Аутор Тема: Birački spiskovi manjina falsifikovani  (Прочитано 1628 пута)

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
  • Углед: +0/-0
    • Паун Ес Дурлић
Birački spiskovi manjina falsifikovani
« послато: 03.08.2010. 11:55 »
N. M. Jovanović | 03. 08. 2010. - 00:02h | Foto: Beta |

Kada je reč o izborima za manjinske savete, pored problema oko bošnjačkog saveta, podjednako zanimljiv način formiranja posebnih biračkih spiskova za izbore svakog od nacionalnih saveta. Zbog uputstva o postupku upisa u birački spisak koje je napravilo Ministarstvo za ljudska i manjinska pitanja, primećen je veliki broja falsifikovanih upisa u biračke spiskove, tvrdi poverenik za dostupnost informacija od javnog značaja Rodoljub Šabić.

- S tim u vezi moram reći da je potpuna neistina da je ministar Čiplić bilo kada, a pogotovo ne kako izjavljuje „u nekoliko navrata“, meni objašnjavao proceduru upisa u biračke spiskove. Uostalom, za tako nešto nema nikakve potrebe.

Zakonom utvrđena procedura je potpuno jasna i tu nema šta da se objašnjava. Zakonom utvrđena procedura i nije bila izvor nijednog problema.
On objašnjava da je izvor problema uputstvo, odnosno instrukcija o postupku upisa u poseban birački spisak nacionalne manjine.

- To uputstvo je dalo mogućnost da bilo ko, bez provere identiteta i bez ikakvog posebnog ovlašćenja podnosi „u ime građana“ i to praktično neograničen broj zahteva za upis u poseban birački spisak. Od početka je bilo očigledno da se ovim uputstvom krajnje neoprezno širom otvaraju vrata mogućim zloupotrebama, što se u praksi i utvrdilo - kaže Šabić.
Poverenik tvrdi da „nema nikakve sumnje da su raznorazni aktivisti upisali u posebne biračke spiskove veliki broj građana bez njihovog znanja i protivno njihovoj volji.

- O kom broju se tačno radi, teško je utvrditi, ali u svakom slučaju nije reč o, kako kaže ministar Čiplić, promilima, već o puno značajnijem broju. Primera radi, samo u opštini Novi Beograd u poseban birački spisak pripadnika bošnjačke nacionalne manjine bar 15 do 20 odsto upisanih je, najblaže rečeno, problematično. Ali, čak i da je reč o promilima, niko, a pogotovo ne ministar za ljudska prava, to ne bi smeo da potcenjuje. Prvo, jer upis u poseban birački spisak zapravo predstavlja obradu podataka o ličnosti koji su po zakonu, definisani kao „naročito osetljivi“ podaci, što podrazumeva poseban odnos i zaštitu, što je više nego očigledno izostalo. I drugo, jer iza svakog pojedinog takvog slučaja stoji ne samo gruba povreda prava građana i povreda nacionalnog osećaja zbog upisa u spisak manjine kojoj ne pripadaju nego, po pravilu, i izvršenje dva krivična dela, neovlašćene obrade podataka o ličnosti iz člana 146 KZ-a i falsifikata iz člana 355 KZ-a - kaže Šabić.

Preuzeto sa:
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/201150/Biracki-spiskovi-manjina-falsifikovani
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!

Ван мреже Volcae

• Библиотекар Флорума
  • Поруке: 1303
Одг: Birački spiskovi manjina falsifikovani
« Одговор #1 послато: 03.08.2010. 13:22 »
N. M. Jovanović | 03. 08. 2010. - 00:02h | Foto: Beta |

- O kom broju se tačno radi, teško je utvrditi, ali u svakom slučaju nije reč o, kako kaže ministar Čiplić, promilima, već o puno značajnijem broju. Primera radi, samo u opštini Novi Beograd u poseban birački spisak pripadnika bošnjačke nacionalne manjine bar 15 do 20 odsto upisanih je, najblaže rečeno, problematično.

Национална мањина / Број бирача уписаних у посебан бирачки списак
Бошњак                       / 96656
http://izbori.ljudskaprava.gov.rs/admin/download/files/_id_36/Rezultati%20izbora%20za%20nacionalne%20savete%20nacionalnih%20manjina.pdf

Градска општина Нови Београд
Из Википедије, слободне енциклопедије

Етнички састав према попису из 2002.[6]
Муслимани    829      0,38%

[6] Књига 1, Становништво, национална или етничка припадност, подаци по насељима, Републички завод за статистику, Београд, фебруар 2003,
ISBN 86-84433-00-9

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BE%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8_%D0%91%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4#.D0.94.D0.B5.D0.BC.D0.BE.D0.B3.D1.80.D0.B0.D1.84.D0.B8.D1.98.D0.B0

Ван мреже jovana

• Активни члан
  • **
  • Поруке: 19
« Одговор #2 послато: 04.08.2010. 01:37 »
Sta je tu cudno? Predsednik stranke ima na fleski 650 ljudi sa kompletnim podacima.Mase njome i govori "Ja ovde imam..." Ko god je bio u Cupriji medju stotinak zvanica iz cele Istocne Srbije mogao je to da cuje na "Beloj ladji".Ispala sam strasno naivna kad sam pitala sto covek mase fleskom."Budala"- rekao je covek u zelenkastosivom odelu iz Bora.Ja sam popisao 2500 ljudi a ona tamo, i pokaza mi na zenu kovrdzave kose, pitaj boga koliko je tek ta popisala." Pitate se gde su ti ljudi? Svuda su.Pitajte nekog svog koji je bio iz "sekcije za obradu podataka GG (citaj XXX) pa cete videti da je to ko da su svi u iste skole isli i pri to bili sve bolji od boljijeh.

Ван мреже Paun

• Администратор
  • Поруке: 1400
    • Паун Ес Дурлић
« Одговор #3 послато: 04.08.2010. 05:44 »

Ali, čak i da je reč o promilima, niko, a pogotovo ne ministar za ljudska prava, to ne bi smeo da potcenjuje. Prvo, jer upis u poseban birački spisak zapravo predstavlja obradu podataka o ličnosti koji su po zakonu, definisani kao „naročito osetljivi“ podaci, što podrazumeva poseban odnos i zaštitu, što je više nego očigledno izostalo. I drugo, jer iza svakog pojedinog takvog slučaja stoji ne samo gruba povreda prava građana i povreda nacionalnog osećaja zbog upisa u spisak manjine kojoj ne pripadaju nego, po pravilu, i izvršenje dva krivična dela, neovlašćene obrade podataka o ličnosti iz člana 146 KZ-a i falsifikata iz člana 355 KZ-a - kaže Šabić.

Asta ĭe aĭa la śe trîabe să bagaţ sama!
Rumîńi ku Români a fuost tot una numa pǎnǎ Români a fuost Rumîń!