Аутор Тема: Vlasi prete Kosovu  (Прочитано 877 пута)

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
  • Углед: +0/-0
Vlasi prete Kosovu
« послато: 17.02.2012. 22:31 »

Vlasi prete Kosovu
S. S. R. | 10. februar 2012. 20:59

Pored sporenja sa Litvanijom i Bugarskom, i Rumunija bi mogla postaviti zahteve. Poručuju nam da Vlasi budu Rumuni, inače će priznati nezavisnost

Trajan Basesku mogao bi se naći u društvu Angele Merkel

ZAHTEV Rumunije da Srbija tretira Vlahe kao pripadnike rumunskog naroda, koji se više od decenije provlači u diplomatskim odnosima, ”oživeo” je ovih dana spekulacijama da bi sused mogao da prizna Kosovo, ukoliko ne pristanemo na njegove zahteve. Time se proširio krug zemalja s kojima imamo nesuglasice, a koje nam mogu zakočiti evropski put: i sa Bugarima imamo spor jer naša zemlja i Bugarska imaju nerešena pitanja. Mogli bi nas zakočiti i Litvanci, koji su nezadovoljni slučajem privatizacije BIP u kojem je učestvovalo preduzeće ove zemlje.

- Sva ova pitanja mogu se pokrenuti u Briselu. O problemu naše i bugarske crkve već se govorilo u Evropskom parlamentu - kaže za ”Novosti” Šef Odbora za evropske integracije Laslo Varga. - Rumunija još nije ratifikovala SSP, što se, takođe, može povezati sa pitanjem Vlaha.

Predsednik Odbora za inostrane poslove parlamenta Dragoljub Mićunović kaže da imamo prijateljske odnose sa Rumunijom, ali u mnogim međunarodnim kontaktima stalno trpimo pritisak jedne grupe poslanika ove zemlje oko Vlaha:

- U njihovim nastupima ima i agresije, uz argument ”ako hoćete da ne priznamo Kosovo, neka Vlasi budu Rumuni”.

Iz parlamenta komšija stigao je poziv poslanicima iz Srbije da posete Bukurešt od 21. do 23. februara kako bi se razgovaralo o slučaju Vlaha. Naši parlamentarci su prihvatili, uz opasku da će domaćinu reći da je dijalog najbolje rešenje, ali da je naš stav da ”niko nema pravo da primorava Vlahe kako će se izjašnjavati”.

Poslanik SPS i potpredsednik Nacionalnog saveta Vlaha Miletić Mihailović kaže za ”Novosti” da ”većina Vlaha ne smatra sebe Rumunima, niti Rumuniju kao državu maticu”:

- Teranje bilo koga da se izjašnjava kao Rumun je kršenje Ustava i međunarodnih konvencija o ljudskim pravima. Svako ima pravo da se sam izjasni o svom nacionalnom identititu. Niko nikome ne može da zabrani da kaže da je Vlah.

KONZULAT U KLADOVU
BAŠ kada se povela ”halabuka”, Vlada je dala dozvolu Ambasadi Rumunije da otvori konzulat u Zaječaru, gradu Timočke krajine, gde je Vlaha najviše. Miletić smatra da to nije trebalo uraditi i da se ovaj potez može tumačiti kao kompromis.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.289.html:365935-Vlasi-prete-Kosovu

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Одг: Vlasi prete Kosovu - Najzanimljiviji komentari
« Одговор #1 послато: 17.02.2012. 23:41 »
Цитат
MarkoBg 11. februar 2012. 13:49 #1863980
Nedavno je objavljena studija o ljudskim pravima srpske manjine u okolnim zemljama. Hajde pogodite koja je jedina zemlja gde su prava Srba ispostovana bez zamerki? Rumunija, pogodili ste. Nasi ljudi se strecaju kad se traze prava Rumuna jer imamo gorka iskustva sa drugim narodima. Srbija propasti ako se par desetina hiljada Vlaha vrati svojim korenima. To su dobri ljudi, nase najbolje komsije i Srbija tu nema sta da se brine. Srbin sam i pravoslavac ali dajmo pravo ljudima na svoje ime

