Аутор Тема: Napad vatrenim oružjem na potpredsednika opštinskog odbora VDSS  (Прочитано 1153 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Napad vatrenim oružjem na potpredsednika opštinskog odbora Vlaške demokratske stranke Srbije u Zaječaru

Bor, Srbija/TimocPress/utorak 20. decembar 2011./ - Kasno uveče 18.12.2011.godine, pucano je na porodičnu kuću potpredsednika opštinskog odbora Zaječar, Vlaške demokratske stranke Srbije, Dragoslava Marjacića iz Šipikova, kaže se u saopštenju Vlaške demokratske stranke Srbije koje je 19. decembra potpisao predsednik stranke dr Predrag Balašević.

Vlaška demokratska stranka Srbije najoštrije osuđuje napad vatrenim oružjem na potpredsednika opštinskog odbora Zaječar, Vlaške demokratske stranke Srbije, Dragoslava Marjacića iz Šipikova. Napad na jednog od lidera vlaške-rumunske nacionalne manjine u Timočkoj Krajini je još jedan u nizu u poslednjih godinu dana, od kada su meštani sela Šipikova pokrenuli inicijativu za izgradnju RPC (Rumunske pravoslavne crkve) u selu, a OO Zaječar VDSS to podržao. Nakon podizanja zvonika u naselju Šipikovo, nadležni opštinski organi pokrenuli su postupak za rušenje istog.

Od tada postoje stalne pretnje članovima VDSS Zaječar. Pretnje i javno negodovanje povodom bilo kakvih aktivnosti Vlaške zajednice u selu stižu direktno od predstavnika opštinske vlasti i lokalne mesne zajednice koji umesto podrške i pomoći Vlaškoj (Rumunskoj ) manjinskoj zajednici, javno vrše dikriminaciju . Bilo je pritisaka na poslednjem popisu da se meštani ne izjasne kao Rumuni, a među najglasnijim antirumunskim glasnogovornicima ističu se članovi i funkcioneri novog Vlaškog nacionalnog saveta, i pripadnici opštinske vlasti Miodrag Marković i Dušan Firović koji u Zaječarskoj opštini dodatno raspiruju antirumunsko raspoloženje među lokalnim, etnički mešovitim, stanovništvom, što pogoduje razvoju ovakvih incidenata.

Prošle nedelje su jednoj meštanki Ljani Niculeštević iz sela Šipikova prišla dva čoveka iz crnog džipa i pretili joj kako bi je sprečili da zvoni na zvonari u dvorištu Rumunske pravoslavne crkve u tom selu.

Svu ovu naelektrisanu atmosferu potpiruju tekstovi puni govora mržnje Nataše Jovanović objavljenim u časopisu Pečat.

Kako se bi se otkrili i priveli pravdi napadači na potpredsednika opštinskog odbora Zaječar, Vlaške demokratske stranke Srbije, Dragoslava Marjacića iz Šipikova, zahtevamo od svih nadležnih organa Republike Srbije da preduzmu sve zakonske mere, kaže se u saopštenju Vlaške demokratske stranke Srbije.

Izvor:
http://www.timocpress.info/sr/?p=3201
20.12.2011
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân