Аутор Тема: Kako preko oglasa postati "legitimni predstavnik Vlaške manjine" u skupštini?  (Прочитано 4690 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
PONEDELJAK 27.01.2014 | 15:37
NOPO raspisao konkurs za poslanike
IZVOR: TANJUG
Beograd -- Stranka "Nijedan od ponudjenih odgovora" raspisala je konkurs za kandidate za poslanike koji bi se našli na izbornoj listi te partije.

Kako je saopštio NOPO, konkurs se nalazi na sajtu "Lako do posla", a biće objavljen i na drugim sajtovima za zapošljavanje.

Ranije u januaru, NOPO je raspisao konkurs za kandidate za odbornike u Skupštini grada Beograda.

Lider NOPO Nikola Tulimirović rekao je Tanjugu da i dalje traje konkurs za odbornike grada Beograda, s tim što će, zbog jednostavnosti, biti spojen sa konkursom za poslanike.

"Građani koji se prijave na konkurs za odbornike opredeliće se za listu, odnosno kada liste budu zatvarane ljudi koji žele da se kandiduju za poslanike će se opredeliti za republičku listu", rekao je Tulimirović, koji je naveo da se do sada, na konkurs za odbornike, prijavilo više od 200 ljudi.

Među prijavljenima je, prema njegovim rečima, i izvestan broj prijava koji ne mogu da budu prihvaćene iz više razloga, od kojih je jedan da prijavljeni imaju prijave prebivališta van Beograda.

"Ali sada će ti ljudi, ako su zaista zainteresovani, moći da se kandiduju za poslanike", naveo je Tulimirović.

Lista kandidata će, dodao je on, biti pravljena na osnovu Zakona o izboru narodnih poslanika i odredbe o rodnoj ravnopravnosti da na svaka tri mesta mora da bude po jedna osoba manje zastupljenog pola.

"Ako ostavimo na stranu zakonsku regulativu, ostaje uslov da se ljudi rangiraju po broju sakupljenih bodova, kako smo ih nazvali, što se svodi na podršku birača i broj glasova koji kandidati dobijaju preko sajta, pa će prvih 250 u slučaju Republike, odnosno 110 u slučaju Grada, biti na izbornim listama", rekao je Tulimirović.

On je kazao da je, osim želje da se privuče pažnja na akciju, NOPO raspisivanjem oglasa želeo da istakne drugačiji pogled na funkcije poslanika i odbornika, odnosno da su to "radna mesta na kojima rade ljudi koji zastupaju one koji su ih izabrani na izborima".

Tulimirović očekuje da NOPO, koja je na prethodnim izborima osvojilo jedan poslanički mandat, nakon predstojećih izbora ima više predstavnika u parlamentu.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=01&dd=27&nav_category=11&nav_id=804958
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Одг: Kako preko oglasa postati "legitimni predstavnik Vlaške manjine" u skupštini?
« Одговор #1 послато: 15.02.2014. 22:29 »

Velike prevare glasača: Romska stranka bez Roma, vlaška lista bez Vlaha

Nataša Latković, Ana Lalić    | 10. 05. 2012. - 11:56h | Foto: AP    | Komentara: 155

Najmanje dve partije su na ovim izborima zloupotrebile pozitivno zakonodavstvo namenjeno manjinama, ali i inicijativu u javnosti zvanu „beli listić”. „Vlaška” lista Nijedan od ponuđenih odgovora i Romska demokratska zajednica u kojoj nema nijednog Roma zahvaljujući prirodnom pragu prešle su cenzus i ušle u Skupštinu Srbije i u novosadski parlament.

Mada deluje neverovatno, Zakon kaže da manjinska stranka nije ona koju čine pripadnici neke nacionalne manjine, nego ona koja zastupa njihove nacionalne interese, pa je ta odredba iskorišćena. NOPO je takođe iskoristio mogućnost da novcem koje daje država za kontrolore izbora lakše dođe do potpisa. Prvo je objavio oglas za kontrolore izbora, a onda od njih tražio da svojim potpisom podrže i njihovu listu. Uspehu NOPO na izborima doprinela je i inicijativa „beli listić”, pa su neki građani, misleći da podržavaju nju, zaokružili „Nijedan od ponuđenih odgovora”.

Đorđe Vukadinović, kako sebe naziva, frontmen NOPO-a, a inače urednik Nove srpske političke misli, ne poriče da je bilo manipulacija, ali ima i opravdanje.

- Zamislite šta bi tek moglo da se nađe kod drugih partija, pogotovo kada je u pitanju prikupljanje potpisa. Sve to govori da je potrebno promeniti politički sistem, smanjiti cenzus za Skupštinu i broj potpisa za predavanje liste - kaže Vukadinović, i dodaje da su svi oni koji su zbog novca potpisali njihovu listu „znali šta potpisuju”.

On ne navodi da nije bilo onih koji su glasajući za NOPO mislili da podržavaju „bele listiće”, ali tvrdi da je većina znala koga zapravo podržava. Na pitanje ima li Vlaha u stranci koju podržava, Vukadinović kaže da ih „nije prebrojavao”.

- Ja nisam član te stranke i nisam Vlah, ja sam samo na toj listi. Bio sam njihov frontmen u kampanji i zahvaljujući meni su dobili publicitet. Mi smo bez ijednog TV spota, bilborda i novca od države ušli u parlament. Siguran sam da ćemo vrlo dobro zastupati interese Vlaha i drugih malih nacionalnih manjina - objašnjava Vukadinović.

Iznenađenje izbora u Novom Sadu svakako je Romska demokratska stranka, koja je osvojila 6,7 odsto glasova i pravo na šest odbornika u Skupštini grada.

Kuriozitet je, međutim, da na listi odbornika ove stranke nema nijednog pripadnika romske nacionalne zajednice, a u RDS objašnjavaju da je problem što „među romskom populacijom ima malo obrazovanih ljudi”.

- Odbornici ipak moraju da ispunjavaju određene uslove za tu funkciju. Stoga, nije čudno da na odborničkoj listi nemamo Roma, ali to ne znači da nećemo raditi u njihovu korist - objašnjava Nikola Ćirović iz RDS.

On je takođe istakao da su za ovu stranku glasali i pripadnici drugih nacionalnih zajednica, što je takođe doprinelo da na izborima dobiju više od 10.000 glasova. Interesantno je da je predsednik RDS Tomislav Bokan, nekadašnji kadar DSS, ali i SRS, poreklom iz Hrvatske. Na zvaničnoj listi kandidata za odbornike nalaze se još tri člana porodice Bokan - Aleksandra, Dušan i Aleksandar.

Izvor:
http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/322971/Velike-prevare-glasaca-Romska-stranka-bez-Roma-vlaska-lista-bez-Vlaha
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
Одг: Kako preko oglasa postati "legitimni predstavnik Vlaške manjine" u skupštini?
« Одговор #2 послато: 16.02.2014. 17:37 »
To je tako kad te podrzavaju "visi politicki krugovi"
"vise instance bezbedonosnih struktura" ili ti je tata,deda,stric,ujo bio
general udbe il` kos-a
A nasi vlasi i vlaskenjorci, grudvaju se prose od dss-a i ostalih otkacenih marginalaca

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #3 послато: 21.02.2014. 18:28 »
A nasi vlasi i vlaskenjorci, grudvaju se prose od dss-a i ostalih otkacenih marginalaca
Samo mi reci šta vi - "autentični Rumuni" iliti "români adevaraţî" radite?
Vi ste, da kako, moćni i autentični da ne morate ni od koga da prosite. Blago nama sa vama 8)
Nego, nešto ne primećujem da ste istakli svoje liste na lokalnim izborima u Boru i Negotinu. Nema vas ni na republičkim izborima. Ah, da. Umalo da zaboravim. Uprkos bombastičnim najavama a la Dormeo Krčmaru, još niste ni stranku uspeli da registrujete.
O tugo. O žalosti.

P.S.
A, da, zaboravio sam. Vi čekate da vam konzul Nicu završi posao oko rumunskog državljanstva pa da na krilima njegove podrške krenete da upisujete "membre".
Ko zna. Možda ćete, po broju članova, da nadmašite Kračunovića. On se po Rumuniji hvali da ima 50 000 članova. Nikako da im objasni kako je moguće da na izborima dobija jedva 50 (pedeset) glasova.
Hoćete li i vi, "adevaraţi", njegovim stopama?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Ništa od lažnih Vlaha u novom sazivu skupštine Republike Srbije
« Одговор #4 послато: 02.03.2014. 19:56 »

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

РИК одлучио - НОПО неће учествовати на изборима

Републичка изборна комисија (РИК) одбацила је као неоснован приговор странке Ниједан од понуђених одговора (НОПО) на решење којим се закључује да се нису стекли услови за проглашење те листе.

РИК је, наиме, 1. марта одбио да прогласи листу НОПО, који је листу поднео последњег дана рока предвиђеног за ту изборну радњу 28. фебруара.

НОПО се жалио због тога што РИК није омогућио тој странци рок од 48 сати за отклањање недостатака на предложеној листи, међутим РИК је одбацивање приговора образложио тиме да НОПО није приликом подношења листе предао 10.000 потписа, већ 8.778.

РИК је навео да, пошто НОПО није уз листу доставио најмање 10.000 изјава подршке грађана, сматра да подносилац листе није испунио услове прописане законом да листа буде примљена.

РИК, такође, наводи да је подносилац листе имао довољно времена од 3. до 28. фебруара да прикупи довољан број потписа, што није учинио, и то показује да од скоро седам милиона бирача у Србији није било довољно оних који су желели да подрже ту листу.

У образложењу се наводи и да је законодовац пошао од претпоставке да странка, коалиција или листа грађана може да буде предлагач листе само ако прикупи 10.000 потписа, а сваки мањи број стога представља непостојање воље бирача да подрже листу.

Танјуг
објављено: 02/03/2014

Izvor:
http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/RIK-odlucio-NOPO-nece-ucestvovati-na-izborima.sr.html
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #5 послато: 05.03.2014. 15:01 »
Vucic im zabranio jer im ne treba dss poltron i manjine posto vec ugrabio Tadicca
Tadic ministar inostranih poslova - putuje casno po svetu, Ceda - baja propada, Djilas propada Sps propada itd

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
« Одговор #6 послато: 05.03.2014. 15:03 »
Samo mi reci šta vi - "autentični Rumuni" iliti "români adevaraţî" radite?
Vi ste, da kako, moćni i autentični da ne morate ni od koga da prosite. Blago nama sa vama 8)

Ne znam koji su vam ti autenticni rumuni, vidim da tvoj prijatelj Caslav i Andrej  napadaju
onog Damira tamo po fejsbljutu o tim stvarima ali ja o tome "romani adevarati" prvi put cujem sada ovde od tebe ? 
:-\ 

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #7 послато: 10.03.2014. 17:56 »

Ne znam koji su vam ti autenticni rumuni, vidim da tvoj prijatelj Caslav i Andrej  napadaju
onog Damira tamo po fejsbljutu o tim stvarima ali ja o tome "romani adevarati" prvi put cujem sada ovde od tebe ? 
:-\
Veruj da ni ja ne znam ko su ti "autentični Rumuni" koje, po svaku cenu, po nalogu ovdašnje Udbe, pokušavaju da stvore razne drugorazredne diplomate iz susedne Rumunije i hohštapleri koji se u Rumuniji predstavljaju kao "žurnalisti" poput Kopče, Krčmarua, Morarua i njima sličnim.

Sve u svemu, to je kao kada bi od blata hteli da naprave soliter ili da mamuzaju konja koji je odavno ispustio dušu u nadi da će krenuti da galopira.

Udba se, sa românima "adevaracima" debelo za*ebala, isto toliko koliko se debelo za*ebala kada je, 2010. krenula u projekat stvaranja "autohtonih Vlaha" od milja nazvanih još i "Vlasijoni" ili "Vlaškenjurci".

Od toga neće biti ništa. Živi bili a videli.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom: