Аутор Тема: Rumunsko poreklo i rumunizacija kao način odvajanja Vlaha od njihovog bića  (Прочитано 3993 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Наравно, ви то радите свесно и смишљено. Тезом о румунском пореклу и румнунизацијом желите да одвојите Влахе од њиховог бића и идентитета.
Gospodine Buboni,
Pošto ste izneli ovu nimalo bezazlenu optubžbu, želeo bih da ovde pokrenemo raspravu o rumunskom poreklu Vlaha, rumunizaciji i posebno - "njihovom odvajanju od bića i identiteta".

Tražim od Vas za početak da mi navedete koje je to istinsko "vlaško biće" i istinski "vlaški identitet" i da mi sve što iznesete potkrepite argumentima.

Dakle, čime konkretno negirate tezu da su Vlasi etnički Rumuni koji govore arhaičnim narečijima rumunskog književnog jezika - Ungurjani banatskim, a Carani oltenskim?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Одг: Rumunsko poreklo i rumunizacija kao način odvajanja Vlaha od njihovog bića
« Одговор #1 послато: 19.02.2012. 22:54 »
Dakle, gospodine Buboni, čekam da se uključite u raspravu.
Vrlo rado ću Vam replicirati i na prethodni komentar ali bi me svakako zanimalo da vidim šta imate da kažete povodom ovoga.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #2 послато: 19.02.2012. 23:26 »
Gospodine Buboni, čekam Vaše uključenje.

Napisali ste:
Цитат
Наравно, ви то радите свесно и смишљено. Тезом о румунском пореклу и румнунизацијом желите да одвојите Влахе од њиховог бића и идентитета.

Koji je to vlaški identitet i koje je to vlaško biće koje ja svojom tezom o "румунском пореклу и румнунизацијом" želim da odvojim?

Navedite mi izvore koji govore o tom vlaškom biću i vlaškom identitetu koji osporavaju moju tezu o njihovom rumunskom poreklu?
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #3 послато: 20.02.2012. 00:00 »
Нема потребе да расправљам, ако не желим. Сем тога, то је посебна тема.
Изнео сам вам то као информацију, и као хипотезу. Ја тиме не доказујем ништа, јер ни сам нисам то прихватио као истину, тако да нема потребе да вам наводим аргументе, јер не желим никога да уверавам у то. Само сам вам изнео то, да знате да хипотеза коу сте ви навели није једина.
Цитат
На пример кога?
Наведите ми бар некога.

Књиге и енциклопедије о историји Европе, Балкана, Румуније. Од уџбеника у основној и средњој школи, преко оних на факултету, до испита на које сам на истом полагао. Плус бројна друга литература коју сам читао. Ако ви наводите Пауна, могу и ја себе, рецимо, али иапк нећу да идем тако далеко.

To je to!

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Buboni

• Пуноправни члан
  • Поруке: 38
« Одговор #4 послато: 20.02.2012. 00:33 »
Gospodine Buboni,
Pošto ste izneli ovu nimalo bezazlenu optubžbu, želeo bih da ovde pokrenemo raspravu o rumunskom poreklu Vlaha, rumunizaciji i posebno - "njihovom odvajanju od bića i identiteta".

Tražim od Vas za početak da mi navedete koje je to istinsko "vlaško biće" i istinski "vlaški identitet" i da mi sve što iznesete potkrepite argumentima.

Dakle, čime konkretno negirate tezu da su Vlasi etnički Rumuni koji govore arhaičnim narečijima rumunskog književnog jezika - Ungurjani banatskim, a Carani oltenskim?

Ne sviđa mi se kako ste formulisali pitanja i neću da učestvujem u ovome. I to što ste rekli kako sam izneo "nimalo bezazlenu optužbu". Neću vam dozvoliti da me uvučete u ovo. Uostalom, rekao sam vam šta mislim.

To kako se vi bavite identitetom Vlaha, za mene je neprihvatljivo, i to pre svega ljudski, a onda i na druge načine. Zato ne želim da učestvujem u tome.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #5 послато: 20.02.2012. 00:43 »
Ne sviđa mi se kako ste formulisali pitanja i neću da učestvujem u ovome.
Нећете да учествујете зато што немате аргументе. Аргументи су Вам докази који се налазе "тамо негде". Јаки сте на речима, на фразама, на флоскулама... Али чим дође до изношења чињеница, онда Вам се не свиђа "начин на који је формулсано питање"  ;)

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Buboni

• Пуноправни члан
« Одговор #6 послато: 20.02.2012. 00:49 »
Ne sviđa mi se kako ste formulisali pitanja i neću da učestvujem u ovome.
Нећете да учествујете зато што немате аргументе. Аргументи су Вам докази који се налазе "тамо негде". Јаки сте на речима, на фразама, на флоскулама... Али чим дође до изношења чињеница, онда Вам се не свиђа "начин на који је формулсано питање"  ;)

To što ste otvorili temu i pozvali me da komentarišem, mene ne obavezuje da to i radim. Ovo je forum i valjda ja imam slobodu da biram u kojim temama ću da učestvujem. Tako da ... ne nasedam na vaše provokacije  ;)

A vi izvolite, dokazujte "rumunsko" poreklo Vlaha. Navedite vaše argumente, tj. dokaze. Ako već hoćete time da se bavite, u skladu vam je s temom.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #7 послато: 20.02.2012. 00:55 »
To što ste otvorili temu i pozvali me da komentarišem, mene ne obavezuje da to i radim. Ovo je forum i valjda ja imam slobodu da biram u kojim temama ću da učestvujem. Tako da ... ne nasedam na vaše provokacije  ;)
Niste ni prvi, a nećete biti ni poslednji, koji se ovako ponaša kada se od njega traži da iznese argumente. Imali smo ih dosta na forumu još od 2007.
A što se tiče provokacija, sada sam ubeđen da ste na forum došli isključivo da bi provocirali.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Buboni

• Пуноправни члан
« Одговор #8 послато: 20.02.2012. 01:07 »
Niste ni prvi, a nećete biti ni poslednji, koji se ovako ponaša kada se od njega traži da iznese argumente. Imali smo ih dosta na forumu još od 2007.
A što se tiče provokacija, sada sam ubeđen da ste na forum došli isključivo da bi provocirali.

Pa šta da vam kažem, ako ste "ubeđeni", onda nema potrebe da vas razuveravam. A i to svakako ne bih radio.
I ja mislim da je vaša uloga da provocirate i da u svemu što pišete preovladava jedna ideja. Eto je i u naslovu.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #9 послато: 20.02.2012. 01:23 »
Pa šta da vam kažem, ako ste "ubeđeni", onda nema potrebe da vas razuveravam. A i to svakako ne bih radio.
I ja mislim da je vaša uloga da provocirate i da u svemu što pišete preovladava jedna ideja. Eto je i u naslovu.
За разлику од Вас, ја оно што тврдим могу да докажем. Моји се докази не састоје од уопштеног набрајања уџбеника из основне, средње школе и са факултета. То је неозбиљно!
Ваша се дискусија своди на "Ја тако тврдим, а ако неко не верује да је то тачно, нека прочита шта пише у књигама из којих сам учио у школи и на факултету.
Докази су 'тамо негде', па ко ми не верује, нека их сам тражи!"

И, наравно, треба сви да верујемо на реч човеку који је прочитао толико књига, енциклопедија... а он није чак ни дужан то да докаже јер му се "не свиђа како је формулисано питање" 8)

Ето, то су аргументи оних који данас бране "влашко биће и идентитет" од  теза о "њиховом румунском пореклу и румунизацији".

Са Вама  не може да се води озбиљнија дискусија што сте на овој теми показали.

Што се мене тиче, сматрајте да је дискусија завршена!
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Buboni

• Пуноправни члан
« Одговор #10 послато: 20.02.2012. 02:12 »
За разлику од Вас, ја оно што тврдим могу да докажем. Моји се докази не састоје од уопштеног набрајања уџбеника из основне, средње школе и са факултета. То је неозбиљно!
Ваша се дискусија своди на "Ја тако тврдим, а ако неко не верује да је то тачно, нека прочита шта пише у књигама из којих сам учио у школи и на факултету.
Докази су 'тамо негде', па ко ми не верује, нека их сам тражи!"

И, наравно, треба сви да верујемо на реч човеку који је прочитао толико књига, енциклопедија... а он није чак ни дужан то да докаже јер му се "не свиђа како је формулисано питање" 8)

Ето, то су аргументи оних који данас бране "влашко биће и идентитет" од  теза о "њиховом румунском пореклу и румунизацији".

Са Вама  не може да се води озбиљнија дискусија што сте на овој теми показали.

Што се мене тиче, сматрајте да је дискусија завршена!

Ви сте ти који тврдите нешто.

Ко ће у шта да верује, његова ствар, али ко је вас овластио да заступате све, па се питате да ли "сви треба да ми верују"?
Колико је то "толико књига, енциклопедија"?

Не то, већ нисам ја дужан ништа да доказујем овде, а нарочито не вама!

Наравно, да је дискусија завршена, јер ја на ваше "играрије" не пристајем, нити желим да учествујем у дискусији са човеком који на разне начине вређа припаднике влашког народа - зато што не мисле као он - а тако не мисли велика већина.

Влашко биће и идентитет не морам да браним ни ја, ни било ко други. Бране га Власи - самим својим постојањем.