Аутор Тема: Влашка села на карти из 1921. године (1) * Saćiľi rumâńeşć pi mapă đin 1921.  (Прочитано 11448 пута)

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
  • Углед: +0/-0
    • Паун Ес Дурлић
ЗАГЛАВЉЕ И ЛЕГЕНДА КАРТЕ ИЗ 1921. ГОДИНЕ

(Превод заглавља карте)
Др Н. ПОП
ДУНАВСКИ РУМУНИ
из СРБИЈЕ и БУГАРСКЕ
према подацима пописа
Југославије из 1921 и Бугарске из 1920.

Напомена: легенду сам графички преуредио ради лакшег прегледа и упоређивања са картом, која има водоравно издужен формат и тешко ју је било у целини уклопити у тело топика.

Карта је у наредном топику!

Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
Влашка села на карти из 1921. године (2)
« Одговор #1 послато: 21.03.2007. 17:50 »

Извор:
“SPAŢIUL ISTORIC ŞI ETNIC ROMÂNESC”
ED. MIRCEA COCIU
BUCUREŞTI, 1993

*
Vezi şi harta din 1911.
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=40.msg98#msg98

Ван мреже virgil

• Сарадник форума
  • Поруке: 207
Dacă t'ĭ-am înţăľes bińe, Duomnu Păuńe, vrĭeĭ să spuńĭ că numa śercuriľe aľe ruoşĭi încă măĭ au rumâńĭ?

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић
Nu, nu!
Vĭedz legenda în porânca đisupra!
Tuaće sămńiľi-n legendă sânt facuće đin parća lu cartografu, ĭo numa am scurtat legenda care ĭe prĭa lungă, aşa đi am taĭato-ndoă părţ, şî părţâľe-ľa ľ-am pus una đisupra đi alta!

Дакле, црвени кругови означавају насеља са већинским влашким становништвом 1921. године, према званичним пописима државе Србије тога времена.

Alexandru

• Гост
Mislim da ova karta najbolje predstavlja ko smo mi i gde sve zivimo, a svi zaboravljaju da su Vlasi (Rumuni) naseljavali sva sela oko Kladova,Majdanpeka i Bora, a danas su prakticno u regionu Kljuca bukvalno nacionalno onesvesceni : prema popisu iz 2002. godine nema NIJEDNOG (?!) vlaskog sela,sva su pretezno srpska... Nas jezik biva zaboravljen,mladi odlaze i asimiluju se sa srpskim stanovnistvom po okolnim gradovima,gubi se tradicija i nacionalno obelezje...

Ono sto ja znam u vezi samog Smedereva i sela u okolini, a i kako stariji pripovedaju, asimilacija Vlaha (Rumuna) pocela je jos od Prvog srpskog ustanka,otvaranjem prvih seoskih i gradske skole 1806. godine,kada se zarad nacionalnog osvescenja Srba koji su kao i mi bili pod Turcima u skolama ucio iskljucivo MATERNJI jezik (knjizevni jezik tadasnjih Srba,koji ruku na srce i nema mnogo veze sa danasnjim srpskim,ali je nosio odrednicu SRPSKI). Vlasko stanovnistvo iz grada i okolnih mesta ucilo je taj jezik solidarno sa pripadnicima srpskog etnosa,bez ikakvih ... i tako vremenom vlaski jezik se mogao cuti sve manje i manje po sokacima i na ulici... Danas kada govorimo o Vlasima u okolini Smedereva kao da govorimo o nekoj endemskoj vrsti,prosto je skoro pa nemoguce cuti vlaski jezik... Ali su prezimena ostala... Tako danas u Smederevu ima Gauzanovica,Prvulovica,Trailovica, Kracunovica, Radulovica, Samuilovica, Raduleskovica ... Sve Srbin do Srbina... :(

Popis Vlaha koji je radjen na prostoru Istocne Srbije u drugoj polovini 19. veka pokazuje gde sve zive Vlasi. Potrudicu se da ih postavim ovde pa da vidimo koliko nas je bilo u nasim selima, a sto se tice prekomoravskih Vlaha ovde cu staviti spisak naselja za koje se smatra da su bila vlaska pre gore spomenute asimilacije. Naselja koja su navedena u zagradama su naselja u kojima je zabelezeno prisustvo Vlaha.

NASELJA PREKOMORAVSKIH VLAHA

OPSTINA SMEDEREVO

Naselja : Kulic, Lipe, Radinac, Salinac, Skobalj (Smederevo, Mala Krsna, Osipaonica, Vranovo)

OPSTINA VELIKA PLANA

Naselja : Rakinac (Velika Plana, Milosevac, Staro Selo, Veliko Orasje)

OPSTINA JAGODINA

Naselja : Strizilo (Jagodina). Naselje Dobra Voda je sa desne strane V Morave

Vlaska naselja opstine Cuprija (Bigrenica,Batinac,Isakovo,Vlaska, i Cuprija) se nalaze sa desne strane Morave

OPSTINA PARACIN

Naselja : (Paracin,Tresnjevica)

OPSTINA VARVARIN

Naselja : (Varvarin,Izbenica)

Treba jos spomenuti da izvesan broj sela u okolini Mladenovca (Vlaska) i Smederevske Palanke (Vlaski Do,nema nikakve veze sa selom istog naziva u okolini Zabara) nosi odrednicu VLASKI,VLASKO,VLASKA kao i veliki broj drugih toponima iz ovog kraja. Razlog za to bi mogao biti postojanje Vlaha i u ovim krajevima. Trenutno prikupljam informacije o tome,pa ne mogu nista konkretnije reci po tom pitanju.

Podaci kojima ja raspolazem (engleska Wikipedia) na prostoru opstina Smederevo i Velika Plana zivi oko 8.800 autohtonih Vlaha,mada ta brojka verovatno premasuje 10.000...

UN MARE SALUT

Ван мреже virgil

• Сарадник форума

Izgleda da ima, ili da je do nedavno bilo Vlaha u okolini Nisa.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
Bilo je Vlaha i u okolini Nisa, Virgil, samo ove "Niske Meraklije" i vlasko kolo koje sviraju sa tim nema nikakve veze. To bi znacilo da je svako ko svira Valcer Austrijanac a svako ko svira Sirtaki bi na osnovu toga trebao da bude Grk? Onda bi svi ovi nasi "turbo folkeri" trebalo da su Turci, posto preferiraju orijentalni melos.
Nemojmo da preterujemo jer na taj nacin sebi, umesto da pomazemo, samo odmazemo.

Fi salutat
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже virgil

• Сарадник форума
Vreĭ să spuńĭ că toţî cântărĭeţîî ăşćia la naĭ nu-s româńĭ?  ;)

http://www.panflutejedi.com/hall.html

Starosedeoc

• Гост
Pa zar je ovo moguce po ovoj mapi Laznica nije vecinsko vlasko selo tamo nikada nije bilo srba a nema ih ni danas ovo znam sto posto.

Ван мреже Paun

• Администратор
    • Паун Ес Дурлић

Pa zar je ovo moguce po ovoj mapi Laznica nije vecinsko vlasko selo ...

Јесте, само треба пажљиво погледати легенде у првом топику ове теме. Тамо су већинска места означена на два начина: црвеним и сивим кругом. Црвени означава проценат а сиви број становника. Пошто код Лазнице стоји сиви круг, то, према овом картографу, значи следеће: 1) село има преко 3000 становника, и 2) оно према броју Влаха спада у села чији се проценат креће између 50 и 100%. Поред Лазнице, на овај начин су обележена још и села Рановац, Јабуковац и Злот. Рановац је подвучен, што према легенди карте значи да има преко 99% влашког живља. На први поглед овај начин бележења мало збуњује, али када се зна да величина села и етнички проценат нису исте категорије, онда је разумљиво зашто је аутор овако поступио.

Floramare

• Гост
Ne razumem ovu mapu ,nikako sve je tako zbrkano