Vesti:

SKANDAL U NACIONALNOM SAVETU VLAHA:
 ODLUKA O "STANDARDIZACIJI" DONETA NA TEŠKOJ OBMANI ČLANOVA,
 JER SU IZJAVE DVOJICE UGLEDNIH NAUČNIKA O VLAŠKOM JEZIKU - IZMIŠLJENE!
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=2080.msg8881;topicseen#msg8881

Glavni meni

Kuprom ipak spreman da kupi RTB?

Započeo Vlad, 19.04.2007. 17:09

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Vlad

Beograd -- Kuprom je ipak je spreman da kupi RTB Bor ako se obezbede uslovi za procenu imovine i omogući saradnja sa sindikatima.

Iz Kuproma navode da to do sada nije bilo moguće, kao i da su prve analize pokazale da veliki deo imovine kombinata koja je pronađena, nije bila uključena u tendersku dokumetaciju.

Rumunski Kuprom je u saopštenju Agenciji za privatizaciju naveo i da je odluku o povlačenju iz kupovine RTB Bora doneo pošto je posle potpisivanja ugovora sa Vladom Srbije došlo do velikog otpora lokalne vlasti, određenih sindikata RTB Bora kao i poziva na javne demonstracije i građansku neposlušnost protiv Kuproma.

Kupromu dat dodatni rok

Agencija za privatizaciju odobrila je Kupromu dodatni rok od tri dana za dostavljanje bankarske garancije za kupovinu RTB Bor, saznaje Beta. Kuprom može do 24. aprila da dostavi garancije da je obezbedio novac za isplatu ugovorene cene od 400 miliona dolara za imovinu i prenos eksploatacionih prava.
Ministar Milan Parivodić smatra da su ovi razlozi opravdani jer se ispostavilo da kao stranci dolaze u sredinu koja se neprijateljski odnosi prema njima, i dodao da je to »loš signal za Srbiju«.

Predstavnik sindikata Nezavisnost u RTB Boru Rudolf Navijalić za B92 kaže da su razlozi Kuproma opravdani i da je »klima u Boru oko privatizacije RTB-a bila više nego usijana. Postojao je otpor samostalnog sindikata i lokalne samouprave procesu privatizacije«.

On kaže i da je, nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora, dolazilo i do »fizičkih nasrtaja na predstavnike Kuproma, koji su proveravali imovinu u pogonima RTB-a«.

Proteste zbog prodaje Bora organizovali su predstavnici Samostalnog sidnikata, koji traže promenu čitavog postupka privatizacije jer se protive prodaji 100 odsto imovine RTB-a. Agencija za privatizaciju smatra da razlozi Kuproma nisu opravdani i očekuje da će rumunska firma u dodatnom roku ispuniti preuzete obaveze i dostaviti bankarske granacije za kupovinu RTB-a.

Miša Brkić, ekonomski analitičar takođe kaže da razlozi Kuproma za odustajanje nisu realni i da, prema njegovim informacijama, »nijedna od dve velike banke nije htela da da garancije za kredit koji je Kuprom tražio jer je Bor bio nedovoljna imovina za garanciju, a imovina Kuproma nije bila dovoljna«.

Kuprom treba da dostavi bankarske garancije da će isplatiti ugovorenu cenu od 400 miliona dolara za preuzimanje imovine RTB-a i dobijanje eksploatacionih prava. Drugoplasirana firma na tenderu konzorcijum kiparske kompanije Ist Point i engleskog investicionog fona ORN očekuje da ih Agencija za privatizaciju pozove na razgovor.

Suvlasnik Ist Pointa Zoran Drakulić kaže da se ispostavilo kao tačno sve ono na šta je njegova kompanija upozoravala. ,,Jednostavno Kuprom nije firma te snage koja je mogla da izvrši obaveze koje su bile predviđene ugovorom i, na žalost, izgubljeno je dosta vremena, sigurno tri do četiri meseca. Da je završena pritvatizacija do sada bi u Boru moglo dosta toga da se uradi, deo investicija bi već započeo«, kaže Drakulić.

On objašnjava da su »Agencija za privatizaciju i ministarstvo privrede morali da provere bonitet firme i da firma koja je vredna 30 miliona dolara sigurno ne može da se zaduži 600 miliona, i to je ono na šta sam ja upozoravao od samog početka".

Vršilac dužnosti generalnog direktora RTB-a Bor Miodrag Conić smatra da će basen ukoliko Kuprom na kraju odustane od kupovine, ući u tešku finanasijsku situaciju i da bi poverioci mogli da traže naplatu svojih dugova. Sa tim se slaže i Rudolf Navijalić iz nezavisnog sindikata RTB-a, i dodaje da »svako drugo rešenje osim privatizacije, Bor vodi u stečaj«.

