Аутор Тема: Mađari optužili DS da se meša u izbor nacionalnih saveta  (Прочитано 2006 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Mađari optužili DS da se meša u izbor nacionalnih saveta
« послато: 25.05.2010. 22:16 »
Miletić Mihajlović, prvi na listi "Vlasi za Srbiju Srbija za Vlahe" za skupštinskom govornicom:

Mislim da bi država trebalo pitanje nacionalnih saveta konačno da reši.To što je urađeno sa nacionalnim savetima je veoma improvizovano i time je data mogućnost zloupotrebe. Nacionalni saveti su se samozvano konstituisali podsticani iz drugih centra moći i rade u korist tih centara moći, a najmanje rade za korist srpske države.

http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=342.0

Mađari optužili DS da se meša u izbor nacionalnih saveta

Autor: Tanjug

Subotica - Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor danas je optužio Demokratsku stranku (DS) da se meša u izbore za nacionalne savete manjina.

On je na konferenciji za novinare rekao da rukovodstvo SVM sumnja da postoje i druge liste iza kojih stoje DS i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), pa je na taj način "srpska nadmoćnost prisutna u procesu kandidovanja za članove Mađarskog nacionalnog saveta".

U saopštenju SVM, koji je tim povodom izdat, se tvrdi da su Zoltanu Bunjaku i Laslu Raču Sabou u prikupljanju potpisa pomagali i članovi DS u Bačkoj Topoli.

- To dokazuje da u novoformiranom Mađarskom nacionalnom savetu DS želi da ima glavnu kontrolu. Nedavno isključeni član SVM Zoltan Bunjak sa svojom listom želi da obezbedi glasove koji će u Skupštini podržati i politiku DS u Nacionalnom savetu Mađara - kaže se između ostalog.

Čelnici SVM ističu da dok mađarske stranke međusobno vode borbu života i smrti za prostu većinu, u Nacionalnom savetu postoji mogućnost da kandidati iza kojih stoji DS i LSV osvoje apsolutnu većinu.

Za izbor nacionalnih saveta Mađara predato je pet lista koje su verifikovane.

Pored izborne liste Mađarska sloga koju je podneo SVM, četiru liste podnele su mađarske stranke i grupe građana.

Grupa građana "Evo ruka za Mađare - Gradski pokret Zoltan Bunjak - Laslo Rač Sabo" i Stranka mađarske nade sa sedištem u Subotici koju predvodi Laslo Balit, a podržava je "Pokret 64 županije".

Prihvaćena je lista grupe građana "Mađarska liga" čiji je nosilac predsednik Čantavira Tibor Murenji koji je podržala LSV.

Na izborima će učestvovati i civilna organizacija "Humentis" sa listom "Mađarska zajednica za Evropu", koju predvodi pokrajinski sekretar za zdravlje i pokrajinski funkcioner DS dr Atila Čengeri.

U Subotici će biti oformljena izborna komisija koja će biti zadužena za prećenje biračkih odbora.

Izvor:

http://www.danas.rs/danasrs/iz_sata_u_sat/madjari_optuzili_ds_da_se_mesa_u_izbor_nacionalnih_saveta.83.html?news_id=21259
(25. maj 2010)
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Одг: Mađari optužili DS da se meša u izbor nacionalnih saveta
« Одговор #1 послато: 26.05.2010. 10:54 »
SVM: DS se meša u izbor nacionalnih saveta

Kako prenosi RTV, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas da Demokratska stranka (DS) ima upliv u izbor nacionalnih saveta nacionalnih manjina, i to na način koji dovodi u pitanje demokratičnost celog procesa.
Na konferenciji za novinare, Pastor je istakao da je reč o ambiciji lokalne vlasti da ona sama prebroji glasove na izborima. On je ocenio da DS pokazuje ambiciju da kontroliše izbore i dodao da je smešno da liste vode kampanju kojom se daju obećanja o boljem zdravstvenom sistemu i infrastrukturi, što nije u nadležnosti nacionalnih saveta. Osnovna zamerka SVM odnosi se na sastav biračkih odbora i način na koji će biti dostavljeni pozivi za glasanje.

Kandidati

Pastor je ocenio da je neprihvatljivo da kandidati koje je predložio SVM neće biti u biračkim odborima i dodao da u svakom demokratskom društvu oni koji su se kandidovali na izborima imaju i članove u biračkim odborima.

"Predložili smo određen broj kandidata za sastave biračkih odbora. Kako sada stvari stoje, SVM, odnosno naša lista neće imati niti jednog člana u biračkim odborima koje je formirala lokalna samouprava. Predstoji još konačna odluka Republičke izborne komisije", rekao je Pastor.
Pozivi za glasanje ovog puta neće se slati poštom, nego su dostavljeni šefovima kancelarija u Mesnim zajednicama, a distribuiraće ih aktivisti DS.

