Аутор Тема: Josipović: Dodela udžbenika nekorektan potez Nikolića  (Прочитано 5051 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Josipović: Dodela udžbenika nekorektan potez Nikolića
« послато: 08.09.2014. 18:53 »
Josipović: Dodela udžbenika nekorektan
potez Nikolića

Beta | 08. 09. 2014. - 17:02h |

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je danas kao
"nekorektan potez" to što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić
donirao ćirilične udžbenike deci koja izučavaju bunjevački govor.

Tomislav Nikolić i Ivo Josipović

Na pitanje novinara u Pazinu smatra li da je reč o mogućnoj provokaciji, on je odgovorio da je "zasigurno to jedan kontinuitet politike koja želi asimilirati Hrvate u Srbiji", prenela je agencija Hina.

"Taj potez nije korektan, i nadam se da će se ispraviti. S druge strane mislim da se ne smemo zaustaviti samo na tome da kritikujemo šta je u drugoj državi napravljeno, nego šta smo mi propustili i gde je naš problem", rekao je Josipović.

On je podsetio da je u nekoliko navrata specifično govorio o Bunjevcima zbog čega je kritkovan, jer je rekao da se "ne može silom nikoga naterati da se oseća ovako ili onako".

"Mi smo nažalost kroz dugi niz godina imali jednu politiku koja je njih na neki način isključivala iz hrvatskog korpusa. Prema tome ne smemo samo kritikovati vladu i vlast u Srbiji. To treba učiniti, ali treba sagledati gde smo mi pogrešili", ocenio je hrvatski predsednik. On je dodao da treba gledati "kako ljude koji se osećaju Bunjevcima dobiti da se osećaju i Hrvatima".

Nikolićevu donaciju ranije danas na svom Fejsbuk profilu oštro je kritkovala hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu i predsednica desničarske Hrvatske stranke prava Ante Starčević, Ruža Tomašić. Ona je ocenila da je reč o "poslednjoj manifestaciji politike uništenja hrvatskog jezika i kulturnog identiteta na tlu Vojvodine".

Početkom školske godine, predsednik Srbije Tomislav Nikolić donirao je učenicima u Subotici čitanke i gramatiku za učenje bunjevačkog govora. Objašnjeno je da je reč o njegovoj ličnoj donaciji.

izvor:
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/493727/Josipovic-Dodela-udzbenika-nekorektan-potez-Nikolica
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Одг: Josipović: Dodela udžbenika nekorektan potez Nikolića
« Одговор #1 послато: 08.09.2014. 19:16 »
Region | ponedeljak 8.09.2014 | 16:20 -> 18:19 

"Nikolić protiv Hrvata u Vojvodini"

Izvor: Beta, Tanjug 
Pazin/Zagreb -- Poslanica Hrvatske u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić optužila je
predsednika Srbije Tomislava Nikolića za pokušaj uništenja hrvatskog identiteta u Vojvodini.

Ruža Tomašić u dresu Hrvatske na sednici EP (foto: @DanHannanMEP)

Ona je istakla da je Nikolić pokušao da uništi hrvatski jezik i kulturni identitet u autonomnoj pokrajini donacijom ćiriličnih udžbenika deci koja uče i bunjevački govor.

"Iživljavanje političkog vrha Republike Srbije nad Hrvatima Vojvodine se nastavlja. Nikolićeva donacija ćiriličnih čitanki i gramatike bunjevačkog govora učenicima u Subotici poslednja je manifestacija politike uništenja hrvatskog jezika i kulturnog identiteta na tlu Vojvodine", navela je Tomašićeva.

Ona je dodala da svako ima pravo da se nacionalno ili regionalno izjasni, ali da "višedecenijska politika Srbije konstantno favorizuje jednu manjinsku grupaciju na štetu one druge".

Prema njenim rečima, službeni Beograd već godinama pokušava da "ode i korak dalje i obezbedi Bunjevcima nehrvatima status autohtonog južnoslovenskog naroda, iako je sasvim jasno da oni nemaju nikakvih posebnosti u odnosu na Hrvate Bunjevce".

"Velikosrpska politika četničkog vojvode, a danas predsednika Srbije, može da začudi samo beskrajno naivne i one koji su zadnju četvrtinu decenije prespavali", navodi Ruža Tomašić, koja je predsednica desničarske Hrvatske stranke prava Ante Starčević (HSP AS).

Ona je oštro krikovala premijera Zorana Milanovića i njegove ministre što nisu reagovali na "akt tihog kulturocida", kao i predsednika Hrvatske Iva Josipovića.

"Sad bi valjalo iskoristiti dobre veze koje je (Josipović) stvorio šireći bratstvo i jedinstvo po takozvanom regionu, ali se bojim da ta 'ljubav u regionu' vredi kao politička moneta samo s ove strane granice", napisala je predsednica HSP AS, stranke koja ima jednog poslanika u Saboru Hrvatske.

Ruža Tomašić je za hrvatsku poslanicu u EP izabrana na listi Hrvatske demokratske zajednice, pre toga je bila zaposlena kao policajka i poznata je po nacionalističkim izjavama, sa naročitim akcentom na "suzbijanje četništva".

Početkom školske godine, predsednik Srbije Tomislav Nikolić donirao je učenicima u Subotici čitanke i gramatiku za učenje bunjevačkog govora. Objašnjeno je da je reč o njegovoj ličnoj donaciji.

Josipović: Nekorektan potez Nikolića

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je danas kao "nekorektan potez" to što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić donirao ćirilične udžbenike deci koja izučavaju bunjevački govor.

Na pitanje novinara u Pazinu smatra li da je reč o mogućnoj provokaciji, on je odgovorio da je "zasigurno to jedan kontinuitet politike koja želi asimilirati Hrvate u Srbiji", prenela je agencija Hina.

"Taj potez nije korektan, i nadam se da će se ispraviti. S druge strane mislim da se ne smemo zaustaviti samo na tome da kritikujemo šta je u drugoj državi napravljeno, nego šta smo mi propustili i gde je naš problem", rekao je Josipović.

On je podsetio da je u nekoliko navrata specifično govorio o Bunjevcima zbog čega je kritkovan, jer je rekao da se "ne može silom nikoga naterati da se oseća ovako ili onako".

"Mi smo nažalost kroz dugi niz godina imali jednu politiku koja je njih na neki način isključivala iz hrvatskog korpusa. Prema tome ne smemo samo kritikovati vladu i vlast u Srbiji. To treba učiniti, ali treba sagledati gde smo mi pogrešili", ocenio je hrvatski predsednik.

On je dodao da treba gledati "kako ljude koji se osećaju Bunjevcima dobiti da se osećaju i Hrvatima".

"Nikolić veoma poštuje bunjevačku manjinu"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić veoma poštuje bunjevačku manjinu i podržava njen kulturni, obrazovni i svaki drugi napredak, izjavila je danas savetnica predsednika Republike Stanislava Pak.

Pak je u izjavi Tanjugu, reagujući na kritiku hrvatskog predsednika Ive Josipovića zbog činjenice da su bunjevački Hrvati u Vojvodini dobili od Nikolića udžbenike na ćirilici, istakla da u istoriji civilizacije nije zabeleženo da se genocid sprovodi štampanjem knjiga.

"Oni koji su sprovodili genocid u našem okruženju nisu štampali knjige. Nema potrebe za navodnu brigu o Bunjevcima, o njima odlično brine država Srbija", poručila je Pak.

Predsednica Privremenog organa Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzana Kujundžić Ostojić izjavila je da donacija Tomislava Nikolića u udžbenicima na bunjevačkom ne predstavlja nikakvo favorizovanje njihove nacionalne zajednice u odnosu na hrvatsku.

Upitana za osporavanja bunjevačke autohtonosti u Srbiji, Suzana Kujundić Ostojić je rekla kako je očigledno da svako ima pravo na sopstvenu viziju, te da nije posebno iznenađena, niti je to i dotiče.

"Mi smo građani ove države, ovde smo priznati kao nacionalna manjina, imamo svoj nacionalni savet, država Srbija je naša matična država, pa je prema tome i prirodno da nam pomogne, kao što država Hrvatska pomaže svojoj nacionalnoj zajednici i nikom to ne pada u oči. Čak nam je drago, i treba svako da vodi računa o svojima", rekla je ona Tanjugu.

Savetnica predsednika Srbije Tomislava Nikolića Jasmina Mitrović Marić uručila je prošlog četvrtka više od 400 udžbenika deci koja izučavaju bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture, a koji predstavljaju ličnu donaciju predsednika mališanima ove nacionalne zajednice.

Time su Bunjevci, kako je istaknuto, prvi put u poslednjih 100 godina dobili udžbenike na svom jeziku i govoru.

izvor:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=09&dd=08&nav_category=167&nav_id=897434
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #2 послато: 08.09.2014. 19:18 »
Цитат
Ona je dodala da svako ima pravo da se nacionalno ili regionalno izjasni, ali da "višedecenijska politika Srbije konstantno favorizuje jednu manjinsku grupaciju na štetu one druge".

Prema njenim rečima, službeni Beograd već godinama pokušava da "ode i korak dalje i obezbedi Bunjevcima nehrvatima status autohtonog južnoslovenskog naroda, iako je sasvim jasno da oni nemaju nikakvih posebnosti u odnosu na Hrvate Bunjevce".

Zvuči poznato, zar ne ;)
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #3 послато: 11.09.2014. 17:57 »
четвртак, 11. сеп 2014, 14:49 -> 15:04
Претње буњевачком лидеру

Председник Савеза бачких Буњеваца Мирко Бајић саопштио је да су му упућене претње зато што је тај савез недавно примио донацију у уџбеницима од председника Србије Томислава Николића за децу која изучавају буњевачки говор у школама.

Бајић је рекао да је на његову и-мејл адресу стигла поруку под насловом "Дабогда вас Срби поклали", а у којој је изнет низ увреда на рачун њега лично и Буњеваца, претња смрћу, а који је потписала, како тврди, извесна Мила Перковић, преноси Танјуг.

Бајић, који је и заменик председника Скупштине града Суботица, рекао је да га је садржина мејла потресла, али не и уплашила и да не верује да је мејл послат из Хрватске.
Став СББ тим поводом, према његовим речима, јесте да на овакве провокације и претње неће реаговати.

"Наша је жеља да се успоставе нормални токови комуникације и да, као што ми прихватамо да се свако слободно може изјаснити као Хрват, исто тако припадници хрватске заједнице треба да прихвате да се свако слободно може изјаснити као Буњевац", рекао је Бајић.

Он је додао да су овакве провокације и претње "резултат ставова представника хрватских институција, пре свега Хрватског националног већа у Србији, конкретно у Суботици" које је оптужио да своје лоше резултате желе прикрити подизањем међунационалних тензија" и то "негирајући право Буњевцима на аутохтоност и пласирањем тезе о тобожњој угрожености и асимилацији Хрвата".

СББ захтева од надлежних органа да истраже одакле је ова претња послата и да се предузму одговарајуће мере.

Бајић је поновио да је СББ са великим пијететом захваљује на донацији председнику Републике, чиме су деца која изучавању буњевачки говор након стотину година добила уџбенике.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1694549/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%82%D1%9A%D0%B5+%D0%B1%D1%83%D1%9A%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%BE%D0%BC+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D1%83+.html
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
Одг: Nikolićev odgovor Jospipoviću
« Одговор #4 послато: 12.09.2014. 07:28 »
Kritike oko donacije udžbenika
Nikolićev odgovor Josipoviću: "Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, oni su svoji”

Srbijanski predsjednik naveo je da “Srbija svojim Ustavom i zakonima omogućava svim građanima izjasniti se kako žele”. Milanović tvrdi da Nikolićeva donacija bunjevačkim Hrvatima nije korektna
BEOGRAD  - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić,  odgovarajući na kritike predsjednika Hrvatske  Ive Josipovića o donaciji udžbenika za Bunjevce u Vojvodini, naveo je da “Srbija svojim Ustavom i zakonima omogućava svim građanima izjasniti se kako žele”. On je istaknuo kako je legitimno  da Bunjevci  iskoriste  to pravo i ocijenio  reagiranje Josipovića “donekle razumljivim,  obzirom na to da je u predizbornoj kampanji”.

"Ja nikada nisam i neću kampanju voditi na taj način, ali to je stvar osobnog stava i opredjeljenja", naveo je predsjednik Srbije u izjavi za medije.  Nikolić je postavio pitanje zašto  Josipović Bunjevce naziva bunjevačkim Hrvatima.  "Ako im to pravo priznaje i gospodin Josipović, zašto ih naziva bunjevačkim Hrvatima? Pod pojmom američki Hrvati se podrazumijevaju Hrvati koji žive u Americi. U kojoj to zemlji žive bunjevački Hrvati", pita  Nikolić  koji objašnjava da je darovao udžbenike bunjevačkim osnovcima a da je  njihove autore imenovao Bunjevački nacionalni savjet uz odobrenje  šest prosvjetnih institucija Republike Srbije.

“Riječ je o izbornom predmetu "Bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture" u osnovnim školama u mjestima gdje živi bunjevačka nacionalna manjina”,  veli Nikolić. On dalje konstatira da  "Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, oni su svoji. Srbija ih kao takve sa zahvalnošću prihvaća".

Podsjetimo,  predsjednik Josipović  kritizirao je ranije donaciju udžbenika , kako je naveo, bunjevačkim Hrvatima u Vojvodini koji su na ćirilici ocjenjujući da to “govori o kontinuitetu politike koja asimilira ti Hrvate u Srbiji”  te da je riječ o “nekorektnom potezu koji se treba ispraviti”.

http://www.novilist.hr/Komentari/Kolumne/Komentar-Drazena-Cigleneckog/Tomislav-Nikolic-je-u-pravu

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
Одг: Zahtev Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske
« Одговор #5 послато: 12.09.2014. 07:31 »
Zahtev Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) saopštilo je da je pozvalo na razgovor otpravnicu poslova ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj, jer je Hrvatska na svim sastancima sa srpskim zvaničnicima dobila čvrsta obećanja o štampanju udžbenika na hrvatskom jeziku, ali to do nije ispunjeno.

Ministarstvo podseća, kako je prenela hrvatska agencija HINA, da je Hrvatska na svim sastancima sa srpskim zvaničnicima u poslednje dve godine (a održano ih je nekoliko, od predsednika republike do predsednika vlade, odnosno prvog potpredsednika vlade i ministra vanjskih poslova) tražila da se ispuni obaveza štampanja i osiguranja udžbenika na jeziku i pismu hrvatske nacionalne manjine, kao i upotreba hrvatskog jezika u topografskim nazivima.

Tražena je takođe parlamentarna zastupljenost u skladu s odredbom potpisanog sporazuma između Hrvatske i Srbije o zaštiti prava manjina, kao i zapošljavanje pripadnika hrvatske manjine u telima državne uprave, pravosuđa i unutarnjih poslova, zatim otvaranje katedre na sveučilištu u Novom Sadu i na pedagoškoj akademiji u Subotici te informisanje na maternjem jeziku.

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova RH ne može uticati na to kako će se neko deklarisati, ali će nastaviti insistirati na pravu da se Hrvati u Srbiji školuju te da mogu upotrebljavati maternji jezik. Na ovoj temi ćemo nastaviti raditi diplomatskim putem, budući da smatramo da je ne treba iskorištavati za pokušaj dizanja rejtinga pojedinih političara i političkih stranaka", kaže se u saopštenju.

"Očuvanje identiteta jedne zajednice ozbiljno je pitanje koje treba rešiti, a ne medijski iskorištavati za vlastitu političku promociju. Podsećamo takođe da je poštovanje manjinskih prava jedno od temeljnih vrednosti Evropske unije, a deo je i pregovora o pristupanju Evropskoj uniji", dodaje se u saopštenju.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=09&dd=08&nav_category=167&nav_id=897434

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
Одг: Kolumna D. Ciglenečkog: Tomislav Nikolić je u pravu
« Одговор #6 послато: 12.09.2014. 07:35 »
Komentar Dražena Ciglenečkog
kolumna Tomislav Nikolić je u pravu
http://www.novilist.hr/Komentari/Kolumne/Komentar-Drazena-Cigleneckog/Tomislav-Nikolic-je-u-pravu

Taj srpski šovinist i nekadašnji bliski suradnik Vojislava Šešelja poučio je hrvatsku političku elitu da su Bunjevci samo iskoristili ustavnu mogućnost da se nacionalno opredijele upravo kao Bunjevci

Prije zadnjeg popisa stanovništva u Hrvatskoj, 2011. godine, IDS je vodio kampanju kojom se apeliralo na građane da se u što većem broju nacionalno izjasne kao Istrani. HDZ i ostatak desnice gotovo da na to nisu reagirali, premda je tu riječ o neobičnom dizanju regionalne pripadnosti na razinu nacionalne. Na kraju se ispostavilo da u Hrvatskoj živi 25.491 Istranin, ali ni ta činjenica također nije izazvala nikakvu zabrinutost. Moglo se tada zaključiti da su Hrvati praktično unisono prihvatili da se svatko ima pravo nacionalno deklarirati kako god želi. Ako se ti stanovnici osjećaju kao Istrani, nitko im ne smije nametati neku drugu nacionalnu pripadnost i to je cijela priča.

Međutim, ovih dana spoznajemo da Hrvati ipak nisu neskloni pohrvaćivanju nekoga tko to jednostavno odbija. U pitanju su Bunjevci, kojih u Srbiji prema zadnjem popisu stanovništva ima 16.706. I to što obitavaju u Srbiji, dakle Srbi su hoćeš-nećeš involvirani, vjerojatno je ključno za skoro konsenzualno negiranje hrvatskih političara da Bunjevci postoje i tvrdnje da su oni Hrvati. U vezi s Istranima Srbi se nigdje ne pojavljuju i stoga oni još mogu proći. Ali, Bunjevci, pa tu je posrijedi mračan velikosrpski plan u koji se sjajno uklopio četnički vojvoda Tomislav Nikolić donirajući udžbenike za učenje bunjevačkog, u kojima su prve lekcije na toj odvratnoj ćirilici, simbolu agresije na Hrvatsku.

To je automatski razlog za prijekorno očitovanje državnog vrha, a HDZ i njihova koalicijska partnerica Ruža Tomašić, čim se spominju Srbi, odmah su u elementu. Nitko od potonjih još, doduše, nije zatražio bombardiranje Srbije i Čačka, ako u roku nekoliko dana Nikolić ne povuče inkriminirane udžbenike, a Bunjevce se makar i silom ne prevede u Hrvate, no... Hrvatske vlasti nikad nisu usvojile zahtjev Šemse Tankovića da se Muslimane, bez njihovog pristanka, kolektivno prebaci u Bošnjake, ali Bunjevci su nešto drugo. Pa neće ti Srbi otkidati od nas Bunjevce, te par exellence Hrvate. I to na najperfidniji mogući način, podvaljujući im ćirilicu, koju svaki pošteni Hrvat skida sa zgrade za dobro jutro.

Situacija je izvanredna. Kako bi valjda demantirali zapjenjenu desnicu da su slabi Hrvati i da zapravo šuruju sa Srbima u »zatiranju hrvatskog imena na tlu Vojvodine«, Zoran Milanović, Ivo Josipović i Josip Leko požurili su se osuditi Nikolićev »nekorektan potez«, a Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na konzultacije otpravnicu srpskog veleposlanstva u Zagrebu.

A zapravo je ovaj put Tomislav Nikolić u pravu. Taj srpski šovinist i nekadašnji bliski suradnik Vojislava Šešelja poučio je hrvatsku političku elitu da su Bunjevci samo iskoristili ustavnu mogućnost da se nacionalno opredijele upravo kao Bunjevci. Sasvim je sigurno da su Bunjevci podrijetlom Hrvati i zamislivo je da je srpska politika tijekom stoljeća poticala formiranje bunjevačke nacije. Ali, to više nije naročito bitno. Danas tih 16.706 stanovnika Srbije nisu ni Hrvati ni Srbi nego, kako kaže Nikolić – svoji. I zato Hrvatima ne bi trebalo biti važno služe li se mali Bunjevci na školskim satovima izbornog predmeta »Bunjevački govor s elementima nacionalne kulture« ćirilicom ili latinicom.

To je njihova stvar. Međutim, istine radi, predsjednica Bunjevačkog nacionalnog savita Suzana Kujundžić Ostojić lijepo je objasnila da su u doniranim udžbenicima od polovine drugog razreda sve lekcije na latinici, koja je pismo Bunjevaca. Tako nije od prvog razreda, jer u Srbiji se latinica počinje učiti baš u drugom razredu

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Josipović ponovo kritikuje Nikolića
« Одговор #7 послато: 12.09.2014. 18:04 »
POLITIKA    | ČETVRTAK 11.09.2014 | 22:03

Josipović ponovo kritikuje Nikolića

IZVOR: BETA
Zagreb -- Predsednik Hrvatske ponovo je danas kritikovao to što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić donirao ćirilične udžbenike deci koja izučavaju bunjevački govor.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović je rekao da je nekorektno to što, kako je rekao, Srbija već duže favorizuje, ili različitim merama podstiče ljude da se izdvoje iz hrvatske manjine i priklone bunjevačkoj.

"Država ne bi, kao što ni mi ne bismo smeli, uveravati ljude da su Hrvati, a ne Srbi, ili da su Česi, a ne Slovaci, tako bi i država Srbija trebalo da bude neutralna i svim manjinama pružiti jednake uslove, a građani i građanke će odlučiti jesu li Bunjevci, Hrvati ili Srbi ili šta god žele da budu. Međutim, država Srbija se ne ponaša tako", rekao je Josipović u intervjuu za Medija servis.

On je dodao da hrvatska nacionalna manjina ne dobija takvu pomoć i upitao: "Zašto gospodin predsednik (Tomislav Nikolić) nije nabavio hrvatskoj manjini udžbenike na hrvatskom jeziku?"

"Znači, očito postoji neka politička pozadina, ili barem se nejednako tretiraju nacionalne manjine", zaključio je Josipović.

Na opasku novinarke da mu je Tomislav Nikolić poručio da je njegov komentar razumljiv budući da je u kampanji za novi predsednički mandat, Josipović je odgovorio: "Skoro kao naša opozicija".

"Niko ne poriče pravo određenom krugu ljudi da se deklariše nacionalno kako želi. Imamo tamo broj od 17-18.000 ljudi koji kažu da su Bunjevci. Super, ja s tim nemam problem, to je njihov izbor i njihovo pravo. Istorijski, oni jesu negde izrasli iz hrvatskog korpusa", zaključio je Josipović aludirajući na Nikolićevu tvrdnju da "Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, oni su svoji".

On je dodao da se njegov prigovor Nikolićevom potezu odnosio na to što je "kroz duži vremenski period vidljivo da država Srbija na neki način podstiče jačanje tog osećaja pripadanja bunjevačkom korpusu na račun hrvatskog korpusa".

Izvor:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=09&dd=11&nav_category=11&nav_id=898821

Objavljeno:
ČETVRTAK 11.09.2014 | 22:03
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Ekskluzivni intervju predsjednika Josipovića - šta je tačno Josipović rekao
« Одговор #8 послато: 12.09.2014. 18:29 »
URED PREDSJEDNIKA
Ekskluzivni intervju predsjednika Josipovića
11. rujna 18:00 Željka Gulan

Nekako kroz cijelu ovu emisiju razgovaramo o kampanji i koju god temu otvorimo netko kaže to je sad predizborna kampanja. Tako je bilo i u slučaju Bunjevačkih Hrvata. Predsjednik Srbije Vam je poručio da je razumljiv Vaš komentar budući da ste u predizbornoj kampanji...

Skoro kao naša oporba. Evo da se razumijemo. Nitko ne poriče pravo određenom krugu ljudi da se deklarira nacionalno kako želi. Imamo tamo broj od 17- 18,000 ljudi koji kažu da su Bunjevci. Super, ja s tim nemam problem, to je njihov izbor i njihovo pravo. Povijesno, oni jesu izrasli iz hravtskog korpusa.Što sam ja progovarao Nikolićevom potezu. Prigovarao sam to što je kroz dulji vremenski period vidljivo da država Srbija na neki način potiče jačanje tog osjećaja pripadanja bunjevačkom korpusu na račun hravtskog. Dakle, država ne bi, kao što ni mi ne bi smjeli uvjeravati ljude da su Hrvati, a ne Srbi, ili da su Česi, a ne Slovaci, tako bi i država Srbija trebala biti neutralna i svim manjinama pružiti jednake uvjete, a građani i građanke će odlučiti jesu li Bunjevci, Hrvati ili Srbi ili što god žele biti. Međutim, država Srbija se ne pnaša tako. Ona kroz jedan dulji period favorizira, ili različitim mjerama potiče ljude da se na neki način izdvoje iz hrvatskog i priklone bunjevačkom, što nije korektno. Odabir građana je njihova stvar. U isto vrijeme, hrvatska nacionalna manjina ne dobiva takvu pomoć i ja se pitam zašto gospodin predsjednik nije priskrbio hrvatskoj manjini udžbenike na hravtskom jeziku. Znači, očito postoji neka politička pozadina, ili barem se nejednako tretiraju nacionalne manjine. Ja bih volio da pitanje nacionalnih manjina stalno bude na stolu, da se rasprava u jednoj prijateljskom atmosferi. Zašto? Jer mislim da nam je u interesu da sve nacionalne manjine, ovdje u Hrvatskoj naše nacionalne manjine imaju najbolje mogućnosti artikulacije svog nacionalnog identitea. Isto, tako nam je interes da hrvatska manjina u susjednoj državi i drugim zemljama ima isto tako dobre uvjete, ne samo za artikulaciju nacionalnog identiteta, već i za političku autonomiju i participaciju u političkom životu. To je sukus onoga što sam želio reći kad sam rekao- Nije dobro što ste to napravili.

Znači nije predizborna kampanja?

Ne, nije. Još ću nešto podsjetiti. Ajmo biti i malo samokritični. Ja sam u istoj izjavi rekao, dobro, sad smo kritizirali Srbiju i treba je kritizirati, ali ajmo biti i malo samokritični. Ja sam prije jedno možda dvije godine kritizirao našu politiku prema Bunjevcima, i kritizirao sam odnos hrvatske manjine u Vojvodini prema tim istim Bunjevcima. Zašto? Ako mi kažemo ili želimo da Bunjevci, mnogi se tako izjašnjavaju, kažu, 'mi smo Bunejvci ali smo i Hrvati', ako nam je to želja, da potaknemo da osjećaju pripadnost hrvatskom korpusu, opet je njihov odabir. Dakle, ja ne mislim ni na kakve prisilne mjere ni na propagandu ili agitaciju, onda ne može biti kada dolazi predsjednik Hrvatske u Vojvodinu, da domaćin ne želi pozvati Bunjevce. To tako ne može biti. A ima još drugih primjera gdje se njih isključuje i stavlja se zid između hrvatske manjine i ljudi koji se osjećaju Bunjevcima. Mi danas imamo tri skupine zapravo u Vojvodini: jedni su ljudi koji se deklariraju kao Hrvati, imate jednu skupinu koja kaže 'mi smo Hrvati Bunjevci', a imate i treću koja kaže 'mi smo samo Bunjevci' i to je legitimno, ja niti jednog trenutka ne želim reći da to netko ne bi smio učiniti ali gledam što mi radimo da hrvatski korpus ne gubi ljude i da oni ne odlaze negdje drugdje. Dakle, nama nije da ih prisiljavamo niti da utječemo na njihovo odlučivanje, ali je da im ostavimo mogućnost da budemo s njima, ako ništa, da ih upoznamo i budemo bliži jedni s drugima. Isto tako, država Srbija ne bi trebala mjerama poticati ovo o čemu govorim.

Izvor:
http://www.mediaservis.hr/2014-09-11/ured-predsjednika/ekskluzivni-intervju-predsjednika-josipovica/
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Bravo, Josipoviću!
« Одговор #9 послато: 12.09.2014. 18:35 »
"Dakle, država ne bi, kao što ni mi ne bi smjeli uvjeravati ljude da su Hrvati, a ne Srbi, ili da su Česi, a ne Slovaci, tako bi i država Srbija trebala biti neutralna i svim manjinama pružiti jednake uvjete, a građani i građanke će odlučiti jesu li Bunjevci, Hrvati ili Srbi ili što god žele biti. Međutim, država Srbija se ne pnaša tako. Ona kroz jedan dulji period favorizira, ili različitim mjerama potiče ljude da se na neki način izdvoje iz hrvatskog i priklone bunjevačkom, što nije korektno. Odabir građana je njihova stvar."

"Mi danas imamo tri skupine zapravo u Vojvodini: jedni su ljudi koji se deklariraju kao Hrvati, imate jednu skupinu koja kaže 'mi smo Hrvati Bunjevci', a imate i treću koja kaže 'mi smo samo Bunjevci'"
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
Одг: Pretnje smrću zbog udžbenika
« Одговор #10 послато: 13.09.2014. 08:35 »
PRETNJE SMRĆU: Bunjevačkog lidera progone jer je primio udžbenike od predsednika Nikolića
11.09.2014.
Autor: Tanjug

http://www.kurir-info.rs/vesti/srbija/pretnje-smrcu-bunjevackog-lidera-progone-jer-je-primio-udzbenike-od-predsednika-nikolica-clanak-1549905

Mirko Bajić je rekao da je na njegovu i-mejl adresu stigla poruka “Dabogda vas Srbi poklali”, a u kojoj je izneto niz uvreda na njegov i račun Bunjevaca, pretnja smrću, a koji je potpisala, kako tvrdi, izvesna Mila Perković

SUBOTICA - Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca (SBB) Mirko Bajić saopštio je danas da su mu upućene pretnje zato što je taj savez nedavno primio donaciju u udžbenicima od predsednika Srbije Tomislava Nikolića za decu koja izučavaju bunjevački govor u školama.

Bajić je na konferenciji za novinare rekao da je na njegovu i-mejl adresu stigla poruku pod naslovom “Dabogda vas Srbi poklali”, a u kojoj je iznet niz uvreda na račun njega lično i Bunjevaca, pretnja smrću, a koji je potpisala, kako tvrdi, izvesna Mila Perković.

Bajić, koji je i zamenik predsednika Skupštine grada Subotica, rekao je da ga je sadržina mejla potresla, ali ne i uplašila i da ne veruje da je mejl poslat iz Hrvatske.Stav SBB tim povodom, prema njegovim rečima, jeste da na ovakve provokacije i pretnje neće reagovati.“Naša je želja da se uspostave normalni tokovi komunikacije i da, kao što mi prihvatamo da se svako slobodno može izjasniti kao Hrvat, isto tako pripadnici hrvatske zajednice treba da prihvate da se svako slobodno može izjasniti kao Bunjevac” – rekao je Bajić.

On je dodao da su ovakve provokacije i pretnje “rezultat stavova predstavnika hrvatskih institucija, pre svega Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji, konkretno u Subotici” koje je optužio da “svoje loše rezultate žele prikriti podizanjem međunacionalnih tenzija” i to “negirajući pravo Bunjevcima na autohtonost i plasiranjem teze o tobožnjoj ugroženosti i asimilaciji Hrvata”.SBB zahteva od nadležnih organa da istraže odakle je ova pretnja poslata i da se preduzmu odgovarajuće mere.Bajić je ponovio da je SBB sa velikim pijetetom zahvaljuje na donaciji predsedniku Republike, čime su deca koja izučavanju bunjevački govor nakon stotinu godina dobila udžbenike.

“To je jedan gest koji je pokazao da država Srbija, u identifikaciji predsednika Republike, apsolutno stoji iza tog prava koje bunjevačka nacionalna zajednica u Srbiji ima – da može slobodno da se izjasni o svojoj nacionalnoj pripadnosti”, rekao je Bajić.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Nastavak polemike o Bunjevcima
« Одговор #11 послато: 13.09.2014. 12:43 »
REGION   | PETAK 12.09.2014 | 23:34
Nastavak polemike o Bunjevcima
Zagreb -- Hrvatska akademija znanosti i umetnosti uključila se u raspravu o poreklu Bunjevaca sa tvrdnjom da je reč o hrvatskom nacionalnom korpusu.

"Ne zadirući u pravo pojedinaca da se izjašnjavaju o svojoj nacionalnoj pripadnosti, po poreklu, istoriji, tradicijskoj kulturi, običajima i jeziku - zapadno novoštokavskom i ikavskom - Bunjevci pripadaju hrvatskom nacionalnom korpusu", navodi se u pisanoj izjavi HAZU.

Dodaje se da se hrvatska etnička grupa Bunjevaca deli na dalmatinsko-hercegovački, primorsko-lički i podunavski ogranak.

Polemika o poreklu Bunjevaca povela se pošto je predsednik Srbije Tomislav Nikolić donirao ćirilične udžbenike deci u Bačkoj koja izučavaju bunjevački govor, a potom na kritike iz Zagreba odgovorio da "Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, oni su svoji".

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ponovo je juče kritikovao Nikolićev potez i ocenio nekorektnim to što, kako je rekao, Srbija već duže vreme favorizuje, ili različitim merama podstiče ljude da se izdvoje iz hrvatskog i priklone bunjevačkom korpusu.

"Država ne bi, kao što ni mi ne bismo smeli, uveravati ljude da su Hrvati, a ne Srbi, ili da su Česi, a ne Slovaci, tako bi i država Srbija trebalo da bude neutralna i svim manjinama pružiti jednake uslove, a gradjani i gradjanke će odlučiti jesu li Bunjevci, Hrvati ili Srbi ili šta god žele da budu. Medjutim, država Srbija se ne ponaša tako", rekao je Josipović.

On je dodao da hrvatska nacionalna manjina ne dobija takvu pomoć i upitao "zašto gospodin predsednik (Tomislav Nikolić) nije nabavio hrvatskoj manjini udžbenike na hrvatskom jeziku".

Izvor:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=09&dd=12&nav_category=167&nav_id=899226
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Kako je V. Orban, mađarski predsednik, rešio pitanje Bunjevaca u Mađarskoj
« Одговор #12 послато: 21.09.2014. 00:40 »
Javnosti je malo poznato da i u Mađarskoj postoji inicijativa da Bunjevci, uz 13 već priznatih, dobiju status nacionalne manjine, ali je ona oba puta odbijena.

- Status manjine od južnoslovenskih naroda nisu dobili ni Bunjevci, ni Šokci, ni Bosanci, ni Racovi (pokatoličeni Srbi), uprkos tome što više vekova žive kod nas – priča podnosilac inicijative Mijo Muić, osnivač prve Srpske manjinske samouprave u Baji koji je, kao Bunjevac, od 1998. do 2002. bio njen predsjednik.

- Tada još nije bilo kriterijuma po kome predstavnici manjine moraju dolaziti iz naroda koji hoće da predstave. Preko Srpske manjinske samouprave osnovali smo Udruženje preživelih Bunjevaca, čiji sam predsednik od prvog časa – kaže Muić, dodavši da bez budžetskih sredstava, koja se daju samo priznatim manjinama, postoje tek u teoriji.

- Bunjevci nemaju status manjine, jer Mađarska omogućuje Hrvatima da vrše asimilaciju, a ne postupa u skladu sa Zakonom o pravima nacionalnih i etničkih manjina, iako je postojanje Bunjevaca u Mađarskoj evidentno kao i njihovo postojanje u Srbiji – smatra Muić.

- Po procenama, ima nas oko 5.000, ali je teško naći tačne podatke, jer tamo gde država falsifikuje istoriju nema mnogo takvih koji smeju da priznaju ko su i šta su, koji im je materinji jezik i kakve su im nacionalnosti bili dedovi – kaže i dodaje da je, osim u Baji, u Kacmaru osnovan bunjevački KUD “Neven”, koji posljednjih godina slabo radi.

Muić je inicijativu da se Bunjevcima prizna status nacionalne manjine mađarskom parlamentu podnosio dva puta.

- Prvi put 2006., kada smo u dva meseca nastojali sakupiti što više potpisa onih koji se izjašnjavaju kao Bunjevci, a drugi put pre izbora 2010., kada sam mislio da će nam desničarska koalicija dati mogućnost da budemo priznati kao narod, kada nam već socijalističko-liberalna levičarska vlada nije dala ono šta nam pripada. Ali taj sam put bio obazriv, tražio sam da predsednik Akademije nauka Jožef Palinkaš napiše sve argumente koji dokazuju da i Bunjevci imaju pravo na to da budu priznat narod. Obnovljenom snagom prikupili smo preko 2.000 potpisa, iako je zakonski minimum bio hiljadu, i sve uputili u parlament. I šta se dogodilo? Predsednik vlade Viktor Orban naručio je rezoluciju od istog tog Palinkaša i on mu je dao argumentaciju da su Bunjevci Hrvati – priča Muić.

- Verujem da EU neće pustiti da manjinsko pravo bude samo prazna fraza u Mađarskoj, već će Bunjevci da budu priznat narod, kao i naša braća u Srbiji. Ni danas ni sutra, nikada nećemo biti drugi narod, ostaćemo Bunjevci dok živimo. Ali sa mađarskim se parlamentom više neću natezati – zaključuje Mijo Muić.

Izvor:
http://www.novossti.com/2013/12/u-srbiji-talicni-u-madarskoj-falicni/
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Hrvatska manjina je diskriminisana
« Одговор #13 послато: 26.09.2014. 22:23 »
Hrvatska manjina je diskriminisana
Subotica -- Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić izjavio da će to telo ukazati na diskriminaciju te nacionalne manjine u procesu pristupanja EU.

Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić izjavio je danas da će to telo kulturne autonomije Hrvata u Srbiji ukazati na diskriminaciju te nacionalne manjine, u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Bačić je za agenciju Beta rekao da Srbija u identitetskim sporovima mora ostati neutralna.

Dodao je da "uznemirava" odluka gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija da ne dozvoli održavanje stručno-naučnog skupa o bunjevačkom pitanju, koji je trebalo da bude u Gradskoj kući u Subotici.

Direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov rekao je da Maglai diskriminiše hrvatsku nacionalnu zajednicu.

Žigmanov je za agenciju Beta rekao da ta zabrana predstavlja I zabranu da se o pitanju identiteta i nacionalne pripadnosti Bunjevaca u Vojvodini govori drugačije nego što je to rekao šef države Tomislav Nikolić.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai zabranio je da se naučno-stručni skup pod nazivom "Identitetske sastavnice i prijepori bunjevačkih Hrvata" danas održi u Gradskoj kući. Skup je održan u prostorijama subotičke biskupije.

"Ovaj skup nije posvećen prebrojavanju krvnih zrnaca i povećanju nacionalne tenzije u gradu i šire - kako je to Maglai rekao, već stručnom sagledavanju ovog pitanja", kazao je Žigmanov.

Istakao je da svako ima pravo da se izjašnjava kako želi i ukazao na to da ne može da prihvati da se nacionalna pripadnost Bunjevaca reši "paušalnom političkom izjavom".

Izvor:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=09&dd=26&nav_category=12&nav_id=904447
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
MANIPULACIJA BUNJEVAČKIM IDENTITETOM SE NASTAVLJA
« Одговор #14 послато: 27.09.2014. 23:21 »
MANIPULACIJA BUNJEVAČKIM IDENTITETOM SE NASTAVLJA
Sep 27 2014
Podizanje temperature zbog rejtinga političara, a na uštrb građana?
Nakon što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić početkom školske godine uzburkao političko-identitetske strasti poklanjajući ćirilične udžbenike bunjevačkoj deci, ove nedelje buknula je nova “afera” kada je gradonačelnik Subotice Jene Maglai zabranio Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata održavanje skupa o identitetu Bunjevaca. Je li ovde reč o iskrenom zalaganju za prava nacionalnih manjina, ili se te iste manjine zapravo nalaze između političkih čekića i nakovanja, gde je najmanje važno poštovanje njihovih ljudskih prava?

Nakon što je gradonačelnik Subotice Jene Maglai odbacio molbu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata da se u Gradskoj kući održi naučno-stručni skup pod nazivom “Identitetske sastavnice i prijepori bunjevačkih Hrvata”, po drugi put je u kratkom vremenskom periodu aktuelizovano pitanje položaja i identiteta Hrvata i Bunjevaca u Srbiji.
Predsednik Hrvatskog nacionalnog vijeća sa sedištem u Subotici Slaven Bačić najavio je da će se žaliti Briselu zbog diskriminacije te nacionalne manjine i upozorio da Srbija u identitetskim sporovima na relaciji Hrvati-Bunjevci mora ostati neutralna, a ne svrstavati se na bilo čiju stranu.

“Bunjevačko pitanje pokrenulo je favorizovanje jedne i diskriminaciju druge nacionalne zajednice”, ocenio je Bačić za Dojče vele i objasnio da “zabranjeni” skup nije bio organizovan da bi se politizovalo bunjevačko pitanje, već da se na stručan i naučni način raspravlja o njemu.
Skup je na kraju održan, ali u prostoru Subotičke biskupije, umesto u Gradskoj kući. Organizator „sporne“ konferencije, direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov takođe je optužio gradonačelnika Maglaija da diskriminiše tu nacionalnu zajednicu. “Svako ima pravo da se izjašnjava kako želi, ali ne pristajemo na to da nacionalna pripadnost Bunjevaca bude rešena paušalnom političkom izjavom. Svojom izjavom gradonačelnik je suspendovao pluralnost mišljenja i slobodu govora koja postoje u demokratskim društvima kojoj i Srbija navodno teži”, rekao je Žigmanov za Dojče vele.
Ko prebrojava nacionalna krvna zrnca?
Sam gradonačelnik Maglai je za Dojče vele rekao da ostaje pri svojoj ranijoj izjavi da ne želi da dozvoli da se u Gradskoj kući održavaju skupovi na kojima se “prebrojavaju nacionalna krvna zrnca” građana Subotice. “Neću dozvoliti da se u Subotici pravi razdor, da se prave razmirice, jer nam treba međunacionalo razumevanje i izgradnja partnerskih odnosa, a ne povratak u prošlost. Takvom skupu nije mesto u Gradskoj kući, a neće biti dozvoljeno održavanje ni drugih sličnih političkih skupova, na kojima se promoviše netolerancija u bilo kom smislu. Gradska kuća služi za rad gradske uprave i gradske skupštine, kao i za manifestacije folkornog ili muzičkog tipa”, poručio je Maglai. Na pitanje da prokomentariše najave iz Hrvatskog nacionalnog vijeća da će i Evropskoj uniji prijaviti kršenje prava Hrvata, Maglai je kratko odgovorio: “Neka slobodno prijave”.

U čije ime Nikolić poklanja udžbenike Bunjevcima?
A predsednica Privremenog organa Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzana Kujundžić Ostojić kazala je za Dojče vele da joj je dosta neprekidnog svojatanja Bunjevaca. “Pre svega, Bunjevci nisu Hrvati a nisu ni Srbi. Nismo to bili vekovima, a nema razloga ni zašto bismo to bili sada. Nama je jednako bilo teško za opstanak i sada i u prethodnih 300 godina, ništa ovo nije novo. Naravno da nije prijatno kad vam neko drugi tumači poreklo. Iluzorno je i prosto smešno u 21. veku naučno dokazivati da Bunjevci nisu Bunjevci. Ne možete da naterate nekoga da se oseća drugačije nego što se oseća”, poručila je Suzana Kujundžić Ostojić.
Na početku školske godine predsednik Srbije Tomislav Nikolić poklonio je udžbenike Bunjevačkom nacionalnom savetu namenjene osnovcima, što je takođe izazvalo međudržavne polemike, jer su knjige delom bile na ćirilici. Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je tada da Nikolić demonstrira kontinuitet politike čiji je krajni cilj da asimilira Hrvate u Srbiji. Nikolić je na to odvratio da Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, već imaju pravo da se izjasne onako kako se osećaju. Potom je, istim povodom, potpredsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Andrej Plenković iz HDZ-a takođe zatražio zaštitu prava Hrvata u Srbiji.

Suzana Kujundžić Ostojić kazala je, pak, da ne vidi nikakav problem u Nikolićevom gestu i dodala da Srbija danas ima predsednika koji priznaje Bunjevce, dok ih je prethodni predsednik Boris Tadić “negirao”. “Ćirilica u udžbenicioma nije čudna jer naša deca idu na nastavu na srpskom jeziku, a bunjevački govor je izborni predmet. Onog trenutka kada deca počinu da uče bunjevačko zvanično latinično pismo, od tog trenutka počinju i udžbenici na latinici. Uostalom, udžbenike nije odobravao Nikolić, već šest naučnih institucija u Srbiji”, navela je Kujundžić Ostojić.
Ekspertkinja za manjinska pitanja Snežana Ilić iz zrenjaninskog Centra za razvoj civilnog društva ocenila je za Dojče vele da je pitanje identiteta Bunjevaca zapravo političko i zakonsko pitanje. Političko, jer se zloupotrebljava u dnevno-političke svrhe i predizborne svrhe, i to sa raznih strana. Zakonsko, jer zakonski svako ima pravo da se nacionalno izjasni onako kako hoće.
“Nauka je tu rekla svoje, etnologija je rekla svoje, istorija je rekla svoje: bunjevački subetnikum jeste u okvirima hrvatskog nacionalnog korpusa. Bunjevci jedino u Srbiji figuriraju kao nacionalna manjina. U Mađarskoj ih, na primer, nema jer je tamošnja Akademija nauka i umetnosti rekla da oni ne mogu da se tretiraju kao nacionalna manjina”, navodi Snežana Ilić.
Prema njenim rečima, priča o identitetu Bunjevaca “podgrevana” je u Miloševićevoj kuhinji, devedesetih godina prošlog veka, kada su počele da se “igraju igre” sa bunjevačkim identitetom. “Miloševićev režim je u vreme rata sa Hrvatskom razbijao ovdašnji hrvatski nacionalni korpus i tako je oduzeta jedna trećina hrvatskog korpusa”, kazala je Snežana Ilić.
Ona je upitala zastso je Tomislav Nikolić rekao da je od sopstvenih novaca donirao udžbenike Bunjevcima, kada je te knjige, u njegovo ime, uručila njegova savetnica na mestu predsednika Republike. “To baca senku na tu navodno iskrenu priču i to jeste jasan politički znak za favorizovanje jedne manjine. Zašto, na primer, nije otišao pa dao udžbenike vlaškoj manjini, gde postoji takođe napetost na relaciji Vlasi-Rumuni, kao i u slučaju Bunjevaca-Hrvata?”, upitala je Snežana Ilić.
I Bunjevci međusobno razjedinjeni
Da stvari ni u samom bunjevačkom identitetskom korpusu ne stoje baš najbolje, videlo se još prošle godine, kada je rad njihovog nacionalnog saveta bio blokiran više od šest meseci, nakon čega je Ministarstvo pravde donelo odluku o formiranju Privremenog organa upravljanja u tom telu. Da nema sloge, svedoče i od ranije poznati primeri da se u čitavim familijama jedni izjašnjavaju kao Bunjevci a drugi kao Hrvati.

Snežana Ilić smatra da su priče o Bunjevcima i Hrvatima u Srbiji zapravo deo šireg političkog konteksta, u okviru kojeg se, po njoj, Beograd okrenuo od Zagreba ka Budimpešti. “Dakle, za Beograd nije više Zagreb kapija Evrope, kao što je to bilo u vreme mandata predsednika Tadića, već je ta kapija sada Budimpešta. Saradnja između Srbije i Hrvatske je praktično zamrznuta pa ne treba da čude ni ovakvi potezi koje Srbija sa najviših mesta povlači u sporu izmeđuu Hrvata i Bunjevaca”, smatra Snežana Ilić.
Ako je to zaista tako, onda su ove dve nacionalne manjine zapravo samo moneta za potkusurivanje, a u tom slučaju najmanje je važno poštovanje njihovih identitetskih i drugih ljudskih prava. Takođe, upada u oči da se ovakva “vruća” nacionalna pitanja uvek nekako potežu u predizborno vreme pa poznavaoci prilika podsećaju da su za 26. oktobar zakazani izbori za manjinske nacionalne savete. Upada u oči da je i u susednoj Hrvatskoj uveliko počela kampanja za predsedničke izbore. A u samoj Srbiji, iako izbora za sada nema na vidiku, odavno je poznato da političari svoje poteze mere po rastu ili padu rejtinga.
Sve u svemu, ovaj spor između Hrvata i Bunjevaca, nema sumnje, nečije će pozicije itekako učvrstiti pred izbore i možda biti odlučujući u bici za prevlast u nacionalnim savetima Hrvata, Bunjevaca, Mađara i drugih “zainteresovanih strana”. Za to vreme, idilična slika o salašima i Bunjevcima “na siveru Bačke”iz lepih pesama Zvonka Bogdana odavno je samo ostala u poeziji. U stvarnosti, Bunjevaca je sve manje, a lepi salaši sve više liče na napuštene ruine.

Izvor:
http://www.autonomija.info/manipulacija-bunjevackim-identitetom-se-nastavlja.html
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom: