Оно што је најважније је како се ми за себе "Влахе" и Румуне изражавамо на матерњем језику:
Io sânt rumân ďin Sârbie da el e rumân ďin Rumâńie.
Ја сам Влах из Србије а он је Румун из Румуније.
Rumâńi vorbesc rumâńeşťe, rumâńi ďin Rumâńie vorbesc rumâńeşťe.
Власи говоре влашки, Румуни из Румуније говоре румунски.
Према томе rumân=Влах или Румун, rumâńeşťe=влашки или румунски, ми не правимо разлику између нас и Румуна на метерњем језику, то је барем јасно сада.
omusapa имао бих и ја једно питање да ли сте ви Влах из источне Србије?
Ovo sto je osenceno. Kako bi jedan Vla iz Srbije i jedan Rumun iz Rumunije(tadasnje Vlaske,Moldavije-prostor prve drzave Rumunije) to isto sto je napisano izgovorio i napisao pre nastanka Rumunske drzave i Rumunskog identiteta
Odnosno, dal bi isto Vla iz Srbije rekao "ja sam Rumân(Roman) na svom maternjem jeziku, iako znamo da tad Rumunija nije ni postojala.
Власи би рекли исто као што кажу и дан данас као што сам и написао а један Румун пре настанка Румуније из Влашке и Молдавије или Трансилваније исто само што би то биле варијанте наречја која се говоре на тим просторима.Румунски идентитет је увек постојао само што су биле лоше политичке околности за уједињење у једну државу можда и слаба национална свест до пред крај 16 века.
E vidis to meni nije jasno kako bilo ko moze to da tvrdi. Rumunski identitet moze da postoji samo posle nastanka Rumunije. Pre nastanka Rumunije svi Romanski stanovnici(na prostoru Balkana) bez drzave su imali Romanski identitet bas preko jezika kojim govore-vulgaro-rimski (Romanski). Predpostavljam da su i starosedeoci danasnje Italije isto pricali razlicitim Romanskim dijalektima(Romanjestje).
Sad kod Vlaha nastaje zabuna misleci zasto mi ne kazemo "jo vorbjesk vlasjeste" nego kazemo "jo vorbjesk romanjeste" i "jo sant Roman-Ruman". Tu sad Rumunija pokusava da skuplja kajmak i da ubedi te Vlahe(Romane-rumane) da oni sami i kazu na svom maternjem jeziku da su Rumuni. Pre nastanka Rumunije kao drzave nije postojao Rumunski identitet nego Romanski identitet(isto i kod stanovnika na danasnjem prostoru Rumunije ali i na prostoru danasnje Italije).Da je ujedinjenje Vlaske i Moldavije nazvano na pr. Moldavija a ne Romania, onda bi se usavrsavalo neko Moldavsko knizevno pismo i stanovnici te drzave bi pricali "Moldavjeste" a svi vlasi van te drzave bi i dalje pricali "romanjestje-rumanjestje".
Ja isto znam da Vlasi van Rumunije imaju Romansko poreklo kao i Rumuni i Italijani.
Isto znam da i Srbi, Makedonci, Bugari, Slovenci, Hrvati i td imaju Slovensko poreklo, ali reci da je neki Vla Rumun zato sto prica Ru(o)manjestje ma gde on bio van Rumunije je malo(vise) pretenciozno.
Lepota vlaskog(Romanskog ili vulgaro-rimskog) jezika je bas u tome sto nije standardizovan i kao takav treba i da se ocuva.