana, presedintele Tadic mi-a spus foarte clar ca politica lui se construieste in jurul aderarii la Uniunea Europeana si asta a fost elementul comun pe care ne-am putut intelege. Celalalt element, sigur, este legat de viziunea Serbiei asupra situatiei din Kosovo, si acolo Romania are o pozitie oficiala si n-o sa ma convingeti sa comentez altceva decat pozitia oficiala a Romaniei...

Rep: Dar de minoritatile de care a pomenit domnul Dancu ati pomenit?

BO: Presedintele Tadic a ridicat chiar domnia sa aceasta chestiune, de altfel era insotit de presedintele Consiliului National al Romanilor de acolo...

VD: A fost sprijinit in campanie de romanii nostri...

BO: A fost sprijinit de multi dintre cei care spera ca domnia sa sa aduca o schimbare intr-o mentalitate. Serbia a platit – inclusiv in aceste zile – tocmai pentru politica in acest domeniu. Nu pentru o politica economica buna sau proasta, nu pentru, pana la urma, o politica sociala buna sau proasta, ci pentru o politica fata de minoritati. Dar e, in acelasi timp, si cred ca asta e lucrul cel mai important, o dorinta de a merge in continuare spre Uniunea Europeana.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Vlad

Reactii politice la declaratiile antiromanesti ale deputatului sarb din Parlamentul Romaniei   

Bucuresti, Romania / Romanian Global News
marti, 26 februarie 2008
Vlad Cubreacov: "Romanii din Timoc – o minoritate europeana amenintata"
Intr-un interviu acordat ieri pentru Romanian Global News, deputatul sarb din Parlamentul Romaniei, Slavomir Gvozdenovic, demonstra ca pentru un sarb ca el gestul Romaniei de a nu recunoaste Kosovo nu a contat prea mult si nu i-a schimbat cu nimic opiniile legate de starea dramatica a celor aproape 300.000 de romani din Timoc.

Pentru Gvozdevovici acesti romani aproape ca nu exista, iar faptul ca nu au drepturi i se pare ceva firesc...
La opiniile exprimate de Gvozdenovici au aparut si reactii. Dr. Pedrag Balasevic, presedintele Partiei Democrate a Rumanilor din Serbia a declarat pentru Romanian Global News ca ,,Declaratiile lui Gvozdenovici arata ca trecutul urat al politicii sarbesti nu a plecat inca din constiintele unora, iar ca postura din care vorbeste Gvozdenovici este aceea de om al trecutului caruia nu-i pasa pentru ca el este deja parte a Uniunii Europene. Noi aici in Serbia incercam sa aducem Uniunea Europeana prin valorile ei, iar cei care nu inteleg aceasta optiune inseamna ca vor rau Serbiei." La randul sau Parintele Boian Alexandrovic, protopop al Protopopiatului Ortodox ,,Dacia Ripensis" din Timoc, preotul care a fost de nenumarate ori amenintat cu moartea si tarat prin tribunale pentru ca a construit o biserica romaneasca, a declarat ca ,,Cei satui de drepturi nu-i inteleg pe cei fara drepturi, iar mai multa atentie nu merita declaratiile acelea" Ce au cei 30. 000 de sarbi din Romania: 53 de biserici active, 5 manastiri, 13 scoli in limba sirba (diverse nivele) si 10 in care se invata limba sirba ca limba materna, un saptaminal, emisiuni la radio si tv, muzeu, grupuri folclorice, consulat, si un parlamentar.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân