Аутор Тема: Kako se neprimetno uvlače falsifikati pod parolom čuvanje izvorne tradicije  (Прочитано 3653 пута)

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
  • Углед: +0/-0
    • Паун Ес Дурлић
Ovaj sjajan snimak sa pravim draguljima stare vlaške muzike, koji se gotovo više ne mogu čuti u živo, ukvaren je jednim detaljem na koji duže vreme bez uspeha skrećem pažnju da mu tu gde se javlja nije mesto, a to je ovaj "tupan" u rukama čoveka koji ga izradjuje kao zanatlija, i i koji ga, pretpostavljam, na ovaj način verovatno promoviše na tržištu. Takvu "tobu" Vlasi nikada nisu ni imali, ni videli, ali danas doživljavaju da se njihova autentična "toba" gubi, i to potisnuta upravo od onih koji slove kao "vrsni poznavaoci i čuvari tradicije". Ko če koga ako ne svoj svoga!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Mhjb2F106RY&feature=youtu.be[/youtube]
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже filiposnic

• Ветеран форума
  • Поруке: 95
Одг: Kako se neprimetno uvlače falsifikati pod parolom čuvanje izvorne tradicije
« Одговор #1 послато: 18.07.2015. 03:03 »
Svirači u Crnorečju nikada drugačiju tobu nisu ni imali, a tupan istog oblika i veličine je korišćen uz gajde u srpskim selima i pirotskom kraju (slučajno znam jer mi je žena iz okoline Babušnice). Pokušao sam da mu objasnim da sam u rukama imao originalnu tobu Filipa Tabarana iz Šarbanovca, koju su pre rata izradili Cigani "ljeganari" iz Zlota, svirao na njoj sa Aleksom i Ikuljem (što sam dokumentovao fotografijom) i prema njenim dimenzijama krajem devedesetih godina počeo da izrađujem tobe, a posle i tapane većih dimenzija. Paun to ne može da shvati, jer je u životu video samo dve vrste bubnjeva: limeni kod trubača iz okoline Rudne Glave i to na vašarima, i kod živog dudučara Ilije Makuljevića. On nema predstavu o starijim bubnjevima, a kamo li o tobi iz crnorečkih sela. Znajući da "u njegovoj glavi još odjekuje trubački - limeni bubanj sa činelom iz pedesetih godina, uz koji je kao dete sedeo i samo njega slušao" (citat iz telefonskog razgovora sa Paunom iz 2012. godine), molio sam ga da prestane da govori ono što nezna ili ono što mnogo malo zna. Nije Paun sveznalica i poznavalac celokupne kulture svojih geografski najudaljenijih sunarodnika. Mogu da dokažem, ali neću! On čak i nezna kako bi se narodna tradicija u ovakvim uslovima mogla čuvati. Neka pruži neki recept!

Ne interesuje me šta će Paun posle ovoga da napiše. Što god je pisao (nikad ništa pozitivno) u prepisci sa drugim korisnisima Interneta, dobijao sam u celini, tako da su i oni pročitali njegove "dobre namere"! A "Ovaj sjajan snimak sa pravim draguljima stare vlaške muzike, koji se gotovo više ne mogu čuti uživo...", nastao je zahvaljujući - meni!

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
Одг: Kako se neprimetno uvlače falsifikati pod parolom čuvanje izvorne tradicije
« Одговор #2 послато: 10.04.2016. 16:39 »
Svirači u Crnorečju nikada drugačiju tobu nisu ni imali:o
[..]
Ne interesuje me šta će Paun posle ovoga da napiše.

Nastavak priče o naopako shvaćenoj "izvornosti", "tradiiciji", njenom "čuvanju" i falsifikatima, ovde:
http://forum.paundurlic.com/index.php?topic=2089.0
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!