Lansarea volumului “Aromâni Meglenoromâni Istroromâni – Aspecte identitare şi ..

Započeo Volcae, 01.10.2012. 09:03

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Volcae

Lansarea volumului "Aromâni Meglenoromâni Istroromâni – Aspecte identitare şi culturale"



Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni are deosebita plăcere de a vă invita la lansarea volumului "Aromâni Meglenoromâni Istroromâni – Aspecte identitare şi culturale" (coordonator Prof.univ.dr. Adina Berciu Drăghicescu). Evenimentul, realizat în parteneriat cu Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, va avea loc la Muzeul Municipiului Bucureşti (Palatul Şuţu), B-dul I.C. Brătianu nr.2, sector 3, Bucureşti, în ziua de vineri, 28 septembrie 2012, începând cu ora 10:00.

În cadrul evenimentului moderat de către Prof.univ.dr. Nicolae-Şerban Tanaşoca şi Prof.univ.dr. Radu Baltasiu veţi avea ocazia să participaţi la o expoziţie de piese aromâne din cadrul proiectului Advela – Biblioteca Culturii Aromâne.

Vă adresăm rugămintea de a ne confirma participarea dumneavoastră pe adresa de e-mail [email protected].

Volumul adună laolaltă studii şi documente referitoare la aromâni, meglenoromâni şi istroromâni, acestea fiind în cea mai mare parte rezultatul cercetărilor de teren cu caracter interdisciplinar efectuate în România, în Peninsula Balcanică şi în arhivele şi muzeele din ţară.Investigaţiile, întreprinse în perioada 2010-2011, s-au desfăşurat într-o arie cultural mai puţin abordată până în prezent: zona farserotă din Albania şi zona meglenoromână din Grecia şi Republica Macedonia.
Documentarea şi cercetarea autorilor au urmărit aducerea în actualitate a elementelor identitare şi culturale ale fraţilor noştri aromâni, meglenoromâni şi istroromâni, aflaţi atât în Peninsula Balcanică, cât şi în Romania. Prezentarea, descrierile şi investigaţiile evidenţiază în special aspecte  din patrimonial mobil, imobil şi imaterial al acestora. Cu această ocazie, autorii trag un semnal de alarmă asupra perspective dispariţiei iminente a patrimoniului imaterial şi cultural al aromânilor, meglenoromânilor şi istroromânilor aflaţi în locurile lor de baştină, dar şi în România.
Noutatea investigaţiilor constă într-o cercetare comparativă istorico-etnografică a patrimoniului cultural, în mod special a celui imaterial, al farseroţilor şi moscopolenilor originari din Albania şi stabiliţi în România (Constanţa, Palazu Mare, Ovidiu şi Nisipari), cât şi al meglenoromânilor stabiliţi în România (Cerna) şi a celor din locurile de baştină din Grecia şi Republica Macedonia.Concluzia cercetărilor este una foarte clară: între cele două comunităţi, din locurile de baştină şi cele stabilite în România după al doilea război mondial, există identitate deplină în ceea ce priveşte patrimonial imaterial, dar şi în privinţa identităţii culturale.
Volumul este însoţit de un DVD pe care sunt înregistrate mărturii de istorie orală, precum obiceiuri din ciclul familial (nunta,naşterea), cele din ciclul calendaristic, sărbatori şi obiceiuri din ciclul agro-pastoral, cântece, jocuri, la care se adaugă imagini cu biserici, cimitire, locuinţe, şcoli, grădiniţe, muzee, ateliere de sculptură ş.a.

După lansare cartea va putea fi consultată gratuit pe pagina de internet a institutului, www.hurmuzachi.ro .



https://hurmuzachi.ro/2012/09/lansarea-volumului-aromani-meglenoromani-istroromani-aspecte-identitare-si-culturale/
https://hurmuzachi.ro/Berciu_AromaniMeglenoromaniIstroromani_FINAL2.pdf