Meglenski Vlasi - meglenoromânii

Započeo Paun, 23.01.2014. 16:04

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Paun

Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Viorel Dolha

Meglenoromânii şi istroromânii sunt cele mai mici (numeric) ramuri ale românităţii. Dialectele istroromân şi meglenoromân sunt mai apropiate de dialectul daco-român (nord -dunărean).
Pe lângă teoriile cum că ar fi autohtoni dinainte de formarea poporului şi limbii române, există şi teoria cum că istroromânii au migrat în Istria din vestul actualei Românii, iar meglenoromânii ar fi migrat din zona moldoveană a României de azi.
Meglenoromânii trăiesc în câteva sate de o parte şi de alta a graniţei dintre Macedonia şi Grecia.
Am poate singura carte cu poveşti în dialectul meglenoromân.
Am primit-o în 1998 când l-am vizitat în Macedonia pe Dionisie Papaţafa originar din satul Cupa din Grecia. A făcut şcoala comercială română din Salonic. În satul Cupa a fost tânăr învăţător la şcoala românească. Înainte de el fusese învăţător în satul natal tatăl său.
Dionisie Papaţafa a fost şi învăţătorul care a trebuit să dea cheile şcolii române autorităţilor greceşti.
A fugit într-o noapte în Iugoslavia când prietenii i-au spus că va fi arestat fiindcă a fost învăţător român în Grecia.
Dionisie Papaţafa a fost în România doar într-o vizită turistică de 2 zile pe când era deja în Macedonia iugoslavă. Vorbea însă limba literară română mai bine decât mulţi profesori din România. Am un lung interviu video cu el.
El, după independenţa Macedoniei a scris abecedare aromâne cu alfabet românesc şi cartea cu poveşti meglenoromâne.
După el, unii aromâni au inventat un alfabet din care lipsesc literele specifice limbii române.
Vai de cei care nu îşi ascultă învăţătorii!

Paun

Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Volcae

[pdf]http://www.paundurlic.com/pdf/The-islamisation-of-the-Meglen-Vlachs.pdf[/pdf]
http://www.paundurlic.com/pdf/The-islamisation-of-the-Meglen-Vlachs.pdf

Nationalities Papers: The Journal of Nationalism and Ethnicity
Volume 34, Issue 1, 2006

Thede Kahl
The islamisation of the Meglen Vlachs (Megleno-Romanians):
The village of Nânti (Nótia) and the "Nântinets" in
present-day Turkey

pages 71-90