JOC ROMÂNESC – JITCOVIŢA 2008
Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt este o mare sărbatoare creştină.
Această sărbătoare a fost prăznuită cu evlavie şi de românii din Serbia de Sud-Est.
Astfel, duminica, 15 iunie 2008, la Rusalii, la Jitcoviţa (Žitkovica) a avut loc ediţia a doua a Festivalului ,,Joc românesc” pe care Comunitatea Locală Jitcoviţa a organizat-o cu sprijinul Adunării comunei Golubăţ (Golubac), a Iniţiativei Culturale a Românilor/Valahilor, cu sediul la Golubăţ şi a Consiliului Naţional al Românilor din Serbia, cu sediul la Bor.
Coorganizatorul Festivalului a fost Societatea de Limba Română din Voivodina care acţioneaza ca o micro Academie de Ştiinta şi Artă a Românilor din Serbia. Această prestigioasă instituţie cultural-ştiinţtifică în fruntea căreia se găseşte inimosul om de cultură, publicist şi reporter Lucian Marina, a asigurat ca la Festivalul de la Jitcoviţa să participe şi oameni de cultură din Voivodina, scriitori, umorişti, solişti vocali şi instrumentişti, Ansamblul folcloric ,,Vichentie Petrovici-Bocăluţ” din Torac ba chiar şi solişti vocali din România, precum renumita Valeria Arnautu care a încântat publicul interpretând cântece din Banat. A fost invitată şi Orchestra de Muzică Populară a Consiliului Naţional al Românilor cu sediul la Novi Sad.
Din iniţiativa tânărului animator cultural, Iviţa Glişici, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Românilor din (Sud-Estul) Serbiei, cu sediul la Bor şi preşedinte al Iniţiativei Culturale a Românilor/Valahilor, în satul Jitcoviţa din comuna Golubaţ, cunoscută prin renumita cetate medievala care străjuieşte la intrarea în defileul Porţilor de Fier, de anul trecut, Rusaliile din nou se organizează ca pe timpuri, cu Jocul mare, cântec şi voie buna. Mai precis, anul trecut, în acest sat s-a organizat prima ediţie a Festivalului ,,Joc românesc”, prima manifestare de acest gen după jumătate de secol. Subliniem, jocul românesc şi nu jocul vlah sau valah. Iar, pentru aceasta nu era suficient doar romantismul întârziat şi trezirea naţională a românilor din sudul Dunării. Trebuia şi curaj şi sprijin în procesul de organizare, inclusiv şi de la prietenii din Banat, românii care se bucură de mult mai multe drepturi decât conaţionalii lor din Serbia de sud-Est.
Lucian MARINA