Аутор Тема: Potpisi roditelja koji su želeli da im deca uče rumunski jezik iz 2004. godine  (Прочитано 714 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0

Radi se o potpisima roditelja koji su 2004. godine izrazili želju da im deca pohađaju nastavu na rumunskom maternjem jeziku sa elementima nacionalne kulture.
Potpisi su skupljani u selu Ranovac, opština Petrovac i selima borske opštine Slatina i Brestovac.
Tadašnji ministar prosvete i kadar Koštuničine DSS, dr Slobodan Vuksanović je zahtev roditelja jednostavno - ignorisao!
Potpisi su se, nakon ovog pokušaja, sakupljali još dva puta : 2009. i 2012. godine.
Sva tri puta je uvođenje nastave na rumunskom jeziku bilo sprečeno; 2009. uz sumanuto objašnjenje da je ministarstvo prosvete u Beogradu potpise roditelja "zagubilo", pa onda uz još sumanutije obrazloženje da "ne postoji dovoljna zainteresovanost za nastavu na rumunskom jeziku", iako se radilo o nekoliko stotina potpisa roditelja.

Ostaje da se vidi hoće li se sada, nakon što je, po poslednjim procenama, između 1200 i 2000 roditelja izrazilo želju da im deca u školi pohađaju nastavu na rumunskom jeziku, po četvrti put sprečiti uvođenje rumunskog jezika u škole uz više nego 'genijalna' obrazloženja da su potpisi "negde zagubljeni" ili da, naprosto - "ne postoji dovoljno zainteresovanih".

U Srbiji, u kojoj se problem prisustva kancerogenog alfatoksina u mleku rešava tako što se granica sa 0.05 jednostavno podigne na 0.5, ne bi uopšte bilo čudno da se u ministarstvu prosvete još jednom "zagube" potpisi roditelja ili da se uvođenje rumunskog odloži zbog "malog broja zainteresovanih"  ;D
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân