Vesti:

SKANDAL U NACIONALNOM SAVETU VLAHA:
 ODLUKA O "STANDARDIZACIJI" DONETA NA TEŠKOJ OBMANI ČLANOVA,
 JER SU IZJAVE DVOJICE UGLEDNIH NAUČNIKA O VLAŠKOM JEZIKU - IZMIŠLJENE!
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=2080.msg8881;topicseen#msg8881

Glavni meni

Danas se obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika

Započeo Volcae, 21.02.2011. 15:05

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Volcae

Danas se obeležava Međunarodni dan maternjeg
jezika

BEOGRAD - U Srbiji će danas biti obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika, koji
je Generalna skupština UNESKO-a proklamovala 1999. godine.

U okviru obeležavanja Dana maternjeg jezika, ministar za ljudska i manjinska prava
Svetozar Čiplić uručiće nagrade učesnicima konkursa za najlepši rad na temu ,,Moj
maternji jezik".

Svečanost će biti održana u Palati Srbije, kada će biti emitovan i video rad učenika
Karlovačke gimnazije pod nazivom ,,Quot linguas calles, tot homines vales" (Koliko
jezika govoriš, toliko vrediš), uz prateći muzičko-scenski program.

Konkurs za najlepši rad na temu ,,Moj maternji jezik" organizovala je Federacija
UNESKO klubova Srbije u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Bela Ajzenberg rekao je Tanjugu da
je to ministarstvo svesno značaja maternjeg jezika u ukupnom očuvanju kulturnog i
etničkog identiteta.

On je istakao da polako raste svest o potrebi zaštite upotrebe maternjeg jezika za
pripadnike manjinskih zajednica.

,,Pitanje maternjeg jezika je možda centralno pitanje, jer predstavlja osovinu oko koje
se obrću i sva ostala prava - od korišćenja medija, preko kulturnih dešavanja do
obrazovanja", rekao je Ajzenberg.

On je ukazao da postoje i određeni problemi, da su oni uglavnom tehničke i
administrativne prirode, ali i da se situacija poboljšala u poslednjih nekoliko godina.

Generalna skupština UNESKO-a je Dan maternjeg jezika proklamovala kao sećanje
na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, u Istočnom Pakistanu
(Bangladešu), jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za
zvanični.

Tanjug
objavljeno: 21.02.2011.
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Danas-se-obelezava-Medjunarodni-dan-maternjeg-jezika.lt.html

caslav

Волцае, чје ну ац оргăнизујит њич ун темат пăнă акума, йнтрă атйца ањ, ку путјерја воастă, ка сă ардјикац   интересу популацији пинтру скријат, чићит, ворбит йн љимба ноастјă. Тот о сă винă ла лок ворба бăтрњилор дје гăргăуње: гоњинд флутурљи ну йнфипсă њич муска.   

Volcae

Io am învţăt să scriu şi să cit'esc când am avut unsprece or doisprece ańi!
Care m-a pus pe mińe or care m-a făcut pe mińe să învăţ să scriu şi să cit'esc rumâńeşt'e?

Ńima, am avut voie şi măi mult nu mi-a trebuit, n-am avut ńici dascăl, ńici şcoală şi n-a fost
ńima să mi-ard'ice interesu d'e scriat, cit'it or vorbit în ľimba noastră!

Care vrea învaţă, da care nu vrea, n-ai ce să-i faci!

caslav

Гйњам, йн врјемја кйн тје цйњај дје политикă- ну кйнд ај фост копил мик. Копилăрија дје тоатă фала.
      Ми сă ймпарје, ај путут дјин странкă сă фач мулт пинтру роду носту йн ал фјел. Рйндује домињи кйнд ој фи рăсположит дје аша чјева.
      Ој вједја акума аминтăрља ла чје кăпăтйј а ажунс идеја та а дји ла йнчјепут? Крапăц пуцйн ојки ши привјештје, фăц ретроспекција сйнгур, закључку тăу- йн партја та. 

Volcae

Citat: caslav poslato 21.02.2011. 21:25
      Гйњам, йн врјемја кйн тје цйњај дје политикă- ну кйнд ај фост копил мик. Копилăрија дје тоатă фала.
      Ми сă ймпарје, ај путут дјин странкă сă фач мулт пинтру роду носту йн ал фјел. Рйндује домињи кйнд ој фи рăсположит дје аша чјева.
      Ој вједја акума аминтăрља ла чје кăпăтйј а ажунс идеја та а дји ла йнчјепут? Крапăц пуцйн ојки ши привјештје, фăц ретроспекција сйнгур, закључку тăу- йн партја та. 

Io cu politica n-am avut ńiciodată ńimica, ńici nu-mi pasă d'e politică!  :)

Vlad

Ziua Internaţionala a Limbii Materne-Apel in sustinerea comunitatii de romani din Serbia

D E C L A R A T I E  P O L I T I C A 

Ziua Internaţionala a Limbii Materne-Apel in sustinerea comunitatii de romani din Serbia

Ziua Internaţionala a Limbii Materne este sărbatorită în fiecare an la 21 februarie si a fost  instituită cu scopul de a promova diversitatea lingvistică şi multilingvismul,recunoasterea şi utilizarea limbilor materne din lume, în mod special pe cele ale grupurilor minoritare.
Necesitatea unei asemenea politici este actuală şi totodată foarte acută avînd în vedere că din cele 6700 de limbi vorbite în lume, jumătate sînt în pericol să dispară definitiv.
Statele membre UNESCO s-au angajat sa contribuie la protectia si revigorarea bogatei diversitati culturale prin promovarea limbilor ca forma de comunicare, interactiune si intelegere intre popoare diferite.
In aceasta zi vreau sa aduc in atentie una dintre zonele în care trăiesc comunități mari de români-Serbia,unde sunt aproximativ 350 de mii de romani , majoritatea în Valea Timocului şi Valea Moraviei .Aici se doreste, ca  în cooperare cu autorităţile sârbe,sa se  identifice  soluţii, astfel încât reprezentanţii minorităţilor naţionale române să beneficieze de acces liber la educaţie, cultură, religie şi media în limba română, pe întregul teritoriul al Serbiei.
  Nu este prima dată când este discutat acest subiect ,iar Romanii din Valea Timocului nu au cerut  decat respectarea drepturilor comunitatii romanesti de la sud de Dunare in conformitate cu tratatele internationale la care Bulgaria si Serbia sunt parte.

Recent ,in cadrul lucrarilor APCE, s-a atras atentia , ca Serbia nu a indeplinit promisiunile legate de recunoasterea si acordarea drepturilor legitime pentru numeroasa comunitate de romani/vlahi din Timoc.
Astfel,Serbia a ramas in continuare sub monitorizare, in ciuda eforturilor reprezentantilor sai de a convinge raportorii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei ca lucrurile s-au indreptat definitiv. In plus, delegatia Romaniei a reusit sa impuna un amendament la Raportul final, amendament care cere Serbiei sa actioneze in conformitate cu Rezolutia Adunarii nr 1632/2008 referitoare la "situatia minoritatilor nationale din Voivodina si a minoritatii etnice romane din Serbia". 

Imi exprim pe aceasta cale ingrijorarea  pentru situaţia comunitatii  românilor din Serbia pusi in imposibilitatea de a-şi exercita libertatea religioasă, dreptul de a-şi folosi propria limbă, dreptul de a-şi afirma identitatea culturală.Si nu pot sa nu remarc ca vechilor intimidari ,li s-au adaugat în decembrie 2011, o situatie fara precedent ,atacurile armate asupra liderilor românilor din Timoc si Voivodina ,care nu par a fi simple coincidente.

Presedintele Comisiei pentru informare si activitate editriala a Consiliului National Ruman(Vlah),a dat un interviu prin care transmite ideea ca  romanii nu sunt recunoscuti.,,Vlahii au fost mereu sarbi,a afirmat Dusan Firovici,presedintele Consiliului.Deci limba romana este data afara,hai sa nu spun altfel,un cuvant asa grav,dar asa este ,ca limba romana nu inseamna nimic pentru noi in Consiliul National Vlah si ea nici nu va mai exista,,.
Ce pot sa spun, este ca Romania a recunoscut in primul rand toate minoritatile nationale si fiecarui membru a minoritatii din care face parte ii este recunoscut dreptul la educatie in limba materna,la identitate culturala si religiosa,remarcand ca printre minoritatile recunoscute cu tot cu drepturi se numara si membrii comunitatii sarbe din Romania.

Poate ca aceasta zi obliga autoritaile sarbe la reflectie in privinta recunoasterii drepturilor romanilor din Serbia.

Senator Elena Mitrea-PSD Bacau 
                                             20.02.2012

Vicepresedinta a Comisiei Romanilor de pretutindeni.

Izvor:
http://www.facebook.com/notes/elena-mitrea/ziua-interna%C5%A3ionala-a-limbii-materne-apel-in-sustinerea-comunitatii-de-romani-di/305144776213877
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân