Аутор Тема: Otvoreni studio - Diskusija o Vlasima - 1  (Прочитано 2632 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Otvoreni studio - Diskusija o Vlasima - 1
« послато: 21.05.2010. 01:20 »
Одлучио сам да у јеку предизборних активности и предаје листа за нови сазив Националног савета влашке националне мањине на youtube поставим телевизијско сучељавање посвећено влашком питању.
Гости у студију локалне пожаревачке телевизије су: Живослав Лазић, дипломирани социјални радник, председник СО Велико Градиште и председник Националног савета влашке мањине, Војислав Стојановић, наставник историје из Неготина, други на листи коју предводи Милетић Тића Михајловић, писац контроверзне "Етногенезе настанка Влаха", Драган Демић, дипломирани правник  из Рашанца, општина Петровац на Млави, секретар актуелног сазива Националног савета влашке националне мањине и Драгослав Зајкесковић, земљорадник из Злота, локални функционер Српске радикалне странке у Бору и одборник у локалној борској скупштини.

Емисија траје непуна два сата. Због тога сам био приморан да је на јутјуб поставим у више наврата, пошто је дужина видео клипова, за физичка лица, лимитирана на 10 минута.

Морам признати да сам се на почетку веома двоумио где на овом форуму да поставим видео-клип овог телевизијског сучељавања. Због свог садржаја и понашања учесника у расправи, помислио сам да је идеално да ову емисију, односно серију клипова ове емисије поставим под "Да се сви (на)смејемо". Брзо сам, међутим, схватио да  већини вас, који будете гледали ову емисију, неће бити до смеха већ до јаукања и плача.

Пред крај емисије, проф. Стојановић, видно изиритиран ставовима супарничког табора, није могао да издржи да пред укљученим камерама опсује на влашком. Због тога ову емисију не бих препоручио особама млађим од 18 година, као ни онима који имају проблема са срцем (због нервозе а чуо сам да  претерано смејање може да нашкоди ) ;D

Уживајте, или се спремите да гласно опсујете - све једо!  :) ;) :D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XParZ_tzEW4[/youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=XParZ_tzEW4
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Otvoreni studio - Diskusija o Vlasima - 2
« Одговор #1 послато: 21.05.2010. 01:55 »
Nastavak
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zrc_m1TFpsM[/youtube]
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Otvoreni studio - Diskusija o Vlasima - 3
« Одговор #2 послато: 21.05.2010. 02:32 »
Трећи део:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Us1q5ceLc40[/youtube]
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Otvoreni studio - Diskusija o Vlasima - 4
« Одговор #3 послато: 21.05.2010. 03:03 »
4. Део

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=N3d_-Mt4bdc[/youtube]
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Otvoreni studio - Diskusija o Vlasima - 5
« Одговор #4 послато: 21.05.2010. 07:06 »
Наставак:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=msNbDpHl9Ys[/youtube]
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Otvoreni studio - Diskusija o Vlasima - 6
« Одговор #5 послато: 21.05.2010. 07:41 »
Наставак:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8uW7GYENDfk[/youtube]
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Otvoreni studio - Diskusija o Vlasima - 7
« Одговор #6 послато: 21.05.2010. 07:43 »
Наставак:
[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=FcUK8RYouYY[/youtube]
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Otvoreni studio - Diskusija o Vlasima - 8
« Одговор #7 послато: 21.05.2010. 07:45 »
Наставак:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=q2VyruNj2TI[/youtube]
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Elena

• Регистровани члан
  • *
  • Поруке: 2
Одг: Otvoreni studio - Diskusija o Vlasima - 8
« Одговор #8 послато: 21.05.2010. 08:17 »
Upada u oci OGROMNA razlika u kulturi i nivou komunikacije onih koji sede sa desne i onih koji sede sa leve strane voditeljke.  ;)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
Одг: Otvoreni studio - Diskusija o Vlasima - 8
« Одговор #9 послато: 22.05.2010. 19:43 »
Upada u oci OGROMNA razlika u kulturi i nivou komunikacije onih koji sede sa desne i onih koji sede sa leve strane voditeljke.  ;)

Наравно! Лепо сте то приметили. Са леве стране седи човек који је био високи функционер Грађанског савеза Србије од његовог оснивања, а са њене десне стране су људи блиски Војиславу Шешељу и његовим радикалима.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже marija1111

• Регистровани члан
  • *
  • Поруке: 4
Одг: Otvoreni studio - Diskusija o Vlasima - 1
« Одговор #10 послато: 23.05.2010. 19:09 »
Sa moje tačke gledišta ljudi koji sede sa desne strane voditeljke , sem što imaju "gospodsko" odelo , imaju sijaset primitivnih gestova i karakteristika i zar da nas takvi brukaju? Sa leve strane ljudi , ne tako atraktivni i moćni, bar znaju šta je demokratičnost. Nadalje to što je prof. Voja rekao može da se prevede na srpskom adekvatnom izrekom (koja takođe nije psovka)- " što se nije prcalo ne mož se okozi."Druga je stvar što ova dvojica ne mogu da doskoče odgovarajućem bezobrazluku svojih "sabesednika" ali naći će se već neko ko će ovakve rasprave da rešava inteligentnije i smestiti ih u "njihovo ćoše sa njihovom mentalnom sabraćom".Nisu oni - niko, a ponajmanje Vlasi! Ja sam zinula čuvši prvog kočopera a onda i drugog kočopera - pa oni, ljudi moji , ne znaju ni vlaški. Da ih ja pitam dve glagolske promene mislim da ni na srpskom ne bi razumeli šta sam ih pitala.Otkud im toliko drskosti da govore u ime svih Vlaha?! Sledeći put ih molim vas pitajte (ko s njima bude razgovarao) nešto o kulturi, predanjima o rumunskum jeziku (koji verovatno bolje poznaju), pitajte ih o istoriji...Neka govore na rumunskom o tome kako su napravili  sir bez mleka (...) Taj sir koji nam nude? Kako ih , zaboga nije sramota?

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #11 послато: 23.05.2010. 20:50 »
Nadalje to što je prof. Voja rekao može da se prevede na srpskom adekvatnom izrekom (koja takođe nije psovka)- " što se nije prcalo ne mož se okozi."Druga je stvar što ova dvojica ne mogu da doskoče odgovarajućem bezobrazluku svojih "sabesednika" ali naći će se već neko ko će ovakve rasprave da rešava inteligentnije i smestiti ih u "njihovo ćoše sa njihovom mentalnom sabraćom".

"Profesor" Voja je pred uključenim kamerama doslovce rekao:

"Đin pulă brînḑa cînd nuie lapće", što u srpskom prevodu znači " Iz ku.ca sira, kad nema mleka".
Da li je pominjanje muškog polnog organa psovka ili nije, svima je jasno.

Ali, nije to najstrašnije. Najstrašnije je što o ovako nešto, pred uključenim kamerama govori čovek koji je radio ili i dalje radi u prosveti. Da ne pominjem teatralno ustajanje, čeprkanje po torbi, upadanje u reč, vređanje sagovornika i sijaset nebuloza izrečenih u toj emisiji.

Na kraju je i voditeljka, ukapiravši sa kim ima posla, počela da tera šegu sa njim.

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #12 послато: 24.05.2010. 00:11 »
Nadalje to što je prof. Voja rekao može da se prevede na srpskom adekvatnom izrekom (koja takođe nije psovka)- " što se nije prcalo ne mož se okozi."

Ako je izreka  što se nije prcalo ne mož se okozi "adekvatna" za jednog prosvetnog radnika, pa još da se sa takvom izrekom nastupa na televiziji, onda mogu samo da kažem da sa nama nešto nije u redu pošto od 250 000 ljudi nismo u stanju da izaberemo nekoga ko  gledaocima može da kaže nešto pametnije.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #13 послато: 24.05.2010. 07:08 »
Sa moje tačke gledišta ljudi koji sede sa desne strane voditeljke , ...

1 - Појасните вашу "тачку гледишта": да ли говорите о странама "из угла водитељке", или "из угла гледатељке"?
2 - Подсетио бих на једно (пра)старо прстописно правило: испред знака интерпункције не оставља се празно поље, већ иза њега.

Дакле, не:
voditeljke ,
него:
voditeljke,

Флорум није само место где показујемо наше образовање, политичку зрелост и кућно васпитање, него и елементарну писменост, па молим да се правописна правила поштују.   
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!