Цитат
Petronius Arbiter 11. februar 2012. 19:35 #1864288

@Marko,dragi prijatelju, daleko smo mi od Rumuna.Ja sam Roman iliti kako Srbi kazu Vlah, Madjari Olah, Englezi/Vels....Pripadnik sam nesrecnog naroda nastalog mesavinom rimskih legionara i osvajaca sa balkanskim (tribalskim) starosedeocima,Zato nas nisu voleli ni jedni (rimljani), ni drugi (starosedeoci) jer su nas smatrali nepouzdanim ili petokolonasima.Za gorde Latine smo bili previse sirovi, a za proste balkance sumnjivi i opasni.Resenje je sledece:"Mi smo Romani-Vlasi, nismo Rumuni

Цитат
Katarina 12. februar 2012. 00:28 #1864580
Cincari nisu Vlasi, iako ih neki nazivaju Kurcovlasima. Vlasi su ponosni narod nastao mesanjem Rimljana i starosedelaca Balkana, a Cincari imaju Jermensko poreklo. Nikola Pasic je jednom porodicnom granom bio Cincar, kao i mnogi drugi u javnom zivotu Srbije. Srbija do 2. svetskog rata ne samo da je imala i ove dve manjine, vec veliki broj ulednih javnih licnosti, bilo da su Vlasi, bilo Kurcovlasi - Cincari, na ponos i diku. Ali ih ne treba mesati, jer su Cincari, valjda najnesrecniji narod, ...

Цитат
Vlah 11. februar 2012. 00:02 #1863375
Ja sam Vlah ali imam srpsko i ime i prezime,i osecam se kao Srbin!!Svako ko bar malo zna istoriju Vlaha zna da su naziv dobili od Rimljana koji su tako nazivali narode starosedeoce koji su se krili i bezali od njih.Vlaha ima i u Bosni,Madjarskoj,Nemackoj..samo sto su tamo drugaciji nazivi ali su slicni..To sto smo mi pobegli na Karpate i poprimili njihov jezik,ne mora da znaci da smo mi Rumuni.A iskreno mi Vlasi bas i ne razumemo rumunski jezik.I otkud opste njima pravo da nas nazivaju Rumunima?

Цитат
Serban Besarab 10. februar 2012. 23:53 #1863359
Zasto bi Srbija vrsila agitaciju da su Vlasi Rumuni kada se mnogi u popisu izjasnili ko Srbi? Zasto? Sto smeta nekima koji dobijaju pare iz zapada da postoji narod koji sebe daje ime Vlah i Srbin i Rumun? Vlahi su mostic izmedju drzavotvornih naroda Srba i Rumuna. Vecina Rumuna uopste ne prati ovu budalastinu. Srbija ce Vlasima i dalje garantvati slobodu da se izjasne kako hoce. Samo malo istorije: Osnivac nekadasnje Besarabije zvao se Serban Besarab sta jos dodati?

Цитат
MilosBg 11. februar 2012. 00:14 #1863391
Rumuni su nam najbolji susedi koje smo ikada imali. A inace jeste tacno da smo se ogresili o njih. Nismo bezgresni a istina je da je jos za vreme SFRJ sa Rumunima radjeno isto sto i sa Bunjevcima. Vestacki im je nametan nov identitet pa su tako Bunjevce "preveli" u Hrvate a Rumune u "Vlahe". A niko da se zapita otkud to da Vlasi govore rumunskim jezikom? Pa zato sto i jesu Rumuni..i mi to pravo treba da im obezbedimo i ispostujemo one koji odvajkada postuju nas i ne zele nam zlo. Pozdrav

Цитат
marina 10. februar 2012. 23:05 #1863280
Dosta je nama ucena sa svih strana!. Ova vlast je to dozvolila, ali sledeca nece smeti! Ko je Rumunima dozvolio da se setaju po Boru i okolini kao da su u svojoj zemlji? Sadasnja vlast koja nije vodila racuna o tome sta se sprema ili je jednostavno okretala glavu praveci se da ne vidi mnoge stvari! Priznajte Kosovo ako vec niste ionako Albanci tvrde da ce 17.og februara da bude cetvrta godisnjica samostalnosti Kosova. Znaci da je sve vec zavrseno, ali vlast to ne sme da prizna bojeci se osude.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân