Аутор Тема: Srbija i kandidatura za EU - iar sa ingrosat gluma  (Прочитано 4179 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Srbija i kandidatura za EU - iar sa ingrosat gluma
« послато: 18.01.2011. 08:25 »
TRI DRŽAVE USPORAVAJU RATIFIKACIJU SSP SRBIJE SA EU!

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU danas bi trebalo da bude ratifikovan u Evropskom parlamentu. Holanđani, Poljaci i Rumuni prave problem

BEOGRAD - Holandija, Poljska i Rumunija usporavaju ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Srbije sa Evropskom unijom, saznaje Kurir.

Ovaj sporazum danas će se naći pred članovima Evropskog parlamenta i najverovatnije će biti ratifikovan. Ipak, na svakoj od zemalja članice ostaje da ga u svom parlamentu ponaosob i potvrdi.

- Za Holandiju je poznato da se protivi ratifikaciji SSP zbog Ratka Mladića. To ide toliko daleko da oni čak ne razmišljaju ni kada će se SSP naći na dnevnom redu njihovog parlamenta - navodi diplomatski izvor Kurira i nastavlja:

- S Poljacima postoji banalan problem u vezi sa zgradom u kojoj je bila naša ambasada koja je pripadala jednoj jevrejskoj porodici. Mi smo se iselili iz te zgrade, ali ta porodica traži novac za njeno korišćenje do sada i tu se sporimo s njima. Što se tiče Rumuna, problem zbog koga oni odugovlače sa ratifikacijom jeste pitanje manjina - Vlaha - otkriva naš izvor i napominje da nije neophodno da sve članice EU ratifikuju SSP da bi Srbija dobila status kandidata.

Pred parlamentarcima Evrope naći će se i rezolucija o Srbiji koja se oslanja na onu usvojenu aklamacijom u Savetu bezbednosti UN, ali koju je napisao izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin. Kako Kurir saznaje, ona je povoljna za nas, ali su na nju predložena dva amandmana.

- Prvi amandman podrazumeva da se u budućim pregovorima Beograda i Prištine ne poteže pitanje statusa. Drugi se odnosi na dodelu Nobelove nagrade i u njemu će se tražiti osuda Srbije - otkriva naš sagovornik. Naravno, Srbija će nastojati da nijedan amandman ne bude usvojen.

- Nije logično da vas neko uslovljava o čemu ne možete da pričate pre početka samog dijaloga. Jednostavno, to je dijalog i naravno da o svemu mora da se razgovara, pa i o statusu južne pokrajine, jer to nikako nije gotova stvar - otkriva naš sagovornik i dodaje da će Srbija parlamentarcima dostaviti dokumentaciju da je zvanično prisustvovala dodeli Nobelove nagrade, te da nema potrebe za osudom.

Milica Delević: Signal za ostale

Direktorka Vladine kancelarije za evropske integracije Milica Delević ranije je ocenila da će ratifikacija Sporazuma u Evropskom parlamentu biti značajan signal iz te institucije za Srbiju, ali i za članice EU koje još nisu ratifikovale taj sporazum. Do sada je to učinilo 11 zemalja, a ostalo je još njih 16. Od zemalja koje još nisu ratifikovale sporazum Beograd očekuje da proces ratifikacije u četvrtak bude okončan u Nemačkoj, gde je počeo u decembru, dok se u Francuskoj ratifikacija SSP sa Srbijom očekuje u aprilu.

ŠTA IM SMETA:

Holanđani: Problem Ratka Mladića
Poljaci: Imovinski spor sa srpskom ambasadom
Rumuni: Pitanje statusa Vlaha

Izvor:
http://www.kurir-info.rs/vesti/tri-drzave-usporavaju-ratifikaciju-ssp-srbije-sa-eu-70153.php
18. Januar 2011.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
Одг: Srbija i kandidatura za EU - iar sa ingrosat gluma
« Одговор #1 послато: 18.01.2011. 08:45 »
Nadam se da ce Rumunija da saceka sa tom ratifikacijom, dok Srbija ne promeni politiku prema Vlasima.
Prvo kulturna autonomija za Vlahe i prestanak proganjanja Vlaha pa onda potpis.

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #2 послато: 18.01.2011. 15:21 »
Rumuni i(li) Vlasi koče put Srbije ka EU

Vest objavljena:

18.01.2011 | 12:22-13:22
Izvor:
S media

Rumunija odbija da ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, sve dok vlasti u Beogradu ne deklarišu vlašku nacionalnu manjinu kao rumunsku, saznaje S media portal.

Iako Rumunija i Srbija imaju najbolje odnose u proteklih nekoliko decenija, postoji jedna stvar koja Bukureštu bode oči. Naime, rumunska vlada odbija da prihvati da u Srbiji postoji vlaška nacionalna manjina, tvrdeći da je reč o Rumunima. Pošto se rešenje ne nazire moglo bi da se desi da naši istočni susedi odlože ratifikaciju S S P-a.

U godini kada se radi popis stanovništva ovo pitanje dobija još veći značaj. Rumunija je neumoljiva, a Srbija ne želi internacionalizaciju pitanja Vlaha. Problem je i u činjenici da sami Vlasi nisu jedinstveni po stavu ko su i odakle su.

Vlasi=Rumuni

Predsednik Vlaške demokratske stranke Srbije, Predrag Balašević za S media portal kaže da ima česte susrete sa rumunskim parlamentarcima i da mu je poznato da Rumunija zamera Srbiji zbog Vlaha.

-Upoznat sam sa činjenicom da su nezadovoljni statusom vlaške nacionalne manjine, pogotovo nakon odluke da nacionalni savet kao maternji jezik uzme srpski, a ne rumunski. Moram da kažem da razlike između termina Vlah i Rumun ne postoje. Mi smo jedan narod i imamo jedan jezik, ali se suočavamo sa problemima. Zajednica Vlaha Srbije u vreme izbora za nacionalne savete je bila pod pritiskom tužilaštva i policije. Znam sigurno da Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije kontrolišu nacionalni savet, ističe Balašević.

Predsednik odbora za ljudska prava u Boru i nekadašnji predsednik Saveza Vlaha, Dušan Prvulović još je oštriji prema vladajućoj strukturi.

- Beograd voli da deli narode. Tako je Hrvate podelio i na Bunjevce, muslimane i na Egipćane i Aškalije, pa tako rade i sa nama. Naprosto Rumuni su isto što i Vlasi. Prema poslednjem popisu Rumuna je bilo oko četiri hiljade, a Vlaha oko 40 hiljada. Pravi podatak je da nas ukupno ima oko 200 hiljada. Bojim se da na predstojećem popisu opet neće biti predstavljeni pravi podaci, i da će ljudi biti zaplašeni. Beogradu ne odgovara da Vlahe prizna kao Rumune, jer bi se time internacionalizovao problem.

Vlasi su Vlasi, ne Rumuni

Biserka Janošević, predsednica udruženja Vlaha „Primovera“ ističe da su Vlasi zaseban narod.

To se odnosi na više od 70 odsto Vlaha u Timočkoj Krajini. Nas ne interesuje šta će rumunski parlament uraditi. Problem je u našem parlamentu. Oni treba da se stave ili na našu stranu, ili na stranu tih ljudi koji se predstavljaju kao Rumuni. Mi se ovde osećamo kao Vlasi. Treba da nam jasno kažu da li nas priznaju. Prethodni nacionalni savet je doneo odluku da je maternji jezik rumunski, a sada u novom nacionalnom savetu izjašnjavaju se da je maternji jezik srpski, što isto nije u redu, kaže Janošević.

Ona očekuje da će na predstojećem popisu biti problema.

-Popis će izazvati nezadovoljstvo. Mislim da će se veći broj ljudi izjasniti kao Vlasi. Pred popis ćemo animirati ljude da se izjasne kao Vlasi, onako kako se osećaju. Bitno je ko radi popis. Da li će to biti ljudi koji znaju vlaški jezik, ili neko ko ne zna ni da priđe meštanima, a kamoli da razgovara sa njima, kao što se dešavalo 2002, napominje Janošević.

Nacionalnost-stvar ličnog odnosa

I Eskimi su građani Srbije
U ministarstvu za ljudska i manjinska prava nismo mogli da dobijemo odgovor da li su upoznati sa stavom Rumunije. Upućeni smo na ministarstvo spoljnih poslova. Na naše insistiranje da se problem odnosi na nacionalnu manjinu u Srbiji dobili smo nejasan odgovor da je pitanje nacionalnosti lično, i da se građanima Srbije smatraju i Eskimi.

Predsednik odbora za međunacionalna pitanja Skupštine Srbije Miletić Mihajlović u izjavi za S media portal odbacuje navode predstavnika Vlaha da političke partije upravljaju nacionalnim savetom.

-Legitimni predstavnici nacionalnih manjina nisu rezervisani za nestranačke ličnosti, niti su rezervisane za pripadnike stranaka sa nacionalnim predznakom. Ovde nije reč o političkom, već nacionalnom pripadništvu. Pripadnik manjine može da bude politički opredeljen kako god želi. Pitanje nacionalnog opredeljenja nije institucionalno pitanje, već je to stvar ličnog odnosa. Po Ustavu niko nema prava da rešava pitanje ko kome pripada. Ni predsednik, ni Skupština ni Vlada, kao ni subjekti van naše zemlje ne mogu da Vlahe preimenuju u Rumune. Ako postoje građani koji trvrde da su Vlasi, a ne Rumuni, oni imaju neprikosnoveno pravo da se tako izjašnjavaju. Na sajtu Nacionalnog saveta Vlaha se nalazi deklaracija po kojoj se vidi da Vlasi ne prihvataju znak jednakosti između sebe i bilo kog drugog identiteta, zaključuje Mihajlović.

Dušan Mlađenović

http://www.smedia.rs/vesti/detalji.php?id=54778

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #3 послато: 18.01.2011. 17:27 »
Цитат
...Upoznat sam sa činjenicom da su nezadovoljni statusom vlaške nacionalne manjine, pogotovo nakon odluke da nacionalni savet kao maternji jezik uzme srpski,...

Nije mi jasno kada je to NS VNM doneo odluku da je maternji jezik VLAHA, srpski jezik? ???

Gde to piše?

Jesam bio u guži proteklih meseci, ali da mi takva vest promakne?

dPasujoni

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #4 послато: 19.01.2011. 15:35 »
Evropski parlament ratifikovao SSP sa Srbijom

Evropski parlament ratifikovao je danas Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom
Ratifikaciju ovog Sporazuma podržalo je 612 poslanika, dok je 38 bilo protiv.

Glasanju je prisustvovao i potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić.
     Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je 29. aprila 2008. u  Luksemburgu potpisao Božidar Đelić, do sada je ratifikovalo 11 članica EU.
   To je prva učinila Španija 21. juna 2010, a očekuje se da će preostalih 16 to  učiniti u najskorije vreme.
   Evropska unija je odlučila da u junu 2010. godine otpočne proces ratifikacije sporazuma sa Srbijom i do sada je to učinilo 11 od 27 zemalja članica.
   Prva je to učinila Španija 21. juna prošle godine.
   Kako je ranije rekao Đelić, Nemačka bi taj sporazum trebalo da ratifikuje u februaru, a Francuska do kraja aprila ove godine.
   Prvi ugovorni sporazum između Srbije i EU potpisali su 29. aprila 2008. godine u Luksemburgu potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i tadašnji predsedavajući EU Dimitrij Rupel.
   Sporazum je potpisan nakon dramatičnih pregovora u kojima su učestvovali srpski šef diplomatije Vuk Jeremić, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, evropski komesar za proširenje Oli Ren, te holandski šef diplomatije Maksim Ferhagen.
    Solana i Ren su, naime, do duboko u noć pregovorali s Ferhagenom o pronalaženju rešenja kako bi bilo omogućeno potpisivanje S S P- a i isto vreme zadovoljen        holandski stav o uslovljavanju početka primene povlastica iz Sporazuma punom saradnjom s Hagom.
   Briselski zvaničnici i ministar Jeremić su tada ocenili da je postignuti dogovor snažan podstrek proevropskim snagama u Srbiji i izrazili nadu da će sporazum ubrzo i
zvanično stupiti na snagu.
   Ta nadanja su dodatno porasla nakon što su uhapšeni i izručeni Haškom tribunalu  Stojan Župljanin i Radovan Karadžić, ali umesto očekivane odluke o deblokiranju  Privremenog sporazuma, iz Brisela je stigao "hladan tuš" u vidu eksplicitnog stava Holandije da je uslov za njegovu primenu izručenje Ratka Mladića.
   Tvrd stav Holandije ostao je izolovan unutar EU, ali i dovoljan da ratifikacija SSP ne počne sve do 14. juna ove godine, kada je glavni tužilac Haškog tribunala, Serž Bramerc izvestio ministre spoqnih poslova EU o tome da je zadovoljan saradnjom sa Srbijom.
   U periodu od potpisivanja do početka ratifikacije ŠP Srbija je jednostrano primenjivala ovaj sporazum.
   Potpisivanje SSP i početak njegove primene značajan su korak na evropskom putu Srbije, koji vodi ka uređenijem, stabilnijem i prosperitetnijem društvu i ulasku države u punopravno članstvo EU.
   Primena Sporazuma za Srbiju je od velikog značaja, s obzirom na to da je njegov osnovni ekonomski element stvaranje zone slobodne trgovine između Srbije i EU, koja predstavlja ne samo tržište od oko pola milijarde potrošača, već i tradicionalno najvažnijeg ekonomskog partnera Srbije, sa kojim se obavlja više od polovine ukupne robne razmene sa svetom, oko 56 odsto.

Izvor:
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/148038/Evropski+parlament+ratifikovao+SSP+sa+Srbijom.html
19.Januar 2011
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #5 послато: 19.01.2011. 16:06 »
Jeremić o ratifikaciji SSP-a

http://www.b92.net/video/videos.php?nav_category=905?yyyy=2011&mm=01&dd=18&nav_id=486735

Министар спољних послова, Вук Јеремић:
Цитат
Mi se trenutno nalazimo na polovini. Meni se čini da su 11 parlamenata ratifikovale sporazum, a u svim ostalim treba, u što kraćem roku, ratifikovati sporazum...jer je to, naravno, uslov za dobijanje statusa kandidata

Биће врло интересантно видети на који ће начин српска дипломатија, након Шипикова и преузимања Националног савета од стране про-режимских Влаха, убедити румунски парламент да је то најбољи начин да се искаже "вишевековно пријатељство два народа" које би требало бити крунисано ратификовањем споразума о придруживању Унији.

Ако то успеју, Вуку Јеремићу и Тадићу треба заиста одати велико признање.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
« Одговор #6 послато: 19.01.2011. 19:39 »
19. 01. 2011. 13:13h | Vestionline

Lunaček: Nema šanse da Srbija uđe u EU

"Sigurno je da ubuduće u EU neće biti primljena neka zemlja koja ne
priznaje neku drugu državu. Toga sigurno neće više biti posle Kipra, pošto
sam sigurna da je Evropska unija naučila tu lekciju", kaže izvestilac
Evropskog parlamenta za Kosmet Urlike Lunaček, direktno upućujući
poruku Srbiji da mora da prizna nezavisnost Kosmeta ako hoće u EU.

Urlike Lunaček nam jasno stavlja do znanja gde nam je mesto, bez obzira na priče srpskih
                                               vlasti kako je Evropa iza ćoška

Kako prenose beogradski mediji, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosmet
Urlike Lunaček je u svom izveštaju podnetom EP istakla i da su na decembarskim
i u ponovljenim izborima u januaru na Kosmetu uočena tehnička poboljšanja, ali je
bilo i ozbiljnih propusta.

Izvestilac EP Lunaček podržava zahteve da se na Kosmetu stvori vlada "čistih
ruku", što znači da u njoj ne smeju da budu ljudi protiv kojih se vodi istraga pošto
su osumnjičeni za kriminal i korupciju, prenosi radio "Dojče vele".

Ona smatra da bi švajcarski senator Dik Marti i njegovi saradnici trebalo da dokaze
koje poseduju o Kosmetu daju Euleksu. Ali sve pomenute ličnosti u izveštaju
Dika Martija trebalo bi da sarađuju kako bi se stvar razjasnila do kraja, smatra
ona.

Ulrike Lunaček podržava približavanje Beograda Evropskoj uniji, ali kaže da bi
Srbija pre toga morala da prizna Kosmet. Pre prijema Srbije u EU, i sticanja
statusa kandidata, Beograd mora da ispuni i neke druge zahteve, pre svega da u
potpunosti sarađuje sa Haškim sudom za ratne zločine, smatra ona.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/111393/Lunacek-Nema-sanse-da-Srbija-ude-u-EU

Ван мреже raleg

• Ветеран форума
  • Поруке: 69
« Одговор #7 послато: 19.01.2011. 23:22 »
Na SSP pa konačano  i na članstvo u EU Vlasi ne mogu biti ni prepreka niti bilo kakav uslov.

Parlament viševekovnog prijateljskog naroda ne može zato državi osvedočenog prijateljskog naroda učiniti nikakvu štetu. Ali zato ukoliko u dogledno vreme ne usvoji nekadašnji Baseskuov amandman, štetu mogu imati jedino Vlasi. Za SE merodavan će biti popis, koji će se održati krajem godine.  Eventualno, oni će jedino uložiti mišljenje, da li je bio regularan, sa ili bez eventualnih nepravilnosti. Ostalo je stvar unutrašnjeg osečaja svakog pripadnika pojedinačno.

Dakle DEPARTAMENT sistematskom "zaštitom" Vlaha od "srbizacije" i permanentnom povikom sa te matrice, može da postigne potpuno okretanje ledja Vlaha( pa možda i onomg malog broja izjašnjenih Rumuna) Rumuniji.

Ovo nikako ne bi bilo dobro i jedini dobitnici u ovakvom ishodu ovde, bili bi oni koji su oduvek negirali Vlahe.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #8 послато: 20.01.2011. 01:10 »
Kako izgleda kada se zbog potpuno banalnih pitanja blokira prijem jedne zemlje EU pokazuje spor između Slovenije i Hrvatske.
U pitanju je nekoliko hektara šuma i livada u Međumuriju i par kilometara teritorijalnih voda.

http://www.seebiz.eu/hr/politika/european-voice-slovenija-ponovno-blokira-hrvatsku,63899.html

NOVA BLOKADA
European Voice: Slovenija ponovno blokira Hrvatsku
Autor/izvor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenija ponovno blokira hrvatske pristupne pregovore i onemogućava napredak susjedne države na njenom putu prema članstvu u Europskoj uniji, navodi tjednik European Voice na svojoj internetskoj stranici.

Nakon što je Slovenija veći dio ove godine blokirala pristupne pregovore RH zbog neriješenog graničnog spora, proteklog je tjedna uputila sadržajne primjedbe glede tri pregovaračka poglavlja RH, koja su spremna za otvaranje. Slovensko je ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo da su primjedbe ’’u procesu rješavanja’’ te da bi trebale biti uklonjene početkom 2010., što znači da RH neće moći otvoriti spomenuta poglavlja na pristupnoj konferenciji 21. prosinca.

Nadam se da će razum preovladati kada je u pitanju spor između zvaničnog Beograda i Bukurešta jer će na kraju najveći gubitnici biti i Srbi i Vlasi koji od ulaska Srbije u EU očekuju život dostojan čoveka.

Ovo "prijateljsko" negiranje istorijskih i lingvističkih činjenica, rušenje verskih objekata kao i  nedopustivo arbitriranje je, moja pretpostavka, nešto što neće ubediti rumunski parlament da ratifikuje sporazum, a ni SE da je to inovativni vid iskazivanja prijateljstva i poštovanja manjinskih prava.

Umesto što se nastavlja sa politikom asimilacije, državnom vrhu bi možda bilo bolje da krene u potragu za kompromisnim rešenjem koje bi uključivalo uzimanje u obzir istorijskih i lingvističkih činjenica.
Od inaćenja u prošlosti nismo baš imali naročito vajdu.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже raleg

• Ветеран форума
  • Поруке: 69
« Одговор #9 послато: 20.01.2011. 11:17 »

To nije isto.

Imovinski sporovi(dok se ne reše) mogu da budu realne prepreke za pridruživanje bilo koje države EU. Naročito ako je spor sa državom koja je već član EU porodice. To proizilazi iz vlasničkih prava koja su nad imovinom neprikosnovena.

Ovaj princip bi u slučaju Vlaha pre mogao da ima analogije sa pravom na slobodno izjašnjavanje. Koji parlament i od koga je dobio tapiju da može da(i uz istoriske i lingvističke razloge) arbitrira i presudjuje o takvom ličnom pravu.

Siguran sam da bi Vlasi imali razumevanje za iskazanu brigu bratske države, jedino ukoliko bi ih ta država (u svom zakonodavstvu) prepoznala po njihovom samosvojnom nazivu koji se na srpskom izgovara: -Vlasi.

Naravno da državni vrh Srbije ima zadatak i obavezu da traga za kompromisnim rešenjima koja bi bila prihvatljiva za većinu zainteresovanih strana(znači i Rumuniju).

Naravno da treba da uzme u obzir i istoriske i lingvističke činjenice.

Na isti način treba da se napregne i traga i za rešenjima bogosluženja, vere i crkve. Jer jasno je da bežanje od takvih problema ne vodi njihovom rešavanju.  

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
« Одговор #10 послато: 25.01.2011. 19:17 »
Цитат
...Upoznat sam sa činjenicom da su nezadovoljni statusom vlaške nacionalne manjine, pogotovo nakon odluke da nacionalni savet kao maternji jezik uzme srpski,...

Nije mi jasno kada je to NS VNM doneo odluku da je maternji jezik VLAHA, srpski jezik? ???

Gde to piše?

Jesam bio u guži proteklih meseci, ali da mi takva vest promakne?

dPasujoni

http://vlasi.rs/deklaracija.html
stav 5:

5. U međuvremenu, do zаvršetkа stаndаrdizаcije, službeni jezik Vlаhа je sаmo srpski jezik koji je inаče službeni jezik nа celoj teritoriji Republike Srbije. Zа to vreme mаternji jezik Vlаhа će ipаk biti u upotrebi u elektronskim medijimа zа potrebe informisаnjа ili u drugim prilikаmа kаdа je to potrebno.

Ovo je napisano toliko propalitetski i demagoški kao da je sam Tića diktirao,
a Dragojević suflirao

"... kad je to potrebno"       Ko o tome odlučuje ko?
Ovo je kao da su rekli Vlasi naguzite se kad mi to kažemo ili oćemo,

Kako može da postoji manjina bez maternjeg jezika i matice (čak su i Romi dobili Indiju kao maticu svih Roma, negdašnjih nomada)
i zašto se namerno izbegava da se pominje u deklaraciji  vlaški jezik a maternji jezik se pominje 5 puta.

Ван мреже Absinth

• Сарадник форума
  • Поруке: 213
« Одговор #11 послато: 25.01.2011. 19:19 »
Jeremić o ratifikaciji SSP-a

http://www.b92.net/video/videos.php?nav_category=905?yyyy=2011&mm=01&dd=18&nav_id=486735

Министар спољних послова, Вук Јеремић:
Цитат
Mi se trenutno nalazimo na polovini. Meni se čini da su 11 parlamenata ratifikovale sporazum, a u svim ostalim treba, u što kraćem roku, ratifikovati sporazum...jer je to, naravno, uslov za dobijanje statusa kandidata

Биће врло интересантно видети на који ће начин српска дипломатија, након Шипикова и преузимања Националног савета од стране про-режимских Влаха, убедити румунски парламент да је то најбољи начин да се искаже "вишевековно пријатељство два народа" које би требало бити крунисано ратификовањем споразума о придруживању Унији.

Ако то успеју, Вуку Јеремићу и Тадићу треба заиста одати велико признање.

gosp. Vlad,

pokušaće da ih zaobidju, na mala vrata
tako što će Amerikancima dati neke beneficije na Kosovu,
nešto će prećutati iprepustiće lobiranje kod Rumuna Eu i Amerikancima.