Vesti:

SKANDAL U NACIONALNOM SAVETU VLAHA:
 ODLUKA O "STANDARDIZACIJI" DONETA NA TEŠKOJ OBMANI ČLANOVA,
 JER SU IZJAVE DVOJICE UGLEDNIH NAUČNIKA O VLAŠKOM JEZIKU - IZMIŠLJENE!
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=2080.msg8881;topicseen#msg8881

Glavni meni

Srbija dobija vladu

Započeo novica, 14.05.2007. 21:57

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

novica

Sbija konačno dobija vladu, posle višemesečnih čekanja i naglih obrta, pa čak i zalaganja za vanredno stanje, ulazimo u opušteniji period. Dok su političke stranke nemoćne da postignu dogovor, cedile i zadnje atome strpljenja naroda, berza i kurs evra su poludeli. A najave iz evrope da ćemo biti izolovani,i zgledale kao najava novih vrsta sankcija, i to brzopoteznih, podsećale na aveti devedesetih. Na objavu da je dogovor postignut berza se stabilizovala, a negativni potezi prema Srbiji povučeni.
   Zemlja će dobiti budžet koji će omogućiti funkcionisanje svih državnih institucija i ustanova (vlada, vojska, policija, zdravstvo, penzije, muzeji:), a nadamo se i legitmni tim za pregovore u vezi kosova. Što je jako važno kako bi se sačuvao teritorijalni integritet zemlje i pomoglo braći na kosovu.
  Jedno od važnijih stvari je ona koju željno očekujemo, a to je - formiranje Vlaškog nacionalnog saveta. Nadamo se da će Srpska politička scena, donekle pregrupisana, više neće ignorisati realne potrebe Vlaha za upotrebu maternjeg jezika.

Starosedeoc

Novice slazemse sa tobom u vezi jezika ali na zalost mislim da je zato suvise kasno. Mladi su napustili zemlju i napustaju i dalje a od ovih koji su ostali nisam siguran koliko bi zeleli da uce rumunski jezik pored srpskog. Voleo bih da gresim sto se ovoga tice mislim da bi trebala  neka anketra da se napravi u vezi jezika, da nebi trazili od drzave pomoc i pravo na jezik a da nemamo dovoljno ucenika.

platon

Ja ne mislim je kasno,daleko od toga,mada stanje i nije baš najbolje.Treba maksimalno iskoristiti svoja prava.
Ministar za državnu upravu je postao Milan Marković iz DS koji je učestvovao u kampanji u ovom delu Srbije tako da će situacija verovatno da se poboljša.
Što se tiče volje za učenje jezika kod mladih mogu samo da kažem da što je jedan jezik više u upotrebi ta volja je veća,zato treba maksimalno iskoristiti prava na dvojezične nazive i ostala prava.
Rumunski jezik je jedan od najvećih u Evropi i postaje sve značajniji tako da će njegovo znanje koristiti mnogima.

jurca

i ja bise slozio stim da bi u svim vlaskim selima treba uciti maternji jezik jel od znanja ne boli glava moze samo danam pomogne ane odmogne.

Starosedeoc

Drago mije da cujem da tako mislite potpuno se slazem sa time. U banatu u svim selima gde dominiraju Rumuni njihova sela imaju dvojezicne oznake.

Paun

Pî, ńima nu ńi apîră sî vorbim rumîńaşće, ńima nu ńi apîră sî scriĭem rumîńaşće! Asta Forum ĭe đeşchis baş đ-aşa trĭabă, pintru aşa lucru! Śe măî trăbe s-aşćetăm?! Alt Forum? "Conziliu" sî ducă vuorba?!!!! Să vorbĭască vrunu ľimba nuastră în locu nostru?! Pista tridzăś đi ań mĭerg pin saćiľi nuaştre, đi la Moraoa pănă la Ćimoc! Ńiścînd n-am purtat cu mińe tulmaśu!  ;D Ĭ-o am înţaľes ľesńe pi toţ, toţ a-nţaľes ľesńe pi mińe! Śarcaţ sî vorbiţ, şî śarcaţ sî scriĭeţ în ľimba vuastră, în graĭu vuostru! Pista doadzăś đi miľiuańe đi Români învaţă limba româneasca literară, l-or nu ľi sa pasă đi graĭuriľi nuaştre! Cam măĭ mult sa rîd đi noĭ cum vorbim! Noĭ sĭnćem đi iĭ lumĭe pruastă, gîngavă ... Dacă dupa doadzăś đi miľuańe măĭ o mĭnă đi uamiń sa pun sî vorbĭască ľimba literară - nu capîta ľimba-ĭa ńiś o pućaŕe nuauă, dar dacă mîna-ĭa đi uamiń sa lasă đi graĭurľi lor - graĭurľi mor, sa rapun, mor cu izdatu, ĭuta, đi o dzî ... Tot una o să fiĭe la graĭu mort în gruapă care-ĭ stă în dunga gropi: ľimba sîrbĭască, ľimba engleză orca limba românească literară! Graĭu nostru o să putradzască în pomînt, mort đi veśiĭe!

Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!