Аутор Тема: Zaborav i istina ne idu pod ruku  (Прочитано 2027 пута)

Ван мреже Kalendula

• Регистровани члан
  • *
  • Поруке: 2
  • Углед: +0/-0
Zaborav i istina ne idu pod ruku
« послато: 30.06.2012. 10:00 »
Pozdrav svima na forumu!

Nova sam ovde, a prijavila sam se nakon neuspesnog pokusaja da ipak zaobdjem internet kada je barem jedna stvar u pitanju a to je istrazivanje porekla.
Konkretno,govorim o sebi.
Potrudicu se da budem sazeta..  : )
Dakle, radi se o tome da se moja porodica kompletno rasturila i svi se medjusobno izbegavaju od smrti jedinog coveka koji nas je sve nekako do tada i drzao na okupu-mog dede. Posto sam za njega bila i najvise vezana,kao i on za mene,inace svoju jedinu unuku...nakon njegovog odlaska na onaj svet i svega sto je usledilo potom,pocela sam da odlazim na njegov grob sve cesce pricajuci "sama sa sobom"a onda mi se ukazala jedna iskra svetlosti koju sam prepoznala kao toplu emociju vezanu za moje predke po njegovoj liniji. Ono sto znam,osim da je rodjen u Negotinu 1925 god,znam i da mu je majka bila polu vlajina. I to je zaista jedino sto mi se negde u tom trenutku ukazalo kao...putokaz.. u kom pravcu treba da krenem.
I ta zelja me u vremenu do daa danasnjeg tako tiho tisti kao i velika ljubav koju jos uvek isto kao pre gajim prema dedi.
Ono sto me interesuje je, s obzirom da Vlaska nacija i nije toliko mnogobrojna, kako bih eventualno mogla da udjem u trag korenima svojim..?
Da li po Negotinu da tragam po nekim knjigama popisa mestana ili ..?
Ako imam neku bocnu bracu ili sestre,rodjake koji barem znaju sta oznacava rec -sloga ili barem za neke normalne medjuljudske odnose ..volela bih da ih sretnem za ovoga zivota.. to je ovako neki "razumno-logican razlog" odkle takav poriv.
I.. jos jedno pitanje ako moze a to je da li postoji negde mogucnost ucenja vlaskog jezika, posto imam po zenskoj liniji familije rumuna pa mi rumunski ne bi bio problem ali me interesuje bas ta razlika jer koliko sam razumela..ipak su rumuni ti koji su "latinizovani", dok su Vlasi ostali dosledni sebi pa na osnovu toga zakljucujem da je vlaski jezik bazican..ispravan

Hvala na paznji
Kalendula

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
Одг: Zaborav i istina ne idu pod ruku
« Одговор #1 послато: 30.06.2012. 11:25 »
1. Za istraživanje porekla sem početnih informacija koje obavezno morate da imate kao osnovno polazište, potrebno je u vašem slučaju da idete kod matičara u opštini Negotin, posle toga kada prikupite sve informacije koje se tamo mogu naći idete u Crkvu ako je potrebno (zbog matičnih knjiga recimo koje nema ni opština a ni Istorijski Arhiv Negotin, ako je takav slučaj) i na kraju kada i to zavšite idete u Istorijski Arhiv Negotin koji ima najstarije Matične knjige. Posle toga kada bi sakupili sve informacije mogli bi ste i u Arhiv Srbije da idete zbog starih popisa stanovništva i dr. stvari koje se samo tamo mogu naći.

2. Učenje vlaškog jezika nije moguče u školama, jedino da ga učite od samih Vlaha, rumunski jezik je kao i svaki pravi jezik standardizovana varijanta narodnog govora u ovom slučaju vlaškog govora iz Muntenije, današnja Rumunija.

Ван мреже Kalendula

• Регистровани члан
  • *
  • Поруке: 2
Одг: Zaborav i istina ne idu pod ruku
« Одговор #2 послато: 01.07.2012. 00:21 »
Hvala puno :)