Miša Brkić kaže da je ceo slučaj privatizacije Bora vrlo nepovoljan za Srbiju. On kaže da je Vlada svojim insistiranjem da Kuprom kupi RTB poslala loš signal investitorima, a što može da  oteža predstojeću prodaju velikih preduzeća kao što je NIS. Ukoliko Kuprom ni u dodatnom roku ne dostavi finansijske garancije da ima para da kupi RTB, Agencija za privatizaciju će raskinuti kupoprodajni ugovor i odlučiti se da li će se pregovarati sa drugoplasiranim ponuđačem ili poništiti tender.

19.04.2007 16:12 | Izvor: B92

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2007&mm=04&dd=19&nav_id=242696
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

BORanin

Juce sam sa jednim mojim prijateljem razgovarao o privatizaciji RTB-a i izneo sam svoje misljenje da ce Rumuni posle onog incidenta kada su umalo bili pretuceni u krugu RTB-a raskinuti ugovor. Uvece sam se zaprepastio kada sam na vestima TV Bor cuo potvrdu moje slutnje. Na zalost, mi smo takav narod, uvek smo dozvoljavali da nam ispiraju mozak i to pre svega nama na stetu pa stoga i ne cudi onoliki broj ljudi koji je izasao da protestuje protiv privatizacije. Ja bih zaista zeleo da Kuprum dobije garanciju Svetske banke sto pre i da se upata izvrsi na vreme kako bi se najzad prekinula ova duga neizvesnost po pitanju opstanka Bora i celog regiona. Ako sve bude kako treba nadam se i sto skorijim lokalnim izborima kako bi Rankic i kompanija postali deo nase ruzne proslosti. Sto se Djoleta Bildera i Gare tice, svaki komentar je suvisan.

Vlad

,,Kuprom nema finansijskih problema"

Beograd -- Vlasnik rumunske kompanije Kuprom Horija Simu kaže da njegova kompanija nema finansijskih problema.

Bankarska garancija tek kad se reše problemi, kaže Simu
"Kuprom nema finansijskih problema, ali ne želi ni da ih ima u budućnosti. Zamislite da platimo 400 miliona dolara i da ne možemo da proizvodimo jer sindikati ne daju da se radi, a nije potpisan kolektivni ugovor", navodi Simu.

On je izjavio da će bankarsku garanciju za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena Bor dostaviti tek kada budu rešeni problemi sa sindikatima i potvrdio da je Agencija za privatizaciju Srbije za "nekoliko dana" produžila rok za dostavljanje bankarske garancije, ali kaže da se u tom pismu ne pominju problemi sa kojima se Kuprom susreo.

"Kupromu je potrebna podrška Agencije za privatizaciju kako bi se sa predstavnicima sindikata RTB-a konačno dogovorili i potpisali kolektivni ugovor. Tada će Kuprom poslati bankarske garancije", ističe Simu.

Rumunska kompanija Kuprom obavestila je Agenciju za privatizaciju Srbije da namerava da raskine ugovor o kupovini RTB-a dan pre nego što je istekao rok za dostavljanje bankarske garancije, zbog kako su naveli, problema sa sindikatima i lokalnim vlastima u Boru, ali da je spremna da kupi RTB Bor ako se obezbede uslovi za procenu imovine i omogući saradnja sa sindikatima.

Извор: : Beta  20. 04. '07. 15:11

Преузето са http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2007&mm=04&dd=20&nav_id=242854

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

virgil

Lice i naličje privatizacije

Rumunskom Kupromu produžen rok za davanje garancija za kupovinu RTB-a Bor, a neizvesnost oko privatizacije RTB-a Bor nije usamljen slučaj.

[...]

U Srbiji skoro da ne prođe dan bez radničkih protesta. Blokade su organizovali radnici užičke Rakete, preduzeća koje je posle privatizacije propalo. U Kraljevu je danas policija sprečila blokadu puta koju su hteli da sprovedu radnici Magnohroma, nezadovoljni prošlogodišnjom privatizacijom. U Novom Pazaru već 10 dana traje štrajk glađu zaposlenih koji traže od Agencije za privatizaciju da reši status preduzeća "Vojin Popović".

[...]

Kada je reč o velikom talasu privatizacija, kakav se danas dešava u Srbiji, neminovno je nezadovoljstvo, smatra ekonomista Miroslav Prokopijević. S jedne strane, zbog loše sprovedenih tendera, a s druge strane, zato što deo radnika u Srbiji i dalje gaji socijalistička i samoupravna očekivanja.

[...]

"U Srbiji nema ni edukacije građana. Na državnoj televiziji, na primer, nikada nije bilo ozbiljnih programa koji bi radnicima objasnili šta znači prelaz iz državnog u privatno vlasništvo, koje su prednosti, a koje mane tog procesa", zaključuje Prokopijević.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=04&dd=19&nav_category=9&nav_id=242593