Аутор Тема: Fata în fata - RTS Severin  (Прочитано 2403 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Fata în fata - RTS Severin
« послато: 13.03.2012. 20:29 »
http://www.youtube.com/watch?v=dtjNJyahjik&feature=youtu.be

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dtjNJyahjik&feature=youtu.be[/youtube]
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Dejan alu Roskoban

• Пуноправни члан
  • Поруке: 49
Одг: Fata în fata - RTS Severin
« Одговор #1 послато: 16.03.2012. 10:53 »
Gospodine Vlad,
da li ste razumeli sta na kraju svog izlaganja kaze gospodin Prvulovic (daca nu inteleget sa va scriu pe limba romana):

...mi nemamo problema sa nasim komsijama Srbima
...mi imamo problem sa nasim sunarodnicima, koji kazu da su Vlasi i nista vise od toga (nece da budu Rumuni, (a ni Srbi)) ;)
...kome treba pomoc Rumunije, kad je sami Vlasi ne zele  :P
...ne razumem sta vlasti Rumunije treba jos da urade..... (da bi privoleli Vlahe da budu Rumuni) :o

Mozda da iskoluju jos vise doktora da lece "bolesne" Vlahe, jer su ocigledno "bolesni" kad ne zele da budu Rumuni :'(

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #2 послато: 16.03.2012. 14:20 »
Gospodine Vlad,
da li ste razumeli sta na kraju svog izlaganja kaze gospodin Prvulovic (daca nu inteleget sa va scriu pe limba romana):
Gospodine Roskoban,
Po oprobanom običaju svesno vršite zamenu teza. Nije Vam prvi put da to radite. Izvlačeći reči iz konteksta, na kvarno pokušavate da naterate vodu na sopstvenu vodenicu. Isto kao i na primeru tobožnjeg "vređanja Vlaha" kroz tobožnje "njihovo poistovećivanje sa crvima ili uštrojenim konjima".

Svako ko posluša ono što govori Prvulović vrlo brzo zaključuje da je on:
rakao ovo
Цитат
...mi nemamo problema sa nasim komsijama Srbima

ali da je u ovom slučaju:
Цитат
...mi imamo problem sa nasim sunarodnicima, koji kazu da su Vlasi i nista vise od toga (nece da budu Rumuni, (a ni Srbi)) ;)
rekao da "problem ne bi postojao kada bi se ti ljudi zaustavili samo na tome (da su Vlasi), već nakon toga sledi zarez, pa onda kažu da nisu Rumuni", na šta on dodaje da "niste ni Amerikanci, ni Englezi..."
Vi iz ovoga želite da zaključite da je Prvulović mislio na Vlahe "koji neće da budu ni Srbi ni Rumuni - već Vlasi". Tipično za Vas!
Ovo ne radite zato što ne razumete rumunski, pa niste do kraja shvatili ono što je Prvulović rekao, niti zbog toga što ste prevideli deo onoga što je izneto u ovoj emisiji. Vi to radite sa namerom!

To se radi na isti način kao u slučaju ovog video klipa:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=C8begZbMe5w&context=C4500bd5ADvjVQa1PpcFMbgLHDjdRPCj6BVdz562My3dFLW79gzhs=[/youtube]

koji je namerno skraćen da bi se, po cvaku cenu, prikazalo ono što želi da se čuje, a ne ono što je rečeno:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eVrbrqpBElg[/youtube]

...kome treba pomoc Rumunije, kad je sami Vlasi ne zele  :P
Vlasi je žele! Ne žele je Srbi "koji su postali Vlasi samo da sutra - ne daj Bože - ne bi bili Rumuni", poput onih koji sede u Nacionalnom savetu. Tu pomoć žele Vlasi koji hoće da budu Vlasi zato što se tako osećaju, a ne iz inata prema bilo kome.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=p19us_ENHLU[/youtube]

...ne razumem sta vlasti Rumunije treba jos da urade..... (da bi privoleli Vlahe da budu Rumuni) :o
Jedino što vlasti Rumunije treba da urade jeste da insistiraju na doslednoj primeni sporazuma koji je potpisan u Briselu. Ništa više od toga.
Čim prestane ova histerija i ova otvorena medijska haranga, ne viđena ni pod Miloševićem, Vlasi će umeti da odluče ko su i šta su. Budite u to ubeđeni ;)
Još ako im, kako se priča, bude ponuđena mogućnost dvojnog državljanstva  8)

Mozda da iskoluju jos vise doktora da lece "bolesne" Vlahe, jer su ocigledno "bolesni" kad ne zele da budu Rumuni :'(
Pa, očigledno su bolesni oni koji, uz debelu proviziju, pardon "članarinu" šalju tu decu na studiranje u Rumuniju, isključivo da budu doktori. Čuo sam da su  na gratis studiranje u Rumuniju poslati - ne samo ovdašnji Vlasi - već i deca drugih nacionalnosti. Pored komšija Srba, u Rumuniju, na medicinske studije, išli su i Bugari iz Dimitrovgrada pa i po koji Albanac iz Preševa  ;) Bitno je da se bude "član" jedne "mnogo moćne partije" sa rumunskim prefiksom, koja, uzgred, ne učestvuje na izborima (partija koja ne učestvuje na izborima već postoji da bi u Rumuniju, na besplatno školovanje, uz prethodnu naplatu "članarine" slala svoje "članove").

Pitam se samo: kako li i zbog čega BIA sve to toleriše  ;)

Tja... Da je Rumunija zaista bila rešena da pomogne to bi izgledalo dosta drugačije. Sve mi se, na žalost, čini da će Vlasi, u celoj priči, proći kao onomad, kada je Atanasije Popović bio iskorišćen da bi se rumunska strana domogla Temišvara, odnosno kada su Cincari preživeli pravi pogrom u Grčkoj zbog Dobrudže.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

• Пуноправни члан
« Одговор #3 послато: 19.03.2012. 08:40 »
Цитат
Gospodine Roskoban,
Po oprobanom običaju svesno vršite zamenu teza...Vi to radite sa namerom!

Postovani gospodine Vlad,
naravno, to je tacno, valjda kao svesno bice radim radim svesno i s namerom ( na ovom forumu svako "radi" s namerom, ne ni slucajno, ni nesvesno).
Medjutim gde Vi ovde prepoznajete zamenu teza?
Ja nisam ni skracivao snimak koji ste postavili, ali je moje pravo da iz njega citiram onaj deo koji odgovara mojoj nameri, dok svi zinteresovani mogu pogledati emisiju u celosti.

Цитат
ali da je u ovom slučaju:
Цитат
rekao da "problem ne bi postojao kada bi se ti ljudi zaustavili samo na tome (da su Vlasi), već nakon toga sledi zarez, pa onda kažu da nisu Rumuni", na šta on dodaje da "niste ni Amerikanci, ni Englezi..."

Ovim zarezom ste potencirali...sta?
A da Vlasi nisu ni Englezi ni Amerikanci ( a ni Rumuni), za to prosvetljenje Vlasima  ne treba ni gospodin Prvulovic ni Vi. Uostalom verovatno i ja patim od manjka inteligencije, jer mi ni sada nije jasno sta je time, tako "domisljatim" gospodin Prvulovic hteo da kaze, ali je morao da to ponovi (sa jos dv-tri zareza) jos 2 puta, jer nije bilo jasno ni voditeljki ni drugom gostu u studiju.

Цитат
koji je namerno skraćen da bi se, po cvaku cenu, prikazalo ono što želi da se čuje, a ne ono što je rečeno:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eVrbrqpBElg[/youtube]

"Care e diferenta intre Vlah si Roman ?"
"Nuie njis o diferenta"

e ovde se moze primeniti Prvuloviceva "dosetka" "

Care e diferenta intre Vlah si Englez?
si
Care e diferenta intre Vlah si Amerikan?

Nuie nici o diferenta - intre oameni !

Цитат

Po Vasem misljenju Vlah kome je maternji jezik srpski se ne moze deklarisati kao Vlah?
Je li to Vase misljenje ili osporavate pravo na slobodno izjasnjavanje (da ne nabrajam opet kojih sve pravnih akata) ?!

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
« Одговор #4 послато: 19.03.2012. 14:13 »
Postovani gospodine Vlad,
naravno, to je tacno, valjda kao svesno bice radim radim svesno i s namerom ( na ovom forumu svako "radi" s namerom, ne ni slucajno, ni nesvesno).
Poštovani G-dine,
Ja govorim o zameni teza koju Vi vršite svesno i sa namerom da po svaku cenu dokažete da ste u pravu.
Očigledno da Vama cilj opravdava sredstva pa zbog toga to što radite, radite svesno i sa namerom.
Medjutim gde Vi ovde prepoznajete zamenu teza?
Ja nisam ni skracivao snimak koji ste postavili, ali je moje pravo da iz njega citiram onaj deo koji odgovara mojoj nameri, dok svi zinteresovani mogu pogledati emisiju u celosti.
Upravo to i jeste problem. Jer kada se nešto izvuče iz konteksta na taj način što se citira samo onaj deo koji odgovara nameri onda je to pokušaj zamene teza.
Svako ko pogleda emisiju, odnosno kontekst u kome je izrečeno to što ste citirali, odnosno izvukli iz konteksta, brzo zaključuje sa kojom namerom ste to uradili.

Ovim zarezom ste potencirali...sta?
Da se radi o ljudima koji sebe smatraju etničkim Srbima i koji su, baš poput vajnog predsednka Odbora za informisanje, "Vlasi postali samo da sutra... ne bi bili Rumuni"

A da Vlasi nisu ni Englezi ni Amerikanci ( a ni Rumuni), za to prosvetljenje Vlasima  ne treba ni gospodin Prvulovic ni Vi.
Da nisu ni Englezi ni Amerikanci, to zaključuju bez ikakve potrebe za "prosvetljenjem". Da nisu Rumuni, to već teže mogu da dokažu. Čak i oni najrumofobniji znaju da za sebe, na svom jeziku kažu Io mi-s Rumân, a da za jezik kojim govore kažu da je ljimba rumâńeaskă.
Mogu se takvi pretvarati da govore ljimba vlahă ili da za sebe kažu Io mis Vla.
Nije problem lagati druge! Mnogo je teže lagati sebe i verovati u sopstvene laži!

Uostalom verovatno i ja patim od manjka inteligencije,
Verovatno. Pretpostavljam da sebe poznajete najbolje.

jer nije bilo jasno ni voditeljki ni drugom gostu u studiju.
Pogleda li se snimak, vrlo brzo se zaključuje da iznosite sasvim lošu ocenu.

Цитат
Po Vasem misljenju Vlah kome je maternji jezik srpski se ne moze deklarisati kao Vlah?
Po mom mišljenju neko, kome vlaški nije maternji jezik, ne može da odlučuje o maternjem jeziku Vlaha!
Na stranu što se radi o čoveku koji za novine, pre nego što je postao član, odnosno potpredsednik Nacionalnog saveta, izjavljuje da je Srbin.
Na stranu što se radi o čoveku, koji je srpski, poput većine nas, učio u pripravnom razredu osnovne škole, pa mu srpski, po teoriji da je "maternji jezik jezik, koje je lice prvo naučilo", nikako ne može biti maternji jezik!

Je li to Vase misljenje ili osporavate pravo na slobodno izjasnjavanje (da ne nabrajam opet kojih sve pravnih akata) ?![/b][/size]
Ne osporavam nikome pravo na slobodno izjašnjavanje. Osporavam pravo takvim pojedincima da odlučuju o mom maternjem jeziku! Savršeno me ne interesuje šta su ljudi poput gore pomenutog niti kako se "slobodno izjašnjavaju", sve dok takvi ne krenu da odlučuju u ime naroda kome pripadam, u ime kolektiva odnosno donose odluke o jeziku koji je moj maternji a ne njihov!

Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

• Пуноправни члан
« Одговор #5 послато: 23.03.2012. 09:39 »
Цитат
Po mom mišljenju neko, kome vlaški nije maternji jezik, ne može da odlučuje o maternjem jeziku Vlaha!

Ali ipak ste upoznati da

Цитат
.. se radi o čoveku, koji je srpski, poput većine nas, učio u pripravnom razredu osnovne škole, pa mu srpski, po teoriji da je "maternji jezik jezik, koje je lice prvo naučilo", nikako ne može biti maternji jezik!

Tako da stoji da ste izveli zakljucak da je gospodinu Dragiju Damjanovicu ipak maternji vlaski, te iz toga sledi da on moze, kao pojedinac ucestvovati u odlucivanju o pitanjima vezanim za vlaski jezik.

Medjutim, ne donose takve odluke pojedinci, vec zakonom definisano telo, koje predstavlja sve one koji su se deklarisali kao Vlasi. Uzgred, vlaska nacionalna manjina je jedna od retkih,  ciji broj pripadnika raste. Mislite li da je razlog prirodni prirastaj ili nacionalno osvescenje?!