Аутор Тема: Prezime Ursulovic  (Прочитано 3509 пута)

Ван мреже Ivan

• Регистровани члан
  • *
  • Поруке: 1
  • Углед: +0/-0
Prezime Ursulovic
« послато: 11.04.2014. 11:43 »
Zdravo prezivam se Ursulovic i nikada nisam upoznao nekoga ko se preziva kao ja van moje porodice , pa ako bi neko moga oda mi kaze poreklo moga prezimena bio bi mu jako zahvalan. Moj deda je dosao iz Bora i i vlah je (kao i njegov pradeda) a i takodje zna da vlaski. Svaka pomoc bi dobro dosla :)

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
  • Углед: +0/-0
    • Паун Ес Дурлић
Одг: Prezime Ursulovic
« Одговор #1 послато: 12.04.2014. 09:01 »
Zdravo prezivam se Ursulovic ...

1. О влашким презименима, као и о свему другом што је везано за влашки језик (као и за било који други језик), није упутно разговарати на туђем језику, него на том, који је по својим законима створио одређене речи за чије објашњење смо заинтересовани.

2. Презимена која данас сви у Србији имамо у својим личним документима, устаљена су у негде половином XIX века, раније су се људи "писали", онако како их је село називало. У Арачком тефтеру из 1828. године, један становник Рудне Главе зове се "Раду Жинорелу Барбу"; муке је имао српски ћата из тадањег Пореча (данашњег Д. Милановца) да савлади име које је изворно гласило: Radu, źińirļi lu Barbu, то јест: Раду, Барбулов зет. Његови потомци се данас презивају Барбуловић, а локални надимак им је "Радуљешћи", који ни већина старијих људи не зна да објасни.

3. Из овога следи наук да се морају знати многи детаљи из прошлости, да би се дало тачно објашњење, јер презиме није само резултат деловања огољених језичких правила, већ и читавог сплета других околности, које у науци зовемо "мотивација".

4. Али, да бисмо направили иоле добар корак у доброме превцу, потребно је да урадимо најмање две ствари:

а. да утврдимо влашки облик овога посрбљеног презимена, и
б. да покупимо породична предања о томе како је оно настало, и шта значи.

Код овог под "б", ја сам на терену више вајде имао од "предања" сачуваних у суседним фамилијама, него у онима за чије сам се презиме био заинтересовао. Нарочито када оно има погрдан призвук, а богами има подоста таквих, па им људи изврћу тумачење: они из фамилије на боље, а они из суседства на горе!

Из овога следи задатак за Вас:
1. напишите влашки облик презимена Урсуловић (то је оно што Власи зову "пољикра").
2. наведите примере његове употребе, рецимо:

(1) ако је оно Урсу, да ли је мн. Урсоњи?
(2) како се "презивају" поједини чланови фамилије: Јанку Урсу, Јанку Урсан, или другачије?
(3) помињете "долазак из Бора", али не рекосте где, и када?
(4) да ли постоји породично предање о догађајима у вези са медведима, рецимо да Вам је неки предак убио медведа голим рукама, и слично. (Оваква предања сам чуо на више места у Горњем Поречу: у Рудној Глави, Горњани и Танди).

Чекам одговоре, па да идемо даље.
Поз.   

ПС.1. У међувремену, прелистајте Ворбар, тамо је већ обрађeно стотинак примера влашке антропонимије, па бисте могли видети како су настајала поједина лична или породична имена.

Идите на ову страну:
http://www.paundurlic.com/vlaski.recnik/pretraga.php

па са падајуће листе у пољу 10 "Grupa reči", одаберите ставку "Imena ljudi i nadimci", и кликните на дугме "Traži za polja 1-21". 

ПС.2. Узгред, нисте нимало усамљени, у Србији има тачно 48 власника фиксног телеофана са презименом Ursulović, погледајте листу: http://www.11811.rs/BeleStrane/Pretraga/sve/sve/sve/ursulovi%C4%87/sve/1/L0TA4PSY
(Упишите у поље "Prezime" Ваше презиме латиницом: Ursulović, и кликните на дугме "Trazi"!) 
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!