Sumnja

Pastor je ocenio da to izaziva sumnju da li će pozivi uopšte biti dostavljeni i da li će biti dostavljeni selektivno. On je istakao i da su tri od ukupno pet izbornih lista za Nacionalni savet Mađara u neposrednoj vezi sa DS.
"To jeste legitimno, ali je potrebno izgovoriti. DS direktno učestvuje u kampanji tih kandidatskih lista, a javnosti se pokušava predočiti da je reč o nevladinim organizacijama ili nezavisnim intelektualcima", naveo je Pastor.
Izbori za nacionalne saveta nacionalnih manjina, za koje je izdvojeno četiri miliona dinara, biće održani 6. juna.

Izvor:
http://gradsubotica.co.rs/viewtopic.php?f=47&t=920
(25.05.2010)
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Nakon SVM, i Bunjevci sumnjaju u regularnost manjinskih izbora
« Одговор #2 послато: 27.05.2010. 14:31 »
DS želi da uđe u savete manjina

Subotica - - Predstavnici tri bunjevačke liste koje učestvuju na predstojećim manjinskim izborima - Bunjevci za Bunjevce, Bunjevačka narodna lista i Savez bačkih Bunjevaca - na zajedničkoj konferenciji za novinare izneli su sumnju da se pokušava politički manipulisati ovim izborima.

Oni su, kao i Savez vojvođanskih Mađara prethodnih dana, uputili primedbe na izbor biračkih odbora, u kojima nema nijednog njihovog predstavnika, niti predstavnika naselja s najvećim brojem upisanih glasača Tavankuta.

- U Tavankutu ima čak 11.000 birača koji će glasati na narednim izborima i pravo je čudo da se niko od njih nije našao među 426 imenovanih stalnih članova odbora, koliko je odredila Centralna izborna komisija. Ovo je očito kršenje izbornog zakona, koji predviđa da sve zajednice imaju mogućnost uvida u izbore. Juče je na sajtu Ministarstva za ljudska prava postavljen poziv da do danas damo svoje predloge za privremene članove biračkih odbora, odnosno za prošireni sastav, što je gotovo nemoguće uraditi za tako kratko vreme - kaže Mirko Bajić, nosilac liste Saveza bačkih Bunjevaca.

Bajić je optužio vlast, pre svega Demokratsku stranku, da time želi da utiče na izbore, „pogotovo što je i sama formirala liste za gotovo sve manjinske zajednice“.

- Kroz ovo se može videti jasna namera DS da uđe u sve manjinske savete i utiče na njihovu aktivnost. Mi upozoravamo javnost na to, a pre svega predsednika Tadića, o takvom ponašanju demokrata - ističe Bajić.

Bunjevački kandidati su, kao i SVM, izrazili negodovanje što pozive za izbore građanima dostavljaju aktivisti demokrata.

Demokrate demantuju
Gradonačelnik Saša Vučinić, koji je istovremeno i predsednik subotičkog DS, povodom navoda SVM i bunjevačkih stranaka, kaže za Danas da lokalna samouprava nema ulogu u formiranju biračkih odbora, kao i da svaka manjinska zajednica ima pravo na predstavnike u proširenom sastavu tih odbora. On ističe i da će se pozivi za izbore građanima uručivati preko pošte. Nije mi jasna nervoza oko svega toga, rekao je Vučinić, demantujući navode pomenutih stranaka. On je takođe izričito negirao da DS ima bilo kakav uticaj na manjinske izbore.

Izvor:
http://www.danas.rs/danasrs/politika/ds_zeli_da_udje_u_savete_manjina.56.html?news_id=191269
(27.maj 2010)
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #3 послато: 29.05.2010. 22:50 »
Pare kao mamac
Pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine Tamaš Korhec izjavio je na promociji svoje knjige u Segedinu da ga ne iznenađuje što DS i LSV učestvuju u izborima, iako te partije nisu učinile mnogo za lokalne samouprave Mađara u Vojvodini. “Nacionalni savet ima svoju vrednost, jer će tamo biti i vlasti i para, a ove partije, iako nisu učinile mnogo za lokalne samouprave Mađara, sad će se gurati oko Nacionalnog saveta Mađara – rekao je Korhec. Prema njegovoj oceni, u kampanji za izbor Nacionalnog saveta Mađara DS će iskoristiti svoju poziciju kao vladajuća stranka, medijsku nadmoć i to što je blizu izvorima novca.

Izvor:
http://www.nacionalnigradjanski.com/vesti/politika/ds-i-lsv-hoce-u-nacionalni-savet-madara/
(25.04.2010)
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #4 послато: 29.05.2010. 22:57 »
Beograd -- U petak ističe rok za podnošenje izbornih lista nacionalnih manjina za izbore za nacionalne savete, koji će u Srbiji biti održani 6. juna.

U kampanje nacionalnih zajednica su uključeni i poslanici Skupštine Srbije, a po propagandnom materijalu deluje kao da se bliže parlamentarni, a ne izbori za nacionalne savete.

“Vojvođanski Mađari u Evropu” i “Mađarska sloga” – samo su dve liste mađarske zajednice. Iza prve stoji DS, iza druge Savez vojvođanskih Mađara. Svi se bore za ulazak svojih predstavnika u nacionalne savete.

Balint Pastor iz SVM-a kaže da ni ove izbore nije mimoišla politika I da je na građanima da to prepoznaju:

„Koji su ti ljudi, koja je ta lista koja se istinski već 20 godina bori za naša prava u obrazovanju, kulturi i informisanju, a koje su to stranke koje se od juče bave ovim pitanjima i koji ne razumeju šta je cilj nacionalnih saveta nego obećavaju puteve, mostove, hladnjače“, kaže Pastor.

Za demokrate, pak, upliv politike u ove izbore deo je prošlog vremena.

Poslanika DS-a Gabora Lodija pitali smo šta u ovoj kampanji ima prioritet – partijski ili interes nacionalnih zajednica?

„Pa, nema politike. Mislim, pre svega, mi u nekoj našoj kampanji – vojvođanski Mađari u Evropu, u našem programu imamo jednu veliku depolitizaciju nacionalnog saveta. Sem toga, mi smo primetili da je ranije savet bio sastavljen od ljudi koji su bili pripadnici Saveza vojvođanskih Mađara“, kaže Lodi.

Izvor:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=05&dd=20&nav_category=11&nav_id=432731
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
DS želi kontrolu nad nacionalnim savetima
« Одговор #5 послато: 01.06.2010. 09:09 »
Мислим да ће нам овај прилог дати одговор на питање због чега смо на првим изборима за Национални савет влашке мањине имали две, а на овим изборима чак 9 листа и откуд толика заинтересованост за ове изборe међу онима којима је колико до јуче, до очувања етничког идентитеата стало као до лањског снега

Subotica  - Prvi neposredni, demokratski izbori za savete nacionalnih manjina u Srbiji su za nedelju dana, a mnoge manjinske zajednice su veoma nezadovoljne predizbornim procesom. Među prvima se izbora odrekla Demokratska stranka vojvođanskih Mađara koja je ocenila neregularnim način formiranja biračkih spiskova koje je prepušteno manjinama, umesto da to uradi država.

DSVM je tada upozoravala na brojne nepravilnosti i kršenje zakona, a reagovao je i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zbog određenih neregularnosti i teških povreda ljudskih prava.

Ovih dana iz tri nacionalne manjine, koje imaju većinsko biračko telo u severnoj Bačkoj - mađarske, hrvatske i bunjevačke - stižu primedbe da i formiranje izbornih lista i izbor biračkih odbora daju razloga za sumnju u moguće manipulacije izborima. Birački odbori u Subotici su, naime, formirani bez predstavnika manjina, što je vrhunac apsurda. Ako manjinske izbore ne mogu kontrolisati manjine, to znači da neko želi potpunu kontrolu nad njima, i da se mogu očekivati čak montirani rezultati, upozoravaju iz ovih zajednica. Njima je, međutim, ostavljena mogućnost da delegiraju svoje predstavnike u prošireni sastav tih odbora, što oni smatraju nedovoljnim, jer se radi praktično o volonterskoj aktivnosti.

Poseban problem su izborne liste, na kojima su se našli ne samo članovi nemanjinskih stranaka, već i pripadnici većinskog naroda.
Savez vojvođanskih Mađara, koji izlazi na izbore u okviru liste „Mađarska sloga“, tvrdi da je Demokratska stranka formirala sopstvenu listu za mađarski savet, koju čine grupe građana i njeni istaknuti članovi, a da su još dve pod njenom kontrolom.

Ištvan Pastor, predsednik SVM, navodi da od ukupno pet mađarskih lista tri kontroliše DS preko svojih članova ili „insajdera“, što dokazuje da ova stranka želi da u budućem Mađarskom nacionalnom savetu ima čak dominantan uticaj. I među Bunjevcima su se mogle čuti slične optužbe - da je plan Demokratske stranke da uđe u sve nacionalne savete kako bi uticala na njihov rad i time stavila pod kontrolu celokupno manjinsko biračko telo.

Demokratska stranka vojvođanskih Mađara je zbog te opasnosti od „srpske dominacije u Mađarskom nacionalnom savetu“ predložila SVM-u da bojkotuje izbore, a nedavno formiran Mađarski pokret nade zatražio je od Republičke izborne komisije i ostalih nadležnih državnih organa da reaguje na način formiranja biračkih odbora, i takođe optužio DS da stoji iza toga. Neke od partija najavljuju i obraćanje međunarodnim institucijama za pomoć.

Vojvođanski Hrvati svoj savet ne biraju na neposrednim već na elektorskim izborima, ali i oni imaju iste sumnje i primedbe.

- Najočitiji dokaz da su u pozadini nekakve manipulacije je odluka Ministarstva za ljudska i manjinska prava da produži rok za predaju elektorskih prijava, ostavivši time mogućnost onima koji nisu uspeli da prikupe dovoljan broj potpisa da to obave naknadno. Liste elektora hrvatske zajednice su predate na vreme. Poznato je takođe da su se u biračkim spiskovima našli, po stranačkoj direktivi, i pripadnici većinskog naroda, kaže Slaven Bačić, jedan od funkcionera subotičkog DSHV.

Kao kandidati za nacionalne savete pojavljuju se i oni članovi nemanjinskih stranaka koji su svoju nacionalnu pripadnost do skoro negirali ili pak, u vreme kada nije bilo lako biti Hrvat, ideološki pripadali nekoj drugoj opciji, s negodovanjem komentarišu mnogi subotički Hrvati.

- Naravno da svako ima pravo da prema svojoj nacionalnoj pripadnosti učestvuje na ovim izborima, i to je sasvim legalno, ali nije etički to što su se mnogi od njih toga setili tek sada, ili što su svoj angažman i svoje političko delovanje stavili u službu ciljeva DS i drugih stranaka, a ne manjinske zajednice kojoj pripadaju, komentariše Ištvan Pastor.

A sve se to događa prilično daleko od očiju javnosti, jer je medijima ovaj događaj zanimljiv otprilike kao i život Eskima, kaže politički analitičar Tomislav Žigmanov. „Mnogi lokalni izbori su medijski više propraćeni nego ovi, u kojem učestvuje nekoliko stotina hiljada građana ove zemlje, i koji su zaista istorijski, budući da se na njima odlučuje o daljoj sudbini manjina u Srbiji. Čak ni dežurni CESID-ovi posmatrači nisu izrazili želju da prate ove izbore. A javnost je i u ovim kao i u „velikim izborima“, i te kako neophodna“, kaže Žigmanov.

Motivi za ulazak mnogih političkih aktera u nacionalne savete su vrlo jasni: to daje mogućnost da se uspostavi kontrola (i) nad manjinskim zajednicama - kroz kontrolu medija, kroz izbor svojih kadrova, kroz obezbeđivanje sinekura pojedincima - a to znači i kontrolu u narednim republičkim izborima, slažu se predstavnici manjina. Možda je ovo takođe i mera opreza, jer se do sada ispostavljalo da su manjine vrlo često opoziciono i kritički nastrojene prema vlasti, kaže Slaven Bačić.

- Vladajuća koalicija se uvukla i levo i desno, i napravila potpunu pometnju na političkoj sceni Srbije, pa želi da obezbedi prostor i među manjinama. Tako je svojevremeno radio i Milošević, delegirajući svoje insajdere u opozicione partije. Mislim da im se ovo može lako osvetiti i DS. Ne treba zaboraviti da je ova vlast to postala velikim delom zahvaljujući glasovima pripadnika manjina, koji su se uvek opredeljivali za demokratsku, građansku opciju. Ovakvo nedemokratsko uplitanje, i prikriveni totalitaristički motivi vladajućeg DS i ostalih, građani manjinskih zajednica će sigurno prepoznati, ocenjuje Slaven Bačić.

Vučinić: DS nema uticaj na izborne liste

U subotičkom odboru Demokratske stranke, međutim, tvrde da je sve to preterana reakcija bez ikakvog osnova. Gradonačelnik Subotice, i istovremeno šef gradskog odbora demokrata, Saša Vučinić izričit je u tvrdnji da DS nema nikakvu ulogu i nikakav uticaj na izborne liste.

- Ne vidim razlog za takvu nervozu kod pojedinih stranaka. Biračke odbore predlaže RIK, a u njima su se našli ljudi sa iskustvom sa izborima, delom iz mesnih zajednica a delom iz gradske uprave. Ako bi se članovi postavljali po nacionalnoj pripadnosti, prosto se ne bi moglo obezbediti da svaka zajednica ima svog predstavnika, kaže Vučinić i dodaje da su sve optužbe upućene na pogrešnu adresu, jer izbore ne organizuje gradska uprava.

Izvor:
http://www.danas.rs/danasrs/politika/ds_zeli_kontrolu_nad_nacionalnim_savetima_.56.html?news_id=191620
(01.06.2010)
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom: