Аутор Тема: Rumunska opzicija o Vlasima/Rumunima  (Прочитано 673 пута)

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
Rumunska opzicija o Vlasima/Rumunima
« послато: 20.02.2012. 22:05 »
Cristian Rizea: Romanii din Serbia risca sa dispara ca minoritate, iar autoritatile romane stau cu mainile in san
Publicat acum 25 minute de I.B.

Minoritatea romaneasca din Serbia risca, mai mult ca niciodata, sa-si piarda propria identitate, fortata fiind sa dispara, prin diviziunea treptata intr-o etnie noua in Serbia de Rasarit.

Numarul populatiei din Voivodina s-a diminuat vertiginos in ultima perioada, fapt ce impiedica si mai mult recunoasterea minoritatii romanesti de catre autoritatile sarbe. Alegerile directe pentru cele două consilii naționale românești (român și rumân-vlah) nu s-au solutionat prin împărțirea în două comunități etnice, distincte de autoritățile de la Belgrad, care ar fi solutionat o mare parte din probleme. Mai mult decat atat, situatia tendentioasa ar fi fost mai usor de rezolvat daca asa-zisii „lideri romani” s-ar fi implicat mai mult in solutionarea acestei chestiuni de natura nationala si etnica.

Autoritatile romane abordeaza total inadecvat intreaga situatie, ba mai grav, fac gafe de proportii, trimitandu-l pe William Branza, sa medieze si sa rezolve problemele respective, cu toate că romanii din Serbia au declarat ferm că nu au ce discuta cu acest personaj al politicii româneşti, care i-a jignit şi şi-a bătut joc de lupta lor pentru identitate naţională. „Grija” actualei guvernari pentru minoritatea romaneasca din Timoc, a excelat prin demersul lui Brânză de a o premia pe preşedinta parlamentului sârb exact după atacurile armate împotriva liderilor romani din Serbia!

In timp ce autoritatile sarbe fac tot mai multe demersuri pentru a anula identitatea romaneasca, (mai nou doresc sa introduca un alfabet in „limba vlaha” inventat pentru romani), iata ca guvernantii de la Bucuresti sunt supusi din nou unui test de respect fata de natiunea romana, prin implicarea activa in rezolvarea acestei probleme a romanilor din Serbia, test pe care, din pacate, se pare ca-l vor pica!

Izvor:
http://www.pesurse.ro/#/2012/2/20/cristian-rizea-romanii-din-serbia-risca-sa-dispara/
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân

Ван мреже Vlad

• Veteran foruma
  • *
  • Поруке: 1509
  • Углед: +0/-0
srpski prevod
« Одговор #1 послато: 21.02.2012. 00:05 »
Rumunska manjina u Srbiji rizikuje, više nego ikad, da izgubi sopstveni identitet, prisiljena da nestane, kroz postepenu podelu u novu nacionalnu manjinu u istočnoj Srbiji.
Broj stanovnika Vojvodine je u zadnjem periodu vrtoglavo opao, što još više otežava priznavanje rumunske manjine od strane srpskih vlasti. Direktni izbori za dva rumunska nacionalna saveta (vlaški i rumunski) nisu rezultirali podelom u dve etničke zajedn ice, odvojene od vlasti u Beogradu, koja bi rešila veliki deo problrma. Čak šta više, tendenciozna situacija bila  bi lakša ze rešavanje ako bi se tzv. "rumunski lideri" aktivnije uključili u rešavanje ovog pitanja nacionalne i etničke prirode.

Rumunske vlasti tretiraju potpuno neadekvatno celu situaciju, i čak čine ogromne gafove, kao što je slanje Vilijama Brnze, da nadgleda i reši pomenute probleme, iako su Rumuni iz Srbije odlučno odbili da razgovaraju sa  ovom figurom rumunske politike,  koja ih je uvredila i izvrgla ruglu njihovu borbu za nacionalni identitet. „Briga” aktuelne vlasti za rumunsku manjinu u Timoku eskalirala je kroz Brnzin potez, koji je nagradio predsednicu srpskog parlamenta neposredno nakon oružanih napada na rumunske lidere u Srbiji!

Dok srpske vlasti čine sve više poteza da ponište rumunski identitet, (i da uvedu novi alfabet za "vlaški jezik"), rumunski vlastodržci iz Bukurešta su ponovo podvrgnuti testu poštovanja rumunske nacije, kroz aktivno uključivanje u rešavanje problema Rumuna iz Srbije, testu za koji se na žalost čini da će na njemu pasti.
„Briga” aktuelne vlasti za rumunsku manjinu u Timoku eskalirala je kroz Brnzin potez, koji je nagradio predsednicu srpskog parlamenta neposredno nakon oružanih napada na rumunske lidere u Srbiji!

Dok srpske vlasti čine sve više poteza da ponište rumunski identitet, (i da uvedu novi alfabet za "vlaški jezik"), rumunski vlastodržci iz Bukurešta su ponovo podvrgnuti testu poštovanja rumunske nacije, kroz aktivno uključivanje u rešavanje problema Rumuna iz Srbije, testu za koji se na žalost čini da će na njemu pasti.
Vlasi li Rumuni?

Na vlaškom:

Ja sam Vlah = Io mi-s Rumân

Ja sam Rumun = Io mi-s Rumân