Аутор Тема: BEZOBRAZLUK: U BORU ZABRANJUJU VLASIMA JAVNU UPOTREBU MATERNJEG JEZIKA?  (Прочитано 4027 пута)

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
  • Углед: +0/-0
    • Паун Ес Дурлић
               Predsediku Republike Srbije G-dinu Borisu Tadiću
               Predsedniku Vlade Republike Srbije G-dinu Mirku Cvetkoviću
               Ministru za lokalnu samoupravu i dršavnu samoupravu Republike Srbije G-dinu Milanu Markoviću
               Ministru za ljudska i manjinska prava Republike Srbije G-dinu Svetozaru Čipliću
               Ministru Kulture Republike Srbije G-dinu Nebojši Bradiću
               Zaštitniku Građana Republike Srbije G-dinu Saši Jankoviću
               Predsedniku Nacionalnog Saveta Vlaške Nacionalne Manjine G-dinu Živoslavu Laziću
               Predsedniku Opštine Bor G-dinu Srđanu Marjanoviću
               Odbor za ljudska prava Negotin

OTVORENO PISMO

Dana 30.03.2009. godine pozvan sam mobilnim telefonom u 16h od strane radnika Centra za kulturu Janošević Gorana koji je istovremeno i predsednik Saveta M.Z. Bučje da se sutradan javim u 09h u Centar za kulturu jer će se održati zajednički sastanak sa direktorom centra.
               Takođe sam obavešten da ja pozovem na sastanak i predsednika KUD-a Stol iz Bučja Gorana Petrovića što sam ja i učinio.
               Dana 31.03.2009. godine u 09.05h došao sam na sastanak pri Centru za kulturu, na tom sastanku su bili prisutni:

Direktor Centra: Dušica Dojčinović
               Zamenik direktora: Vlasta Bukić
               Radnik Centra za kulturu: Danijel Čorboloković-Deni
               Radnik centra za kulturu pred M.Z. Bučje: Goran Janošević
               Ispred KUD-a Stol Bučje: Vajkić Dragoslav
               Ispred KUD-a Stol Bučje: Janković Ljubiša

Zamenik direktora Bukić Vlasta je otvorio sastanak na kome je obrazložio da je prethodnog dana održan sastanak u opštini, na kome je bio prisutan zajedno sa direktorom Centra za kulturu, i dao reč direktoru da nas upozna sa sadržajem dogovora u opštini.
               Reč je preuzela direktor Centra Dušica Dojčinović i ona nas je upoznala da je u opštini bilo dogovoreno i konstatovano da je prilikom održavanja manifestacije Susreti sela 2009. godine između KUD-a „Stol“ iz Bučja i KUD-a „Tanda“ održane dana 27.03.2009. godine namerno insceniran incident, jer je uvodni deo najavljivanja programa (konferansa) bila dvojezična, i to na srpskom jeziku a zatim i na vlaškom, pa su zato oni u dilemi da li da nas diskfalifikuju iz daljeg učestvoanja na ovoj manifestaciji.
               Ja sam nakon ovog upoznavanja zatražio da nam se objasni, ko je iz opštine zakazao taj sastanak i ko je bio na tom sastanku.
               Direktorka nas je upoznala da je bila pozvana zajedno sa zamenikom direktora, kod Saše Mirkovića člana opštinskog Veća i Dragana Žikića zamenika Predsednika opštine od kojih je dobila nalog da ovaj slučaj reši tako da ubuduće na ovoj manifestaciji ne sme da se konferansa vodi pored srpskog i na maternjem jeziku Vlaha.
               Na moje pitanje da li pesme i običaji mogu da se održe na maternjem jeziku, rečeno mi je da pesma i običaji mogu – ali da konferansa ne sme, jer to teži rumunizaciji sa čime se oni ne slažu.
               Zatim sam ja zatražio reč, na kome sam ih upoznao da se u Bučje govori vlaškim maternjim jezikom i da je zabrana upotrebe maternjeg jezika u međusobnom komuniciranju, presedan, po kom će najviše problema imati Centar za kulturu i njegovo rukovodstvo i da to nije dostojno jedne ovakve kuće koja deluje i radi u višenacionalnom okruženju, a koja prezentuje kulturu svih nacija zastupljenih u Borskoj opštini.
               Odgovoreno mi je da su oni organizatori ove manifestacije i da oni moraju da nastupe kako im je naloženo.
               Zatim sam ih upoznao da po ustavu Srbije i Zakonu o nacionalnim manjinama, na to ima pravo svaka nacionalna manjina na svoj maternji jezik, - Na šta su se oni složili da imaju pravo.
               Istovremeno sam ih upoznao da ću o ovom nemilom slučaju na ovom sastanku morati da obavestim nadležne institucije u Opštini, Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine, Odbor za zaštitu prava nacionalnih manjina u Srbiji, Ministarstvo za nacionalne manjine i ostala nadležna Ministarstva i institucije.
               Zatim sam odmah zakazao sastanak u Opštini radi upoznavanja sa nastalom problematikom na kome sam i njih pozvao.
               Na moje insistiranje na početku sednice da se vodi zapisnik i da i ja dobijem jedan primerak kako bih mogao da pokrenem inicijativu, direktorka mi je odgovorila da „nema problema – dobiće te“. Međutim zapisnik nije niko vodio!? Nakon što je dva puta napustila sastanak, rekla mi je da ne može da mi da taj zapisnik.
               Napred navedeno ponašanje u najvećoj mogućoj meri krši Međunarodne konvencije o zaštiti manjinskih prava,Ustav Republike Srbije i zakone Republike Srbije,te diskriminiše vlašku nacionalnu manjinu i ugožava joj osnovno ljudsko i manjinsko pravo, a to je da se koristi maternji jezik, te vas zato molim da preduzmete sve mere kako se ovakvi incidenti ne bi više dešavali.
               Ovo otvoreno pismo je upućeno svima kojima je naslovljeno ali ga istovremeno upućujem i javnosti Republike Srbije.

Dostavljeno :
               Kancelariji Saveta Evrope u Beogradu
               Kancelariji OEBS-a u Beogradu
               Predstavnik KUD-a “Stol” i
               Programskom Savetu Centra za kulturu Bor

Vajkić Dragoslav

Preuzeto sa:
http://www.timocpress.info/sr/?p=2101#more-2101
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже BORanin

• Ветеран форума
  • Поруке: 59
Одг: BEZOBRAZLUK: U BORU ZABRANJUJU VLASIMA JAVNU UPOTREBU MATERNJEG JEZIKA?
« Одговор #1 послато: 03.04.2009. 13:22 »
Nije Bor zabranio upotrebu vlaskog jezika vec su u pitanju fantazije jednog bolesnog pojedinca Sase Mirkovica, propalog menadzera Marije Serifovic koji se uvukao u opstinsku vlast u Boru i tamo radi sta mu se hoce. Za to su krivci pored predsednika opstine i sve vladajuce stranke u Boru, potpredesdnik opstine, predsednik SO Bor kao i svi odbornici. Izgleda da je svima njima vlast toliko bitna da su zaboravili zbog cega ih je narod izabrao na tim mestima, tako da se niko ne suprotstavlja svinjarijama Sase Mirkovica, koji je za svo ovo vreme naneo samo stetu opstini Bor. U zadnje vreme se izgleda nesto politicki zakacio i sa DS i VDSS pa otuda i ovakve njegove inicijative da se zabrani konferansa na vlaskom jeziku. To sigurno nije zelja gradjana koji su glasali za ovakvu vlast, a takodje ni Sasa Mirkovic nije na vlast dosao voljom gradjana vec ga je posle izbora ubacio Bosko Nicici iz pokreta "Zivim za Krajinu" kao svog menadzera. Dok je god takvih ljudi u Boru kao sto su Mirkovic i kompanija ugorozeni ce biti svi, i Srbi i Vlasi.

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #2 послато: 03.04.2009. 14:13 »
               Incident na susretima sela u Boru
               Prete izbacivanjem zbog korišćenja vlaškog jezika

Autor: S. Trifunović | 03.04.2009. - 05:00

BOR - Borsko selo Bučje, koje gotovo 100 odsto čine Vlasi, moglo bi da bude eliminisano sa ovogodišnje manifestacije susreta sela borske opštine, jer je delu opštinskog rukovodstva zasmetalo što je prilikom susreta KUD-a „Stol“ iz tog sela i KUD-a iz Tande program vođen na vlaškom i srpskom jeziku.

Predstavnik KUD-a „Stol“ Dragoslav Vajkić, koji je i član programskog saveta Centra za kulturu u Boru, organizatora susreta, izjavio je da je deo opštinskog rukovodstva preko tog centra zapretio izbacivanjem Bučja sa susreta sela, jer smatraju da najava na vlaškom jeziku predstavlja rumunizaciju Srbije.
               - Direktorka Centra za kulturu Dušica Dojčinović nam je prenela reagovanje opštinskih funkcionera Saše Mirkovića (Koalicija „Živim za Krajinu“) i Dragana Žikića (SPS), koji su procenili da smo kao organizatori namerno inscenirali incident sa dvojezičnom najavom, zbog čega su u dilemi da li da nas diskvalifikuju iz daljeg učestvovanja na ovoj manifestaciji. Dojčinovićeva nam je prenela i da je naloženo da se ovaj slučaj reši tako da ubuduće na toj manifestaciji ne sme da se konferansa vodi pored srpskog i na maternjem jeziku Vlaha - rekao je Vajkić i dodao da nije urodilo plodom što ih je upoznao da po Ustavu Srbije i Zakonu o nacionalnim manjinama svaka nacionalna manjina ima prava da koristi svoj maternji jezik.
               On kaže da je na ovaj način učinjen presedan, jer nije pomogao ni argument da se u Bučju gotovo sto odsto govori vlaški jezik, pa čak i da ima starih meštana koji ne znaju srpski. Ovaj incident je dobio tolike razmere da su o njemu obavešteni najviši državni organi, beogradske kancelarije Saveta Evrope i OEBS-a i Nacionalni savet Vlaha.
               Centrala Vlaške demokratske stranke Srbije, koja je član vladajuće koalicije, juče je oštro reagovala povodom ovog događaja. Predsednik te stranke i predsednik Skupštine opštine Bor Predrag Balašević ocenio je da stav Mirkovića i Žikića predstavlja diskriminaciju te nacionalne manjine, i podsetio da se sve ovo događa svega nekoliko dana pošto je usvojen Zakon o jednakosti i dva dana pošto je predsednik Srbije Boris Tadić boravio u Rumuniji u prijateljskoj poseti. On je rekao da u stavu dvojice opštinskih funkcionera postoje elementi za podnošenje krivične prijave, a tražiće se i odgovornost i smena sadašnje direktorice Centra za kulturu.
               Član Opštinskog veća Saša Mirković kaže da je Centar za kulturu izneo pritužbu da neko neovlašćeno snima celu manifestaciju iako to nije dozvoljeno, pošto autorska prava pripadaju Centru za kulturu.
               - Predsednik opštine Bor Srđan Marjanović, njegov zamenik Dragan Žikić i ja zauzeli smo jedinstven stav da ta manifestacija ne može da se koristi u političke svrhe, budući da su se snimatelji predstavili kao članovi Vlaške demokratske stranke Srbije - rekao je Mirković. On je rekao da čelnici opštine nemaju ništa protiv da se konferansa obavi na srpskom i na vlaškom jeziku.

Preuzeto sa:
http://www.blic.rs/srbija.php?id=86517

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #3 послато: 03.04.2009. 14:20 »

Nije Bor zabranio upotrebu vlaskog jezika vec su u pitanju fantazije jednog bolesnog pojedinca

Потпуно сте у праву, преформулисао сам наслов топика!

Ван мреже donjovanoti

• Регистровани члан
  • *
  • Поруке: 2
« Одговор #4 послато: 04.04.2009. 01:19 »
Pozdrav sviM LJUDIMA DOBRE VOLJE. iz Splita . Ja sam Bučijanac( za papane Dr. ) ali čovek na prvom mestu. Pa jeste li vi normalni(mislim da svi znate kome se obraćam)jedna država,više kultura,više običaja,više svega za državu,ali hebiga, naučili samo da se koljemo,ne mi VLASI, mirljubivi oduvek. Ja u Splitu kada kažem da sam Vlah, ljudi zastanu, zašto? Ovde u Dalmaciji postoji pogrdan naziv za Srbe "Vlasi" ali kada im malo objasniš onda "legnu" onda malo usporediš par vlaških reči sa hrvatskim, talijanskim, francuskim i sično. i ljudi(dalmoši) se oduševe. U Hrvatskoj postoje jezične autohtone skupine(čakavština-Vis,Hvar,Istra,Međumurje i slično) turistički veoma traženo i isplative. Neki moji splićani bili su samnom u Bučju, nisu mogli verovati da još uvek postoji mleko, osmesi na licu, dobrota u očima, i da se razumu sa ljudima koji govore drugim jezikom ,a opet znaju sve jezike da bi se ljudi razumeli. Mislim da je u svemu ovde sudelovala neka mala lokalna "jajara" koja je htela da se dodvori nekoj tamo vodećoj stranci tipa KP SKJ i zeznula stvar(daj Bože da je tako) , ali pazi iz moga Bučja,ne mogu verovati. E to je već kuhinja tipa CIA jer počinjemo kuvati tamo gde je najmirnije,a posle je sve lako. Ma ljudi naučite se više kako se manipulira sa krelcima, jer da bi uzbudio kretene kreneš sa ljudima. A fala Bogu kreteni su uvek glasniji i nažalost imaju bolje veze, mislim veze hm, hm, mi ljudi ne držimo to toga tipa veza...-.ma mogu pisati još pola noći,VLASI HAJDE KONAČNO DIGNITE GLAS,JER KOLIKO VIDIM PRAVI SE VLASI BORE ZA VAS, JAVNI POZDRAV I PODRŠKA PAUNU, PA VLASI IMA NAS, DRŽIMO DO SEBE, JAVITE SE OBIČNI NARODE KOJI NISTE NA INTERNETU, VLASI PODRŽITE SAMI SEBE.GrujićJovica Split.

Floramare

• Гост
« Одговор #5 послато: 04.04.2009. 08:03 »
Budala svuda ima ,e sad brate NS treba da prilegne na poso i istera stvari na čistac ,da u budućnosti drugome nni na kraj pameti ne padne takva misao a kamoli kaže i uradi

Ван мреже dPasujoni

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 436
« Одговор #6 послато: 08.04.2009. 10:44 »
Цитат
Budala svuda ima, e sad brate NS treba da prilegne na poso i istera stvari na čistac, da u budućnosti drugome ni na kraj pameti ne padne takva misao a kamoli kaže i uradi

Ne treba potcenjivati budale, jer one nedostatak pameti nadoknađuju bezobrazlukom i nasilnošću.
Čega se pametan stidi, time se budala ponosi!

Na žalost, mislim da će toga biti i ubuduće, barem što se tiče takvih ljudi i njihovih misli i na kraju pokušaja istih da vrše pritisak.

U svakom slučaju treba na adekvatan način reagovati, kako se takve želje pojedinaca nikada ne bi ostvarile.

dPasujoni

Ван мреже dejan

• Регистровани члан
  • *
  • Поруке: 1
« Одговор #7 послато: 08.04.2009. 20:13 »
Pozdrav svima,
Vreme je da pojedinci prestanu da misle da su pamet izmislili bas oni i da na nju imaju eksluzivna prava.
Srcu u kome mržnja kuca teško je objasniti sta je to ljubav i poštovanje.....
Takvom srcu poručujem:

"Ono sto je najlepse na iskrenoj i dubokoj ljubavi na kojoj je sve lepo,
to je da u odnosu prema onome koga volimo nijedna nasa mana ne dolazi
do izraza. Mnogo sta sto je zlo u nama izcezava, a ono sto je dobro
ustostrucuje se".
                                                  Andric