Аутор Тема: Kako nas drugi vide, ili: gde su pare poreskih obveznika?  (Прочитано 1254 пута)

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
  • Углед: +0/-0
    • Паун Ес Дурлић
Kako nas drugi vide, ili: gde su pare poreskih obveznika?
« послато: 26.04.2014. 09:36 »
Prof. dr Florin COPCEA
Ce i se ascunde ministrului Bogdan Stanoevici...
»Libertatea«, Pancevo, 26 aprilie 2014.
http://www.libertatea.rs

Am urmărit cu mult interes „dialogul interactiv” pe care ministrul românilor de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, l-a avut la Zaiecear, săptămâna trecută, cu liderii unor entităţi Culturale şi politice româneşti, nu mare mi-a fost mirarea că acesta a fost „manipulat” către o direcţie...falsă, de parcă cineva făcuse de mai mult timp’un scenariu care trebuia respectat cu orice preţ. Nu ascund că am fost dezamăgit să constat că dl Stanoevici venise deja „îndoctrinat” şi că orice alte aspecte ale activităţii de conservare a identităţii naţionale a românilor din zonele istorice Ti- moc, Morava, Homolie şi sudul Dunării i s-ar fi spus acum, acestea nu ar fi corespuns cu cele care i se aduseseră la cunoştinţe. Nu m-a frapat prezenţa, ci discursul unor inşi, chipurile, reprezentanţi ai românilor din Serbia de Nord-Est, care nu au făcut o prioritate din renaşterea minorităţii româneşti, ci din accesarea fondurilor DPRRP şi a intrării lor în Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române!

Legat de prima chestiune, mă voi mărgini să spun că, afară de proiectele propuse de Comitetul pentru Drepturile Omului şi Asociaţia „Ariadnae Fi- lum", toate celelalte aparţinând unor asociaţii culturale minore, de buzunar, sunt caii troieni ai unor interese obscuro-familiare, de grup. Sensul acestor rânduri este acela de a demonstra ...aberaţiile care i s-au servit domnului ministru Stanoevici. Nu am să spun eu, deocamdată, de către cine, dar cert este faptul că aceştia dovedesc cea mai crasă nepăsare în ceea ce priveşte rezolvarea aşa-numitei „chestiuni timocene”. Din păcate, ei cred că sunt deţinătorii adevărului suprem în ceea ce priveşte drama românilor din Timoc, Morava, Homolie şi sudul Dunării. Nu este aşa! Aceste persoane nu au, la această dată, soluţii pentru rezolvarea problemelor românilor din Serbia de Nord-Est. Acesta este şi motivul pentru care se lasă antrenaţi în acţiuni de propagandă ieftină, care nu foloseşte cu nimic miilor de români din dreapta Dunării, promovate de nişte pseudo-români care nu au alt merit decât acela că au înfiinţat un ONGîn denumirea căroferatr-adăugat cuvântul român. Atât. S-a întrebat dl ministru Stanoevici cine sunt cei cu care cu atâta patos vorbeau despre cultura şi fiinţa românească? Nu aed, fiindcă dacă era interesat de aşa ceva afla că anumite personaje de la masa oficială nu au nici studii liceale, habar nu au despre Eminescu şi Caragiale, ca să numim doar două dintre valorile culturale româneşti invocate la această „întâlnire de documentare”, iar membrii familiilor lor sunt de naţionalitate...sârbă! Păi cum să convingă aceşti trepăduşi (încă odată fac precizarea: mă refer doar la o parte dintre „oaspeţii” domnului Stanoevici!) „vlahii’isă se declare români? Este o aberaţie să crezi că trepăduşii sunt respectaţi în comunitatea lor!

Dar să ne întoarcem la problema CNMNR. Cred că ar trebui: autorităţile româneşti care, uneori, se rătăcesc şi se lasă sensibilizaţi de unele dintre spiritele de mâna a şaptea din Tlrnoc să fie mai prudente. Cum să susţină acestea o mişcare pentru „cucerirea” CNMNR, când Belgradul...tace? In Republica Serbia sunt aproape 30 de minorităţi, dintre acestea 19 au consilii. Nimeni altcineva, în afară de câţiva ignoranţi din Timoc nu şi-a prbpus să se mobilizeze pentru ...alegerile în consiliul român. Şi ce să facă nişte analfabeţi în CNMNR? Să-l conducă? Pot ei, oare, contribui cu o picătură de sudoare la programele Casei de Presă şi Editură „Libertatea", ale Institutului Cultural al Românilor din Voivodina, ale Episcopiei Bisericii Ortodoxe Române? Nici vorbă, doar dacă oamenii negri din culise... ie vor întinde mâna şi le vor acorda asistenţă,lucru cşre va duce la. înstrăinarea românilor, la discordie... Dar nu asta o fi ţinta unora?

Am rămas uimit când am constatat că s-a ascuns la întâlnirea domnului Bogdan Stanoevici cu ... activiştii-carejiu-reprezintă-pe-nimeni (cu excepţiile menţionate) că niciodată CNMNR nu a sprijinit Sfânta Biserică din Malainiţa. Greşit! Afost primul organism care a venit cu fonduri la zidirea preotului martir Boian Alecsandrovici. S-a spus că orele de limba română introduse de CNMNR în Valea Timo- cului nu au fost eficiente.Greşit! Realitatea este alta. O altă balivernă: profesorii care acum predau limba română în Serbia de Nord-Est au fost „angajaţi” de un ONG din zonă, şi nu de CNMNR!

Nu doresc să sfârşesc aceste rânduri fără să nu îl rog pe dl Bogdan Stanoevici să nu mai plece urechea la şoaptele unor demagogi şi să nu ia în seamă strategia, da, strategia grupului lui Pedrag Balaşevici. Acuzaţia că acesta va candida la .Consiliul Vlahilor, nu este un sacrilegiu, domnule ministru! Este o soluţie pentru păsfarea limbii române în Serbia de Nord-Est. Şi încă ceva: încercaţi să schimbaţi părerea europenilor despre românii-vlahii de aici.’ încercaţi să reactivaţi comisiile mixte româno-sârbe pentru a rezolva şi’problema bisericii, şi a învăţământului... E păcat să iluzionăm nişte pseudo-lideri din Timoc că ei, manipulaţi,' ar putea face ceva pentru românii din acest spaţiu, fiindcă, bine spunea Duşan Pîrvulovici, aceştia nu au capacitatea de a conducte, nu cunosc limba meternă ; darămite să vină cu idei pentru consolidarea identităţii naţionale române.

Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!