Аутор Тема: Rumunija otvara konzulat u Zaječaru  (Прочитано 2229 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Rumunija otvara konzulat u Zaječaru
« послато: 01.02.2012. 20:50 »
Rumunija otvara konzulat u Zaječaru
Izvor: Tanjug

Zaječar -- Rumunija će, nakon Vršca, uskoro otvoriti konzulat i u Zaječaru.

"Rumunski konzulat u Zaječaru umnogome će olakšati život Rumunima koji žive na području šest okruga u Srbiji, posebno stanovnicima Timočke krajine, jer neće morati po dokumenta i druge potrebe da idu u Beograd", rekao je Dimitrije Kračunović, predsednik Demokratskog pokreta Rumuna Srbije.

On ne krije zadovoljstvo što je ideja ovog političkog pokreta još od 1992. godine o osnivanju rumunskog konzulata u Zaječaru konačno zaživela i što je Vlada Srbije donela takvu odluku.

"Rumunski konzulat sada uspešno radi u Vršcu. Još uvek ne znamo kada će i na kojoj lokaciji u Zaječaru konzulat početi sa radom. O tome će verovatno odlučiti Ministarstvo inostranih poslova. Kada se to dogodi, osim bržeg i jednostavnijeg dolaženja do potrebnih dokumenata ,verujemo da će to omogućiti i protok radne snage između Srbije i Rumunije, koja je u Evropskoj uniji i da će doći i do drugih pozitivnih procesa", ističe Kračunović.

Kako je objavljeno u poslednjem broju Službenog glasnika, konzularna područja obuhvatiće borski, zaječarski, pirotski, nišavski, jablanički i pčinjski okrug.

Izvor:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=02&dd=01&nav_category=11&nav_id=579098
01.02.12
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже caslav

• Ветеран форума
  • Поруке: 309
  • Углед: +0/-0
Одг: Rumunija otvara konzulat u Zaječaru
« Одговор #1 послато: 03.02.2012. 05:01 »
Od tog političko bižnjicerskog ili bižnjicersko političkog (sa nacionalnim predznakom) iz 1992. je ostala samo ljuštura koja se još držala o truli stub.  I zbog takve konfiguracije u rasulu se on ne bi ni otvorio. Rumuni od r"evolucije" naovamo  (čitaj rumunke) su sva svoja prava ostvarivale nesmetano. Vici je sve vreme iz "entuzijazma" radio u svojoj "kancelariji". Deca iz meăovitih brakova su već  punoletna i mnoga su državljani Rumunije i ne bi imalo smisla taksijem stizati iz  Zaječara do kancelarije iza šumovite uzbrdice kad se sve može završiti u legalnoj  kancelariji. I red je da se naviknemo da budemo "kao Evropa" a ne da se držimo  bižničko-političkog modela iza nacionalnog paravana. Čestitam prijateljima rumunske državnosti svoj konzulat u Zaječaru i gde god još otvoren bio.