Аутор Тема: Извод из заједничког саоштења опш. одбора (ДСС, ДС, СПС, СПO, НС)11.04.2002.  (Прочитано 736 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Izvod iz Zajedničkog saopštenja opštinskih odbora političkih stranaka (DSS, DS, SPS, SPO i NS) upućenog Samostalnoj televiziji Negotin i Odboru za ljudska prava – Negotin, kao odgovor na poziv da učestvuju u emisiji "Trag", na temu Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.
U navedenom saopštenju datiranom na 11. april 2002. godine, izmedju ostalog se kaže:

"Mnogobrojni ratovi ovog perioda, uslovljavali su stalne i česte migracije i reemigracije, uslovljavali su i medjusobne asimilacije, koje su se neminovno dogadjale na prostoru tako teško pritisnutom osmanlijskom vlašću i mnoštvom ratova. Ove asimilacije, takodje prirodne i nenasilne (jer su se dogadjale u opisanom stanju), sastavni su deo srastanja ukupnog stanovništva Severoistične Srbije, u jednu naciju, naciju Srba...". "... Šta se pod pojmom "Vlasi" u Srbiji podrzumeva? Odgovor je jednostavan. Pod Vlasima se u Srbiji podrzumeva stanovništvo severoistične Srbije, koje govori romanskim dijelektom. On se značajno razlikuje od rumunskog govora, iako mu je to koren, ali se isto tako razlikuje od srpskog govora iako ima više od polovine reči nastalih pod uticajem srpskog jezika. Osim jezika, različitog u rečenom smislu, Vlasi imaju i izuzetno bogat folkor i još neke etnografske posebenosti, ali ne postoje, niti se stvaraju, nikakvi drugi elementi posebne kuture u opštem zajedničkom životu sa Srbima. Svi mi imamo istu veru, imamo iste škole i pismo, iste oblike organizovanja naše jedne i jedine srpske države. Ljudsko pravo na slobodno izražavanje kulturne posebnosti, pritom, nesputano je".
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
"Mnogobrojni ratovi ovog perioda, uslovljavali su stalne i česte migracije i reemigracije, uslovljavali su i medjusobne asimilacije, koje su se neminovno dogadjale na prostoru tako teško pritisnutom osmanlijskom vlašću i mnoštvom ratova. Ove asimilacije, takodje prirodne i nenasilne (jer su se dogadjale u opisanom stanju), sastavni su deo srastanja ukupnog stanovništva Severoistične Srbije, u jednu naciju, naciju Srba...".
Desetak godina kasnije, kadrovi opštinskih odbora političkih partija većinskog naroda, prerušeni u "legitimne predstavnike vlaške nacionalne manjine", uz obilatu finansijsku i logističku pomoć partijskih centrala u Beogradu, preuzimaju Nacionalni savet Vlaha i sprovode unapred zacrtanu politiku asimilacije ovog naroda.

Svesni činjenice da Evropa, koja čvrsto insistira na pravima nacionalnih manjina, ne bi prihvatila floskulu o pripadnosti istočnosrbijanskih Vlaha "naciji Srba", kreatori asimilatorske politike prema Vlasima menjaju svoju retoriku.
Umesto šestodecenijskom insistiranju na pripadnosti "srpskoj naciji", insistira se na Vlasima kao nacionalnoj manjini čija je "Srbija zemlja matica". ;)
Sve ostalo, uključujući i famoznu definiciju vlaškog jezika kao "romanskog dijalekta" ostalo je nepromenjeno.

U zemlji Srbiji su se nakon oslobađanja od turske okupacije menjali vladari, dinastije, režimi a u doba višestranačgog sistema smenjivale na vlasti gotovo sve opcije na političkoj sceni Srbije.

Jedino što se nije promenilo jeste odnos prema Vlasima i nastojanje režima da se Vlasi asimiluju i pošto-poto posrbe.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân