ŃEA(VA)-ZĂPADĂ-OMĂT

Započeo Vlad, 15.12.2012. 21:06

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Vlad

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Vlad

Не постоји већи доказ да су Власи говорници румунских наречија и да не постоји никакав "влашки језик" који је "дијалект" некаквог  "романског језика", од ове карте!
И поред тога што Секстил Пушкарију није обрадио део источне Србије у коме живе Власи-Унгуреани, распрострањеност израза за снег: Ńeava, односно Zăpadă у источној Србији јасно показује да се говори овдашњих Влаха и географски надовезују на румунске говоре.
Да је "влашки" језик "посебан" у односу на румунски, како тврде врли "стручњаци за љимбистику" из Савета Влаха, ваљда би тај "посебан" језик имао "посебан" израз за снег. Не би, вала, користили два од три израза који се користе у Румунији.

Власи-Унгуреани, као говорници банатског говора или наречија, користе израз Ńeava, док Власи-Царани, као говорници олтенског наречија за снег кажу Zăpadă, баш као у Олтенији!

Али, нису проблем "стручљаци љимболози и влахолози" из Националног савета. Нису проблем ни политичке партије већинског народа за чије дневно-политичке  интересе се, по свему судећи, ради сва ова ујдурма.

Највећи проблем видим у српским лингвистима и стручној јавности у Србији!
Г-ђа Јасмина Глишић је, у једној од емисија "Влашког мозаика", феноменално приметила: стручна јавност треба да дигне глас против овог играња лингвистике од стране хоби-лингвиста из Националног савета и да се једном за свагда стави тачка на политизацију свега и свачега у Србији!
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Vlad

neá s. f. – Zăpadă. – Var. neauă. Mr. neao, megl. nęuă, istr. nęwu. Lat. nĭvem (Pușcariu 1160; Candrea-Dens., 1211; REW 5936; Unbegaun, Orbis, II, 347-51), cf. vegl. nai, it., port. neve, prov., cat. neu, v. fr. noif, sp. nieve. – Der. îneua, vb. (a se umple cu zăpadă); neios, s. m. (decembrie), din lat. nĭνōsus (Pascu, Arch. Rom., VI, 261; REW 5935), cf. it., sp. port. nevoso.
Sursa: DER (1958-1966) | Adăugată de blaurb | Semnalează o greșeală | Permalink

Izvor:
http://dexonline.ro/definitie/nea
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Vlad

zăpádă (-pézi), s. f. – Nea, omăt. Sl. zapadŭ ,,cădere" (Miklosich, Slaw. Elem., 23; Cihac, II, 211; Conev 38), cu sensul propriu din rom. (Philippide, II, 80), cf. bg. zapad ,,Apus". – Der,. înzăpezi (var. înv. zăpăzi), vb. (a se acoperi cu zăpadă; a bloca cu zăpadă un drum); zăpădos, adj. (cu zăpadă).
Sursa: DER (1958-1966) | Adăugată de blaurb | Semnalează o greșeală | Permalink

Izvor:
http://dexonline.ro/definitie/z%C4%83pad%C4%83
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom: