Ce nu stiati despre Deveselu, comuna
cu cele mai multe rachete din lumeConsiliul Superior de Aparare a Tarii (CSAT) a decis ca la Deveselu sa fie amplasat scutul antiracheta american. Din acest moment, comuna din judetul Olt devine una dintre cele mai militarizate zone din lume.Deveselu nu mai este ce a fost. De astazi, 3 mai, localitatea devine celebra in Romania si, probabil, in lume, fiind prima comuna in care ajung in mod pasnic rachetele americane de ultima generatie. Dispozitive de peste un miliard de dolari vor fi montate la Deveselu. Acestea vor fi in permanenta gata de interceptat eventualele atacuri dinspre "tarile inamice".
VIDEO. Cum arata in actiune rachetele ce vor fi montate la DeveseluSatenii din Deveselu ii asteapta pe americani de 9 ani. VIDEOCei 3.200 de locuitori din Deveselu erau obisnuiti cu militarii, pentru ca acolo exista, pana in 2002, o unitate a MApN. De atunci ea a fost inchisa si se afla in conservare - in traducere, in paragina. Ceea ce urmeaza sa se intample iese din tiparele oricarei aplicatii pe care ar putea-o organiza Armata Romana.
Cati militari americani vor veni la DeveseluIn prima faza vor ajunge 150-200 de militari US Army in comuna olteana. Odata cu ei ajung si unele elemente de constructie a bazei militare. Scutul se va intinde pe o suprafata de 220 de hectare, din cele 700 ale UM 01871.
In a doua faza urmeaza sa vina o noua transa de militari, astfel ca in total trupele americane vor numara 500 de soldati. Important este ca la comanda bazei militare va fi tot tara noastra.
Ce fel de rachete vor ajunge in OlteniaPotrivit Pentagonului, in Romania vor fi functionale pana in 2015 rachete de tip
Standard Missile-3 Block IB - varianta terestra. Acestea au 350 mm in diametru, lungime de 6,6 m si cantaresc peste o tona si jumatate fiecare. Raza lor de actiune este de 600 km. Costul unei singure rachete este de 15 milioane de dolari.
Cat costa investitia in sistemul antirachetaCosturile legate de amplasarea sistemului antiracheta in fosta baza aeriana de la Deveselu (Olt) se ridica la
400 de milioane de dolari, la care se adauga 20 de milioane de dolari anual, pentru functionarea sistemului, banii fiind suportati de SUA, a anuntat, marti, la Slatina, un oficial american.
Potrivit sursei citate, pentru Romania nu implica niciun fel de costuri amplasarea acestui sistem, tarii nostre revenindu-i doar punerea la dispozitie a fostei baze militare si asigurarea pazei sistemului.
Cum functioneaza sistemul anti-rachetaSursa: Missile Defense AgencyUn scut anti-racheta este un sistem de aparare anti-aeriana extrem de complex - cel mai bun existent in acest moment. Arsenalul de armament trebuie sa fie activ in permanenta. Intra in stare de alerta abia atunci cand o racheta este lansata de catre unul dintre statele considerate inamice de catre NATO si SUA. Mai intai un radar de pe orbita Pamantului detecteaza proiectilul care ameninta Europa si imediat se transmite un semnal spre baza militara de la Deveselu.
Osama bin Laden ar fi fost prins datorita informatiilor culese din RomaniaIn cateva minute, militari romani si americani de aici trebuie sa lanseze spre racheta inamica o racheta cu rol defensiv, care sa o intercepteze si sa o distruga inca din aer, inainte de a produce pagube.
Deveselu - comuna cu 24 de rachete[youtube]http://youtu.be/SQ8RPRutYo8[/youtube]
Baza militara si amplasarea comunei Deveselu, din judetul Olt sunt cele mai sigure din Romania. Asta reiese din discursul presedintelui Traian Basescu. Acesta a anuntat ca s-au analizat cei 120 de parametri de siguranta si ca in urma acestei dezbateri, Deveselu s-a calificat pentru amplasarea celor 24 de rachete americane.
La Deveselu se afla in prezent un aeroport militar apartinand Ministerului Apararii Nationale, care se intinde pe o suprafata de aproximativ 500 de hectare.
Primarul din Deveselu: Noi am fost de acordGheorghe Baciu, edilul comunei Deveselu a declarat ca a fost chemat la Cotroceni, luni seara, unde a fost informat de Traian Basescu cu privire la faptul ca in fosta baza aeriana din localitate va fi amplasat sistemul antiracheta, sustinand ca a fost de acord cu aceasta masura.
"Azi sau maine, poate in zilele urmatoare, vom fi informati cu privire la ce se va intampla in perioada urmatoare", a declarat primarul localitatii Deveselu pentru Mediafax.
Potrivit acestuia "administratia locala este pregatita pentru lucruri bune".
"Ne asteptam la lucruri bune. Zona de sud a judetului Olt este una agricola, suntem obisnuiti cu activitatea militara", a mai spus Gheorghe Baciu, el adaugand ca aici s-au intemeiat familii, s-au legat prietenii intre cadrele militare si localnici.
Care sunt etapele implementarii sistemului american de aparare antiracheta in Europa?Potrivit Raportului privind revizuirea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice (Ballistic Missile Defense Review Report), publicat de Departamentul american al Apararii la 1 februarie 2010, sunt avute in vedere patru etape de realizare:
- Etapa I (in desfasurare):* Protejarea unor portiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfasurarea de sisteme radar si interceptori SM-3 amplasati pe nave, insotita de amplasarea unui sistem radar inaintat, care va detecta lansarea rachetelor inca din faza ascendenta a traiectoriei. Prima etapa a demarat la 7 martie 2011, prin trimiterea in Marea Mediterana a navei „USS Monterey”, echipata cu sistemul Aegis.
- Etapa II (orizont de timp 2015):* Extinderea protectiei aliatilor NATO prin operationalizarea unei noi generatii de interceptori SM-3 (care sa permita lansarea de la sol) si a unor noi baze radar. Acestea vor fi amplasate in unitati terestre din Europa de Sud-Est. In proiect, este convenit faptul ca interceptorii vor fi amplasati in Romania, in timp ce locatia bazei radar urmeaza a fi stabilita.
- Etapa III (orizontul de timp 2018):* Extinderea acoperirii sistemului la toate statele membre NATO din Europa, prin amplasarea unei noi baze terestre in Polonia, precum si prin continuarea procesului de dezvoltare a unor noi interceptori SM-3, amplasati pe mare si pe uscat.
- Etapa IV (orizontul de timp 2020):* Extinderea protectiei la eventuale atacuri cu rachete intercontinentale, inclusiv prin dezvoltarea in continuare a rachetelor SM-3 si a sistemelor radar. Raportul considera EPAA drept contributia nationala a SUA la dezvoltarea sistemului de aparare antiracheta preconizat de NATO, la care Aliatii pot contribui prin gazduirea pe teritoriul lor national a unor componente.
Vedeti cum vor arata rachetele din scutul american in GALERIA FOTO de mai jos! Sursa: Pro TVhttp://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/ce-nu-stiati-despre-deveselu-comuna-cu-cele-mai-multe-rachete-din-lume.html