APCE: A fost adoptata rezolutia 1632 care obliga statul sarb sa acorde drepturi romanilor din Timoc Strasbourg, Franta / Romanian Global News
joi, 02 octombrie 2008
Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat Rezolutia 1632 privind „Situatia minoritatilor nationale din Voivodina si a minoritatilor etnice romane din Serbia”. Rezolutia care priveste soarta uneia dintre cele mai importante comunitati romanesti din jurul frontierelor- comunitatea romaneasca din Timoc, a fost adoptata ieri 1 octombrie, transmite Romanian Global News.Textul Rezolutiei este extrem de important pentru romanii din Timoc, chiar daca forma sa putea fi si mai clara decat atat. Ca urmare a sprijinului acordat parlamentarilor sarbi, de catre cei greci, ciprioti si rusi, dar si a tradarii a patru parlamentari din Romania care nu au fost prezenti la dezbatere, rezolutia nu a fost adoptata in forma propusa.Romanian Global News va reveni facand publice numele parlamentarilor romani care au tradat interesele romanesti si anunta de pe acum ca va porni o campanie publica pentru retragerea sprijinului parlamentar de catre partidele ai caror membri sunt cei patru si neincluderea lor pe liste pentru alegerile parlamentare din noiembrie.Textul Rezolutiei a suferit mici modificari fata de forma initiala propusa, insa el ramane extrem de clar.
Rezolutia arata in mod clar ca: Invita autoritatile competente ale Republicii Serbia sa ia masurile necesare pentru a le inlesni valahilor/românilor care locuiesc in estul Serbiei (pe vaile Timocului, Moravei si Dunarii) accesul la invatamânt, la presa si la administratie publica in limba lor materna si sa le ofere acestora mijloacele de a-si tine servicii religioase in aceasta limba(23.16);sa identifice si sa aplice solutii tehnice care sa le permita persoanele din estul Serbiei sa receptioneze emisiunile in limba româna difuzate in Voievodina(23.17). Situatia minoritatilor nationale din Voievodina si a minoritatii etnice române din Serbia Rezolutia 1632 (2008)(1)1. Adunarea parlamentara ia nota ca societatile europene de astazi sunt in esenta lor multiculturale si multietnice.
2. Adunarea apara cu tarie diversitatea culturala, a carei importanta este subliniata in multiple instrumente ale Consiliului Europei si in mod particular in Conventia-cadru pentru protectia minoritatilor nationale (STCE nr. 157) si in Carta europeana a limbilor regionale sau minoritare (STCE nr. 148).
3. Diversitatea nu trebuie perceputa ca o amenintare, ci ca o sursa de imbogatire. Ea trebuie respectata si aparata ca o componenta de baza a oricarei societati democratice. Or, respectarea principiilor in materie de drepturi ale omului, preeminenta dreptului si democratia constituie cea mai buna garantie a respectarii diversitatii.
4. Serbia, ca si orice regiune din Balcani, este una din tarile cele mai multiculturale ale Europei. Ea trebuie sa releve provocarile inerente oricarei societati multiculturale, veghind la promovarea unei viziuni asupra societatii bazate pe respectarea diversitatii, combatând totodata orice forma de intoleranta si de discriminare.
5. Aceasta regiune, inclusiv Serbia, ramâne marcata de tensiuni interetnice. Astazi se mai inregistreaza in Serbia incidente cu caracter etnic variabile ca nivel si intensitate.
6. Adunarea subliniaza ca dialogul intercultural si respectarea diversitatii culturilor constituie garantii ale pacii si ale stabilitati pe termen lung in regiune.
7. In timp ce incidentele cu caracter etnic sunt in prezent putin numeroase in provincia sârba Voievodina, provincie caracterizata printr-un amestec etnic dintre cele mai pronuntate in tara, trebuie constatat ca in anul 2004 – perioada marcata de incidente interetnice numeroase si
alarmante – autoritatile au reactionat cu prea multa multa intârziere.
8. Adunarea indeamna cu insistenta autoritatile sârbe sa reactioneze intotdeauna cu multa promptitudine si hotarâre impotriva oricarei violente interetnice.
9. Adunarea se felicita constatând adoptarea unui numar de initiative laudabile, intre care si "pachetul" legislativ din anul 2002 si noua Constitutie sârba din 2006, in favoarea drepturilor minoritatilor nationale si incurajeaza autoritatile sa-si continue eforturile in acest sens.
10. In aceasta privinta Adunarea constata cu multa satisfactie ca dupa ultimele alegeri a fost restabilita functia de ministru pentru drepturile omului si drepturile minoritatilor si ca reprezentantii minoritatilor fac parte din guvernul de coalitie ocupând functii ministeriale. 11. Aceste eforturi vor trebui conjugate de catre autoritatile statului, institutiile religioase precum si mass-media printr-o politica a comunicarii, in vederea promovarii spiritului de toleranta, a dialogului intercultural si a combaterii discriminarii.
12. Adunarea se felicita sa constate ca un proiect de lege privind combaterea discriminarii a fost pregatit si prezentat spre comentare Comisiei de la Venetia. Adoptarea rapida si aplicarea acestei legi sunt deosebit de importante pentru a preveni discriminarile ulterioare indreptate impotriva minoritatilor nationale.
13. Adunarea considera ca mediatorul poate si trebuie sa joace un rol important in acest sens. Ea se felicita asadar in legatura cu indelung asteptata desemnare, la 29 iunie 2007, a unui mediator al Republici Serbia.
14. Intre altele, autoritatile trebuie sa-si continue eforturile in vederea sporirii increderii minoritatilor fata de reprezentantii autoritatilor si pentru a combate prejudecatile fata de minoritati, prejudecati care pot sa persiste in sânul fortelor de ordine si a puterii judecatoresti. Adunarea se felicita in legatura cu existenta unui program privind cresterea reprezentarii membrilor minoritatilor in rândul fortelor de ordine si a puterii judecatoresti, si in special privind punerea in aplicare a unei forte de politie multietnice in sudul Serbiei. Ea incurajeaza autoritatile sa extinda si sa aplice aceasta initiativa in alte regiuni si mai cu seama in Voievodina.
15. Adunarea este totusi ingrijorata sa constate mari lacune in ceea ce priveste punerea in aplicare a drepturilor minoritatilor. Autoritatilor nationale, regionale si locale le revine raspunderea unei depline si complete puneri in aplicare a prevederilor legale pertinente.
16. Anumite prevederi legale sunt defectuoase de mai multi ani, ceea ce impiedica o exploatare cât mai buna posibil, in beneficiul membrilor minoritatilor, a potentialului oferit de cadrul legislativ dezvoltat in anul 2002.
17. Adunarea considera ca aceste lacune ale legislatiei pun la indoiala credibilitatea si vointa politica a autoritatilor in materie de drepturi ale minoritatilor si nu sunt prielnice consolidarii increderii membrilor minoritatilor nationale in autoritati.
18. Mai mult, Adunarea este ingrijorata sa constate divergentele de la o regiune la alta in ceea ce priveste punerea in aplicare si accesul efectiv al membrilor minoritatilor la drepturile lor. Adunarea constata in special ca membrii minoritatilor nationale din estul Serbiei sunt intr-o situatie categoric mai putin favorabila decât cei din Voievodina.
19. Cât despre chestiunea identitatii minoritatilor, si in special având in vedere dezbaterile din jurul minoritatilor româna si valaha, Adunarea aminteste principiul enuntat in articolul 3 al Conventiei-cadru pentru protectia minoritatilor nationale si reafirma ca orice incercare privind impunerea unei identitati unei persoane, sau unui grup de persoane, este inadmisibila.
20. Adunarea incurajeaza asadar membrii minoritatilor româna si valaha din estul Serbiei sa-si uneasca eforturile si sa depaseasca neintelegerile lor interne in interesul lor insisi si pentru pastrarea trasaturilor specifice care constituie identitatile lor. Autoritatile sârbe sunt raspunzatoare in acest caz sa nu impiedice, ci dimpotriva sa sustina initiativele in acest sens.21. Adunarea este constienta de ingrijorarile exprimate de Comisia pentru Democratiei prin Drept (Comisia de la Venetia) in legatura cu Legea din anul 2006 privind Bisericile si organizatiile religioase din Republica Serbia si se asociaza recomandarii acesteia prin care cere o definire mai exacta a statutului dreptului canonic si a hotarârilor instantelor bisericesti. Pe de alta parte, Adunarea roaga insistent autoritatile sârbe sa coopereze deopotriva cu Biserica Ortodoxa Sârba si cu Biserica Ortodoxa Româna pentru gasirea unei solutii practice de natura sa faca efectiva libertatea religiei in partea de rasarit a tarii, asa cum este deja in cazul Voievodinei.22. In sfârsit, constienta de faptul ca cooperarea dintre statul de resedinta si statul inrudit, prin intermediul acordurilor bilaterale, prezinta un interes real in scopul garantarii stabilitatii in Europa, Adunarea cheama autoritatile sârbe sa-si intensifice relatiile de buna vecinatate cu statele inrudite (România, Ungaria, Croatia si «fosta republica iugoslava a Macedoniei») aplicând integral acordurile bilaterale semnate de acestea.
23. Prin urmare, Adunarea invita autoritatile competente ale Republicii Serbia :23.1. sa acorde o atentie sporita plângerilor privind violenta interetnica si sa reactioneze cu promptitudine, hotarâre si eficienta la acestea, mai cu seama prin anchete ale politiei si printr-o urmarire penala eficienta;
23.2. sa vegheze asupra punerii efective in aplicare a legislatiei in materie de drepturi ale minoritatilor si in special a legilor adoptate in anul 2002;
23.3. sa aloce cât de repede posibil fonduri pentru promovarea sociala, economica, culturala si pentru dezvoltarea generala a minoritatilor nationale, alocare prevazuta de articolul 20 din legea-cadru din anul 2002 privind protectia drepturilor si libertatilor minoritatilor nationale;
23.4. sa adopte neintârziat o lege privind combaterea discriminarii, tinând cont de remarcile formulate de Comisia de la Venetia;
23.5. sa adopte in regim prioritar textele legislative privind alegerea si finantarea Consiliilor nationale pentru minoritatile nationale, tinând cont de comentariile expertilor Consiliului Europei pe marginea proiectului de lege privind alegerile;
23.6. sa defineasca cu mai multa precizie competentele si obligatiile Consiliilor nationale pentru minoritatile nationale, dotându-le cu fondurile necesare realizarii misiunilor lor;
23.7. sa introduca un mecanism de control din partea Consiliilor nationale pentru minoritati a actelor executivului in materie de drepturi ale minoritatilor;
23.8. sa convoace reuniuni mai numeroase si cu o mai mare regularitate ale Consiliului national pentru minoritatile nationale;
23.9. sa prevada desemnarea unui mediator adjunct insarcinat cu problemele ce tin de drepturile minoritatilor;
23.10. recunoscând progresele marcate de dispozitiile noii Constitutii in aceasta privinta, sa consolideze in continuare stabilitatea bugetelor provinciilor autonome;
23.11. sa ia masuri pozitive in favoarea persoanelor apartinând tuturor minoritatilor si sa vegheze asupra eradicarii oricarei discriminari impotriva membrilor lor;
23.12. sa-si intensifice eforturile pentru dezvoltarea initiativelor privind promovarea spiritului de toleranta si a dialogului intercultural;
23.13. sa accelereze initiativele privind pregatirea unor cadre didactice calificate sa predea limbile minoritare si sa predea in aceste limbi;
23.14. sa continue sa dezvolte scolile bilingve si scolile in limba materna;
23.15. sa suprime diferentele regionale existente in ceea ce priveste garantarea efectiva a drepturilor minoritatilor (in special privind folosirea limbilor minoritare in administratie, invatamântul in limbile minoritare, libertatea religiei etc.) punând integral in aplicare, si pe intreg teritoriul, legislatia in vigoare in acest domeniu;
23.16. sa ia masurile necesare pentru a le inlesni valahilor/românilor care locuiesc in estul Serbiei (pe vaile Timocului, Moravei si Dunarii) accesul la invatamânt, la presa si la administratie publica in limba lor materna si sa le ofere acestora mijloacele de a-si sa tina servicii religioase in aceasta limba;
23.17. sa identifice si sa aplice solutii tehnice care sa le permita persoanele din estul Serbiei sa receptioneze emisiunile in limba româna difuzate in Voievodina;
23.18. sa prevada exceptiile de la procedurile de privatizare in domeniul presei in favoarea presei in limbile minoritare in scopul de a asigura viabilitatea acesteia;24. Adunarea cheama de asemenea Serbia si statele inrudite vizate sa convoace cât mai repede posibil Comisiile interguvernamentale mixte prevazute de acordurile bilaterale privind cooperarea in domeniul protectiei minoritatilor nationale incheiate de acestea.
25. Adunarea invita Comisia sa pentru respectarea obligatiilor si angajamentelor statelor membre ale Consiliului Europei (Comisia de monitorizare) sa ia in consideratie indeaproape propunerile cuprinse
in aceasta rezolutie in cadrul dialogului sau cu autoritatile sârbe.
Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei ________________________________________
Situatia minoritatilor nationale din Voievodina si a minoritatii etnice române din Serbia
Recomandarea 1845 (2008)(2)1. Adunarea parlamentara, referindu-se la Rezolutia sa 1632 (2008) privind situatia minoritatilor nationale din Voievodina si a minoritatii etnice române din Serbia, invita Comitetul de Ministri sa tina cont, in cadrul monitorizarii sale regulate, de recomandarile pe care li le-a adresat autoritatilor sârbe in
respectiva rezolutie si sa tina cont de acestea in cadrul urmatorului sau ciclu de monitorizare in virtutea Conventiei-cadru pentru protectia minoritatilor nationale.
2. Adunarea le recomanda de asemenea Comitetului de Ministri si autoritatilor sârbe sa prevada lansarea unor noi programe de asistenta cu tinta fixa in vederea sprijinirii elaborarii unor planuri de actiune concrete privind promovarea spiritului de toleranta si a dialogului intercultural si in special privind sporirea increderii minoritatilor in institutiile statului si pentru combaterea prejudecatilor indreptate impotriva minoritatilor care pot sa mai persiste in sânul fortelor de ordine si al puterii judecatoresti.
1) Dezbătută de către Adunarea Parlamentară la 1 octombrie 2008 (cea de-a 33-a şedinţă) (a se vedea DOC. 11528, Raportul Comisiei Juridice şi Drepturi ale Omului, raportor dl Herrmann). Text adoptat de Adunare la 1 octombrie 2008. A se vedea Recomandarea 1845 (2008).
2) Dezbătută de către Adunarea Parlamentară la 1 octombrie 2008 (cea de-a 33-a şedinţă) (a se vedea DOC. 11528, Raportul Comisiei Juridice şi Drepturi ale Omului, raportor dl Herrmann). Text adoptat de Adunare la 1 octombrie 2008.
http://www.rgnpress.ro/Politic/APCE-A-fost-adoptata-rezolutia-1632-care-obliga-statul-sarb-sa-acorde-drepturi-romanilor-din-Timoc.html