Аутор Тема: Potraga za francuskom knjigom o Vlasima - na molbu Gurua, clana Foruma  (Прочитано 2255 пута)

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
  • Углед: +0/-0
    • Паун Ес Дурлић
Регистровани члан Форума Guru замолио је за помоћ у налажењу књиге о Власима коју је, по његовом сећању, написао Француз а која је штампана на српском језику.

Guru је ову тему отвори на погрешном месту, у конференцији у којој се увелико води расправа о етничкој припадности, па је претила опасност да се она тамо загуби и да наш цењени члан, па и сви ми, останемо ускраћени за одговор на његову молбу!

Због тога сам, као домаћин Форума, одвојио његове топике и преместио овде, у конференцији где се разговара о Власима у писаним изворима, у које, поред архивске грађе, спадају и књиге!

Поздрав,
Паун Ес Д.

Imao sam prilike pre par godina da se susretnem sa knjigom o Vlasima ciji je tvorac Francuz.Na zalost se ne secam njegovog imena i imena knjige.Ako slucajno neko zna neka me podseti.Pozdrav svim Vlasima.

I dalje nema odgovora.Ima li nekog na forumu?

Imao sam prilike pre par godina da se susretnem sa knjigom o Vlasima ciji je tvorac Francuz.Na zalost se ne secam njegovog imena i imena knjige.Ako slucajno neko zna neka me podseti.

:)

Не дајете готово никакве податке који би могли бар мало да олашкају одговор на ваше питање, али ево наводим два наслова на француском која за тему имају Влахе Србије:

1) Dejan Dimitrijevic-Rufu, Histoires des Roumains de Serbie. Vol. II In: Еtudes roumaines et aroumaines. Paris, 1993
2) Emilia Masson, Le combat pour l’immortalite, Universitaires de France, Paris, 1991

Књиге су на француском језику али их нису написали Французи, већ наши људи који су направили научну каријеру у Француској: Дејан је пореклом из Мелнице у Млави, а Емилија, велико име светске хетитологије, рођена је Београђанка.

Knjiga koju sam drzao u ruci pre nekih 4-5 godina je bila napisana na srpskom jeziku a autor je bio Francuz.Mozda se moze potraziti po nasim izdavackiim kucama.Inace je iskljucivo o Vlasima na nekih 200 strana.Posto sam je tada samo prelistavao zapamtio sam neke delove koji se ticu perioda od pre 2000 godina i ekspolatacie zlata na prostorima Srbije gde i danas Vlasi zive,sto govori o tome da se Vlasi nisu bavili samo stocarstvom zasta se svi vezuju.Secam se i dela koji se tice plemena Tribali vezani za kraj okoline Pozarevca odakle su moji preci.Pokusacu bar da nadjem ime te knjige,jer mislim da je jako zanimljivo i to da se pogleda.

Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!