Аутор Тема: Politika o Cincarima  (Прочитано 4688 пута)

Ван мреже gornjane

• Активни члан
  • **
  • Поруке: 13
  • Углед: +0/-0
Politika o Cincarima
« послато: 25.04.2007. 16:26 »
Postovanje Vlachs!

Nisam bas siguran da li ovde treba da iznesem svoje misljenje o Nama, ali u krajnjem to nije ni bitno? Ono ce svakako naci put do Vas ako je vredno i interesantno!

Ja se osecam kao 100% Vlah i uvek sam se tako deklarisao. Time nisam ni manje ni vise bitan, niti vredan, samo se tako osecam. Kvalitet ljudi ne pociva na rasi, veroispovesti, politickom ubedjenju... kvaliet ljudi pociva na njihovim znanjima, umecima, sposobnostima, moralnom integritetu... i njihovim - DELIMA!

Da li su moji preci bili Tracani, kasnije izmesani sa Keltima i jos kasnije sa Srbima, za mene nema nikakvog znacaja. Za mene bitna raznolikost i bogastvo Vlaha u njihovoj kulturi, tradiciji, obicajima... Negujte i cuvajte to.

Ja imam puno prijatelja Rumuna i radim sa njima kako u mojoj firmi, tako i u saradnji sa internacionalnim kompanijama u kojima oni rade. Oni mi jasno i nedvosmisleno priznaju moju osobenost i moj nacinalni integritet. I nikada nisu trazili od mene da se izjasnjavam kao Rumun. Oni jednostavno prihavtaju kao normalno da sam ja Vlah! To su inace veoma obrazovani ljudi koji govore vise jezika i koji su obisli mnogo Sveta i sreli mnoge razlicite ljude. I ja tu nista ne vidim izuzetno, ali, Vlasi nemaju problema samo ovde, oni imaju problema i tamo:

(Politika, 12. feb. 2007)

I te probleme imaju svi manjinski narodi u Svetu. A ti problemi se resavaju na jedan drugi nacin... Nadam se da znate kao se to radi?

Ako bas hocete da Vas drugi cene i respektuju, odna ucite, radite, stvarajte, postanite bogati... i govorite Latinski ili bar Engleski. Tada ce Vas ceo Svet razumeti.

Ipsa scientia potestas est!

Salute Vlachs! S. Martinovic

http://www.earth-blade.com/
http://www.fotolia.com/p/197742
http://www.dreamstime.com/Stanisa_portfolio_pg1
http://www.photo.net/photodb/user?user_id=1155126
http://community.webshots.com/user/gornjane

Ван мреже virgil

• Сарадник форума
  • Поруке: 207
Одг: Politika o Cincarima
« Одговор #1 послато: 25.04.2007. 17:05 »
Ako je Politika zaista zabrinuta o gubitku Cincarskog jezika, pitam se zasto ne pise o Cincarima u Grckoj (i Albaniji), gde ih ima nekoliko stotina hiljada sa apsolutno nikakvim manjinskim pravima.

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #2 послато: 25.04.2007. 20:39 »
Postovanje Vlachs!

Nisam bas siguran da li ovde treba da iznesem svoje misljenje o Nama, ali u krajnjem to nije ni bitno? Ono ce svakako naci put do Vas ako je vredno i interesantno!

Ja se osecam kao 100% Vlah i uvek sam se tako deklarisao. Time nisam ni manje ni vise bitan, niti vredan, samo se tako osecam. Kvalitet ljudi ne pociva na rasi, veroispovesti, politickom ubedjenju... kvaliet ljudi pociva na njihovim znanjima, umecima, sposobnostima, moralnom integritetu... i njihovim - DELIMA!

Da li su moji preci bili Tracani, kasnije izmesani sa Keltima i jos kasnije sa Srbima, za mene nema nikakvog znacaja. Za mene bitna raznolikost i bogastvo Vlaha u njihovoj kulturi, tradiciji, obicajima... Negujte i cuvajte to.

Ja imam puno prijatelja Rumuna i radim sa njima kako u mojoj firmi, tako i u saradnji sa internacionalnim kompanijama u kojima oni rade. Oni mi jasno i nedvosmisleno priznaju moju osobenost i moj nacinalni integritet. I nikada nisu trazili od mene da se izjasnjavam kao Rumun. Oni jednostavno prihavtaju kao normalno da sam ja Vlah! To su inace veoma obrazovani ljudi koji govore vise jezika i koji su obisli mnogo Sveta i sreli mnoge razlicite ljude. I ja tu nista ne vidim izuzetno, ali, Vlasi nemaju problema samo ovde, oni imaju problema i tamo:

[...]
I te probleme imaju svi manjinski narodi u Svetu. A ti problemi se resavaju na jedan drugi nacin... Nadam se da znate kao se to radi?

Ako bas hocete da Vas drugi cene i respektuju, odna ucite, radite, stvarajte, postanite bogati... i govorite Latinski ili bar Engleski. Tada ce Vas ceo Svet razumeti.

Ipsa scientia potestas est!

Salute Vlachs! S. Martinovic

http://www.earth-blade.com/
http://www.fotolia.com/p/197742
http://www.dreamstime.com/Stanisa_portfolio_pg1
http://www.photo.net/photodb/user?user_id=1155126
http://community.webshots.com/user/gornjane

Салуте и Вама, господине Мартиновићу!

Нисам баш најбоље разумео ову Вашу поруку,  па бих Вас замолио за додатна објашњења:
"A ti problemi se resavaju na jedan drugi nacin... Nadam se da znate kao se to radi?"

Такође бих Вас упитао да ли знате да су Власи, за чију судбину озбиљну забринутост исказује лист "Политика" у чланку који сте нам представили, својим већим делом у Румунију пристигли из Грчке, пре стотинак година, након егзодуса који су тамо доживели.
Јесте ли се, сходно томе, запитали зашто "Политика" не исказује забринутост за њихова мањинска права у Грчкој, где их, по многим проценама, има пар стотина хиљада (процене иду и до 500 000), што је, сложићете се самном, далеко већи број од њиховог броја у Румунији, и где им се мањинска права у далеко већој мери крше него у Румунији?

Да не буде забуне, потпуно подржавам њихова настојања да сачувају своју посебност у односу на Дако-Румуне, само ми није најјаснија недоследност листа "Политика" по питању права Арумуна, али и по питању права Влаха североисточне Србије.
Сигурно Вам је познато да је сваки покушај Влаха североисточне Србије да добију исто оно што траже Цинцари у Румунији, у "Политици" био окарактерисан као сепаратизам, издајство, завера, побуна...

Да ли из Вашег коментара произилази да у Горњану живе Цинцари?

Надам се да ћете наћи времена да нас удостојите одговора на питања која сам поставио,

Свако добро,

Влад, уредник форума посвећеног Власима Србије

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
Одг: "Crnogorci od Beograda očekuju odgovor" ili svako ima svoje "Cincare"
« Одговор #3 послато: 25.04.2007. 23:26 »
Problematika savršeno odgovara "cincarskom" pitanju u Rumuniji.
Akteri su, ovaj put, Crnogorci koji žive u Lovćencu na severu Bačke.

Donosenje Ustava Srbije otvorilo je pitanje zastite prava i slobode nacionalnih manjina, a najglasniji zahtevi stizu iz Lovcenca, iz udruzenja Krsta
Crnogorci traze status

ZAHTEVAJU:
  • - novac iz budzeta
    - crnogorski jezik i crkvu

Usvajanje novog Ustava Srbije bucno je proslavljeno jedino u Lovcencu i Malom Idjosu, jer su se autohtoni Crnogorci, kako sebe nazivaju zitelji ovih mesta, veselili sto ce uci u najvazniji zakonski akt drzave Srbije.
- Pokrenuli smo incijativu o statusu nase nacionalne manjine, a nas je plan da nakon pregovora sa predstavnicima pokrajinskih, obavimo i razgovor sa predstavnicima republickih vlasti. Poslali smo zahtev za prijem kod predsednika
Skupstine Vojvodine, predsednika Izvrsnog veca Vojvodine, pokrajinskog sekretara za nacionalne manjine i jos cekamo - kaze Nenad Stevovic, predsednik Udruzenja Crnogoraca Srbije.

Clanovi udruzenja Krstas, veruju da po principu politickog i diplomatskog reciprociteta Crnogorci imaju pravo da dobiju status nacionalne manjine, kakav Srbi imaju u Crnoj Gori. Lovcenac bi bio prestonica Crnogoraca u Srbiji.

Prvi covek ovog udruzenja Nenad Stevovic se zalaze da se u Srbiji formira Nacionalni savet Crnogoraca, kao vrhovno telo, koje bi brinulo o ostvarenjima njihovih ljudskih i politickih prava. Medjutim, Crnogorci pored prava na koriscenje crnogorskog jezika, obrazovanja i informisanja na maternjem jeziku, ostvarivanja ljudskih i politickih prava - prava glasa i lokalne samouprave,
traze i formiranje Crnogorske pravo slavne crkve u Srbiji sa sedistem u
Lovcencu.

- Crnogorska pravoslavna crkva nije tradicionalna crkva u Vojvodini i Srbiji, ali ne verujem da ce nas zahtev za registraciju CPC biti odbijen, jer bi to bilo protivno Ustavu i medjunarodnim konvencijama - tvrdi Nenad Stevovic. Problematicno ce biti i definisanje crnogorskog jezika u Srbiji, jer za njegovo postojanje nema naucnih dokaza, sto bi SANU trebalo da dokaze ili opovrgne. Da bi formirali svoje nacionalno telo i sve svoje institucije, od skola, preko medija do crkve, Crnogorci u Srbiji kao nacionalna manjina dobice pozamasna
sredstva iz budzeta.

- Crnogorci status nacionalne manjine u Srbiji nece dobiti do kraja 2006. Pravno to bi moglo da se dogodi tek posle usvajanja novog ustava i donosenja Zakona o zastiti prava i sloboda nacionalnih manjina, kao i Zakona o ministarstvima u nasem parlamentu - kaze Petar Ladjevic, direktor Sluzbe za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije.Pretpostavlja se da bi tek novi saziv Narodne skupstine mogao tokom 2007. da
razmatra zahtev Crnogoraca u Srbiji da dobiju status nacionalne manjine, jezik, crkvu i sredstva iz budzeta Srbije.

Izvor http://www.mail-archive.com/[email protected]/msg12494.html
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Rosu

• Ветеран форума
  • Поруке: 129
  • Apa trece, pieterele rămân
« Одговор #4 послато: 26.04.2007. 09:38 »
Eu nu ştiu cît îi de "vlah" domnu ăsta Martinovic...
Că nu prea zice mare lucru de aromâni... Mai mult vrea să ne povestească, cum ar fi că aromânii nu au în România drepturi, la fel ca rumânii din NE Serbiei şi mai mult, că asta ar fi peste tot locul pe faţa Pământului, că minorităţile au probleme...

Doua chestiuni:

1. Cele două situaţii nu sunt comparabile în vreun fel: rumânii din NE Serbiei sunt o minoritate etnică, clar diferiţi de majoritarii etnici sîrbi, care nu au efectiv nici un drept pentru limba şi etnia lor. Nu sunt recunoscuţi.
În România organizaţiile aromâne nu cer toate drepturi de minoritate etnică. Aromânii sunt consideraţi in România o "minoritate culturală" pentru ca lingvistic limba lor este un dialect al latinei dunărene (româna comună), nu o limbă diferită de limba română.

2. Chiar şi aşa ei au libertate maximă în a se exprima şi chiar o fac. Au emisiuni la radio şi TV în dialectul propriu. Sigur s-ar putea face mai mult în RO pentru ei dar ei sunt totuşi în sensul larg români.

Aşadar: aromânii, deşi nu sunt o minoritate etnică propriu-zisă în România, au mai multe drepturi pentru a păstra dialectul, cultura şi traditiile lor specifice, decât au rumânii din NE Serbiei...

Domnul Martinovic ar face bine să recunoască faptul că e sîrb, că îl deranjeaza mişcarea rumânilor pentru drepturi şi dreptate.
Dacă e "vlah" atunci ar trebui să îşi zică "armân" şi să ţină cu ai lui, nu cu statul greoi şi leneş sîrbesc sau cu ziare ultra-naţionaliste... Şi ar mai trebui să înţeleagă ce scriu mai jos:

Tată a nostru
care eşti în ţeru,
s-aisească nuam a Ta,
s-vină amiraliea a Ta,
s-facă vrerea a Ta,
aşi cumu în ţeru,
aşi şi pisti locu.
Pânea a noastră aţea di tute dzâlele dă-nă o nau adzâ
şi nă li iartă amărtilili noastre
aşi cumu li iartămu shi noi unu a altui.
Şi nu nă du pri noi la cârtire,
ma nă aveagli di aţelu arău.
Că a Ta easte amiraliea şi puterea
a Tatălui ş'i Hiliului ş'i a Spiritului Sântu,
tora, totana ş'i tu eta etelor.
Amin.

Apa trece, pieterele rămân

Ван мреже gornjane

• Активни члан
  • **
  • Поруке: 13
« Одговор #5 послато: 08.10.2007. 09:11 »
Postovanje,

Negde se zaturilo moje obecanje da cu poslati nesto o nasem poreklu. Naravno da cu odrzati to obecanje, ali deo te poruke ili cela tema su jednostavno nestali...

Kako se radi o "debelim knjigama" najbolje da mi se posalje adresa Odgovornom kome mogu poslati CD-R sa navedenim publikacijama.

Ne budite nestrpljivi, ja moram da radim i zaradjujem za zivot...

Srecno, S.M.