Copii ai fraţilor timoceni, în tabara la Timişoara

Započeo Volcae, 30.06.2013. 13:19

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Volcae

Copii ai fratilor timoceni, in tabara la
Timisoara

Copii ai fratilor timoceni, in tabara la Timisoara

Un eveniment mai rar, iesit din comun, se petrece in prezent la Timisoara. Este vorba despre prima tabara de vara, la care participa copii (scolari) din Timocul sarbesc si Banatul sarbesc, organizata din initiativa Departamentului Romanilor de Pretutindeni. Au sosit 25 de elevi din Timoc si 10, din Banat, insotiti de vicepresedintele Miscarii Democrate a Romanilor din Serbia, Dimitrie Carcioaba si profesorul Sandu Radonici din comuna Criveli-Bor. Prezenta lor in tabara de la Timisoara este si meritul Guvernului Democrat de la Belgrad, care da dovada de flexibilitate si intelege ca o minoritate importanta din Serbia de nord-est, a doua dupa sarbi, nu poate fi tainuita in secolul XXI.
Inca din prima zi, oaspetii au vizitat Catedrala Mitropolitana, ctitoria regelui Mihai I, sfintita in anul 1946. Dupa ce au coborat in subsolul maretului edificiu, unde se afla muzeul, au fost primiti de I.P.S. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului. Au mai vizitat Muzeul Banatului, Asociatia culturala "Astra Romana" si urmeaza sa fie primiti de domnul prefect Horia Ciocarlie, domnul presedinte al Consiliului Judetean Ioan Sipos si domnul primar Gheorghe Ciuhandu. Mai au in program vizite la institutiile culturale si bisericesti ale minoritatilor din Timisoara, cum sunt: liceele sarbesc, maghiar, german, precum si Teatrul, Opera, Teatrul German, Episcopia sarbeasca, Domul catolic din Piata Unirii. Interesanta va fi cunoasterea istoriei orasului de pe Bega, unde sunt monumentele Eroilor Revolutiei din 1989, precum si prima centrala electrica de pe raul Bega, ca si primul tramvai din Europa tras de cai. De asemenea, vor calatori in mai multe localitati din judetul Timis, Baile Buzias si Baile Herculane, precum si la castrul roman Drobeta din Turnul Severin.
Privind la chipul acestor copii, straluminati de soare si bucurii, vedem in ei pe fratii nostri timoceni din Serbia si din Bulgaria. Aici ei au avut ocazia sa primeasca de la Asociatia "Astra Romana" primul Abecedar-Gramatica-Citire-Cartea de invatatura a bunului roman (editat in 2000), redactat pentru uzul viitoarelor scoli romanesti dintre Morava-Timoc-Serbia de rasarit. Este uimitoare pasiunea acestor vlastare pentru cunoasterea istoriei, literaturii si artei romanesti.
Se simte ca peste tara prietena a Serbiei, adie un vant de libertate si asta am presimtit-o inca din anul 1995, cand regretatul om de stat, premierul Zoran Gingici a participat la infiintarea Asociatiei "Astra Romana" din comuna Costei, Banatul sarbesc. Era primul semn al unei apropieri culturale adevarate intre doua tari vecine macinate de discordii, mai multe decenii. Pacat ca
s-a curmat firul vietii unuia dintre cei mai luminati si capabili politicieni din aria balcanica.

Ce speram in 1946...

Ca expert timocean, am lucrat putin timp in Ministerul de Externe de la Bucuresti si eram in relatii foarte bune cu ambasadorul Iugoslaviei, care nutrea un sentiment sincer pentru obtinerea identitatii nationale a romanilor din Timoc. De aceea mi-a cerut sa scriu un abecedar pentru scolile romanesti ce urmau sa se deschida in Iugoslavia, in 1946. Credeam in acest ambasador, unul dintre principalii colaboratori ai maresalului Tito si nazuiam in izbandirea unui ideal ravnit de atatea generatii. Pe atunci, ministrul invatamantului era Stefan Voitec; din ordinul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, ne-a invitat sa-i punem la dispozitie doua materiale documentare despre romanii timoceni din Serbia, un studiu demografic si unul etnografic. Delegatia romaneasca a folosit acest material stiintific in vizita pe care a efectuat-o la Belgrad, in vara anului 1947, ridicand in fata presedintelui Tito, pentru prima data, problema infiintarii scolilor romanesti dintre Morava si Timoc.
A urmat ruptura din lagarul comunist, prin Declaratia Biroului Informativ de la Bucuresti (1948), cand intre Romania si Iugoslavia s-a creat o falie greu de trecut. Atunci romanii timoceni au pierdut toate drepturile culturale obtinute in 1945-1946, incat s-a desfiintat ziarul "Vorba Noastra" si postul de radio romanesc de la Zaiecear. Tot atunci s-a inchis si unica biserica romaneasca din Balcani, cea de la Bitolia-Macedonia.

...Incepe acum sa prinda contur

Dar iata ca nu aduce anul ce aduce ceasul, incat Balcanii se trezesc, iar Serbia isi concentreaza puterile, isi limpezeste cararile politice, ale democratiei, aliniindu-se la idealurile europene.
Romanii timoceni loiali Serbiei militeaza pentru recunoasterea statutului de minoritate nationala si sunt convinsi ca domnul prim-ministru Zoran Jivcovici va ramane in istorie ca primul om politic, care i-a scapat de pieire, prin recunoasterea juridica a statutului lor, de catre Parlamentul de la Belgrad. Chiar si aceasta tabara organizata la Timisoara este un test al incercarilor de normalizare a situatiei romanilor din sudul Dunarii, rezolvarea ei tinand si de noile norme de convietuire in statele Europei Unite. Inceputul a fost facut! Cine-i urmeaza exemplul?

Cristea Sandu Timoc
Secretar general - Astra Romana
Presedinte executiv de onoare al romanilor din Timoc


Sursa:
http://www.curierulnational.ro/Specializat/2003-07-19/