Predsediku Republike Srbije G-dinu
Borisu Tadiću Predsedniku Vlade Republike Srbije G-dinu
Mirku Cvetkoviću Ministru za lokalnu samoupravu i dršavnu samoupravu Republike Srbije G-dinu
Milanu Markoviću Ministru za ljudska i manjinska prava Republike Srbije G-dinu
Svetozaru Čipliću Ministru Kulture Republike Srbije G-dinu
Nebojši Bradiću Zaštitniku Građana Republike Srbije G-dinu
Saši Jankoviću Predsedniku Nacionalnog Saveta Vlaške Nacionalne Manjine G-dinu
Živoslavu Laziću Predsedniku Opštine Bor G-dinu
Srđanu Marjanoviću Odbor za ljudska prava Negotin
OTVORENO PISMO
Dana 30.03.2009. godine pozvan sam mobilnim telefonom u 16h od strane radnika Centra za kulturu Janošević Gorana koji je istovremeno i predsednik Saveta M.Z. Bučje da se sutradan javim u 09h u Centar za kulturu jer će se održati zajednički sastanak sa direktorom centra.
Takođe sam obavešten da ja pozovem na sastanak i predsednika KUD-a Stol iz Bučja Gorana Petrovića što sam ja i učinio.
Dana 31.03.2009. godine u 09.05h došao sam na sastanak pri Centru za kulturu, na tom sastanku su bili prisutni:
Direktor Centra: Dušica Dojčinović
Zamenik direktora: Vlasta Bukić
Radnik Centra za kulturu: Danijel Čorboloković-Deni
Radnik centra za kulturu pred M.Z. Bučje: Goran Janošević
Ispred KUD-a Stol Bučje: Vajkić Dragoslav
Ispred KUD-a Stol Bučje: Janković Ljubiša
Zamenik direktora Bukić Vlasta je otvorio sastanak na kome je obrazložio da je prethodnog dana održan sastanak u opštini, na kome je bio prisutan zajedno sa direktorom Centra za kulturu, i dao reč direktoru da nas upozna sa sadržajem dogovora u opštini.
Reč je preuzela direktor Centra Dušica Dojčinović i ona nas je upoznala da je u opštini bilo dogovoreno i konstatovano da je prilikom održavanja manifestacije Susreti sela 2009. godine između KUD-a „Stol“ iz Bučja i KUD-a „Tanda“ održane dana 27.03.2009. godine namerno insceniran incident, jer je uvodni deo najavljivanja programa (konferansa) bila dvojezična, i to na srpskom jeziku a zatim i na vlaškom, pa su zato oni u dilemi da li da nas diskfalifikuju iz daljeg učestvoanja na ovoj manifestaciji.
Ja sam nakon ovog upoznavanja zatražio da nam se objasni, ko je iz opštine zakazao taj sastanak i ko je bio na tom sastanku.
Direktorka nas je upoznala da je bila pozvana zajedno sa zamenikom direktora, kod Saše Mirkovića člana opštinskog Veća i Dragana Žikića zamenika Predsednika opštine od kojih je dobila nalog da ovaj slučaj reši tako da ubuduće na ovoj manifestaciji ne sme da se konferansa vodi pored srpskog i na maternjem jeziku Vlaha.
Na moje pitanje da li pesme i običaji mogu da se održe na maternjem jeziku, rečeno mi je da pesma i običaji mogu – ali da konferansa ne sme, jer to teži rumunizaciji sa čime se oni ne slažu.
Zatim sam ja zatražio reč, na kome sam ih upoznao da se u Bučje govori vlaškim maternjim jezikom i da je zabrana upotrebe maternjeg jezika u međusobnom komuniciranju, presedan, po kom će najviše problema imati Centar za kulturu i njegovo rukovodstvo i da to nije dostojno jedne ovakve kuće koja deluje i radi u višenacionalnom okruženju, a koja prezentuje kulturu svih nacija zastupljenih u Borskoj opštini.
Odgovoreno mi je da su oni organizatori ove manifestacije i da oni moraju da nastupe kako im je naloženo.
Zatim sam ih upoznao da po ustavu Srbije i Zakonu o nacionalnim manjinama, na to ima pravo svaka nacionalna manjina na svoj maternji jezik, - Na šta su se oni složili da imaju pravo.
Istovremeno sam ih upoznao da ću o ovom nemilom slučaju na ovom sastanku morati da obavestim nadležne institucije u Opštini, Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine, Odbor za zaštitu prava nacionalnih manjina u Srbiji, Ministarstvo za nacionalne manjine i ostala nadležna Ministarstva i institucije.
Zatim sam odmah zakazao sastanak u Opštini radi upoznavanja sa nastalom problematikom na kome sam i njih pozvao.
Na moje insistiranje na početku sednice da se vodi zapisnik i da i ja dobijem jedan primerak kako bih mogao da pokrenem inicijativu, direktorka mi je odgovorila da „nema problema – dobiće te“. Međutim zapisnik nije niko vodio!? Nakon što je dva puta napustila sastanak, rekla mi je da ne može da mi da taj zapisnik.
Napred navedeno ponašanje u najvećoj mogućoj meri krši Međunarodne konvencije o zaštiti manjinskih prava,Ustav Republike Srbije i zakone Republike Srbije,te diskriminiše vlašku nacionalnu manjinu i ugožava joj osnovno ljudsko i manjinsko pravo, a to je da se koristi maternji jezik, te vas zato molim da preduzmete sve mere kako se ovakvi incidenti ne bi više dešavali.
Ovo otvoreno pismo je upućeno svima kojima je naslovljeno ali ga istovremeno upućujem i javnosti Republike Srbije.
Dostavljeno :
Kancelariji Saveta Evrope u Beogradu
Kancelariji OEBS-a u Beogradu
Predstavnik KUD-a “Stol” i
Programskom Savetu Centra za kulturu Bor
Vajkić Dragoslav****************
Preuzeto sa:
http://www.timocpress.info/sr/?p=2101#more-2101