Аутор Тема: За Армина и Часлава - EUTROPIUS - BREVIARIUM LIBER NONUS  (Прочитано 2257 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
У ишчекивању конкретних одговора на конкретна питања постављених у претходним коментарима, започећу нову тему у нади да ће нас господин Армин, можда уз помоћ Часлава, бившег професора, удостојити конкретног одговора.

Говорећи о различитој етногенези нас овде (Влаха) и њих тамо, са друге стране Дунава (Румуна), господин Армин тврди да су са ове стране Дунава живели Римљњани (ако сам добро разумео), док су са друге стране били Дачани.
Пошто, претпостављам, по Армину, Дачани нису исто што и народи који су живели са ове - наше - стране Дунава, то треба да буде довољан аргумент да се докаже да су Власи и Румуни два народа, потпуно различитог порекла.

Пошто у слободно време, понекад, прочитам што-шта и пошто се интересујем за порекло народа ових крајева, наишао сам на Еутропијев Преглед историје од оснивања Рима  . За оне мање упућене, Еутропије (Eutropius) је био римски историчар који је живео у IV веку н.е. http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%95%D1%83%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%98%D0%B5
Јавности је познат по Прегледу историје од оснивања Рима (Breviarium ab Urbe condita) из 369. године.

За нас је најбитнији део у коме Еутропије описује Аурелијаново повлачење из римске провинције Дакије (данашња Румунија) 272. године н.е.

Ево шта о томе пише Еутропије:

http://www.gottwein.de/Lat/eutrop/eutrop09.php

Provinciam Daciam, quam Traianus ultra Danubium fecerat, intermisit, vastato omni Illyrico et Moesia, desperans eam posse retinere, abductosque Romanos ex urbibus et agris Daciae in media Moesia collocavit appellavitque eam Daciam, quae nunc duas Moesias dividit et est in dextra Danubio in mare fluenti, cum antea fuerit in laeva.

У преводу:
Провинцију Дакију, коју је освојио Трајан, морао ју је напустити; пошто су сва Илирија и Мезија биле опустошене, мислио је (Аурелиан м.п) да је више неће моћи одбранити. Он је наредио да се сво римско становиштво из дакијских села и градова исели, те их је населио  у средњој Мезији, коју је назвао Дакијом.
Ова област лежи између обе Мезије, и то на десној страни, док је некадашња Дакија била на левој обали реке Дунав.

Замолио бих господина Армина да ми конкретно и без увијања одговори на следећа питања:

1. Да ли се, по њему, римско становништво које је Аурелијан преселио из некадашње Дакије, током векова, мешало са романским становништвом које је живело на овој обали Дунава где је, како видимо, Аурелиан основао Аурелианову или Приобалну Дакију?

2. Ако је било мешања, по чему се ми - Власи - у етногенетском погледу разликујемо од Румуна? Као што видимо, након Аурелијановог повлачења, у Дакији више нема романског становништва па је самим тим теза да су Румуни настали са оне, а Власи са ове стране Дунава потпуно бесмислена.

3. Ако није било мешања, јесу ли Власи Унгуреани, за које са сигурношћу можемо да тврдимо да су се доселили са оне стране Дунава, Дачани, док су ови, Власи, за које се не може са сигурношћу рећи да су се доселили из Румуније, нешто друго?

4. Јесу ли мештани села Михајловац, досељеног из Румуније за време кнеза Милоша Обреновића, Дачани или нису?

Молим прецизне одговоре, без увијања и беспотребног спамовања за ову тему небитним флоскулама.

Господин Армин може слободно да потражи "стручну" помоћ господина Часлава Радукановића кога предлаже за могућег "стандардизатора" влашког језика.

Поздрав

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Одг: За Армина и Часлава - EUTROPIUS - BREVIARIUM LIBER NONUS
« Одговор #1 послато: 09.11.2010. 00:53 »
A evo i gde se nalazila Priobalna Dakija koju je 272. godine osnovao rimski imperator Aurelian

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân