Аутор Тема: Pasci in Malainita 2007  (Прочитано 4596 пута)

Ван мреже Ivita Glisici

• Ветеран форума
  • Поруке: 81
  • Углед: +0/-0
Pasci in Malainita 2007
« послато: 04.04.2007. 22:56 »

Poštovani,
pozivamo Vas da prisustvujete Uskršnjim Bogosluženjima i svečanostima u Malajnici

RASPORED BOGOSLUŽENJA U MALAJNIČKOJ CRKVI:

I dan Uskrsa:
u 04,00 h. ujutro jutarnja služba (slujba învierii), u nastavku Sveta liturgija

II dan Uskrsa:
u 05,00 h. Sveta liturgija

III dan Uskrsa:
u 08,00 h. Sveta liturgija

U utorak, 10.aprila 2007. godine posle Svete liturgije posluženje i svečanost u organizaciji Saveza Vlaha Srbije, sa kulturno-umetničkim programom, u kome učestvuju:
-   KUD „Branko Olar“ iz Borske Slatine
-   KUD „Stol“ iz Bučja
-   Solisti iz Pomoravlja i Krajine

Savez Vlaha Srbije
direktor, Dušan Prvulović                   

Ван мреже Ivita Glisici

• Ветеран форума
  • Поруке: 81
Одг: Pasci in Malainita 2007
« Одговор #1 послато: 04.04.2007. 22:59 »
Invitaţi la festival În Malainiţa

1.   Preşedintelui României, Domnului Traian Basescu
2.   PREDSEDNIK REPUBLIKE SRBIJE, Gospodin Boris Tadić
3.   Prea Sfinţiei Sale Dr Daniil, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române Dacia Felix
4.   Ambasada României la Belgrad, În atenţia Domnului Ion Macovei, Ambasadorul României la Belgrad
5.   Consulatul României la Belgrad, În atenţia Domnului Iulian German, Consulul României la Belgrad
6.   INSTITUŢIA PREFECTULUI JUDEŢUL TIMIŞ, Ovidiu / Virgil Draganescu – prefect
7.   CONSILIUL JUDEŢEAN TIMIŞ, Domnului Constantin Ostaficiuc - preşedinte
8.   CONSILIUL JUDEŢEAN TIMIŞ, seful Comisiei Culturale a Consiliului Judeţean Timiş, Domnului Razvan Hrenoschi
9.   Partidul Noua Generaţie - Creştin Democrat, George BECALI Preşedinte
10.   INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN
11.   INSTITUTUL INTERCULTURAL TIMIŞOARA
12.   Asociaţia „Astra Română“ pentru Banat-Porţile de Fier şi Românii de Pretutindeni, CRISTEA SANDU TIMOC
13.   Asociaţia AvangArt
14.   Fundatia Nationala pentru Românii de Pretutindeni
15.   Redacţia RGN Press
16.   TVR Timişoara
17.   RTV Bor
18.   RTV Sezam Bor
19.   RTV Krajina Negotin
20.   STV Negotin
21.   RTV Zaječar
22.   TV MJ Kladovo
23.   RTV Folk Disk Salaš
24.   BBC Romania, Valentin Chifor, Corespondent in Serbia
25.   CNMNR, Negotin
26.   PARTIA DEMOCRATĂ A RUMÂNILOR DIN SÂRBIE
27.   Asociaţia pentru cultură a Rumânilor din Sârbie de nord este „Ariadnae Filum”
28.   Asociaţia pentru cultură a Rumânilor din Sârbie “Rumâni Ortodocşi”
29.   Asociaţia pentru limbă, cultură şi religia Rumânilor de pe Valea Moravei
30.   CES
31.   SOCIETATEA ROMÂNILOR-VLAHILOR „TRAIAN”

Ван мреже virgil

• Сарадник форума
  • Поруке: 207
« Одговор #2 послато: 07.04.2007. 16:30 »
Hrabar covek Bojan Aleksandrovic!

jeca226

• Гост
« Одговор #3 послато: 07.04.2007. 17:44 »
Da li neko nesto moze da mi kaze o obicaju (koliko sam ja cula pali se vatra)
koji se svake godine odigrava u Debelom Lugu a vezan je za Uskrs.
Bas me interesuje sve sto mi neko moze reci o tome ako ima nekog ko je raspolozen da mi nesto kaze. ;)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #4 послато: 07.04.2007. 18:53 »
Da li neko nesto moze da mi kaze o obicaju (koliko sam ja cula pali se vatra)
koji se svake godine odigrava u Debelom Lugu a vezan je za Uskrs.
Bas me interesuje sve sto mi neko moze reci o tome ako ima nekog ko je raspolozen da mi nesto kaze. ;)

Не ради се, додуше, о Дебелом Лугу, али претпостављам да си на ово мислила:

http://www.paundurlic.com/radovi/lpriveg.htm

Priveg je jedan od najarhaičnijih i najkompleksnijih običaja iz kulta mrtvih koji se može danas naći na tlu Evrope. On je u svoj punoći i svežini sačuvan u obrednoj praksi Vlaha Ungurjana severoistočne Srbije. Za Vlahe je  priveg ("privjegju")  "vatra za one koji su umrli bez sveće", dok je kod Rumuna  priveghiu "noćno bdenje uz odar pokojnika". Reč je starinom latinskog porekla, direktno od oblika  pervigilium  ("pobožno bdenje") a od osnove vigil,  vigilis koja je imala značenje "stražariti budan".

U obrednoj praksi Vlaha priveg se praktikuje u porodičnoj i seoskoj varijanti. Porodični se priređuje na godišnjicu smrti pojedinca, a seoski na Mesne i Bele poklade, kada se pali jedna velika vatra za sve pokojnike sela. Ovaj drugi, karakterističan inače za sela zbijenog tipa, napušten je gotovo svuda početkom šezdesetih godina ovoga veka. Zadržao se jedino u Rakovoj Bari kod Kučeva, a 1990, nakon tri decenije pauze, obnovljen je u Debelom Lugu kod Majdanpeka.

U ceremonijalnom smislu, porodični priveg kod Ungurjana nije svuda isti. Suštinska razlika je u prisustvu ili odsustvu elementa veselja, odnosno igranke otvorenog tipa koja traje do duboko u noć i kojoj mogu da prisustvuju svi koji to žele. Tamo gde se priveg završava svetkovinom, kao u slivu Porečke reke na primer, upravo se po broju prisutnih ljudi, bučnosti muzike i razuzdanosti igre ceni uspešnost same manifestacije. Daju se prilične svote novca ne zbog toga što mrtvi "vole muziku i igru", kako se ponekad tumači, već se ulaže u obnovu društvenog statusa porodice koja je u periodu žaljenja bila izolovana od određenih oblika društvenog života sela. Integritet i stabilnost su imanentne potrebe ovakvih ljudskih aglomeracija, i ka njihovom održanju usmerene su mnogobrojne individualne i kolektivne običajne aktivnosti njihovih članova. Odsutvo veselja nije uzrokovano obrednim propisima, već materijalnim stanjem porodice koja priređuje običaj, kao što je bilo u ovom slučaju koji je snimljen u Laznici. Reintegracija tih porodica u društveni život sela, preko tzv. "kola za mrtve", obavlja se tada na nekom drugom mestu: na nečijoj svadbi, igranci, na vašarskom veselju i slično. Izdaci su u tom slučaju mali jer se svode na plaćanje svirača za jedno kolo i nabavku darova kojima se kite igrači u njemu.

Treba naglasiti da se porodični priveg ne priređuje svakom pokojniku, već samo onom koji je umro bez sveće. Umiranje "u mraku" smatra se najvećom tragedijom koja može čoveka da zadesi, i porodica umrlog ima u takvom slučaju veliku obavezu da učini sve kako bi mu pomogla "da izađe na svetlo". Svet mrtvih je kod Vlaha danas, u kulturnom smislu, sinkretistički višeslojan, ali se može lako uočiti da je u njegovoj osnovi veoma dobro očuvan koncept tamnog vilajeta. Na to nas, na primer, upućuje običaj čuvanja umirućeg kako se ne bi desilo da izdahne bez sveće u ruci, jer mu je ona potrebna ne samo kao osvetljenje na putu do carstva mrtvih, već i da bi mogli ostali pokojnici da ga vide kad tamo stigne. On isto tako može da vidi samo one koji imaju sveću u ruci. Carani u Negotinskoj krajini i Vlasi u Porečkoj reci za umrle "u mraku" izrađuju naročitu sveću ("lumanarja rajuluj") i to po mogućstvu još za dan sahrane, ili najkasnije za četrdesetnicu. U Zviždu, Homolju i Gornjem Peku, gde je ova sveća manje poznata, za izvođenje pokojnika "na svetlost" žrtvuju belog petla. Uz žrtveni kolač "preskuru" na kojoj se nalaze 44 upaljene sveće, petao se nameni i preko prozora preda nekom licu izvan familije (Zvižd), ili odmah tu pod prozorom zakolje (Gornji Pek). U osnovnoj svojoj nameni, dakle, priveg ima luminalni karakter, ali istovremeno on greje pokojnika, jer pored toga što je mračan, svet mrtvih je po shvatanju Vlaha i veoma hladan.

Sem paljenja i namenjivanja vatre, i opšteg veselja uz muziku, ovaj običaj je, inače, u ostalim elementima potpuno istovetan sa daćom ("pomanom") koja se daje pokojnicima umrlim sa svećom u ruci. To znači da sadrži, kao osnovne elemente, izlazak na groblje radi buđenja i prizivanja pokojnika, namenjivanje odeće i stvari za ličnu upotrebu, zatim "puštanje" vode i na kraju samu "pomanu", odnosno obrednu trpezu sa kultnim jelima. I sami Vlasi kažu: "dăm pomană ku privjegj", ("dajemo pomanu sa privegom"). U suštini, ovakve složene obredne obaveze živih prema mrtvima, koje podrazumevaju zadovoljenje njihovih ne samo duhovnih i emocionalnih potreba već i telesnih, počiva na prastarom, preanimističkom verovanju da se posle smrti duša i telo ne razdvajaju već da čovek ostaje celovit; šta više, sada čak sa rafiniranijim psihofiziološkim prohtevima! U etnološkoj teoriji, ovakav tip verovanja naziva se animatizam.

*

Selo Laznica (850 kuća sa oko 4000 stanovnika) nalazi se u srcu Homolja i pripada opštini Žagubica. Prema istraživanjima Cvijića, Tihomira Đorđevića i Antonija Lazića, selo je u prvoj polovini XVIII veka naseljeno Vlasima iz Banata, Almaša, Erdelja, Vlaške nizije i Moldavije. Sudeći prema tradicionalnoj nošnji i govoru, u ovoj metanastaziji prevladala je banatska struja.

Priveg, koji je u ovom radu prikazan u slici i reči, snimljen je 20. novembra 1990. godine u kući Stanke Pankalujić. Bio je posvećen njenom sinu Dragutinu i mužu Petru. Obojica su tragično završili život. U Dragutinovom slučaju sumnjalo se čak i na ubistvo. U pripremi i izvođenju obreda, učestvovala je najbliža rodbina iz kuća Nikolića, Radovanovića, Kumbrića, Prvulovića, Dogarevića i Vladića. Njima su se pridružili i neki susedi. Ovakav, tzv. mali priveg (cepanice dužine oko metar, naslagane na konstrukciju u obliku krsta), u homoljskim selima pali se najpre uz pogrebnu daću a kasnije uz sve redovne pomane; pali se, međutim, i na Veliki četvrtak, Đurđevdan i Mali uskrs (M’tkalău).

Građa je prikupljena u okviru dugoročnog projekta "Kult mrtvih kod Vlaha severoistočne Srbije", koji se realizuje u majdanpečkom muzeju. Sam priveg, kao najsloženiji i najatraktivniji obred iz ovoga kulta, biće prezentovan u obliku fotomonografije. Četrnaest slika koje prate ovaj tekst, delovi su te buduće knjige.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #5 послато: 10.04.2007. 21:18 »
На жалост, Влад је мало пожурио и упутио те је на погрешан обичај!
Ево, на овом топику налазе се фотографије које приказују Мали Ускрс (Mîtcalău) у Дебелом Лугу!
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=175.msg389#msg389

Ватре које се пале у Дебелом Лугу не зову се Привег (Priveg) већ Фокорјаље (Focoriaľe), а пале се у очи Малог Ускрса, односно Маткалеуа (Mîtcalău). Влашки назив обичаја је мађарског порекла, и значи "венчање".
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
« Одговор #6 послато: 10.04.2007. 21:39 »
На жалост, Влад је мало пожурио и упутио те је на погрешан обичај!

Хвала за исправку!
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân