Аутор Тема: Трећа скупштина Влашке демократске странке Србије  (Прочитано 1987 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Treća skupština Vlaške narodne stranke

U nedelju 30. novembra 2013. godine, u zgradi Muzičke škole u Boru, održana je treća skupština Vlaške narodne stranke. Radnom delu skupštine, sa početkom u 12 časova, prisustvovalo je 250 delegata iz svih opština severoistočne Srbije u kojima žive Vlasi.
Skupština je jednoglasno, glasovima prisutnih delegata, donela odluku o preimenovanju naziva stranke iz „Vlaška demokratska stranka Srbije“ u „Vlaška narodna stranka“. Tokom radnog dela skupštine bilo je reči o problemima sa kojima se stranka suočava  i modalitetu njihovog rešavanja. Takođe, razgovarano je i o predstojećim izborima za Nacionalni savet Vlaške nacionalne manjine i uslovima pod kojim bi stranka mogla da učestvuje na njima.
Predsednik stranke, Dr Predrag Balašević, podneo je izveštaj o radu stranke u periodu između održavanja dve skupštine stranke.
U radnom delu skupštine izabrano je i novo rukovodstvo, koje će stranku voditi u naredne 4 godine.
Za predsednika stranke je reizabran Dr Predrag Balašević.
Potpredsednici stranke su:

Dr Mile Dobrosavlljević, lekar iz Negotina
Anta Nonić, profesor fizičkog vaspitanja iz Ćuprije
Dragan Toroglanović, dipl. ing. mašinstva iz Boljevca

Izabrano je i predsedništvo stranke u sastavu:

Dragana Živković, dipl. ing. mašinstva iz Bora
Nenad Šujkić, diplomirani  politikolog iz Žagubice
Zaviša Žurž, mašinski tehničar iz Bora
Darijan Karabašević, magistar ekonomskih nauka  iz Zaječara
Dejan Janković, mašinski tehničar iz Bora

Funkciju sekretara stranke obavljaće Davor Stanojević, diplomirani pravnik iz Kučeva,
funkciju predsednika izvršnog odbora Miroslav Grujić, dipl. ing. rudarstva iz Bora dok je predsednik političkog saveta stranka dr Dragiša Kostadinović, diplomirani politikolog iz Kladova.

Nakon završetka radnog dela, usledila je svečana skupština stranke.  Svečani deo skupštine započeo je dvadesetominutnim video prikazom posvećenim 9 godina postojanja stranke.

Među gostima na trećoj skupštini sranke bili su:
delegacija Stranke demokratske akcije iz Novog Pazara predvođena Enesom Imamovićem, zamenikom predsednika stranke i narodnim poslanikom
Srđan Šajn, predsednik Romske partije i narodni poslanik
Miroslav Besmernji, predsednik Rusinske demokraske stranke
Đurica Đurić, predsednik Skupštine opštine Bor
Dragan Marković, šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Srbije u SO Bor
Tihomir Arsić, dramski umetnik, kao specijalni izaslanik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića
Dušan Prvulović, predsednik Odbora za ljudska prava iz Negotina
Aleksandar Petruc, ataše za kulturu Ambasade Republike Rumunije u Beogradu
Euđen Gola, ispred Partije narodnog pokreta iz Rumunije
Na završetku skupštine upriličena je mala zakuska u holu Muzičke škole u Boru nakon čega je usledio kulturno-umetnički program.

http://vdss.org.rs/skupstina_vns_bor_30_novembar_2013.html
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CjZnIXTNvzM[/youtube]

http://www.youtube.com/watch?v=CjZnIXTNvzM

Prilog sa Treće skupštine Vlaške narodne stranke emitovan na RTV Bor, u emisiji "Stranačka hronika"
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
http://www.youtube.com/watch?v=aV4kri_S1ec

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aV4kri_S1ec[/youtube]

Video prilog povodom 9 godinda postojanja Vlaške demokratske stranke Srbije (od 30. novembra 2013. Vlaške narodne stranke) koji je emitovan na Trećoj skupštini Vlaške narodne stranke 30. novembra ove godine u sali Muzičke škole u Boru.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ван мреже Viorel Dolha

• Ветеран форума
  • Поруке: 127
Era un banc care spunea că un om avea numele de Prostu Ion. Într-o zi a mers la primărie să îşi schimbe numele. Ştiţi cum şi-a schimbat numele? Prostu Vasile.
Aşa s-a întâmplat cu schimbarea numelui Partiei Democrate a Rumânilor din Serbia. Toţi credeau că îşi va schimba sintagma ..rumân” în ,,român” fiindcă deja multe sute de elevi învaţă limba română în Serbia de răsărit şi nu limba ,,rumână”.
Exact ca în banc, numele a fost schimbat în ,,Partia Neamului Rumânesc”.
Se argumentază că rumânii de Serbia de răsărit sunt atât de proşti încât nu pot să înveţe nici măcar un cuvânt în limba română, cuvântul ,,român”.
Mai mult se anunţă că se va candida în 2014 la consiliul minorităţii etnice ,,valahe/rumâne” şi nu la consiliul ,,românilor din Serbia”. Oficial nu există un consiliu al ,,valahilor/rumânilor”. Există doar un consiliu ,, savez vlaha” şi punct. Lucru care înseamnă oficial în Serbia altă etnie, una care nu a putut şi nu va putea cultiva limba română în Serbia.
Nu ştiu de ce fug unii din Serbia ca dracul de tămâie de numele ,,român”.
Doar în ştirile din România transmit fals că se numesc ,,Partidul Neamului Românesc”.
Cred că îşi vor schimba atitudinea în următoarele luni şi că vor candida pentru consiliul românilor. Altfel vor da în 2014 argumente oficiale şi proaspete Belgradului că în Serbia de răsărit sunt puţini români.
Spune Balaşevici că ei abia acum se trezesc şi că diferenţa dintre ei şi cei din Banat este ca între cineva care pleacă la Paris cu avionul şi unul care pleacă pe jos.
Eu cred că până la urmă ajungi şi pe jos.
Totul este să pleci în direcţia bună. Să nu o iei spre Paris îndreptându-te din Bor spre Honolulu aşa cum cred că noul partid a luat-o.
Nu ştiu de ce nu iau liderii aceştia modelul părintelui Boian care a ales ferm Biserica Otodoxă Română (şi nu Rumână). Şi-a asumat că nu va fi pe placul majorităţii dar a ales calea adevărată chiar dacă astfel nu are dintr-o dată sute de mii de enoriaşi!
De ce nu se mulţumeşte Balaşevici cu 4- 5 mii de electori români şi doreşte 10 mii de vlasi?
Prin decizia a peste 6000 de români din Serbia de răsărit, luată în familie, de a opta pentru ore de limba română în şcoli, oamenii simplii au arătat că s-au deşteptat înaintea liderilor cei mai carismatici ai lor.
Poate comunitatea va trage după ea şi liderii până la urmă.