Аутор Тема: Saopštenje za javnost Vlaške narodne stranke povodom izbora za Nacionalni savet  (Прочитано 2018 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Saopštenje za javnost Vlaške narodne stranke povodom izbora za Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine

Obraćamo se javnosti kao jedina autentična politička partija sa vlaškim predznakom koja već više od deset godina postoji na političkoj sceni Srbije.
               Povod našeg obraćanja su izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina, raspisani za 26. oktobar ove godine.
               Vlaška narodna stranka je, uz Forum za kulturu Vlaha, bila jedan od osnivača prvog saziva Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine. Lista okupljena oko naše organizacije, odnela je tom prilikom ubedljivu pobedu, sa dve trećine elektorskih glasova. Predstavnici države su međutim, umesto konstruktivne saradnje, organizovali opstrukciju i onemogučavanje normalnog funkcionisanja tog saveta.
               Uprkos brojnim nepravilnostima, i do tada neviđenim pritiscima, lista okupljena oko Vlaške narodne stranke pojedinačno je osvojila najveći broj glasova i prilikom izbora za drugi saziv Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine, održanim 10. juna 2010. godine. Pobeda koju smo izvojevali ostavila je gorak ukus.  Te izbore je pratila otvorena hajka na funkcionere, simpatizere i aktiviste naše opcije, pritisci od strane tužilaštva u Požarevcu, pa čak i policijsko privođenje u gluvo doba noći zabeleženo u opštini Petrovac na Mlavi. Vlaška narodna stranka je u prethodne 4 godine koristila svaku priliku da bi ukazivala na nepravilnosti koje su pratile sam izborni proces.
               Namera Vlaške narodne stranke je bila da se, kroz otvoreni dijalog sa predstavnicima vlasti u Beogradu, kao i sa posmatračima misije OEBS i SE, otklone postojeći nedostaci i kreira atmosfera za održavanje fer i slobodnih izbora za Nacionalne savete nacionalnih manjina.
               Tračak nade ulio je nedavno održani sastanak na Borskom jezeru na kome nam je, uz prisustvo premijera i ministra spoljnih poslova Rumunije, Viktora Ponte i Titusa Korlecana Aleksandar Vučić  javno obećao da se Srpska napredna stranka neće mešati u izbore za Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine. Na istom sastanku, gospodin Vučić je sa puno razumevanja govorio o potrebi da se problemi koji su mu bili predočeni prevaziđu, ističući pritom da kao predsednik vlade „ne može da bude zadovoljan kada čuje da građani Srbije vlaške nacionalnosti sa toliko gorčine ukazuju na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju“. Kao neformalna potvrda javno iznetih obećanja, trebao je da usledi prijem delegacije Vlaške narodne stranke kod predsednika Vučića, prvobitno zakazan za 10. septembar 2014. Godine.
               Ne samo što do sastanka sa Aleksandrom Vučićem nije došlo, već smo svedoci brojnih aktivnosti koje krše obećanje sa sastanka na Borskom jezeru.
               U kampanju za izbor Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine aktivno su se uključili brojni funkcioneri vladajuće koalicije. Na izbornim listama pojavljuju se ljudi iz vlasti: narodni poslanici, predsednici opština. odbornici i direktori javnih preduzeća. Ove liste u kampanji, dobijaju logističku, medijsku i finansijsku podršku gradskih i opštinskih odbora stranaka koje trenutno čine vladajuću koaliciju. Informacije koje ovih dana dopiru do nas, govore da je u kreiranju jedne od lista direktno uključen i visoki funkcioner Srpske napredne stranke iz Beograda. Ovaj funcioner je određivao koji će članovi SNS biti na listi SPS, odnosno koalicione stranke. Postavlja se pitanje ko stoji iza ovih kandidata? Jesu li to udruženja građana, nevladine i političke organizacije, kulturno umetnička društva Vlaha ili su samo članovi političkih organizacija večinskog naroda.
               Takođe, iz informacije koje nam svakodnevno pristižu sa terena, između ostalog, saznajemo da se, u pojedinim opštinama u istočnoj Srbiji, u  poseban birački spisak za izbor Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine, upisuju građani srpske nacionalnosti, od kojih su većina su članovi i simpatizeri SNS i SPS.
               Iz prethodnog se jasno vidi da je predizborna situacija u pogledu etike i legitimnosti lošija nego na prethodnim izborima.
               Vlaška narodna stranka smatra da se zloupotrebljava pravo koje bilo kom pripadniku vlaške nacionalne manjine omogućavada učešće u izbornom procesu za Nacionalni savet nacionalne manjine, u cilju narušavanja kulturne autonomije od strane vlasti, kroz stavljanje Nacionalnog saveta pod potpunu kontrolu delova državnog aparata. Što obesmišljava ideju Nacionalnih saveta.
               Na osnovu iznetog, Vlaška narodna stranka ne vidi smisao učestvovanja na izborima koji bi predstavljali reprizu  izbora  iz 2010. godine. Ovako koncipirane izbore doživljavamo kao farsu čiji je jedini cilj da se evropskoj javnosti predstavi  potpuno iskrivljena slika o navodno visokom stepenu  poštovanja manjinskih prava u Srbiji.
               Vlaška narodna stranka zato poziva svoje članove i simpatizere, pripadnike vlaške nacionalne manjine, da ne izađu na predstojeće izbore za Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine.Bojkot predstojećih izbora, na žalost, vidimo kao jedini način da svoje članove i simpatizere sačuvamo  neprijatnosti, pritisaka, i torture kojima su već bili izloženi 2010. Godine.
               Vlaška narodna stranka samo postojanje nacionalnih saveta, kao najviših organa kulturne autonomije manjinskih zajednica, u ovakvoj Srbiji, vidi kao prevaziđeno i potpuno obesmišljeno, te zbog toga  poziva sve zainteresovane na konstruktivni dijalog u cilju iznalaženja rešenja koje bi uistinu garantovalo pravo manjinskih zajednica na kulturnu autonomiju.

U Boru 22.09.2014   

Izvor:
http://www.vdss.org.rs/saopstenje_za_javnost_vns_povodom_izbora_za_nacionalne_savete_2014.html

Videti i: http://www.dailymotion.com/video/x26fk5r_stranacka-hronika-22-septembar-2014-rtv-bor_news
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Partidul Neamului Rumânesc din Serbia nu mai participă la alegerile
« Одговор #1 послато: 23.09.2014. 22:00 »
Partidul Neamului Rumânesc din Serbia nu mai participă la alegerile pentru Consiliile Minorităţilor Naţionale

23 septembrie 2014, 18:25   de   Sorin Ghica

În semn de protest faţă de nerespectarea promisiunilor făcute de premierul sârb, Alexandar Vucic, privind respectarea drepturilor minorităţii româneşti din Serbia, Partidul Neamului Rumânesc a anunţat că nu va mai participa la alegerile pentru Consiliile Minorităţilor Naţionale.

Reprezentanţii Partidului Neamului Rumânesc (PNR), cea mai importantă formaţiune politică a etnicilor români din Serbia, acuză autorităţile de la Belgrad că pregătesc fraudarea alegerilor pentru Consiliile Minorităţilor Naţionale. În procesul electoral, susţine liderul PNR, dr. Predrag Balasevic, sunt implicaţi în mod activ mulţi funcţionari al actualei coaliţii guvernamentale. Astfel, pe lista alegătorilor sunt oameni apropiaţi guvernanţilor, precum parlamentari, primari, consilieri locali sau directori de instituţii publice, care nu sunt etnici români. Aceştia speculează o ”scăpare” a legislaţiei sârbe, care stipulează că pentru a candida la Consiliile Minorităţilor Naţionale nu eşti obligat să faci dovada apartenenţei etnice. Cei aflaţi pe această listă de candidaţi beneficiază de sprijin logistic, financiar şi mediatic în teritoriu din partea comitetelor locale şi oraşeneşti ale partidelor guvernamentale. Partidul Neamului Rumânesc face un apel la membrii şi simpatizanţii săi, apartenenţi ai minorităţii naţionale rumâne/vlahe, să nu participe la aceste alegeri. ”Partidul Neamului Rumânesc nu îngradeşte dreptul garantat de Constituţie ca fiecare cetaţean de etnie rumână/vlahă să participe la procesul electoral, dar se împotriveşte în mod clar încalcarii acestui drept cu scopul de a distruge autonomia culturală prin supunerea Consiliul Naţional unui control total din partea aparatului guvernamental. (...) Partidul Neamul Rumânesc nu vede sensul participarii la aceste alegeri care nu par a fi altceva decât o replică sau un scenariu identic al alegerilor din 2010, în fapt o farsă al cărei singur scop este de a prezenta Europei o imagine frumoasă dar total denaturată despre o aşa-zisă respectare a drepturilor minorităţilor naţionale în Serbia”, se arătă într-un comunicat remis ”Adevărul”. Promisiuni neonorate În iulie 2014, premierul Victor Ponta şi omologul său sârb, Aleksandar Vucic, s-au întâlnit la Belgrad, unde au discutat, printre alte subiecte, despre minoritatea românească din Valea Timocului. Oficialul sârb a promis din nou că drepturile minorităţii române vor fi respectate şi în Valea Timocului, în concordanţă cu convenţiile internaţionale în domeniu. Totodată, Vucic a promis în mod public că partidul său, Partidul Sârb al Progresului (SNS), nu se va amesteca în procesul electoral pentru Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Rumâne/vlah

Izvor:
http://adevarul.ro/news/eveniment/partidul-neamului-rumanesc-serbia-nu-mai-participa-laalegerile-consiliile-minoritatilor-nationale-1_54218f8c0d133766a85e99eb/index.html#
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân